نشریه هیل؛
آمریکا در آستانه انتخابات، با سیل اخبار جعلی مواجه است
کارشناسان آمریکایی هشدار میدهند که انتشار اطلاعات نادرست در فضای مجازی در آستانه انتخابات این کشور، تشخیص اخبار واقعی و جعلی را دشوار کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از نشریه هیل، در یک بازه زمانی دو هفتهای چشمانداز سیاسی آمریکا دچار تغییر شده است؛ تغییری که با سوء قصد به دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق این کشور آغاز شد.
مدت کوتاهی پس از تیراندازی به ترامپ، مدیر سرویس مخفی آمریکا به دلیل شکست امنیتی درباره این سوء قصد استعفا داد.
تنها چند روز بعد از این اتفاق، بایدن از رقابتهای انتخاباتی کنارهگیری کرد و باعث شد که یک چرخه خبری پرشور برای هفتهها در آمریکا شکل بگیرد. بایدن با فشار فزایندهای از سوی دموکراتها برای کنارهگیری پس از عملکرد فاجعهبارش در مناظره ۲۷ ژوئن (۷ تیر) با ترامپ مواجه بود.
اکنون، آمریکا در حال تطبیق خود با کاملا هریس معاون بایدن به عنوان نامزد احتمالی بعدی دموکراتهاست؛ چیزی که چند ماه پیش غیرقابل تصور به نظر میرسید.
توالیِ خارقالعاده این رویدادها به آمریکاییها فرصت کمی برای هضم سیل اخبار داد و بستر مناسبی را برای نشر اطلاعات نادرست ایجاد کرد.
«مایک روچیلد» محقق نظریه توطئه گفت: به نظر طبیعی است که ما تئوریهای توطئه زیادی داشته باشیم. انتشار اطلاعات نادرست از ابتدای سال جاری به یک خطر واقعی برای همه مردم تبدیل شده، زیرا میلیاردها نفر برای شرکت در انتخابات در سراسر جهان به پای صندوقهای رأی رفتند.
به گفته او از زمان سوء قصد به ترامپ، تئوریهای توطئه و اطلاعات نادرست و گمراهکنندهای در فضای مجازی منتشر شده است. بخشی از این اطلاعات نادرست شامل ادعاهایی مبنی بر این بود که تلاش برای ترور ترامپ صحنهسازی بود و اینکه تیرانداز قبل از اقدام به ترور، توسط مقامات شناسایی شده بود.
یک بیانیه هم که ظاهراً از دفتر جیمی کارتر رئیسجمهور سابق آمریکا منتشر شده، از مرگ او خبر میداد در حالی که کارتر واقعا فوت نکرده است.
زمانی هم که بایدن بلافاصله پس از مثبتشدن آزمایش کووید-۱۹ اعلام کرد که از رقابتهای انتخاباتی کنارهگیری میکند، تئوریهای توطئه مبنی بر اینکه او دچار بیماری لاعلاج شده یا فوت کرده، به سرعت مطرح شد.
ماهیت بیسابقه چرخه اخبار همچنین جای خود را به حدسهای گمراهکننده درباره «کاملا هریس» از جمله درباره نامزدی او از حزب دموکرات داده است. به عنوان مثال «مت والش» فعال جناح راست، پستی را برای ۲.۹ میلیون دنبالکننده خود در شبکه اجتماعی ایکس درباره چگونگی حضور «هریس» در عرصه سیاست و رابطهاش با «ویلی براون» شهردار سابق سانفرانسیسکو در حدود سه دهه پیش به اشتراک گذاشت.
موضوع رابطه «هریس» با «براون» قبلاً هم علیه او مورد استفاده قرار گرفته است، از جمله در سال ۲۰۲۰ که او برای نامزدی ریاست جمهوری مبارزه میکرد.
«آلیس مارویک» یکی از مدیران مرکز اطلاعات و فناوری دانشگاه کارولینای شمالی، درباره اینکه «هریس» در گذشته از روابط خود برای پیشرفت حرفهایاش استفاده کرده است، گفت: این موضوع تقریباً بر علیه همه سیاستمداران زن مطرح شده است.
«فِردی کروز» محقق و مدیر برنامه در مرکز ایالات غربی آمریکا نیز میگوید که شبیه همین موضوع را میتوان در مورد ادعاهای بسیاری گفت که میخواهند نشان دهند موفقیت سیاسی «هریس» به دلیل نژاد اوست.
او به ادعاهای برخی جمهوریخواهان مبنی بر اینکه «هریس» فردی بود که برای پیشبرد اصل تنوع، برابری و شمول (DEI) در کاخ سفید انتخاب شده بود، یا اینکه گروههای فشار، «بایدن» را وادار به انتخاب او کرده بودند، اشاره کرد.
برخی کارشناسان هم تشابهاتی را با ظهور سیاسی «باراک اوباما» مطرح کردند چرا که او به اولین رئیسجمهور سیاهپوست آمریکا تبدیل شد. برجستهترین ادعای جمهوریخواهان این بود که اوباما در آمریکا به دنیا نیامده و بنابراین از نظر قانون اساسی واجد شرایط ریاست جمهوری نیست.
«ترامپ» که در آن زمان یک سلبریتی و تاجر بود، یکی از شناختهشدهترین طرفداران این نظریه نادرست بود.
ایجاد تئوریهای توطئه در رویدادهای تاریخی غیرعادی نیست، چرا که روایتهای نادرست تاریخ آمریکا را دربرگرفته است؛ از ترور «جان اف کندی» تا حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و همهگیری کووید-۱۹.
«مایک روچیلد» محقق نظریه توطئه میگوید مردم به دنبال الگوها و یافتن نظم در هرج و مرج هستند که گاهی همین باعث میشود افراد موضوعات غیرمرتبط را به هم متصل کنند.
حسابهای کاربری ناشناس در طول سالهای اخیر محبوبیت پیدا کردهاند، به طوری که شبکه اجتماعی «ایکس» به سازندگان محتوا پول میدهد و از پستهای ویروسی بر اساس معیارهای تعامل، درآمد کسب میکند.
به گفته «جوآن دونوان» استاد روزنامهنگاری و مطالعات رسانههای نوظهور در دانشگاه بوستون آمریکا، کاهش سیاستهای تعدیل محتوا توسط شرکتهای رسانههای اجتماعی بزرگترین کنایه برای جناح راست است، زیرا جمهوریخواهان اغلب در مرکز چنین اطلاعات نادرستی قرار دارند.
به گفته «والتر شایرر» نویسنده کتاب «تاریخچه مطالب جعلی در اینترنت»، موضوع اطلاعات نادرست، اخبار جعلی و طنزهای سیاسی که مردم آنها را به عنوان اطلاعات واقعی در نظر میگیرند و سپس با سرعت سرسامآوری منتشرشان میکنند، به این زودیها خاتمه نخواهد یافت.
او افزود: اکنون این وظیفه بر عهده خود کاربران است که به نوعی واقعیت را بررسی کنند و دریابند که آیا چیزی که منتشر میکنند واقعی است یا نه.
«والتر شایرر» ادامه داد: میمها هم حوزه دیگری هستند که در بسیاری موارد مشکلساز میشوند، زیرا معمولا به عنوان شوخی منتشر میشوند و از آنجا که خندهدار هستند، شما را به خود جذب میکنند.
به گفته او در بسیاری از جوامع، میمها برای اهداف مختلفی ایجاد میشوند و یک ابزار بسیار مؤثر برای نشر اطلاعات نادرست هستند.
به گفته کارشناسان، در شرایطی که حدود ۱۰۰ روز تا انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باقی مانده، اتخاذ رویکردهای محتاطانه درباره اطلاعات برخط میتواند به کاهش چشمگیر انتشار اخبار جعلی و اطلاعات نادرست کمک کند.
آنها میگویند کاری که مردم میتوانند انجام دهند، این است که از این جریان خبری غلط خارج شوند و سعی کنند نفس بکشند.