موفقیتی دیگر برای دانشگاه علوم پزشکی مشهد
موفقیت محققان میکروب شناسی در طراحی کیت تشخیصی جدید
گروه میکروب شناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد موفق به طراحی یک کیت تشخیصی مننژیت باکتریال شدند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، عضو گروه میکروب شناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: کیت مولکولی طراحی شده هم به خاطر هزینه و هم سرعتِ تشخیص، میتواند جایگزین خوبی برای روشهای اسمیر و کشت به ویژه در موارد منفی کاذب باشد.
دکتر هادی فارسیانی درباره ضرورت طراحی، تولید و به کارگیری کیت تشخیصی مولکولی جدید گفت: تستهای معمول تشخیص مننژیت باکتریال مانند تهیه اسمیر و کشت نمونه CSF مشکلاتی به همراه داشتند؛ مثلا به دلیل تاخیر در ارسال نمونه، تجویز آنتی بیوتیک و تعداد کم باکتری ها، اغلب نتیجه کشت نمونههای CSF و اسمیر مستقیم، منفی کاذب و این موضوع موجب کاهش حساسیت تشخیص مننژیت باکتریال میشد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در سالهای اخیر کتب و متنهای میکروب شناسی تشخیصی به این نکته اشاره میکنند که تستهای مولکولی مبتنی بر PCR میتوانند به افزایش حساسیت و اختصاصیت تشخیص مننژیت باکتریایی کمک شایانی کنند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: به همین دلیل ما ابتدا دنبال این بودیم که در بیمارستانها به ویژه بیمارستانهای شیخ و اکبر کیت تشخیص مولکولی را خریداری کنیم، اما با توجه به هزینه زیاد آنها و اینکه این هزینه قابل پرداخت برای بیمارستان نبوده و بیماران نیز توانایی پرداخت آن را نداشتند، برای تولید این کیت، تصمیم به اجرای یک طرح محصول محور تحت عنوان پایان نامه دانشجویی در مقطع Ph.D گرفته شد.
دکتر فارسیانی گفت: بر این اساس در این طرح یک مولتی پلکس PCR برای تشخیص شش باکتری شایع ایجاد کننده مننژیت باکتریال (به ویژه در اطفال) طراحی شد.
عضو گروه میکروب شناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در نهایت پس از تعیین حساسیت و اختصاصیت کیت و پاسخ مناسب در نمونههای بالینی جمع آوری شده، مشخص شد که میتوانیم از این کیت تشخیصی در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد به ویژه بیمارستانهای تخصصی اطفال مانند بیمارستان اکبر و بیمارستان دکتر شیخ استفاده کنیم.
پوشش بیمهای و زمان تشخیص سریعتر
او بیان کرد: هزینه کیت طراحی شده برای هر نمونه تقریبا یک سوم مشابه خارجی است، به طوریکه در این کیت برای هر نمونه حدود ۲۰۰ هزار تومان هزینه و این مبلغ نیز توسط بیمه پوشش داده میشود و اکنون آماده هستیم که به صورت درمانی از آن در بیمارستانهای اکبر و دکتر شیخ استفاده کنیم.
این استاد دانشگاه یادآور شد: نکته مهم دیگر در طراحی این کیت آن است که زمان تشخیص خیلی سریعتر انجام میشود، چون ما در روش کشت به حدود ۴۸ ساعت زمان نیاز داشتیم تا تشخیص جنس و گونه باکتری انجام شود، اما در این کیت مولکولی مبتنی بر PCR زمان تشخیص جنس و گونه باکتری به کمتر از پنج ساعت کاهش مییابد.
دکتر فارسیانی همچنین گفت: در بیمارستانهای دیگر و از جمله بیمارستان امام رضا (ع) نیز نمونههایی با تعداد کمتر ارسال میشود و امیدواریم بتوانیم همه نمونههای بیمارستانهای وابسته به دانشگاه را با این کیت پوشش دهیم.