پخش زنده
امروز: -
پرونده پنبه مَله با تاریخچه و قدمت طولانی، محصول منحصر بهفرد خراسان جنوبی به ویژه شهرستان خوسف که به خوشیُمنی مشهور است برای ثبت جهانی راهی یونسکو شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حدود سه تا چهار دهه اخیر بر اثر عواملی از قبیل خشکسالیها، روی آوردن کشاورزان به کشت ارقام اصلاح شده و وارداتی پنبه و کمرنگ شدن صنایع دستی و تولیدات پرزحمت در کنار رونق پاچههای ماشینی، پنبه مله به فراموشی سپرده شده بود و حتی بذر این گیاه محلی در حال فرسایش و نابودی بود که با همت اهالی شهرستان خوسف و کمک و همراهی میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی ابتدا در سال ۱۳۹۷ دانش کشاورزی، فن نخریسی، سنتها و نمودهای شفاهی پنبه مله شهرستان خوسف در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت شد و سپس در سال ۱۳۹۸ در شورای راهبری تعیین شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی، خوسف به عنوان شهر ملی پارچه سنتی «مَله» معرفی شد و در حال حاضر نیز پرونده این محصول کم نظیر برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال شد.
هادی شاهوردی، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی گفت: شهرستان خوسف به عنوان یک بسته گردشگری، صنایعدستی کشاورزی، سلامت، تاریخی و مذهبی در حوزه سهگانه صنایعدستی، میراثفرهنگی و گردشگری در سطح خراسان جنوبی قابلیتهای زیادی دارد و بعد از مرکز استان، بیشترین اثر ثبت ملی متعلق به خوسف است.
او گفت: ۷۰ صنعتگر شهرستان خوسف در حوزه مله فعالیت دارند که با هنرمندی خود به ارزش افزوده این محصول کمک میکنند و ۶ هکتار سطح این شهرستان زیر کشت پنبه مله است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی با بیان اینکه دبیرخانه شهر ملی مله در خوسف راهاندازی شده ادامه داد: برگزاری اولین جشنواره مله بافی در هفته فرهنگی این شهرستان، برگزاری مسابقات مله بافی و نخ ریسی مله، برگزاری دورههای تخصصی آموزش مله بافی، تهیه و ضبط مستندات از مله و حضور هنرمندان در برنامههای زنده تلویزیونی، و در نمایشگاههای ملی و تخصصی، نصب پلاک ماندگار سردرمنزل هنرمند مله بافی مرحومه صغری طحان و… از جمله اقدامات انجام شده برای این هنر صنعت است.
مله در فرهنگ فارسی عمید به نوعی پنبه زرد رنگ و نوعی پارچه خاکی رنگ ترجمه شده است. این نوع پنبه در زبان محلی سُرخچه (به دلیل رنگ مایل به سرخ این نوع پنبه) نیز اطلاق میشود.