ثبت جهانی هگمتانه، نتیجه تلاش همه نهادهای دولتی و مردمی بود
ثبت جهانی، هگمتانه نتیجهی تلاش و دست در دست هم دادن همهی مسئولان و نهادهای دولتی و مردمی برای جهانی شدن این میراث چندهزار ساله ایرانی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حسن سلطانی مدیر محوطه جهانی هگمتانه با حضور در برنامه سلام خبرنگار شبکه خبر گفت: هگمتانه یک محوطه تاریخی است که از سال ۱۳۱۰ شمسی یعنی نزدیک به صد سال قبل، در آثار ملی ایران به ثبت رسیده و این نشان دهنده زحمات چندین نسل تاکنون برای حفظ این میراث کهن ملی است.
سلطانی ضمن تبریک ثبت این اثر ارزشمند ملی در فهرست میراث جهانی به هم میهنان، تاکید کرد: برای ثبت جهانی این اثر همه مسئولان و نهادهای دولتی و مردمی دست به دست هم دادند تا این پرونده به نتیجه برسد و در نهایت، جهانیان با رای قاطع، به جایگاه جهانی هگمتانه تعظیم کردند.
او در مورد پیچیدگیها و حساسیتهای موجود در مسیر ثبت یک اثر به عنوان میراث جهانی گفت: وقتی اثری حائز شرایط برای ثبت جهانی میشود، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در زمینه میراث ملموس صرفا یک اثر تاریخی را میتواند نامزد کند برای ثبت جهانی، بنابراین این پرونده باید با نهایت دقت و کارهای کارشناسی پیچیده با بهترین کیفیت ارائه شود که سهمیه سالانه ایران از دست نرود. در این راستا مسئولان و کارشناسان وزارت میراث فرهنگی، استادان دانشگاهها و همهی مراجع مربوط، بیشترین تلاش خود را به کار گرفتند تا این پرونده به نتیجه رسید.
مدیر محوطه جهانی هگمتانه درباره اهمیت تاریخی این شهر در تاریخ ایران، گفت: مجموعه هگمتانه براساس اسناد از زمان انتخاب پایتخت برای تمدن ایرانی ماد تا اکنون به طور پیوسته محل سکونت بوده، که این به علت قرار گرفتن آن در یک جایگاه راهبردی است که نقطهای برای پیوند مبادلات تجاری، فرهنگی و مذهبی در طول تاریخ تا کنون بوده است و این امر در قرار گرفتن همدان در مسیر جاده تاریخی ابریشم، نمود و بروز پیدا کرده است.
لازم به ذکر است، در چهلوششمین کمیته میراث جهانی یونسکو که از ۲۱ تا ۳۱ جولای ۲۰۲۴ (۳۱ تیر تا ۱۰ مرداد ۱۴۰۳) در دهلی نو (هند) در حال برگزاری است پرونده هگمتانه پیشنهاد شده از سوی ایران برای ثبت جهانی مورد بحث و بررسی قرار گرفت که با موافقت اعضا به تصویب رسید و هیئت ایرانی که برای ثبت جهانی هگمتانه عازم هند بودند، دیروز هشتم مردادماه به کشور بازگشتند.