پخش زنده
امروز: -
دیپلمات سابق وزارت خارجه آمریکا: اقدامات صهیونیستهای دیوانه در نسل کشی فلسطینیان شبیه نازیهاست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دیپلمات سابق وزارت خارجه آمریکا در گفتگوی تصویری با برنامه جهان امروز شبکه خبر درباره گسترش اعتراضات و دفاع دانشجویان از فلسطینیان به دانشگاههای اروپایی گفت: مردم در اروپا و امریکا معتقدند که شرایط بسیار وحشتناکی در فلسطین حاکم است اما مسئولان دانشگاه ها عامل اسرائیل هستند و سعی میکنند دانشجویان را مهار کنند،
سؤال: گسترش اعتراضات دانشجویی که از آمریکا به اروپا و سایر کشورها کشیده، در روزهای اخیر شاهد بودیم بهترین دانشگاهها در انگلیس، فرانسه، آلمان، سوئیس، اتریش، اسپانیا، ایتالیا، هلند و خیلی جاهای دیگر به صحنه اعتراضات دانشجویان معترض به نسلکشی فلسطینیها تبدیل شدند، درباره کشیدن شدن این اعتراضات از آمریکا به اروپا چه فکر میکنید؟
اسپرینگمن: فکر میکنم دانشجوها در آمریکا در نهایت متوجه شدند که واقعیت این است که صهیونیستهای دیوانه مرتکب نسلکشی میشوند، آنها اقداماتی انجام دادند که شبیه نازیهاست، متحدان آنها در آمریکا، اروپا و جاهای دیگر و حتی در استرالیا هم ما میبینیم، در آنجا مردم اعتراض میکنند و معتقدند که شرایط بسیار وحشتناکی در فلسطین حاکم است، ما میبینیم که خیلی از دانشگاهها روابط خوبی با اسرائیل دارند و ظاهراً به این شکل است که آنها عامل اسرائیل هستند و سعی میکنند دانشجویان را مهار کنند، مسئولانشان البته مدنظرم است.
من فکر میکنم آن چه که اتفاق میافتد و این اتفاقات را رقم میزند این است که این تظاهراتها از طرف نسل زی برگزار میشود، یعنی نسل جدید منظورم است که اینها کاری به این که مسئولان چه دیدگاه و نظری دارند، ندارند و نظرات خود را انجام میدهند، این نسل جدید افرادی هستند که بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۲ به دنیا آمدند و الان دیگر در سن دانشجویی هستند و وارد دانشگاه شدند و در حقیقت این افراد پیروی از آن جریان اصلی و رسانهای نمیکنند، کاری ندارند که روزنامه واشنگتن پست چه مینویسند و آنها نظرات خود را دارند و به شبکههای اِیبیسی، اِنبیسی و فاکسنیوز هم توجه ندارند.
نسل زی یا نسل جدید، اطلاعات خود را از منابع جدید میگیرند یعنی از شبکههای اجتماعی مستقیم میبینند، از رسانههای جایگزین و شبکهای مثل آرتی میبینند و دریافت میکنند. مجله میدلایست آی و از آن جا آنها این اطلاعات و اخبار لازم را دریافت میکنند، افراد مسنتر در آمریکا، آنهایی که متولد دهه ۶۰ و ۷۰ هستند، خیلی از آنها طرفدار اسرائیل هستند به خاطر این که آنها تحت تأثیر رسانههای جریان اصلی بودند، علاوه بر آن، دولت آمریکا هم با قدرت پشت سر اسرائیل قرار گرفته، کنگره به طور خاص ۸۰ درصدش دستکم حامی نسل کشی اسرائیل هستند و بنابراین ما میبینیم که مخالفین این نسل کشی؛ جوانان آمریکایی هستند.
سؤال: یک جنبه جالبی که در این اعتراضات وجود دارد این است که میبینیم دانشجوها چهرههای خود را میپوشانند تا هویت خود را پنهان کنند، آنها با این حال حاضر میشوند در دانشگاههای خودشان توسط پلیس کتک بخورند، دستگیر و تهدید میشوند که از دانشگاه تعلیق شوند و حتی فرصت شغلیشان را از دست بدهند، فکر میکنید این جوانان و دانشجویان چطور به این نقطه رسیدند که حاضر شوند چنین هزینههایی بدهند؟
اسپرینگمن: این نکته چند دلیل داشته که رسیدند یعنی چند مرحله داشته، یکی از آنها؛ تظاهراتی بود که در جنبش سیاهان اهمیت دارد انجام شد که بعد از کشتن جرج فلوید شکل گرفت. دانشجویان با این حوادث و تحولات بزرگ شدند، رشد پیدا کردند و به این نقطه رسیدند و همان طور که گفتید خیلی منزجرکننده است این واقعیت که دانشجوها مجبور میشوند چهره خود را بپوشانند تا شناسایی نشوند و تحت پیگرد قرار نگیرند. ما میبینیم پلیس حتی تا خوابگاه آنها هم پیش میرود، در ماساچوست این طور شد و با آنها برخورد میکند و در گذشته در دانشگاه هاروارد، ماساچوست و بوستون؛ یهودیها و گروههای راست افراطی میآمدند عکس میگرفتند از دانشجوها و آنها را شناسایی میکردند و اسمها و تلفنهایشان را پیدا میکردند و بعد برای آنها پیامهای تهدیدآمیز میفرستادند.
یکی از گروهها که در این خصوص فعال هستند؛ ایرانیها بودند که در آمریکا آنهایی که بودند در تظاهراتها شرکت کردند و آنها در آمریکا به دانشجویانی که موقعیت خودشان را کمک کرده بودند، کمک کردند دانشگاههای ایران به دانشجوهای آمریکایی پیشنهاد کردند؛ آنهایی که موقعیتشان را از دست میدهند بیایند تحت پوشش آن دانشگاه تحصیل کنند.
ما دیدیم در دانشگاههای آمریکا متأسفانه حملههایی که پلیس انجام داده، گاز اشکآور زده، حمله به دانشجوها کرده آنها را ضرب و شتم کرده درحالی که دانشجوها جرمی انجام نمیدهند، نه جنایت جنگی کردند، نه به بانکها حمله و از بانک سرقت کردند، آنها از حق ملت فلسطین دفاع میکنند که یک حق خیلی منطقی و اولیه است و نه تنها پلیس به آنها حمله میکند بلکه گروههای حامی اسرائیل هم که چهره خود را میپوشانند به دانشجوها حمله میکنند و آنها را کتک میزنند. گاز اشکآور و اسپری فلفل به آنها میزنند و رسانهها به جای این که بگویند یهودیهای افراطی باید مهار شوند، میآیند و دانشجوها را مقصر جلوه میدهند و میگویند که آنها مخالف اسرائیل هستند و اینها باعث میشود که دانشجویان تحت فشار قرار بگیرند.
پلیس میآید دانشجوها را کتک میزنند، خیلی از آنها آموزش دیدهاند، بعضیها در خود اسرائیل آموزش دیدند برای مهار تظاهرات و بعد میآیند همان آموزشها را بر علیه دانشجوهای آمریکایی انجام میدهند، آنها آن تواناییها و مهارتهایی که بدست آوردند را علیه دانشجویانی انجام میدهند که نه از بانک سرقت کردند، نه جرم و جنایتی در خیابان انجام دادند و نه کار دیگری کردند.
سؤال: درباره چالش سیاست خارجی آمریکا در وضعیت کنونی صحبت کنیم. دیروز ۱۴۳ کشور در مجمع عمومی سازمان ملل از عضویت کامل فلسطین حمایت کردند و آمریکا فقط با هشت عضو دیگر بودند که رأی منفی دادند، نماینده آمریکا اعلام کرده که اگر این مصوبه مجمع عمومی به شورای امنیت برود، دوباره آن جا وتو خواهند کرد، آمریکاییها در طول سالها دستور کار سیاست خارجیشان را با ادعای تکیه بر مفاهیمی مثل جامعه جهانی پیش بردند، دولت آمریکا بیش از هفت ماه است مقابل جامعه جهانی برای توقف نسلکشی فلسطینیها، پایان جنگ ایستاده است، آیا مقامات آمریکایی مشکلی ندارند خودشان را در افکار عمومی دنیا تا این حد منزوی و تنها نشان دهند؟
اسپرینگمن: مطمئناً مشکلساز است برای آمریکا، آنها منزوی میشوند با این وضعیت از بقیه دنیا، اما آمریکا به اندازهای دچار تکبر و نخوت است که از روش خود دست برنمیدارد و توجهی نمیکند که بقیه دنیا چه فکری میکنند، فکر میکند که فقط آمریکاست که میتواند تصمیم درست را بگیرد و همه کار ر ا انجام دهد و ما در نیمه اول قرن بیستم میدیدیم که آنها اقدامات فاجعهباری انجام دادند و در نیمه دوم این قرن، آنها تصمیم گرفتند سیاست خارجیشان را بر اساس به حداقل رساندن آسیبها و پیامدها تنظیم کنند.
اما الان میبینیم آن اتفاق واقعاً نمیافتد، آنها از آن مفاهیم اولیه و آن دستورالعملهای اولیه خودشان که جرج واشنگتن تهیه کرده بود، دور شدند و الان تا حد زیادی تحت تأثیر رابطه خود با اسرائیل قرار دارند. در چند دهه گذشته اسرائیل را آنها در منطقه ایجاد کردند و آن را به عنوان یک دموکراسی معرفی کردند، اما ما میبینیم اصلاً این طور نبوده، آنها را مسلح و مجهز کردند و به آنها آموزش دادند و با کمکهای اقتصادی محصولات آنها را تقویت کردند.
الان ما وقتی که میبینیم در بسیاری از فروشگاهها محصولاتی است که با حمایت آمریکا توسط اسرائیلیها تولید شده، بنابراین از منابع فلسطینی استفاده میکنند و کسب ثروت میکنند. در ایالت ویرجینیا ما میدیدیم که فروشگاههایی بودند و نهادهای اقتصادی بودند که به آنها مراجعه شده، یهودیها به آنها گفتند ما از شما حمایت میکنیم از لحاظ مالی و شما باید در عوض حمایت از اسرائیل کنید، این اتفاق در سطح سیاسی هم وجود دارد، در کنگره ما میبینیم که لابی صهیونیست طرفدار اسرائیل از خیلی از نمایندهها حمایت میکند برای رأی آوردن در کنگره و به ازای آن، آنها باید از اسرائیل حمایت کنند. آن چه که سیاست خارجی آمریکا انجام میدهد مبتنی بر این ملاحظات است و آنها حقوق مدنی را زیر پا بگذارند به قیمت حمایت از اسرائیل.
سؤال: شما خودتان در وزارت خارجه آمریکا کار کردید، مأموریتهایی در غرب آسیا داشتید، میدانید آمریکاییها سالها ادعا میکردند به راه حل دودولتی متعهد هستند، اما حالا این دولت آمریکاست که خودش مانع اصلی تشکیل کشور فلسطین شده، دقیقاً همزمان هم که این کار را میکند ما میبینیم دانشجویان آمریکایی شعار میدهند راهحل؛ آزادی کامل فلسطین از بحر تا نهر، این شعار آن قدر فراگیر شده که در دانشگاههای دیگر دنیا هم دانشجوها همین شعار را میدهند و میگویند باید آن سرزمین ۱۹۴۸ به صورت کامل از بحر تا نهر آزاد شود، آیا مقامات آمریکایی با مسیر و سیاستی که پیش گرفتند خودشان آن راهکار دو دولتی را به نابودی نمیکشند و فضا را دقیقاً برای راهکار آزادی کامل فلسطین فراهم نمیکنند؟
اسپرینگمن: چرا، آنها دارند این راه حل دو کشوری را تضعیف میکنند و در حقیقت این راه حل دو کشوری؛ راه حلی نیست. آن مرز دریا تا رودخانه کاملاً مشخص است، ما میدانیم در سال ۱۹۴۸ و پایان جنگ جهانی دوم اسرائیلیها آمدند سرزمینها را اشغال کردند و در سال ۱۹۴۸ دو سه سال بعد از آن آمدند و بیانیه خود را منتشر کردند. آنها برنامهریزیهایی برای نابودی خانههای فلسطینیها داشتند ، برای کشتن فلسطینیها و برای همه اینها برنامه داشتند. آن چه که الان دانشجوها میگویند؛ دقیقاً درست است از رودخانه تا دریا فلسطین باید آزاد شود و این شعار درستی است که وین بَرِت؛ نویسنده و استاد سابق آمریکایی همیشه این را گفته که ما باید از آن ۹۵ درصد یهودیهایی که قصد کشتار فلسطینیها را دارند، خلاص شویم.
معتقدم که این واقعاً بهترین راه حل است و فلسطینیها قبل از این که آن حمله صهیونیستها انجام شود در کنار یهودیها زندگی میکردند؛ یعنی مسلمانها و یهودیها، الان باید آنهایی که آواره شدند بتوانند به سرزمینهای خود برگردند و آمریکا با این کار دارد شریک این نقض قوانین بینالمللی میشود.