پخش زنده
امروز: -
محققان گروه انفورماتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهدموفق شدندسیستم بازیهای جدی جهت توانبخشی بیماران پارکینسون طراحی کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، دکتر شکوفه اعلائی با بیان این مقدمه که بیماری پارکینسون یک بیماری تحلیل برنده سیستم عصبی است و سبب ایجاد علائم متعدد حرکتی و غیر حرکتی میشود افزود: شیوع بالای بیماری پارکینسون و تاثیر فراوان آن بر سلامت روحی بیمار امروزه در کانون توجه درمانگران و پژوهشگران است.
وی افزود: در سالهای اخیر پیشرفتهای قابل توجهی در شناخت علل و علائم این بیماری حاصل شده، ولی هنوز درمان قطعی برای آن اثبات نشده و درمانهای موجود هم تنها علائم بیماری را کاهش میدهد و درمان قطعی برای آن وجود ندارد. او گفت: لذا پزشکان توصیه میکنند که بیماران به موازات درمان دارویی از تمرینات توانبخشی هم استفاده کنند؛ لذا برای بهبود در توانبخشی نیاز به انگیزه و استمرار در انجام حرکات است و اینکه بیماران به طور مداوم در جلسات توانبخشی شرکت کنند. به دلیل طولانی بودن و خسته کننده بودن فرایند بیماران کار درمان را ادامه نمیدهند و این باعث پیشرفت علائم آنها میشود.
دکتر اعلائی افزود: با توجه به پیشرفت تکنولوژی، گنجاندن فناوریها به ویژه قابلیتهای بازی جدی در توانبخشی میتواند نقش بسزایی در ایجاد انگیزه و استمرار انجام حرکات داشته باشد و کاری که ما انجام دادیم این بود که یک سیستم مبتنی بر بازی جدی را طراحی کردیم که بتواند به بیماران کمک کند تا همان فعالیتهایی را که به صورت روتین در فیزیوتراپی دارند را با استفاده از بازیهای جدی تعاملی انجام دهند. این استاد دانشگاه گفت: برای طراحی این سیستم، تیمی متشکل از اساتید انفورماتیک پزشکی، اساتید مغز و اعصاب و اساتید فیزیوتراپی همکاری داشتند. او افزود:جنبههای مختلف سیستم اعم از حرکات توانبخشی مورد نیاز بیماران، بازیهای متناسب با شرایط بیماران و جزئیات مربوط به گزارشگیری فعالیتهای بیماران در طول جلسه فیزیوتراپی، در جلسات متعدد با حضور تیم بالینی و تیم فنی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
دکتر اعلایی افزود:پس از تکمیل طراحی، سیستم بهصورت پایلوت در اختیار تعدادی از فیزیوتراپها قرار گرفت و نظرات آنها دریافت شد. فیزیوتراپها خیلی امیدوار بودند که این سیستم بتواند به استمرار در فعالیتهای فیزیوتراپی بیماران کمک کند و همچنین اثربخشی درمان را نیز بهبود بخشد. در ادامه با همکاری یکی از کلینکهای فیزیوتراپی، بازیها در اختیار تعدادی از بیماران با سطوح مختلف بیماری قرار گرفت. پس از چندین جلسه استفاده از بازیها، بیماران نیز از نحوه اجرا و طراحی بازیها رضایت کامل داشتند. دکتر اعلائی در پاسخ به قابلیتهای فعلی این سیستم و برنامه توسعه آن در آینده گفت: سیستم بهگونهای طراحی شده است تا با هزینه کم در دسترس فیزیوتراپها و بیماران قرار گیرد و از نظر راهاندازی نیز نیاز به تخصص فنی خاصی ندارد.