پخش زنده
امروز: -
گرم شدن هوا با عارضه های زیادی همراه است که از جمله آنها، "سکته گرمایی" است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️سکته گرمایی جدیترین شکل آسیب گرما است که میتواند در صورتی رخ دهد که دمای بدن شما به ۱۰۴ درجه فارنهایت (۴۰ درجه سانتیگراد) برسد. این وضعیت در ماههای تابستان بسیار رایج است.
سکته گرمایی نیازمند درمان اورژانسی است سکته گرمایی میتواند به سرعت به مغز، قلب، کلیهها و ماهیچه آسیب برساند آسیبهایی که درمان طولانیتر را خراب میکند، به تاخیر میافتد و خطر مشکلات جدی و یا مرگ را افزایش میدهد.
علایم سکته گرمایی:
علائم و نشانههای سکته گرمایی عبارتند از:
دمای بالا بدن
دمای هسته بدن ۱۰۴ درجه فارنهایت (۴۰ درجه سانتی گراد) و یا بالاتر، با یک دماسنج مقعد دما را بگیرید نشانه اصلی سکته گرمایی است.
تغییر حالت روانی و یا ذهنی
گیجی، آشفتگی، بیان غلط، عصبانیت، هذیان، تشنج و کما بیش از همه میتواند ناشی از گرما زدگی باشد.
تغییر در عرق
در اثر سکته گرمایی ناشی از هوای گرم، پوست احساس گرما و خشکی میکند با این حال در اثر سوختگی ناشی از ورزش شدید، پوست ممکن است خشک و یا کمی مرطوب باشد.
تهوع و استفراغ
ممکن است حالت تهوع و یا استفراغ داشته باشید.
پوست قرمز
پوست شما ممکن است قرمز شود، چون درجه حرارت بدن افزایش مییابد.
تنفس سریع
تنفس ممکن است سریع و سطحی شود.
ضربان قلب
ممکن است ضربان قلب شما به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند، زیرا فشار گرما باعث فشار فوق العاده بر روی قلب شما برای کمک به خنک کردن بدن میشود.
سردرد
ممکن است سردرد شدیدی بگیرید.
اقدام فوری برای خنک کردن فرد گرمازده
فرد را به سایه و یا در داخل خانه ببرید.
لباسهای اضافی او را در آورید.
این فرد را با هر وسیله ممکن در دسترس خنک کنید او را در یک وان خنک از آب و یا یک حمام با دوش سرد قرار دهید و یا بستههای یخ و یا کمپرس یخ سرد و مرطوب روی سر فرد، گردن، زیر بغل و کشاله ران قرار دهید.
علل سکته گرمایی
سکته گرمایی میتواند در نتیجه مواردی رخ دهد:
قرار گرفتن در یک محیط داغ
یک نوع از گرما زدگی به نام گرمازدگی (کلاسیک) که قرارگرفتن در یک محیط داغ منجر به افزایش دمای بدن میشود. این نوع گرمازدگی معمولا بعد از قرار گرفتن در معرض هوای گرم، مرطوب به ویژه برای دورههای طولانی مدت رخ میدهد این بیماری اغلب در بزرگسالان مسنتر و افراد با بیماریهای مزمن رخ میدهد.
فعالیت شدید
گرما زدگی ناشی از افزایش دمای بدن است که با فعالیت فیزیکی شدید در هوای گرم به وجود میآید. هر کسی که در هوای گرم کار میکند یا ورزش میکند میتواند ناشی از گرما زدگی باشد، اما به احتمال زیاد در صورتی رخ میدهد که به دماهای بالا عادت نداشته باشید.
در هر دو نوع گرمازدگی، وضعیت شما میتواند به صورت زیر باشد:
پوشیدن لباسهای اضافی که مانع از تبخیر شدن و خنک شدن بدن میشود
خشکی بدن با ننوشیدن آب کافی برای پر کردن مایعات از دست رفته از طریق عرق کردن
هر کسی میتواند ریسک سکته گرمایی را با چندین عامل بالا ببرد که شامل:
سن
توانایی شما برای مقابله با گرمای شدید بستگی به قدرت سیستم عصبی مرکزی شما دارد. در جوانی، سیستم عصبی مرکزی کاملا رشد نکرده است و در بزرگسالان بالای ۶۵ سال، سیستم عصبی مرکزی وخیمتر میشود که باعث میشود بدن کمتر قادر به مقابله با تغییرات دمای بدن شود. هر دو گروه سنی معمولا به سختی مرطوب باقی میمانند و این کار ریسک را نیز افزایش میدهد.
فعالیت شدید در هوای گرم
آموزش نظامی و مشارکت در ورزش، مانند مسابقات فوتبال و یا دویدن در مسافت دور در شرایط آب و هوای گرم از جمله موقعیتهایی هستند که میتواند منجر به سکته گرمایی شود.
قرار گرفتن ناگهانی در معرض هوای داغ
ممکن است بیشتر در معرض بیماریهای مرتبط با گرما قرار بگیرید اگر در معرض یک افزایش ناگهانی درجه حرارت قرار داشته باشید، از این قبیل در طول یک موج گرمای تابستان و یا سفر به جو گرم تر. حداقل چند روز فعالیت خود را محدود کنید تا به خودتان اجازه دهید با این آب و هوا عادت کنید.
نبود تهویه مطبوع
پنکه ممکن است باعث شود احساس بهتری داشته باشید، اما در طول آب و هوای گرم، تهویه هوا موثرترین راه برای خنک کردن و پایین بودن رطوبت است.
داروهای خاص
برخی داروها بر توانایی بدن برای مرطوب ماندن و واکنش به گرما تاثیر میگذارند. مخصوصا در هوای گرم مراقب باشید اگر داروهایی را مصرف کنید که رگهای خونی شما را محدود میکنند، فشار خون خود را با مسدود کردن آدرنالین، یا کاهش علایم روانی (داروهای ضد افسردگی یا داروهای ضدروان پریشی) کاهش دهید.
بیماری خاص
برخی بیماریهای مزمن، مانند بیماریهای قلبی یا ریوی، ممکن است خطر گرمازدگی را افزایش دهند بنابراین میتواند چاق و بی حرکت باشند و سابقه گرمازدگی قبلی داشته باشند.
پیش گیری از سکته گرمایی
سکته گرمایی قابل پیش بینی و قابل پیش گیری است. این گامها را بردارید تا از گرما زدگی ناشی از هوای گرم جلوگیری کنید:
لباسهای سبک و نخی بپوشید
پوشیدن لباسهای اضافی و یا لباس تنگ باعث میشود که بدن به درستی خنک نشود.
از آفتاب سوختگی محافظت کنید
آفتاب سوختگی بر توانایی بدن برای خنک کردن تاثیر میگذارد، بنابراین با یک کلاه لبه پهن و عینک آفتابی از خودتان محافظت کنید و از کرم ضد آفتاب با SPF حداقل ۱۵ استفاده کنید. از کرم ضد آفتاب مکرر استفاده کنید، و هر دو ساعت یک بار، یا بیشتر در صورتی که شنا میکنید و یا عرق میکنید، از آن استفاده کنید.
مقدار زیادی مایعات بنوشید
مرطوب ماندن به بدن کمک میکند تا بدن عرق کند و دمای بدن معمولی را حفظ کند.
درمان سکته گرمایی
مراکز درمانی سکته مغزی برای خنک کردن بدن شما به یک دمای عادی برای جلوگیری و یا کاهش آسیب به مغز و اندامهای حیاتی بدن شما کمک میکنند. برای انجام این کار، ممکن است پزشک این مراحل را انجام دهد
فرد را در آب سرد فرو ببرید
ثابت شده است که یک حمام آب سرد و یا یخ موثرترین راه برای کاهش سریع دمای بدن است. هرچه سریعتر آب سرد دریافت کنید، خطر مرگ و آسیب اندام کمتر میشود.
از تکنیکهای خنک کننده تبخیر استفاده کنید
اگر غوطه وری آب سرد در دسترس نباشد، کارکنان مراقبتهای بهداشتی ممکن است سعی کنند درجه حرارت بدن خود را با روش تبخیر کاهش دهند. هوای سرد بر روی بدن مرطوب است در حالی که هوای گرم بر روی بدن شما باد میزند و باعث تبخیر و خنک شدن پوست میشود.
خود را با ملحفههای یخی و سرد بسته بندی کنید
یک روش دیگر این است که فرد را در یک ملحفه خنک بپوشانید و بستههای یخ را به کشاله ران، گردن، زیر بغل اعمال کنید تا دمای بدن را کاهش دهید.
همیشه هنگام بیرون رفتن از منزل سر خود را با یک روسری، کلاه یا یک چتر بپوشانید.
مقدار زیادی آب را به خصوص در طول ماههای تابستان بنوشید آب بدن شما را مرطوب نگه خواهد داشت و دمای آن خنک خواهد شد یک بطری آب با خود بردارید.
لیموناد یا دوغ بنوشید تا گرمای اضافی بدن را دور نگه دارید.
لباسهای گشاد را در شرایط آب و هوای مرطوب بپوشید.
با لباسهای روشن در تابستان داغ، سعی کنید گرمای کمتری را جذب کنید.
هر روز ۶ تا ۸ ساعت خواب داشته و یک رژیم متعادل و سالم بخورید. این کار تضمین میکند که بدن شما به خوبی استراحت کرده و مقدار مناسبی از ویتامین، مواد معدنی و پروتئینها برای عملکرد سالم دارد.