پخش زنده
امروز: -
رئیس گروه سلامت سالمندان و میانسالان مرکز بهداشت خوزستان گفت: سرطانهای معده، پروستات و مثانه شایعترین سرطانها در مردان هستند که سلامتی آنها را تهدید میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، پروین احمدی نورالدین وند گفت: سرطان یک معضل بهداشت عمومی، اقتصادی و اجتماعی در قرن بیست و یکم است. یک پنجم مردم دنیا در طول زندگی خود به سرطان مبتال میشوند و عامل تقریبا یک ششم مرگها ۱۶/۸ () % و یک چهارم مرگهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر ۲۲/۸ () % در جهان است، در گروه سنی ۳۰ تا ۶۹ سال، سرطان موجب سه مرگ زودرس از هر ۱۰ مرگ میشود و علاوه بر اینکه سرطان یک مانع مهم برای افزایش امید زندگی به شمار میرود، هزینههای کالن اقتصادی و اجتماعی را موجب میشود که با توجه به نوع سرطان، جنس و موقعیت جغرافیایی متفاوت است.
وی افزود: پیشگیری از سرطان یکی از مهمترین چالشهای سلامت است و نقش مهمی در مقابله با سرطان دارد، حداقل ۴۰ درصد از تمام سرطانها با اقدامات پیشگیری اولیه موثر قابل پیشگیری است و با تشخیص زودهنگام تومورها، مرگهای ناشی از سرطان میتواند کاهش یابد، ۲۰ میلیون موارد جدید سرطان و ۹/۷ میلیون مرگ ناشی از سرطان در سال ۲۰۲۲ در جهان ثبت شده و بروز انواع سرطان در مردان، ۱۰/۳ میلیون و مرگ ناشی از آن ۵/۴ میلیون در سال ۲۰۲۲ بوده است.
احمدی نورالدین وند ادامه داد: در ایران بر اساس گزارش کشوری برنامه ملی ثبت سرطان سال ۱۳۹۷، تعداد موارد جدید سرطان ۱۴۱ هزار و ۶۴۱ مورد بوده که از این تعداد ۶۹ هزار و ۶۶ مورد (۴۹ % از سرطانها در زنان و ۷۲ هزار و ۵۷۵ مورد (۵۱% از سرطانها در مردان رخ داده است). شایعترین سرطانها در کل جمعیت کشور شامل پستان، پروستات، کولورکتال، پوست و معده و در مردان کشور شامل پروستات، پوست، معده و مثانه است.
رئیس گروه سلامت سالمندان و میانسالان مرکز بهداشت خوزستان درخصوص سرطان پروستات میگوید: سرطان پروستات دومین سرطان جهان و اولین سرطان شایع در ایران بوده و علل ایجاد کننده سرطان پروستات کاملا شناخته نشده است، اگرچه تعدادی از عوامل، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهند.
وی اضافه کرد: عوامل خطر سرطان پروستات در مردان عبارتند از:
سن: با افزایش سن، خطر ابتلا بیشتر میشود و اغلب موارد در مردان بالای ۵۰ سال تشخیص داده میشوند.
سابقه خانوادگی: وجود سرطان پروستات در برادر یا پدر قبل از سن ۶۰ سالگی، خطر ابتلاء را افزایش میدهد.
چاقی: مطالعات اخیر، احتمال بین چاقی و سرطان پروستات را نشان میدهند و یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی منظم میتواند خطر ابتلاء به سرطان پروستات را کاهش دهد.
رژیم غذایی: ارتباط بین مصرف مواد غذایی مختلف و سرطان پروستات مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج این مطالعات نشان میدهند مصرف گوجه فرنگی (عمدتا به صورت پخته) با کاهش خطر سرطان پروستات همراه بوده است. مصرف گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده، هم چنین مصرف غذاهای سرخ کردنی و چربی زیاد در رژیم غذایی موجب افزایش خطر سرطان پروستات میباشد.
مواد شیمیایی: مطالعات، نقش احتمالی بروز سرطان پروستات بیشتر در افرادی که در معرض برخی مواد شیمیایی مانند آرسنیک هستند را نشان میدهند.
احمدی نورالدین وند سرطان معده را چهارمین سرطان جهان و سومین سرطان شایع مردان در ایران عنوان کرد و گفت: بیشترین مرگ ناشی از سرطانها در ایران مربوط به این سرطان است و عوامل خطر سرطان معده به شرح زیر است:
سن: با افزایش سن، خطر ابتلاء بیشتر میشود و بیشتر در سنین ۶۰ و بالاتر افراد، تشیخص داده میشود.
عفونت با هلیکو باکتر پیلوری: این عفونت یکی از عوامل اصلی سرطان معده است. عفونت طولانی مدت معده با این باکتری ممکن است به آتروفی و سایر تغییرات پیش سرطانی لایه داخلی معده شود.
اضافه وزن/ چاقی: با افزایش خطر سرطان معده همراه است
رژیم غذایی: مصرف زیاد غذاهای نمک سود مانند ماهی و گوشت نمک سود و ترشی خطر سرطان معده را افزایش میدهد.
مصرف سیگار: مصرف دخانیات خطر این سرطان به ویژه سرطانهای قسمت بالایی معده را افزایش میدهد. میزان سرطان معده در افراد سیگاری دو برابر بیشتر است.
سابقه خانوادگی ابتال به سرطان معده خطر ابتال به سرطان معده را افزایش میدهد.
وی سرطان مثانه با بیان اینکه نهمین سرطان دنیا و پنجمین سرطان شایع مردان در ایران است، افزود: این سرطان، یکی از پر چالشترین و گرانترین سرطانها در تشخیص و درمان است. تشخیص آن عمدتا بر مبنای سیستوسکوپی است که روشی تهاجمی و گران است.
عوامل خطر سرطان مثانه
دخانیات: مهمترین عامل خطر برای سرطان مثانه است که تقریبا ۵۰ درصد موارد را تشکیل میدهد. آمینهای معطر و هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای در دود تنباکو با ایجاد سرطان مثانه مرتبط هستند. خطر این سرطان با طول مدت و شدت استعمال سیگار افزایش مییابد. قرار گرفتن در معرض دود دست دوم تنباکو نیز با افزایش خطر سرطان مثانه همراه است.
سایر عوامل خطر سرطان مثانه عبارتند از:
سابقه خانوادگی سرطان مثانه مواجهات شغلی در محل کار:
مواجهه شغلی با آمینهای معطر، هیدرو کربنهای آروماتیک چند حلقهای و هیدروکربنهای کلردار دومین عامل خطر مهم برای سرطان مثانه است. این نوع مواجه شغلی عمدتا در کارخانههای صنعتی که رنگ، فلز و فرآوردههای نفتی را پردازش میکنند رخ میدهد.
استفاده از آب آلوده به آرسنیک
رژیم غذایی: رژیم غذایی سرشار از چربیهای اشباع و گوشت خطر سرطان مثانه را افزایش میدهد. مصرف کم سبزیها و کمبود مایعات بدن از عوامل خطر این سرطان به شمار میروند.