پخش زنده
امروز: -
مجتمع شوق زندگی استان خوزستان پس از حدود چهار ماه فعالیت، ۳۰ کودک کار را شناسایی و اقدامات لازم برای ساماندهی آنان را از طریق نمایندگان نهادها و سازمانهای مستقر در مجتمع انجام داده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مجتمعهای شوق زندگی معیار و مشخصه واقعی اقدامی فراقوهای جهت جلوگیری از بروز آسیبهای اجتماعی و کمک به اقشار آسیب دیده جامعه خصوصا کودکان و نوجوانان کار و خیابان هستند.
بازگشایی این مجتمعها در تعدادی از استانهای کشور برای کمکرسانی به کودکان و نوجوانانی است که با دغدغه کسب معاش و به دلیل مشکلات فراوان مالی و اقتصادی خانوادههای خود از سنین بسیار کم وارد چرخه کار میشوند.
مجتمعهای شوق زندگی بر اساس سند تحول قوه قضاییه و نیز سیاستهای کلان دستگاه اجرایی کشور، در حمایت از اقشار آسیب پذیر، تاسیس و راه اندازی شده است تا با بهکارگیری نیروهای متخصص، دلسوز، باانگیزه و اهل فن، خدمات شایسته و درخوری را برای کودکان و نوجوانان آسیب پذیر جامعه ارائه کنند.
این مجتمعها دارای ظرفیتهای بالایی برای اجرای طرحهای حمایتی، اجتماعی با فعالیت و همکاری ۱۸ دستگاه متولی و مسئول در حوزه آسیبهای اجتماعی و شامل مکانیسمهای حقوقی و قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، هستند تا با جلوگیری از انجام اقدامات پراکنده و جزیرهای سایر دستگاههای مسئول، به حمایت از محجورین، صغار، کودکان کار، زنان و کودکان بدسرپرست و بیسرپرست و دختران در معرض آسیبف موثرتر عمل کننند.
همکاری دولت و قوه قضائیه در حمایت از کودکان
امین حسین رحیمی، وزیر دادگستری چندی پیش در این زمینه گفته بود: راهاندازی این مجتمعها نمونه کامل همکاری دولت و قوه قضاییه است. وظایف و اختیارات دستگاههای مسئول در حوزه کودکان در معرض آسیب و نحوه همکاری آنها با یکدیگر در این مدل طراحی و مشخص شده است که اجرای آن توسط مرجع ملی حقوق کودک پیگیری خواهد شد.
وی افزود: پیگیری حق آموزش کودکان بازمانده از تحصیل، تدوین پیشنویس لایحه حمایت از کودکان در فضای مجازی، طراحی الگوهای پایش آنها، طراحی نظام برنامهریزی، پایش و ارزیابی و گزارشدهی حقوق کودک از طریق: تدوین شاخصهای حقوق کودک، طراحی نشان دوستدار کودک از جمله برنامههای در دست اقدام این وزارتخانه است.
شوق زندگی در خوزستان.
اما خوزستان یکی از استانهایی است که مجتمع حمایتی و قضایی شوق زندگی را راهاندازی کرده و این مجتمع چهارم اسفند سال گذشته با حضور دادستان کل کشور در اهواز افتتاح شد.
بهناز ایزدی مدیر مجتمع شوق زندگی اهواز گفت: با توجه به دستور معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور مبنی بر راه اندازی مجتمعهای شناسایی و کاهش آسیبهای اجتماعی با الگوگیری از مشهد در مراکز استانها و برگزاری کارگاه نظام حمایت از اطفال و نوحوانان که سال گذشته در تهران برگزار شد، موضوع در دادسرای استان طرح و با پیگیریهای دادستان مرکز استان خوزستان و همکاری معاونت سیاسی اجتماعی استانداری و شهرداری اهواز، مجتمع شناسایی و کاهش آسیبهای اجتماعی شوق زندکی اهواز در اسفندماه ۱۴۰۲ با حضور دادستان کل کشور افتتاح شد.
مدیر مجتمع شوق زندگی اهواز قبول این مسئولیت را علاقه شخصی عنوان کرده و افزود: برای راهاندازی بهتر این مجتمع، ابتدا از مجتمع شوق زندگی مشهد بازدید و اقدامات و نحوه ارائه خدماتی که به این قشر ارائه میشود را مشاهده کردم و همین موجب شد انگیزه بیشتری برای شروع کار پیدا کنم. ضمن این که مسئولیت قبلی و نیز علاقه شخصی فعالیت در حوزه اطفال و نوجوانان، در این انتخاب بسیار موثر بود.
ایزدی با اشاره به کارویژه مجتمع شوق زندگی، عنوان کرد: با استقرار شعب سرپرستی و حضور نمایندگان سازمانها و نهادهای متولی، تلاش شده تا در خدمترسانی به اقشار آسیب دیده به خصوص اطفال و نوجوانان و زنان تسریع شود و با توجه به آمار قابل توجه کودکان کار و بازمانده از تحصیل، همچنین برنامه عملیاتی دادستانی کل کشور، از ابتدای امر، ساماندهی کودکان کارهمچنین اطفال و نوجوانان بازمانده از تحصیل در دستور کار قرار گرفت.
وی اضافه کرد: بعد از شناسایی کودکان کار، پروندههای آنان بهصورت موردی بررسی میشود و موضوعاتی از قبیل بازگشت به تحصیل، اقدامات حمایتی، برگزاری دورههای فتی حرفهای، برگزاری کارگاههای آموزشی و ... برای اطفال و نوجوانان و خانوادههای آنان تا حصول نتیجه پیگیری میشود.
مدیر مجتمع شوق زندگی اهواز با اشاره به افتتاح اولین دوره فنی حرفهای و توانمندسازی کودکان کار و خانوادههای آنان نیز در مجتمع، گفت: امیدواریم بتوانیم با برگزاری این دورهها قدمی درراستای توانمندسازی این افراد برداریم واز کودکان کار و خانوادههای آنان، افراد ماهر و توانمندی برای جامعه اسلامی عزیزمان بسازیم.
شناسایی ۳۰ کودک کار در اهواز
ایزدی تصریح کرد: با توجه به اینکه مدت زیادی از شروع به کار مجتمع نمیگذرد، در همین مدت کوتاه، حدود ۳۰ کودک کار شناسایی شده و اقدامات لازم برای ساماندهی آنان را از طریق نمایندگان نهادها و سازمانهای مستقر در مجتمع در حال پیگیری است.
وی با اشاره به نیروها و افرادی که در این مجتمع خدمترسانی میکنند، گفت: علاوه بر نیروهای شعب سرپرستی و نمایندگان سازمانها و نهادهای متولی، یک نفر مسئول واحد مددکاری، یک نفر مسئول دفتر و یک نفر در دبیرخانه مشغول به کار هستند.
مدیر مجتمع شوق زندگی اهواز با اشاره به اینکه مدت زمان نگهداری افراد در مراکز بهزیستی برحسب نوع پرونده و زمان بررسی آن متغیر است، گفت: آسیبهای حوزه مخاطبان این مجتمع شامل عوامل روانی و عاطفی، افسردگی، اضطراب، استرس، پرخاشگری ناشی از شکستهای عاطفی، سوگ ناشی از طلاق والدین، ناکامیها و...، عوامل خانوادگی از قبیل بدسرپرستی، جدایی والدین، سابقه رفتارهای پرخطر در خانواده، الگوها و شیوههای نامناسب فرزند پروری، عوامل تحصیلی، افت تحصیلی، سابقه فرار از مدرسه، عوامل محیطی و اجتماعی از قبیل دوستی با افراد پرخطر، زندگی در محیطهای پرخطر، عوامل نوپدید از قبیل تاثیر پذیری از رسانهها، بازیهای مجازی و رایانهای و عوامل ناشی از تجربه رفتارهای پرخطر از قبیل تجربه حداقل یک بار گرایش به رفتارهای پرخطر باعث بروز مشکلات برای کودکان و نوجوانان، است.
راهکارهای کاهش آسیبها
ایزدی با اشاره به راهکارهای موجود در این رابطه عنوان کرد: ایجاد بانک اطلاعاتی واحد و راهاندازی سامانه یکپارچه بین تمام دستگاههای متولی حامی حقوق کودک، پیشگیری از پراکندگی خدمات حمایتی توسط دستگاهها و لزوم ایجاد مرجع واحد جهت ارائه خدمات در حوزههای مختلف، توجه به مسائل فرهنگی در جهت ارتباط بین خانواده و فرزندان در این راستا موثر خواهد بود.
وی با اشاره به همکاری دیگر سازمانها و نهادهای همکار در مجتمع شوق زندگی، گفت: نمایندگانی از بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، آموزش و پرورش، علوم پزشکی، فراجا، ثبت احوال، اتباع، فنی و حرفهای، اداره کار، شهرداری و کانون وکلا، طبق برنامه زمانبندی که برای آنها ارسال میشود، جهت تسریع خدمات رسانی به اقشار آسیب دیده و آسیب پذیر در مجتمع حضور دارند.
مدیر مجتمع شوق زندگی اهواز با اشاره به جایگاه این مجتمع در میان بزهدیدگان، گفت: رضایت از این مجتمع در برخورد با مردم دیده میشود و همین نکته باعث قوت قلب من و همکارانم برای خدمت رسانی بیشتر شده است.