پخش زنده
امروز: -
بهترین نانی که از آرد گندم میتوان تهیه کرد، نان کامل است. این نان از آردی تهیه میشود که هر سه بخش دانه گندم (سبوس، جوانه، آندوسپرم) در آن حفظ میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز فارس؛ کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: در سراسر جهان، انسانها با توجه به شرایط جغرافیایی زیستگاه خود، یک منبع کربوهیدرات را به عنوان منبع اصلی دریافت انرژی مورد استفاده قرار میدهند. از جمله مهمترین این منابع میتوان به برنج، گندم، جو، سیب زمینی و ذرت اشاره کرد.
مرضیه کامران، افزود:در ایران نیز از دیرباز کشت گندم رواج داشته و نان تهیه شده از آرد گندم، قوت غالب ایرانیان را تشکیل میدهد و از این رو، سلامت و کیفیت آرد و نان مصرفی بسیار حائز اهمیت است.
وی ادامه داد:بهترین نانی که از آرد گندم میتوان تهیه کرد، نان کامل است. این نان از آردی تهیه میشود که هر سه بخش دانه گندم (سبوس، جوانه، آندوسپرم) در آن حفظ میشود. چنین نانی از میزان بالای پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین برخوردار بوده و قادر است بخشی قابل توجه از نیاز به مواد مغذی را تأمین کند.
کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت:اما با وجود فوایدی که مصرف نان کامل به دنبال دارد در دهههای اخیر، مصرف نان سفید افزایش یافته است. در حالی که این نوع نان نه تنها ارزش غذایی مناسبی ندارد، بلکه به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماریهای مانند سوء تغذیه، مشکلات گوارشی، بیماریهای قلبی_عروقی، دیابت و چاقی در کشور محسوب میشود.
این کارشناس تغذیه از جمله اثرات مفید نان کامل بر سلامتی را بهبود سلامت دستگاه گوارش، پیشگیری از چاقی و اضافه وزن، کاهش چربی خون، تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت، کاهش ابتلا به پرفشاری خون، کاهش التهاب در بدن، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، پیشگیری و بهبود بیماری کبد چرب، کاهش خطر ابتلا به سرطان و پیشگیری از کم خونی فقر آهن عنوان کرد.
کارمران اظهار داشت:همچنین جذب آهن و سایر مواد مغذی از نان حاصل از خمیرهایی که تخمیر نمیشود و یا با جوش شیرین تخمیر میشود، به دلیل وجود «اسید فیتیک» بالا تا حد زیادی کاهش مییابد. در حالی که تخمیر طبیعی با حذف «فیتات» جذب آهن را تا ۱۲ برابر افزایش میدهد.
وی ادامه داد: رعایت فرایند تخمیر نان و رعایت زمان ماندگاری خمیر به منظور تخمیر کامل، موجب بهبود کیفیت نان و افزایش ارزش غذایی آن میشود. نانی که خمیر آن به صورت طبیعی تخمیر میشود علاوه بر هضم بهتر، اسید فیتیک آن نیز کاهش یافته و در نتیجه جذب آهن، روی و کلسیم موجود در نان بیشتر جذب میشود. نانهایی که خمیر آنها ور آمده است، عطر و بوی بهتر و ماندگاری بیشتری دارند.