پخش زنده
امروز: -
یکی از پژوهشگران کشور ، تاثیر تغییر اقلیم بر بخش کشاورزی به ویژه تأثیر مستقیم آن بر تولید مواد غذایی را بررسی کرده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سیدعبدالحمید هاشمی ساداتی دانشجوی دکتری تخصصی توسعه کشاورزی از دانشگاه زنجان درباره علت انجام این طرح گفت: استان مازندران با توجه به موقعیت خاص اقلیمی از گذشته به عنوان یکی از پایههای اصلی کشاورزی و تأمین مواد غذایی در ایران مطرح بوده و در بسیاری از محصولات کشاورزی ازجمله مرکبات در کشور از بالاترین جایگاه برخوردار است. به همین علت باید با شناخت کامل همه ابعاد و ویژگیهای این پدیدهها، روند تغییرات و نوسانات عوامل اقلیمی برای ارزیابی امکان بروز تغییرات اقلیمی احتمالی بررسی شود.
وی ادامه داد: از طرفی، معیشت خانوارهای روستایی وابسته به کشاورزی است و این آسیبپذیری میتواند اثرات غیرمستقیمی برالگوی تجارت، توسعه و امنیت غذایی داشته باشد. در سالهای اخیر توجه مجامع علمی جهان به موضوع تغییر اقلیم بیشتر در زمینههای اثرات و پیامدهای تغییر اقلیم و بررسی سازوکارهای تابآوری و سازگاری در مقابل تغییر اقلیم معطوف شده و در سطح جهانی، تغییرات چشمگیری در نگرش نسبت به مخاطرات دیده میشود. بر اساس این نگرش، برنامههای کاهش مخاطرات باید به دنبال ایجاد و تقویت ویژگیهای جوامع تابآور باشند و در زنجیره مدیریت سوانح به مفهوم تابآوری نیز توجه کنند.
هاشمی ساداتی تصریح کرد: سازگاری در کشاورزی با توجه به محرک اقلیمی و اصلاحات مرتبط با آن و مطابق با گونههای مختلف مزرعه و مکانها، و شرایط اقتصادی، سیاسی و سازمانی انجام میشود. مناطق مختلفی از کشور در سالهای اخیر تحت تأثیر نوسانات آب و هوایی و تغییر اقلیم قرار گرفتهاند که از این بین میتوان به مناطق کشاورزی استان مازندران اشاره کرد.
وی خاطر نشان کرد: نتایج این پژوهش در سیاستگذاریها و برنامهریزیهای ملی، منطقهای و محلی برای مقابله با آثار وپیامدهای نوسانات وتغییرات اقلیمی در کشور و استان مورد استفاده جدی و کاربردی قرار میگیرد و به تدوین برنامهها و اقدامات عملیاتی لازم برای افزایش ظرفیتهای سازگاری و تابآوری بخش کشاورزی وجوامع محلی در مواجهه با تغییرات و نوسانات اقلیمی کمک میکند.
هاشمی ساداتی گفت: توجه به مسأله تغییر اقلیم از اهداف و اولویتهای کشورهای مختلف جهان است چراکه با مسائل دیگری از جمله کاهش فقر، امنیت غذایی، دستیابی به خدمات بهداشتی، آموزش و انرژی ارتباط مستقیم دارد.
وی افزود: تغییر اقلیم تأثیر قابل توجهی بر منابع آب خاورمیانه میگذارد و به دنبال آن کشور ما نیز با چالشهای جدی بهخصوص در بخش آب و کشاورزی مواجه خواهد شد. از طرفی کشاورزی یکی از حساسترین بخشهایی است که در معرض تغییرات اقلیمی قرار دارد.
این محقق و پژوهشگر در ادامه بیان کرد: شواهد موجود نشان میدهد که تغییر اقلیم و اثرات آن جهانی است، اما بیشترین اثرات نامطلوب را بر کشورهای در حال توسعه به ویژه کشورهای آفریقایی و آسیایی بهخاطر پایین بودن ظرفیت مقابلهشان میگذارد.
وی تصریح کرد: کشاورزی را میتوان یک فعالیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دانست که طیف وسیعی از خدمات زیست بوم را فراهم میکند. مهمتر از همه اینکه کشاورزی به اشکال و در مکانهای مختلف به تغییر اقلیم حساس شده و ظرفیت مدیریت این خطر نیز در این مناطق متغیر است.
این محقق و پژوهشگر افزود:
«تحلیل آسیبپذیری و تابآوری باغداران مرکبات در سازگاری آنها در برابر تغییر اقلیم در استان مازندران» عنوان طرحی است که سیدعبدالحمید هاشمی ساداتی در قالب رساله دکتری با راهنمایی اسماعیل کرمی دهکردی ون حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام داده است .