پخش زنده
امروز: -
مدیرکل سیاست گذاری و برنامه ریزی پژوهشی وزارت علوم نمایه کردن نشریات را یک دستاورد علمی خواند و گفت: نمایه سازی مقالات علمی گام نخست برای رسیدن به مرجعیت علمی و کاهش تحریمهای سیاسی و اقتصادی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، صمد نژادابراهیمی در برنامه سلام خبرنگار صبح امروز (شنبه) گفت: اولین همایش تجلیل از سردبیران و مدیران نشریات علمی نمایه شده در پایگاههای معتبر بین المللی امروز در دانشگاه شهید بهشتی برگزار میشود و از ۵۷ سردبیر و مدیرمسئول مجله ونشریه علمی داخلی تجلیل خواهد شد.
مدیرکل سیاست گذاری و برنامه ریزی پژوهشی وزارت علوم نمایه کردن نشریات را یک دستاورد علمی خواند و افزود: تا پیش از دولت سیزدهم ۱۰۱ مجله و نشریه در پایگاههای مورد استناد بین المللی نمایه شده بود که در طول سه سال گذشته با برنامه ریزی و حمایت انجام شده ۷۲ نشریه و مقاله به تعداد آن اضافه شده است.
نژادابراهیمی به شاخصهای مورد نیاز برای نمایه شدن مقالات علمی اشاره کرد و افزود: برای اینکه یک نشریه در سطح بین المللی دیده و مورد استناد و بحث و گفتگو قرار گیرد باید استانداردهای لازم را در سطح جهانی رعایت کند.
او به اهمیت رویت پذیری مقالات و نشریات در سطح بین المللی اشاره کرد و پذیرش نوع و کیفیت مقاله علمی، کیفیت نشر و چاپ، کیفیت داوری، پایگاه اینترنتی و ویرایش ادبی و علمی را از جمله استانداردهای لازم برای رویت پذیری بیشتر اعلام کرد.
صمد نژادابراهیمی افزود: با رعایت این نکات شرایط دیده شدن مقالات علمی و حرکت به سمت گفتگوها و مرجعیت علمی بعنوان یک بازی بزرگتر علمی پیش میرود.
نژادابراهیمی گفت: برگزاری دورههای آموزشی، کمک به سردبیران و کارشناسان مجلات و نشیریات از جمله کمک وزارت علوم برای رویت پذیری برون دادهای علمی در یک بازی بزرگتراست.
مدیرکل سیاست گذاری و برنامه ریزی پژوهشی وزارت علوم گفت: تاکنون ۹۰۰ نشریه علمی در پایگاه استنادی متن باز "دوآچ" نمایه شده است که ۳۰۰ نشریه در دولت سیزدهم بوده است.
او با بیان اینکه پایگاه "اسکاپوس" و "وب آوساینس" مرجع اصلی استنادی دادههای علمی دنیاست، گفت: تاکنون ۴۷۰ نشریه فارسی زبان درپایگاه استنادی دوآچ نهادینه شده است که گام نخست برای نمایه کردن مقالات علمی فارسی در دو پایگاه استنادی اسکاپوس و وب آوساینس است.
نژادابراهیمی گفت: با گسترش انتشار مقالات علمی به زبان فارسی در پایگاههای علمی بین المللی در حال حاضر جایگاه زبان فارسی از بین ۸۰ زبان زنده دنیا در رتبه ۹ ارتقا یافته است.
او با بیان اینکه دستاوردهای علمی صرفاً سیاسی نیستند، اما تصمیمات و رویکردهای سیاسی در آنها تاثیرگذاراست، رافزود: چنانچه دادههای علمی ما بخصوص به زبان فارسی در سطح جهانی منتشر شود میتواند در کاهش تحریمهای سیاسی و اقتصادی تاثیر گذار باشد.
دبیر کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم افزود: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مدیریت هزار و ۶۰۰ نشریه علمی را برعهده دارد که ۹۰۰ نشریه در حوزه علوم انسانی است، اما ۳۰ نشریه در پایگاههای استنادی بین المللی نمایه شده اند که رویت پذیری آن بسیار کم است.
مدیرکل سیاست گذاری و برنامه ریزی پژوهشی وزارت علوم گفت: تا ۱۰ سال گذشته هیچ نشریه داخلی و خارجی بایت چاپ و انتشارنشریه علمی هزینهای دریافت نمیکرد، اما امروزه برای انتشار چاپ مقاله ۲ تا ۳ هزار دلار هزینه دریافت میکنند.
او به حمایتهای وزارت علوم از مجلات و نشریاتی که نمایه شده اند گفت: با پیش بینیهای انجام شده وزارت علوم با پرداخت کمک هزینه به نشریات و مجلات علمی داخلی از مقالات و دستاوردهای علمی ارزشمند حمایت میکند.