کبد چرب دارید؟
وجود چربی به میزان کم در کبد، طبیعی است، اما اگر این میزان بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کل کبد باشد به معنای ابتلای فرد به بیماری کبد چرب است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، به گفته خانم صفری کارشناس تغذیه مرکز بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی کبد چرب (Fatty liver) واژه کلی برای اشاره به جمع شدن چربی در کبد است. وجود چربی به میزان کم در کبد، طبیعی است، اما اگر این میزان بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کل کبد باشد به معنای ابتلای فرد به بیماری کبد چرب است.امروزه به موازات شیوع چاقی، کبد چرب نیز شیوع بالایی پیدا کرده است.کبد چرب به سه دسته کلی کبد چرب غیرالکلی، کبد چرب الکلی و کبد چرب حاد بارداری تقسیم میشود.
کبد چرب غیرالکلی:
این بیماری زمانی رخ میدهد که کبد در شکستن چربیها دچار مشکل میشود و با جمع شدن چربی در بافتهای کبد، فرد دچار کبد چرب میشود.
این بیماری با مصرف االکل مرتبط نیست و زمانی مشخص میشود که ۱۰ درصد و یا بیشتر وزن کبد حاوی چربی باشد.
در شدیدترین مراحل باعث سیروز کبدی و یا زخم و سپس نارسایی کبدی میشود.
کبد چرب الکلی:
این بیماری جزو نخستین مرحلههای بیماریهای کبدی مربوط به الکل است.
کبد با مصرف زیاد الکل صدمه دیده و قادر به شکستن چربیها نیست.
اگر فرد از مصرف الکل خودداری کند، این نوع کبد چرب کم کم درمان میشود، اما در صورت ادامه به مصرف الکل فرد ممکن است دچار سیروز کبدی شود.
کبد چرب بارداری:
این نوع از کبد چرب خیلی نادر بوده و دلیل آن به طور کامل شناخته نشده است، اما دانشمندان معتقد هستند این بیماری با هورمونهای این دوران در ارتباط است.
جمع شدن چربی در کبد در هنگام بارداری میتواند خطراتی جدی هم برای مادر و هم برای جنین داشته باشد.
در ادامه به اقداماتی که برای بهبود بیماری کبد چرب غیر الکلی میتوان انجام داد، پرداخته میشود.
اگر بیماری کبد چرب تشخیص داده شده دارید، مهم است که کبد خود را تا حد امکان سالم نگه دارید و از هر چیزی که میتواند به کبد شما آسیب برساند اجتناب کنید.
موثرترین درمان کبد چرب: تغییر سبک زندگی
برای درمان کبد چرب روشهای غلط زیادی امروزه بین مردم رایج است، اما یادمان باشد هیچ دارو یا غذای معجزه آسایی برای آن وجود ندارد.
خبر خوب برای افراد مبتلا به کبد چرب این است که موثرترین درمان شناخته شده برای بیماری کبد «تغییر سبک زندگی» است.
اما خبر بد این که تغییر سبک زندگی و حفظ آنها اغلب برای بسیاری از افراد سخت است.
در ادامه اقداماتی که میتواند به بهبود بیماری کبد چرب کمک کند را مرور میکنیم:
کاهش وزن: کاهش حدود ۵ درصد از وزن بدن میتواند برای کاهش چربی در کبد کافی باشد و از دست دادن بین ۷ تا ۱۰ درصد از وزن بدن میزان التهاب و آسیب سلولهای کبدی را کاهش میدهد و حتی ممکن است برخی از آسیبها را معکوس کند.
کاهش وزن تدریجی بین نیم تا یک کیلوگرم در هفته مناسب است؛ در نظر داشته باشید کاهش وزن سریع ممکن است التهاب و فیبروز سلولهای کبد را بدتر کند.
ورزش هوازی: ورزشهای هوازی میتواند منجر به کاهش چربی کبد و همچنین کاهش التهاب مستقل از کاهش وزن شود.
رژیم غذایی متعادل: برخی از مطالعات نشان میدهد که رژیم غذایی مدیترانهای ممکن است باعث کاهش چربی کبد شود. این رژیم غذایی بر افزایش مصرف میوه ها، سبزی ها، غلات کامل، حبوبات، آجیل، جایگزینی کره با روغن زیتون یا کانولا، محدود کردن گوشت قرمز و مصرف بیشتر ماهی و مرغ بدون چربی تاکید دارد.
غذاهایی با میزان کربوهیدرات بالا مثل نان سفید، برنج، سیب زمینی و ذرت محدود و مصرف نوشیدنیهایی با میزان شکر زیاد، مثل نوشیدنیهای ورزشی و آبمیوه صنعتی متوقف شود.
قهوه: برخی از مطالعات نشان میدهد در بیماران مبتلا به کبد چرب که قهوه مینوشیدند (حدود دو فنجان در روز)، خطر ابتلا به فیبروز کاهش مییابد. با این حال، مضرات مصرف منظم کافئین باید مدنظر قرار گیرد.
ویتامین E: بعضی از شواهد، نشان میدهد که مکملهای ویتامین E احتمال دارد برای افرادی با آسیب کبدی ناشی از بیماری کبد چرب غیرالکلی، مفید باشد.
اما لازم است زیر نظر پزشک و به میزان صحیح مصرف شود.
اگرچه ایجاد این تغییرات در سبک زندگی و کاهش وزن ممکن است دشوار باشد، اما اگر به کبد چرب مبتلا هستید، این اقدامات ضروری است. به یاد داشته باشید، بزرگترین خطر برای افراد مبتلا به کبد چرب، ابتلا به بیماری قلبی و عروقی است.
برخی از این تغییرات سبک زندگی نه تنها میتواند کبد چرب را بهبود بخشد یا برطرف کند، بلکه به سلامت قلب نیز کمک میکند.