جک استراو: غنی سازی در توافقنامه ژنو وجود دارد
رئیس گروه دوستی پارلمانی انگلیس و ایران گفت: اجرای توافقنامه ژنو همراه با غنی سازی داخل ایران است.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، جک استراو در نشست خبری در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا در مذاکرات زمان وزارتخانه شما با غنی سازی مخالفت می شد اما در مذاکرات ژنو پذیرفته شد افزود: نمی خواهم وارد امضاء توافقنامه ای شوم که دوره من صورت گرفت چرا که آن را در کتابی که به زبان فارسی نیز منتشر شده است توضیح داده ام.
وی تاکید کرد: آنچه مهم است این است که توافقنامه ژنو اجرا شود که در آن حق غنی سازی داخل ایران نیز وجود دارد.
خبرنگاری پرسید آمریکا توافقنامه ژنو را نقض کرده است و اگر در کنگره امریکا اقدام به تحریم های جدید کنند انتظار دارید طرف ایرانی چه واکنشی نشان دهد.
استراو پاسخ داد: همه باید به متن توافقنامه ژنو پایبند باشند چرا که هر توافقنامه ای تا زمانی که به امضا برسد مراحل پیچیده ای را طی می کند.
وی گفت: مطمئنا اگر توافقنامه از طرف غرب نقض شود واکنش بسیار بدی در داخل ایران به همراه خواهد داشت.
جک استراو:حل بحران سوریه تنها با حضور ایران در مذاکرات
رئیس گروه دوستی پارلمانی انگلیس و ایران گفت: تنها راه حل بحران سوریه حضور کامل ایران در مذاکرات ژنو است.
جک استراو در نشستی خبری در مجلس شورای اسلامی افزود: معتقدم این بحران تنها با حضور ایران رفع خواهد شد و ایران باید بدون پیش شرط و به صورت کامل به ژنو 2 دعوت شود.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا سرویس های جاسوسی انگلیس از گروههای تکفیری در سوریه حمایت و آنان را تجهیز می کنند گفت: ممکن است از بسیاری کشورها در سوریه افرادی وجود داشته باشد که تعدادی از آنان نیز از انگلیس باشد اما دستگاه اطلاعاتی و پلیس انگلیس چنین افرادی را شناسایی خواهد کرد.
جک استراو افزود: موضع انگلیس نیز حمایت از راه حل سیاسی برای حل بحران سوریه است و این راه به شرکای غربی نیز اعلام کرده ایم.
وی تصریح کرد: دولت انگلیس هیچ سلاحی به سوریه برای دخالت های نظامی ارسال نمی کند.
رئیس گروه دوستی پارلمانی انگلیس و ایران درپاسخ به این پرسش که چرا انگلستان استانداردهای دوگانه در برابر رسانه ها اعمال و شبکه پرس تی وی را درماهواره های اروپا قطع و تحریم کرده است گفت: پارلمان انگلیس هیچ دخالتی در قطع برنامه های پرس تی وی نداشته بلکه این اقدام از سوی یکی از مراجع مقرراتی ارتباطات انگلیس صورت گرفته است.
وزیر خارجه پیشین انگلیس در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا انگلیس پس از آغاز روابط با ایران دوباره در امور داخلی این کشور همانند گذشته دخالت خواهد کرد گفت: در روابط گذشته ایران و انگلیس مشکلات و پیچیدگی هایی وجود داشت که نمونه بارز آن اشغال ایران از جانب روسیه و انگلیس، نقش انگلستان در انحصار تنباکو وهم چنین نقش انگلیس در کودتای سالها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی است.
جک استراو افزود: البته در دهه های اخیر دولت انگلیس دخالتی در تمامیت ارضی و همچنین امور داخلی ایران نکرده است و دولت کامرون نیز اعتقادی به دخالت ندارد.
وی درپاسخ به این پرسش که انگلستان با توجه به اعتقاد غربی ها درتحمیل هزینه هایی به غرب به علت تحریم های ایران انگلستان چه میزان هزینه پرداخت کرده است افزود: تحریم چیزی نیست که هر کسی با آن موافق باشد.
جک استراو تاکید کرد:معتقدم اعمال تحریم ها لازم نبود و هر دو طرف تحریم ها هزینه داده اند.
وی گفت: البته در دوره ای شورای امنیت معتقد بود که هزینه اعمال تحریم ها کمتر است از تحریم نکردن اما اکنون باید نگاهمان به آینده مثبت و خوش بینانه باشد چرا که هیچ کدام این حقیقت را دوست نداریم که ایران تحت تحریم قرار گرفته است.
امیدوارم رابطه ایران و انگلیس هرچه سریعتر بهبود یابد
وزیر خارجه اسبق انگلیس گفت: درمرحله مهمی در روابط ایران و غرب قرار داریم و من امیدوارم رابطه ایران و انگلیس هرچه سریعتر بهبود یابد.
جک استراو در نشست خبری با خبرنگاران که در محل کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی برگزار شد برضرورت بازگشایی سفارت کشورش در تهران تاکید کرد و گفت: برای گشایش سفارت انگلیس در ایران با وزیر امور خارجه و گروه پارلمانی و سایر مسوولان ایرانی طی دو روز گذشته مذاکراتی داشتیم که امیدوارم هرچه سریعتر موجب گشایش روابط کنسولی و دیپلماتیک در تهران و لندن شود.
وی افزود: اقدامات دو دولت به ویژه انتصاب کاردار غیرمقیم در دو کشور را قبول دارم و کاردار انگلیس اکنون در ایران به سر میبرد البته اینکه جزییات گشایش سفارت انگلیس در تهران چگونه باید باشد، برعهده وزارت خارجه دو کشور است نه هیات پارلمانی انگلیس.
رییس گروه پارلمانی انگلیس و ایران در پاسخ به اینکه چرا انگلیس از گروهک تروریستی منافقین حمایت می کند گفت: در مقطعی که وزیر کشور انگلیس بودم، قانونی را به تصویب رساندم که این قانون به بنده اختیار میداد تا اسم منافقان را در فهرست تروریستها قرار دهم و من این گروه را تروریست نامیدم.البته این کار را به درخواست وزیر امور خارجه وقت انگلیس، رابین کوک انجام دادم.
رابین کوک شواهدی را به بنده نشان داد که تصمیم گرفتم مجاهدین خلق را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهم. استراو با ابراز تاسف گفت: البته وقتی نام منافقان را در لیست تروریستها قرار دادم، آنها تقاضای استیناف کردند و متاسفانه دولت انگلیس در این جدال در دادگاه باخت.
جک استراو با اشاره به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا در کنگره گفت: جان کری به نمایندگان کنگره تاکید کرده است که توافقنامه ژنو سیاست دولت آمریکاست بنابراین از شما میخواهم به اظهارات افراد دیگری که درخصوص توافقنامه ژنو اظهارنظر میکنند و آن را تفسیر میکنند، اهمیت ندهید.البته در توافقنامههایی به این پیچیدگی واژههایی وجود دارد که باید تفسیر شود.
وی در ادامه افزود: در ملاقاتهایم با مسوولان ایرانی گفتم از توافقنامه موقت ژنو باید حمایت شود.هدف این توافقنامه در پایان این است که ایران بتواند در چارچوب انپیتی به اهدافش برسد.
رییس گروه پارلمانی انگلیس و ایران تصریح کرد: به عنوان نماینده مجلس نمیتوانم درباره توافقنامه ژنو با مسوولان ایرانی مذاکره کنم این کار وظیفه وزرای 1+5 و ایران است.کاری که هیات پارلمانی انگلیس و ایران میتوانند انجام دهند تعمیق درک مردم انگلیس وغرب از تمدن و تاریخ بزرگ ایران است.
وی افزود: حامی حقوق هستهای و تعهداتی هستم که در چارچوب انپیتی برای ایران و کلیه کشورهایی که قصد استفاده صلحآمیز دارند، وجود دارد.
رییس گروه پارلمانی انگلیس و ایران تصریح کرد: با دقت مشاهداتم را درخصوص توافقنامه ژنو ثبت کردم و به آن گوش کردم و معتقدم در اجرای فاز اول نتیجه مطلوبی به دست آمده که امیدوارم نتایج مطلوبتری حاصل شود.
وی با اشاره به سایر محورهای مذاکراتش طی دو روز گذشته در ایران گفت: با مسوولان ایرانی درخصوص بحران سوریه روابط منطقهای و دوجانبه و بازگشایی سفارت انگلیس در ایران و بحث صدور ویزا صحبت کردم. البته به طور رسمی از رییس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس برای سفر طی شش تا 9 ماه آینده به پارلمان انگلیس دعوت کردم. لورد لوموند، عضو دیگر هیات گروه پارلمانی انگلیس و ایران در این نشست گفت: دو سناتوری که درخواست تحریمهای جدید را آماده کردهاند بدانند که 12 رییس کمیته پارلمان با این تحریمها مخالف هستند.
وی افزود: اوباما نیز حق وتوی مصوبات کنگره را دارد و اعلام کرده است هیچ تحریمی علیه ایران اعمال نمیکند.
لوموند با محکوم کردن ترور دانشمندان هستهای ایران گفت: هنگامی که دانشمندان ایران به صورت ظالمانه ترور شدند، این اقدام را در پارلمان انگلیس محکوم کردیم و این سیاست را مردود میدانیم.
کوربین یک عضو دیگر هیات گروه پارلمانی انگلیس و ایران گفت: دولت انگلیس در ماه اوت علیه مداخله نظامی در سوریه رای داد.
وی افزود: معتقدم تراژدی در حال وقوع در سوریه تنها از طریق فرایند مذاکره آن هم با حضور ایران در این مذاکرات قابل حل و فصل است.
کوربین تاکید کرد: سفر هیات پارلمانی به ایران آموزنده و جالب بود و باید روابط کاری ایران و انگلیس بهتر شود.
وی افزود:در بازدید از موزه صلح با اثر تخریبی سلاحهای کشتار جمعی بیشتر آشنا شدم و تصمیم دارم پس از بازگشت به انگلیس، اقداماتم را برای مهار سلاحهای شیمیایی و هستهای در مجلس انگلیس مضاعف کنم.