دسترسی آسان دانش آموزان به فضای مجازی عامل آسیبهای اجتماعی نوظهور
مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی عنوان کرد: دسترسی آسان دانش آموزان به فضای مجازی در سالهای اخیر باعث ایجاد آسیبهای اجتماعی نوظهور در میان آنان شدهاست.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی تحلیلی، راهبردهای پیشپیری از آسیبهای اجتماعی دانش آموزی را با تکیه بر تجارب جهانی مورد بررسی قرار داد.
در این گزارش آمده است: برای مطالعه آسیبهای اجتماعی و مداخله بهمنظور پیشگیری از آنها باید به مدرسه توجه ویژهای داشت، چراکه در جهان امروز انسانها بخش زیادی از زندگیشان را بهعنوان دانشآموز جهت کسب دانش و مهارتهای مختلف در آن سپری میکنند. دانشآموزان همچنین بهدلیل تجربه تغییر و تحولات رشدی و اجتماعی نظیر بلوغ و ورود از محیط خانه به اجتماع و مدرسه بیشتر تحتتأثیر آسیبهای اجتماعی هستند.
همچنین دسترسی آسان به فضای مجازی در سالهای اخیر برای دانشآموزان باعث ایجاد آسیبهای اجتماعی نوظهور در میان آنان شدهاست. شواهد پژوهشهای این حوزه نشانمیدهد میزان «رفتارهای پرخطر» و «آسیبهای اجتماعی» در میان دانشآموزان رو به افزایش بوده است. اگر علل و عوامل این رفتارها بهخوبی شناخته نشود و برنامههای مبتنیبر شواهد برای مراقبت اجتماعی از دانشآموزان در دستور کار قرار نگیرد، نهتنها دانشآموزان در معرض آسیبهای متعدد قرار میگیرند، بلکه کارکرد مدارس مختل و دانشآموزان در معرض آسیب قرار میگیرند و انواع هزینهها به جامعه تحمیل میشود.
مدارس بهعنوان بستر برنامههای پیشگیری از این آسیبها شناختهشدهاند؛ چراکه آنان به جمعیتی گسترده از دانشآموزان، والدین و کارکنان مدرسه دسترسی دارند. همچنین مدارس کارآمدترین و نظاممندترین ابزارهای موجود برای ارتقای سلامت فیزیکی، روانی و اجتماعی کودکان را در اختیار دارند. این گزارش بهعنوان بخشی از سلسله گزارشهای «آسیبهای اجتماعی دانشآموزان»، به بررسی علل این آسیبها و راهبردها و برنامهها برای پیشگیری، کنترل و کاهش آنها با مرور تجارب جهانی پرداخته شدهاست.
بررسیهای انجام شده در این گزارش نشانمیدهد با توجه به مراحل رشد کودکان و نوجوانان در نهادهای جامعهپذیری، عوامل خطر متعددی آنها را تهدید میکند. شناخت عوامل خطر بهلحاظ رشد درجهبندی شده؛ بدین معنی که در هر مرحله از رشد کودکان چه عواملی آنها را در معرض خطر قرار میدهد به تشخیص مسئله یعنی علل و سازوکارهای آسیبپذیری اجتماعی دانشآموزان و طراحی راهبردهای مؤثر کمک میکند. دو رویکرد برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی عبارتند از رویکرد سلامت عمومی و رویکرد رشدمدار. برمبنای این رویکردها بهویژه رویکرد رشدمدار، راهبردهایی نظیر ساختاری، فرایندی، تحصیلی، مراقبتی، محیطی و... و برنامههای مختلفی بهمنظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی این دوره و کنترل آنها ارائه شدهاست.
مرور این راهبردها و برنامهها نشانمیدهد که آنها دارای چند ویژگی مهم به این شرح هستند که بهلحاظ رشد درجهبندی شده هستند، یعنی با توجه به دوره رشد کودکان و نوجوانان راهبردها و برنامههای مختلفی را تدارک دیدهاند همچنین لایهبندی شده هستند و با توجه به میزان خطرپذیری دانشآموزان مداخلات متفاوت و متناسبی به آنها ارائه میشود؛ در همین زمینه باید گفت آنها توجه ویژهای به دانشآموزان در معرض خطر دارند، از سنین پایین و قبل از تولد شروع میشوند، به دورههای گذار و تغییرات زندگی نظیر ورود از محیط خانه به اجتماع یا مدرسه توجه دارند، عناصر مختلفی نظیر والدین، کارکنان مدرسه و دانشآموزان را مشارکت میدهند، تنها معطوف به دانشآموزان نیستند، بلکه به ارتقای کیفیت نهادهای جامعهپذیری آنها همچون خانواده و مدرسه نیز میپردازند، مبتنیبر شواهدند و ارزیابیهای مختلفی از نتایج آنها صورت گرفته است، با توجه به ویژگیهای مدارس منعطف هستند و بهلحاظ هزینه و فایده مقرونبهصرفه هستند، یعنی سرمایهگذاری بهمنظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در این سالها نهتنها هزینه نیست، بلکه در بلندمدت منافع متعددی را بههمراه دارد و منجر به توسعه انسانی میشود.
با توجه به مراحل رشد کودکان و نوجوانان در نهادهای مختلف جامعهپذیری و با توجه به میزان خطرپذیری آنها راهبردهای مختلفی نظیر ساختاری، فرایندی، شناختی، حمایتی، مراقبتی و... و به همین ترتیب برنامههای مختلفی بهمنظور پیشگیری از رفتارهای پرخطر و آسیبهای اجتماعی در میان آنان پیشبینی شدهاست.
مرکز پژوهشهای مجلس در این گزارش پیشنهاد میکند که نظام سیاستگذاری کشور در حوزه آسیبهای اجتماعی دانشآموزی لازم است به این موارد توجه کند که با توجه به دوره رشد دانشآموزان راهبردها و برنامههای متناسب با نیازهای آنها را ارائه کنند و لازم است برنامهها و مداخلات لایهبندی شوند و براساس درجه خطرپذیری دانشآموزان میزان مختلفی از مداخلات را پیشنهاد کنند. همچنین به نهادهای جامعهپذیری دانشآموزان (خانواده، مدرسه، محله و همسالان) و کیفیت آنها نظیر ویژگیهای ساختاری و رویهای آنها نیز توجه داشتهباشند. بر این اساس، این آموزهها میتواند در امر سیاستگذاری در عرصه آسیبهای اجتماعی دانشآموزی بهویژه در قانون حمایت از اطفال و نوجوانان (۱۳۹۹) و آییننامه اجرای ماده (۶) آن و همچنین سند ائتلاف ملی مراقبت اجتماعی از دانشآموزان (۱۳۹۴) مورد توجه و بهرهبرداری قرار گیرد.