پخش زنده
امروز: -
شکیبایی کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: به همان اندازه که انتخاب یحیی سنوار موجب نگرانی ارکان رژیم صهیونیستی شده، در دنیای اسلام و در بین فلسطینیها دلگرمی به وجود آمده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر موضوع انتخاب یحیی سنوار بعنوان رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس را با حضور میهمانان برنامه آقایان مهدی شکیبایی - کارشناس مسائل غرب آسیا و علیرضا مجیدی - کارشناس حوزه غرب آسیا تحلیل و بررسی کرد.
مقدمه مجری: امشب راجع به انتخاب یحیی سنوار به عنوان رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس میخواهیم صحبت کنیم. جنبش مقاومت اسلامی فلسطین یحیی سنوار را بعنوان جانشین شهید اسماعیل هنیه انتخاب کرد، یحیی سنوار از آغاز تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه در این باریکه هدایت و فرماندهی مقاومت فلسطین علیه اشغالگران را عهده دار بود، سنوار پیش از این رئیس حماس در نوار غزه بود و با تصمیم جدید این جنبش که در پی شهادت اسماعیل هنیه صورت گرفت ریاست دفتر سیاسی جنبش حماس را برعهده گرفت و این مسئولیت به او واگذار شد. سنوار ۶۲ ساله است و متولد منطقه خان یونس در نوار غزه است او بارها تاکید کرده که رژیم صهیونیستی باید نابود بشود، حامیان فلسطین در کشورهای منطقه از انتخاب یحیی سنوار بعنوان جایگزین شهید اسماعیل هنیه استقبال کردند در برنامه امشب راجع به این انتخاب و ابعاد شخصیتی آقای سنوار گفتگو خواهیم کرد.
سوال: آقای شکیبایی، آقای یحیی سنوار طراح عملیات طوفان الاقصی است و شخصیتی که خیلی رژیم صهیونیستی به دنبال او با ذره بین در غزه میگردد و همچنان موفق نشده او را پیدا بکند. غافلگیر کننده نبود انتخاب آقای سنوار به عنوان جانشین آقای اسماعیل هنیه به نظر شما؟
شکیبایی: انتخاب آقای سنوار میشود گفت که هم غافلگیرکننده بود و هم پیامهای متعددی داشت. غافلگیری آن به این دلیل بود که انتظار این بود که با توجه به این که انتخابات دورهای جنبش حماس هر چهار سال یک بار برگزار میشود و با توجه به این که دورهای که الان در آن بودند، هم آقای اسماعیل هنیه و هم آقای سنوار، تا ژانویه یعنی دیماه سال جاری هم به اتمام میرسید، این انتظار با توجه به اینکه هم در کرانه باختری، هم در نوار غزه، فلسطینیهای عزیزمان درگیر جنگ هستند، احتمال و پیش بینی این بود که اجازه بدهند این زمان بگذرد و تا دیماه انتخابات اصلی که میرسد، برگزار بشود و یک شخصیتی به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس به جای شهید اسماعیل هنیه انتخاب بشود، این پیش بینی میشد، اما این که سازمان حماس چه سیاسی و چه نظامی آن و چه رسانهای آن تصمیم میگیرند در طول تقریبا کمتر از یک هفته به این نتیجه برسند که رئیس شان را انتخاب کنند، غافلگیری آن بیشتر از این حیث است، چون کسی را انتخاب کردند که در معرکه و در میدان نبرد هست و دغدغههای دیگری الان دارد، آقای سنوار بعنوان رئیس دفتر سیاسی حماس، همانطور که حضرتعالی فرمودید از ابتدای نبرد طوفان الاقصی یعنی پانزدهم مهرماه ۱۴۰۲ تا به امروز در صحنه بوده و این نبرد را دارد هدایت میکند، یعنی تمام تمرکز او روی بعد نظامی این نبرد هست. فلذا شاید کمتر به فکر این باشد که در قامت رهبر سیاسی یا رئیس دفتر سیاسی بیاید عمل بکند، اما همین امر نشان میدهد که اولا در درون ساختار حماس برغم این که نزدیک تقریبا، الان ما وارد یازدهمین ماه نبرد طوفان الاقصی شدیم یک وحدت و یکپارچگی وجود دارد و آنها برغم درگیری که در صحنه میدان دارند، توانستند در عرصه سیاسی هم به یک بلوغی برسند که در کمتر از یک هفته بتوانند جانشین آقای اسماعیل هنیه را انتخاب بکنند. از این منظر واقعا غافلگیرکننده بود. خیلی از تحلیلگران سیاسی و نظامی معتقد بودند که احتمالا یک سرپرستی را انتخاب بکنند در طول این کمتر از ۶ ماه تا دیماه که آن انتخابات اصلی، این را از این بابت تحلیلگران میگفتند، چون که یک فرآیند خیلی سنگینی دارد انتخابات.
سوال: غافلگیری آن از بابت این که در یک دوره کوتاهی اتفاق افتاد یا از جهت انتخاب آقای سنوار؟
شکیبایی: این یک مورد آن است خود این فرآیند، چون یک سال طول میکشد، چون وضعیت حماس به اینگونه است، در واقع سه گانه است، یعنی حماس در کرانه باختری.
یحیی سنوار، پرچمدار نبرد طوفان الاقصی
سوال: علی القاعده در یک زمانی که یک حادثهای اتفاق میافتد یعنی بالاخره آقای هنیه به شهادت میرسد که قاعدتا نباید یک سال.
شکیبایی: نه، کل انتخابات را عرض میکنم، در سالهای قبل فرآیند انتخابات این طور بوده که یک انتخاباتی در کرانه باختری برگزار میشود یا یک انتخاباتی در نوار غزه و یک انتخاباتی هم در حماس خارج برگزار میشود که فرآیند آن تقریبا بین ۶ تا یک سال طول میکشد در سالهای قبل اینگونه بوده، از این بابت میگویم در این ۵ روز، چون یک سال کجا؟ ۶ روز کجا، که اینها توانستند به این وحدت برسند، چون انتخاب آن خیلی سخت است. یعنی شما رهبر حماس در کرانه باختری باید انتخاب بکنید، رهبر حماس در نوار غزه انتخاب بشود، رهبر حماس در خارج انتخاب بشود، وقتی که انتخاب میشود، تازه اینها مینشینند، شور میکنند و یک نفر را بعنوان رئیس دفتر سیاسی حماس انتخاب میکند. این یک زمانی میبرد، اما الان نزدیک تقریبا پنج روز طول کشید تا بعد از شهادت آقای اسماعیل هنیه که ایشان انتخاب بشود. غافلگیری بعدی هم خود شخصیت آقای یحیی سنوار است، معمولا رهبران رئیس دفتر سیاسی حماس را از خارج از خود جغرافیای فلسطین انتخاب میکنند به دلیل آن ماهیت سیاسی که دارد، ارتباطاتی که باید با کشورها، جنبشها و دولتهای عربی اسلامی و بین المللی بگیرند معمولا شخصیت را انتخاب میکنند که در خارج از جغرافیای فلسطین است که بتواند آن هماهنگیها را انجام بدهد، ایشان یک شخصیتی بودند که هم بعد سیاسی داشتند یعنی از ابتدای فعالیت شان در حماس که از دهه هشتاد قرن بیستم شروع میشود ابتدا فعالیتهای دانشجویی دارند در عرصه دانشگاهها، نزدیکی خاصی به شهید بزرگوار شیخ احمد یاسین رهبر معنوی حماس داشتند، در نزد ایشان کار را یاد گرفتند، در همه حوزههای حماس فعالیت کردند حتی در حوزه ورزشی یعنی نماینده جنبش حماس در مثلا کانونهای ورزشی در دانشگاهها هم ایشان بودند. علاوه بر این یک عقل امنیتی هم دارند یعنی از ابتدای کار خود در حماس به سمت سامان دادن یک گروه، واحد یا سازمان امنیتی جهت پیگیری و تعقیب جاسوسان رژیم صهیونیستی در نوار غزه بودند و بعد از آن هم وقتی که نزدیک ۲۵ سال هم که ایشان در زندانهای رژیم صهیونیستی بودند وقتی که برمی گردند در شاخه نظامی حماس، گردانهای عزالدین قسام مسئولیت پیدا میکنند یعنی در حوزه نظامی هم ایشان دارای سابقه هستند یعنی همه حوزههای نظامی، سیاسی، امنیتی و اجتماعی حماس را ایشان در سوابق خودشان داشتند و حالا بعنوان کسی که در راس حماس است و قرار است همه اینها را هماهنگ بکند خصوصا این که ایشان پرچمدار نبرد طوفان الاقصی است یعنی کسی که در صحنه میدان آن نبرد را ۳۰۶ روز است که هدایت و رهبری میکند خود شخص ایشان است و البته پیامهای دیگری هم انتخاب ایشان دارد به ویژه در حوزه مقاومت.
سوال: اقای مجیدی؛ به نوعی آن دیپلماسی و میدان در انتخاب آقای سنوار این جا یکی شده درست است؟ نظر شما چیست؟
مجیدی: دیپلماسی میدان یکی شده بله، یکی از مسائلی که در این سالهای اخیر حداقل سابقه این قضیه به ۲۰۱۲ برمی گردد تا امروز مطرح میشود راجع به جنبش حماس، اختلاف بین شاخه سیاسی و نظامی است. در پروندههای منطقهای این مسئله را مطرح میکردند، اما این جا دیدیم که مشخصا یک آدم کاملا امنیتی و نظامی میآید مسئولیت سیاسی را برعهده میگیرد این یکی از نشانه هایش است، دومین نشانه این مطرح میشد بعلت حفاظتهای اطلاعاتی، عملیات طوفان الاقصی را فقط عده معدودی طراحی کردند و در جریان جامعیت کار بودند، از این لحاظ این تبلیغ میشد که پس طوفان الاقصی کار شاخه نظامی حماس بوده، کار کل تشکیلات نبوده، این انتخاب نشان داد که کل تشکیلات حامی این قضیه بود، چون مسلما آقای سنوار یا نفر اول یا نفر دوم طراح این عملیات بوده، علاوه بر آن یک نکته مهمی که این جا من میخواهم به این تاکید کنم، ویژگی اصلی آقای سنوار از وقتی مسئولیت را در غزه برعهده گرفتند این بود که از لحاظ حفاظت اطلاعات حماس را بسیار تقویت کردند، مجموعه زیادی پاکسازی داشتیم، پاکسازی به معنی کشف شبکههای جاسوسی، شبکههای مرتبط و همه آنها را دفع کردند و ما اوج این را در خود طوفان الاقصی شاهد بودیم.
سوال: بله دیگر، وقتی بغل گوش خود اسرائیلیها خودشان نفهمیدند ...
مجیدی: بله نفهمیدند، واقعا عملیاتی که برود و اسرائیلیها سه هزار نفر درگیر آن بودند، اما عملیات انجام شد و تمام شد و حالا به روایت آنها ۱۲۰۰ نفر کشته داد و دویست و خوردهای به ادعای اسرائیل و منابع صهیونیستی اسیر گرفتند و غافلگیر شدند این شکست اطلاعاتی بسیار بزرگی است، اگر ترور آقای هنیه را اینها مدعی بودند که در جنگ اطلاعاتی به دستاوردی رسیدند، الان این انتخاب اتفاقا نشان داد کلیت حماس به سمتی میرود که از لحاظ اطلاعاتی نه تنها آسیب پذیر نیست در موضع برتر هم میتواند قرار بگیرد.
همگرایی حماس و دیگر اجزای محور مقاومت تشدید می شود
سوال: این که اشاره کردند ایشان هم تجربه نظامی، سیاسی و امنیتی دارند ولی باز، چون آقای سنوار را بعنوان یک شخصیت نظامی، طراح عملیات این طوری معرفی کردند و میشناسند خیلیها معتقدند که شاید این باعث میشود که رویکرد حماس بیشتر به سمت نظامی برود تا به سمت سیاسی.
مجیدی: من این را یک اصلاح کوچک بکنم، چیزی میبینیم خیلیها حساب میکردند با حذف شهید اسماعیل هنیه حماس نسبت به بقیه اقمار محور مقاومت به سمت یک مقدار واگرایی برود، اما انتخاب آقای سنوار دقیقا این انگاره را ناامید کرد، نقش بر آب کرد، آقای سنوار از وقتی در حماس مسئولیت شان بالا رفت و غزه را بر عهده گرفتند حماس با سرعت به سمت همگرایی بیشتر با تمام اقمار محور مقاومت رفته بود و اصلا در این قضیه شاید مثلا دو پیشران اصلی حماس آقای سنوار و شهید آروری بودند، الان یکی از آنها شد مسئول دفتر سیاسی و به این معنی میگویم سیاسی، این نشان میدهد همگرایی بین حماس و دیگر اجزای محور مقاومت در این دوره تشدید خواهد شد.
سوال: فکر میکنید روی رویکرد آینده حماس هم تاثیرگذار باشد انتخاب آقای سنوار؟ یعنی به این سمت که بیشتر به سمت مذاکره یعنی بحث مذاکره و ابعاد سیاسی تقویت خواهد شد و یا ابعاد نظامی؟
مجیدی: ابعاد سیاسی و ابعاد نظامی هر دو، دو بال است، یک نگاه این بود که ما برویم به بقیه اجزای محور مقاومت نزدیک بشویم و این طور به ملت فلسطین کمک کنیم، یک نگاه دیگر این بود که ما به برخی کشورهای عربی نزدیک بشویم و از آن طریق یک امتیازات اقتصادی برای ملت فلسطین بگیریم در ازای آن در ساحت نظامی امتیاز بدهیم، این نگاه دوم کنار میرود، چون آقای سنوار نماد کسی است که از نگاه اول حمایت میکند.
یحیی سنوار سمبل جهاد و مقاومت
سوال: در مجموع آقای شکیبایی شما فکر میکنید انتخاب آقای سنوار روی آینده جنگ غزه و مسئله آتش بس چقدر بتواند تاثیر گذار باشد؟
شکیبایی: ترور آقای هنیه از سوی رژیم صهیونیستی برای به بن بست کشاندن مذاکرات بود. یعنی همان بحثی که شما میگویید، کلیت صحنه فلسطین در کشمکش میان دو تا جریان است، یکی مذاکره، یکی مقاومت، حماس هم چندین سال بود که در عرصه سیاسی هم فعالیتهایی داشت، ترور آقای هنیه که بحث مذاکرات آتش بس را از طریق میانجی سوم به یک نقطه
مطلوبی رسانده بود، وقتی که ترور میشود، هدف آنها احتمالا در درون فلسطین این است که بتوانند تضعیف بکنند. یعنی در همه سالهای اخیر به ویژه در دو دهه اخیر ترور کلیه رهبران ببینید در سال دو هزار و چهار رژیم آمد آقای شیخ احمد یاسین را ترور کرد، دو ماه بعد از آن، در مارس اگر اشتباه نکنم، مارس دو هزار و چهار، ایشان آمدند شیخ احمد یاسین نفر اول رهبر معنوی حماس ترور کردند، دو ماه بعد از آن هم شهید عبدالعزیز رنتیسی نفر دوم حماس را ترور کردند، به این امید که حماس را تضعیف بکنند، که اینها را وادار کنند بروند به اصطلاح سمت واگرایی، سازش، مذاکره مثل جریان فتح در فلسطین که نمایندگی مذاکره را آنجا انجام میدهد، اما میبینیم که نه تنها این اتفاق نمیافتد که حماس اتفاقاً مسیر مقاومت را در پیش میگیرد و دقیقاً یک سال بعد از ترور آقای شیخ احمد یاسین گروههای مقاومت فلسطینی کاری میکنند که رژیم مجبور میشود از نوار غزه فرار بکند آن هم بعد از سی و هفت سال اشغالگری خیلی وقتها در همین یکی دو هفتهای که این اتفاقات افتاد خیلی از دوستان میپرسند که آقا با این وضعیت که نفر اول حماس را در تهران زدند پارسال هم نفر دوم حماس را فرمودند آقای شیخ صالح العاروری در لبنان ترور کردند یعنی هم نفر دوم ترور کردند هم نفر اول و بنابراین احتمالا گروههای مقاومت فلسطینی میروند سمت حالا یک گوشهای بشینند و بروند سمت واگرایی سازش بکنند این سؤال خیلی پیش آمد در این یک هفته، اما وقتی سابقه را نگاه میکنی و جریان مقاومت را نگاه میکنی که موتور پیش محرک شان مردم هستند و مردم میخواهند ببینید الان سیصد و پنج شش روز است مقاومت هست یکبار هیچ اعتراضی مردم اهالی نوار غزه اعتراضی نکردند به گروههای مقاومت وقتی که این پشتوانه هست طبیعی است که شما میبینید یک شخصیتی مثل آقای سنوار انتخاب میشود که سمبل اوج مقاومت است یعنی ایشان سمبل مقاومت، جهاد مبارزه هست معنایش این است که رویکرد آینده گروه مقاومتی حماس در نوار غزه، در کرانه باختری و در خارج احتمالاً به سمت مبارزه و جهاد خواهد رفت.
سوال: این مناقشه جاری چه تاثیری خواهد داشت؟ همین جنگ غزه که الان نزدیک بیش از ده ماه است؟
شکیبایی: خوب ببینید ببینید مذاکرات تا به امروز طول کشید دیگر، یعنی از ابتدای جنگ که دائماً میانجیهای مختلفی بودند هر بار که قرار بود که اتفاق سازشی یا به اصطلاح مذاکراتی بیفتد، آتشبسی بیفتد چند بار خود سازمان ملل متحد شورای امنیت مانع این شد که مذاکره نشود و هی فرصت دادند رژیم صهیونیستی بیاید و تخریب کند، کشتار بکند خوب مردم فلسطین میدانند که رژیم با مذاکره در واقع حقوق آنها را استیفا نمیکند کما اینکه ما از سال دو هزار و هشت که آن جنگ بیست و دو روزه را داشتیم در سال دو هزار و دوازده جنگ دوازده روزه را داشتیم در سال دو هزار و چهارده جنگ پنجاه و یک روزه را داشتیم در سال بیست بیست و یک صیف القدس را داشتیم همه اینها نشان میدهد که رژیم دنبال مذاکره نیست دنبال کشتار است، دنبال تخریب است، دنبال مصادره است و در نهایت میخواهد که آرمان فلسطین را از بین ببرد بنابراین این را فلسطینیها خودشان میدانند که پیش روی آنها گزینهای جز مقاومت وجود ندارد حالا اگر توانستند در این صحنه حتماً با توجه به حمایت زنجیرههای دیگر مقاومت بتوانند صحنه نبرد را به گونهای پیش ببرند رژیم اتفاقاً نشان داده که زمانی به سمت مذاکره و قبول آتشبس میرود که در موقعیت ضعیف قرار بگیرد مثل سال دو هزار و شش کاری که حزبالله لبنان با رژیم کرد آنها آمده بودند که تمام کنند کار لبنان را، اما مقاومت حزبالله لبنان کاری کرد که تحمیل کرد آتش بس را بهشون بنابراین اگر اتفاقی قرار است بیفتد باید فلسطینیها در صحنه عمل دست برتر در حوزه مقاومت داشت.
سوال: شما اینطور فکر میکنید؟
مجیدی: قطعا همین طور است یکیاز جدیترین تهدیدهایی که مطرح میشود نتانیاهو با ترور شهید اسماعیل هنیه میخواست بحث آتش بس را عقب بندازد و جنگ در غزه طولانیتر بشود این اتفاق، اتفاقاً کمک میکند که این ایده نتانیاهو پیش نرود به دلایل متعددی که یک بخشی را آقای دکتر اشاره کردند ولی موارد دیگر هم میشود مطرح کرد حماس نزدیک سه ماه قبل طرح قاهره را قبول کرد حمایت کرد حتی ایالات متحده حداقل در ظاهر اعلام کرد حمایت میکند نتانیاهو مخالفت میکرد الان شرایط جوری شده که مثلاً جایی مثل سی اس آی یعنی مرکز مطالعات راهبردی در ایالات متحده آن هم آمده میگوید الان موقعی است که احتمال دارد حتی نتانیاهو هم تن بدهد به آتش بس با ادبیاتی که دارد بله آتشبس میتواند محقق شود توی چهارچوبی که تو قاهره مطرح شد نه تو قاهره، ایده ابتکار قاهره بود اگر اون ابتکار بیاید حماس هم با آن موافقت کرده.
سوال: آن ابتکار میدانید چیه مفادش؟
مجیدی: چهار تا شرط دارد چهار تا مسئله دارد یکی از چیزهایش آتش بس دائمی است خوب نتانیاهو همش میگفت آتشبس موقت در بر تبادل یک مسئله دیگر حماس میگفت تبادل کلیه اسرا در برابر کل یعنی کلیه حالا صهیونیستهایی که در نزد حماس هستند آزاد بشوند در برابرش کلیه فلسطینیها آزاد شوند، رژیم این را قبول نمیکرد رژیم نهایتاً یک در برابر ده را قبول میکرد حالا مثلاً ممکن است یک در برابر چهل بشود بعد آزادی شخصیتهای معروف برجسته فلسطینی هست مثلا آقای مروان برغوثی امثال اینها مطرح میشوند در ازای آتشبس حماس بدون اینکه از اصول خودش عقب نشینی بکند و در غزه حاکمیت فلسطینی باقی بماند این نکته مهمی است حاکمیت فلسطینی در غزه باقی بماند آتشبس به وقوع میپیوندد، چون نتانیاهو هم ببینید همین امروز سی ان ان یک گزارش داده گفته از بیست و چهار گردانهای قسام هشت تا هنوز فعال هستند فعال عملیاتی هستند همین امروز از بیت لاهیا اولین نقطهای که وقتی رژیم صهیونیستی تجاوز کرد به غزه بیت لاهیا بود در شمال نوار غزه است از بیت لاهیا همین امروز موشک زدند به شهرک صهیونیستی عسقلان همین امروز یعنی ده ماه پیش هشت اکتبر، هفت اکتبر عملیات بود از فردایش آماده شدند برای حمله به غزه از این نقطه شروع کردند بعد از ده ماه از اون نقطه هنوز میتواند موشک بزند که اسرائیل آمد و دوباره اعلامیه زد تمام ساکنان باید این منطقه را خارج شوند، چون هرکس را ببینیم میکشیم این چه چیزی را نشان میدهند چند بار آمدند این جا را شخم زدند ولی این ماشین نظامی قصام متوقف نشد عملیاتش ادامه دارد.
سوال: ولی شما در نهایت فکر میکنید که انتخاب آقای سنوار مناقشه غزه را به توافق و آتشبس نزدیکتر کرد؟
مجیدی: صد در صد با این توضیحی که دادم قطعاً همینجور است، یه نکته دیگر هم اینجا دارد ببینید آقای سنوار قشنگ میتواند خود غزه را نمایندگی کند هر کس که مذاکره میکرد در قاهره در دوحه باید با غزه مذاکره میکرد خود آقای سنوار به عنوان نماینده غزه است یعنی مسیر از لحاظ شکلی هم راحتتر شده است.
انتخاب یحیی سنوار موجب نگرانی رژیم صهیونیستی و دلگرمی فلسطینیان است
سوال: خیلی از کشورها در منطقه خارج از منطقه نسبت به این مسئله واکنش نشان دادند خیلی از آنهایی که به هر حال طرفدار جبهه مقاومت هستند استقبال کردند از داخل خود رژیم صهیونیستی واکنشها چه بود به انتخاب آقای سنوار؟
شکیبایی: انتخاب آقای سنوار اتفاقاً میشود فهمید که انتخاب آنها را یعنی از نگاه محافل داخلی رژیم صهیونیستی میشود فهمید که انتخاب آقای سنوار خوب است برای فلسطینیها یا بد است همه تحلیلگران و حتی شخصیتهای بارز رژیم صهیونیستی به ویژه وزرای سابق این رژیم معتقد بودند که انتخاب آقای سنوار خطرناکترین گزینه بوده برای حماس به نسبت رژیم صهیونیستی دلیلش را هم آنها واقف هستند که کسی که توانسته یک عملیات بینظیری به نام هفت اکتبر را علیه رژیم صهیونیستی در محرمانگی بسیار بالا ما توفیق داشتیم خدمت آقای دکتر امیر عبداللهیان شهید بزرگوار که روحشان شاد باش یادشان را گرامی میداریم در یکی از این سفرها در قطر خدمت جناب آقای اسماعیل هنیه که ایشان هم به شهادت رسیدند روح ایشان هم شاد باش باشد خدمتتان عرض کنم توفیق داشتیم که خدمتشان باشیم دقیقاً چند روز بعد از عملیات طوفان الاقصی آقای اسماعیل هنیه میگفتند که ما خودمان هم باخبر نبودیم در آن جلسه که این عملیات کی قرار است اتفاق بیفتد ببینید ایشان نفر اول در واقع جنبش حماس بودند ایشان نه که خبر نداشتند که همچین عملیاتی قرار بود انجام بشود میگفتند که ما میدانستیم از یک سال و نیم پیش هم برای این برنامه داشتیم و حالا چه مانورهای این که تدارک دیدیم در سطح در خود جغرافیایی نوار غزه و چه کارهایی که حالا بیرون از نوار غزه و هماهنگیهای سیاسی با زنجیرههای دیگر مقاومت را ولی هیچکدام از ماها هیچ کدوم از اضلاع مقاومت یعنی از عملیات اصلی زمان و مکان دقیقش باخبر نبودیم جز خدا آقای یحیی سنوار و آقای محمد یعنی ببینید محرمانگی به این بالایی که بزرگترین شکست امنیتی را شما تحمیل بکنید به رژیمی که معتقد بود که اشراف کامل نه تنها در فلسطین بلکه کل منطقه را داشته خوب یک همچین شخصیتی حالا انتخاب شده به عنوان رهبر حماس یعنی در آن واحد میتواند تصمیم بگیرد در حوزه نظامی و همان لحظه میتواند در حوزه سیاسی هم تصمیمگیری بکند خوب طبیعی است برای رژیم صهیونیستی که نگران باشد به همان اندازهای که انتخاب ایشان به عنوان رهبر حماس نگران کرده ارکان رژیم صهیونیستی. ببینید سیصد و شش روز هست از اون عملیات گذشته آقای سنوار درون نوار غزه است و به اصطلاح خود رژیم صهیونیستی کل نوار غزه را اینها شخم زدند ولی ایشان اونجاست و آن اسرای صهیونیستی هم در همان نوار غزه هستند ببینید چه قدر ایشان توانایی داشته که توانسته بیش از سیصد روز مقاومت کند و به قول ایشان در سیصدمین روز موشک پرتاب کند و هم عملیات کمین بکند تلفات بگیرد و هم اون اقدام بزرگ را در تاریخ رژیم صهیونیستی ثبت بکند که آن نتواند دیگر سرش را بالا بگیرد خوب طبیعی هست که آنها نگران میشوند به همان اندازه که آنها نگران هستند در دنیای اسلام استقبال در بین خود فلسطینیها دلگرمی به وجود آمده من دیشب خدمت جناب آقای خالد قدومی تبریک گفتم برایشان یک پیامی فرستادم تبریک گفتم که ایشان را انتخاب کردند ایشان فرمودند که با اینکه ما داغدار آقای اسماعیل هنیه بودیم، اما انتخاب ایشان تسلای خاطر ما بوده و معتقد بودند که انتخاب خوب و موفقی است میخواهم عرض بکنم به همان اندازه که آنها نگرانند این طرف در دنیای اسلام و در بین طرف داران جنبش مقاومت اسلامی حماس مردم دلگرم شدند از این موضوع، همین موضوع نشان میدهد انتخابف انتخاب درستی است.
سوال: آقای مجیدی حالا برگردیم به عقبه این اتفاق یعنی ترور آقای هنیه که رژیم صهیونیستی در یک زنجیره ترور از لبنان و سوریه تا تهران این ترورها را مرتکب شد اساساً هدف او از این اتفاق چی بود و چه قدر توانست به آن هدف خودش برسد ترور آقای هنیه در تهران؟
مجیدی: اولین نکتهای که میشود گفت که صحبتهای قبلی هم اشاره شد ترور آقای هنیه این امید را ایجاد میکرد در رژیم که بتواند مذاکرات قاهره را متوقف کند به صورتی که حماس وارد مذاکره نشود چرا که آقای هنیه یک نقش منحصر به فردی داشت در مذاکرات قبلی. مجموعه مذاکراتی که در دوحه و قاهره دنبال میشد آقای هنیه هم رئیس دفتر سیاسی بود مسئول مذاکرات بود نه رئیس هیئت اعزامی رئیس دفتر سیاسی که هیات اعزامی را ایشوان تهیه میکرد هم اصلیترین چهره در خارج بود که رابطه بسیار نزدیکی با غزه داشت اشاره کردند حماس جبر جغرافیا سه ضلعش کرده و اون ضلع در تبعیدشان که در خارج از کشور از خارج از فلسطین هستند اینها آقای هنیه نزدیکترین رابطه را با غزه داشت و میتوانست مذاکرات را پیش ببرد اینها تصور میکردند با ترور آقای هنیه چنین وزنهای از مذاکرات از میز حماس حذف میشود یک.
دوم اینکه حماس بعد از ترور آمادگی هیچگونه مذاکرهای نخواهد داشت با این دو نگاه امیدوار بودند جنگ در غزه طولانیتر بشود این یکی از اهداف شان و هدف دوم اگر ما بخواهیم راحت صحبت کنیم ببینیم طی یک شب اول شهید فؤاد شوکور در بیروت شهید شدند، یعنی چه کسی زد رژیم صهیونیستی عملیات ترور هدفمند در بیروت ضاحیه جنوبی آمد ضاحیه جنوبی بیروت آمد و یکی از عالیترین فرماندهان نظامی حزبالله را زد بلا فاصله به فاصله چند ساعت در همان شهر ایالات متحده پایگاه حزب الله در در عراق زد یک منطقه فوقالعاده حساس از لحاظ ژئوپلوتیکی یعنی این دفعه عامل ایالات متحده بود، شکل کار حمله به یک پایگاه نظامی بود نه ترور هدفمند یک گروه مقاومتی را در عراق هدف قرار داد و سومش ترور رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران بود اگر این سه تا را بگذاریم کنار هم، چون سه تا در یک شب رخ داده میشود پیشبینی کرد که مرتبط باشد نشان میدهد رژیم صهیونیستی و در اینجا ایالات متحده به دنبال ارسال این پیام بودند که به مقاومت اعلام کنند جنگ منطقهای اگر شما به سمت جبهه حالا یک اصطلاح داشتند وحدت ساحات یعنی یگانگی جبههها گر شما در راستای یگانگی جبههها بخواهید به عملیاتهای ما جواب بدهید ما هم زمان میتاونیم چنین عملیات گستردهای داشته باشیم جغرافیایی وسیعتری داشته باشیم به ظن خودشان میخواستند بازدارندگی ایجاد کنند در برابر عملیات هماهنگ محور مقاومت این دومین هدفشان بود. سومین هدفشان ناظر به معادلات تهران بود یعنی رژیم صهیونیستی ببینیند ایده سر اختابوس را از سال دو هزار و نوزده مطرح میکند پنج سال است گذشته و اینها ده ماه است دارند با یکی از اضلاع مقاومت در حالی که نتانیاهو دائم تکرار میکند ما تو هفت جبهه داریم با ایران میجنگیم اینجا یک وجه اش هم مقابله با ایران بود که مجموعا سه وجه بود.
سوال شما هم نظرتان را بفرمایید؟ اهداف ترور را؟
شکیبایی: اهداف خوب رژیم معمولاً توی سالهای اخیر نشان داده که معمولاً چند هدف را از یک اقدام دنبال میکند، اما مهمترین چیزی که از ترور آقای هنیه و همینطور آقای فواد شوکور در لبنان ایشان دنبال میکرد خوب میدانید که در بیش از تقریباً یازده ماه است جنگ طول کشیده و این شاید فکر کنم اولین جنگی است که رژیم این تو این مدت زمانی نتوانسته سرنوشت جنگ را یکسره بکند خوب از زمانی که هفت اکتبر که شروع شد نتانیاهو در جلوی دوربینها، دوربینهای تلویزیونی یک اهداف سهگانه را اعلام کرد این که بیاید و سازمان رزم حماس را از بین ببرد دوم اسرای صهیونیستی در نزد حماس را آزاد بکند سه: اداره مدنی نوار غزه را در واقع تغییر بدهد حالا یا یک سازمان بینالمللی بیاید در نوار غزه و یا اینکه مثلاً تشکیلات خودگردان و یا کشورهای عربی یا سازمان همکاری اسلامی. این سه هدف را جلوی دوربینهای تلویزیون اعلام کرده یازده ماه از آن واقعه گذشته ایشان نتوانسته هیچ کدام از آن اهداف سهگانه را بتواند محقق بکند و لذا اگر چنانچه نتانیاهو نتواند در عرصه میدان یکی از اینها را محقق بکند یعنی با دست خودش به حیات سیاسی خودش پایان داده و ایشان تلاش دارد میکند که اگر بتواند جنگ را گسترده بکند بلکه بر انتخابات امریکا وصل کند و از آن ترامپ بیاید که بتواند از این مخمصه نجات پیدا کند.
سوال: به عنوان جمع بندی حالا اگر نکتهای باقی مانده در جمع بندی بحث و حالا میتوانیم این را متمرکز بکنیم روی اهدافی که آمریکاییها دنبال میکنند، چون در بحث آقای هنیه مدام صحبت از این بود که ما دخالتی نداشتیم حتی میگفتند که به صورت خودسرانه نتانیاهو این اقدام را مرتکب شد ولی بر کسی پوشیده نیست که آمریکاییها به هر حال اطلاع داشتند و هماهنگ بودند فکر میکنید نقش آمریکاییها و هدف آنها چی هست؟
مجیدی: وقتی آمریکا آمد که حزبالله را در عراق زد پس میتوان فهمید سطحی از هماهنگی وجود داشت شاید ندانند آن شب دقیقاً چه کسی ولی میدانند برنامه اسرائیل به صورت کلی چیه و سخت میشود باور کرد آمریکا نقش نداشت، اما این نکته که فرمودند بسیار مهم است که نتانیاهو به دنبال تقویت ترامپ هست نه ماه مانده به انتخابات آمریکا و این را بایدن هم خوب میداند این نکته، نکتهای است که جداگانه میشود مفصل در موردش صحبت کرد.
سوال: آقای شکیبایی بفرمایید؟
شکیبایی: یکی از مواردی که دنبال میکنند امریکاییها بحث عادیسازی روابط رژیم با کشورهای عربی هست امریکاییها بدشان نمیآید نشان میدهد طولانی کردن این جنگ نشان میدهد که آنها میخواهند فضا را به یک سطحی بیاورند که بتوانند امتیاز را از کشورهای عربی بگیرند، چون میدانند یک درگیری، جنگ هر چیزی که اسمش را بگذاریم خسارتهایی به کشورهای عربی وارد میشود و لذا این امتیاز را هم در حوزه سیاسی میخواهند دریافت کنند.