سیدحمید خویی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار واحدمرکزی خبر افزود: کسانی معتقدند مکملها هیچ ارزش درمانی ندارد و در مقابل کسانی هستند که انتظار بیپایه، غیرعلمی و وهمآلود از مکملها دارند و اینها را لازمه حفظ سلامت خود و خانواده خود می بینند.
وی با رد این دو دیدگاه تأکید کرد: آنچه به عنوان مکمل شناسایی میشود میتواند به عنوان تکمیل کننده برنامههای درمانی در بسیاری بیماریها جایگاه منطقی و قابل دفاع داشته باشد اما اینکه هر کسی، بیمار یا سالم احساس کند که به ویتامین ها نیاز دارد نگاهی درست نیست.
رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: فرد طبیعی و سالم که تغذیه مناسب دارد و منابع گیاهی و حیوانی در سبدغذایی وی قرار دارد نیاز به املاح و ویتامین مکمل ندارد.
خویی افزود: بهتر است ویتامینها و املاح را از غذاها دریافت کنیم چون رفتار ویتامین ها وقتی به صورت دارو دریافت می شوند و وقتی به صورت غذا دریافت می شوند کاملا متفاوت است و ویتامین های موجود در منابع غذایی، ترکیبی، منسجم و متعادل هستند که در کنار هم دیگر میتوانند به حفظ سلامتی کمک کنند.
وی گفت: واقعیت این است ویتامین ها و املاح اجزای ضروری و مورد نیاز بدن برای حفظ سلامت هستند ولی کمبود ویتامینها و املاح علائم و تظاهرات مرضی ایجاد میکند و در این زمان مصرف ویتامین ها می تواند این علائم را برطرف کند.
رئیس انجمن داروسازان ایران افزود: در کسانی که کمبود ندارند مصرف ویتامین و املاح زیادی موجب ارتقای سلامتی فرد نمیشود؛ گاهی انتظارات معکوس از ویتامینها داریم و فکر میکنیم اگر کمبود ویتامین «آ» باعث ضعف بینایی میشود مصرف آن در انسانی سالم موجب بهتر شدن بینایی می شود، ولی اینطور نیست.
ویتامینهای مکمل موجب رشد یا بهبود بیماری نمیشود
رئیس انجمن علمی داروسازان بالینی ایران گفت: هیچ یک از فرآوردههای مکمل و ویتامینها برای تأمین انرژی، تغذیه، رشد و بهبود بیماری تجویز نمیشود و موثر نیست.
دکتر خیرالله غلامی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار واحد مرکزی خبر افزود: این مکملها هدف خاصی دارند و میخواهند به مردم القا کنند استمرار سلامت شما را بیشتر میکنیم و گاهی این کار را نیز انجام میدهند.
وی گفت: همچنین مکملها به مردم میگویند اگر شما بیمار هستید برای رسیدن به سلامتی به شما کمک میکنیم و بیشتر اوقات هدف مکمل ها رفتن به طرف سلامتی یا حفظ سلامتی است و نمی توانند ادعا کنند بیماری را خوب میکنیم یا تغذیه شما را تأمین میکنیم.
رئیس انجمن علمی داروسازان بالینی ایران افزود: مکملها فرآوردههایی هستند که میتوانند به بهتر شدن سلامت افراد در جامعه کمک کنند و این سلامتی استمرار بیشتر داشته باشد؛ این جملهای کلی است چرا که نمیتوانیم بگوئیم همه مردم به این فرآوردهها نیاز دارند.
وی تاکید کرد: اگر همه مردم به این فرآوردهها نیاز داشتند خود من هم مصرف میکردم ولی این کار را نمیکنم.
غلامی گفت: حدود یک دهه است جوامع به سمت سلامت محور بودن حرکت کردهاند ولی خوب یا بد بودن مصرف مکملها و ویتامینها به سن، جنس و بیماریهای فرد بستگی دارد.
وی افزود: بسیاری از مکملها دارای مواد فعال دارویی هستند حتی ممکن است برخی غذاها دارای جزئی از داروهایی باشد که استفاده میکنیم؛ نمیتوانیم بگوییم مفید هستند یا نه و برای مصرف باید به مواد تشکیل دهنده آنها و غذاها و داروهایی که فرد مصرف میکند توجه شود.
رئیس انجمن علمی داروسازان بالینی ایران تأکید کرد: مردم نباید سرخود و بدون مشورت یکی از متخصصان تغذیه، داروساز یا پزشک متخصص خود مکمل و ویتامین بخرند چرا که با این کار پول خود را هدر میدهند و ممکن است به سلامت خود هم آسیب بزنند.
غلامی در پاسخ به اظهار نظر انجمن تغذیه ایران مبنی بر اینکه بسیاری از این مکملها ارزش تغذیهای ندارند گفت: تعیین کیفیت این مکملها بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و باید تأیید شده باشد، برخی از این فرآوردهها ممکن است ارزش تغذیهای نداشته ولی ارزش سلامتی داشته باشد و باید ببینیم چه تعریفی از تغذیه دارند.
وی افزود: اینکه این فرآورده ها خارجی باشد یا ایرانی نیز نباید مهم باشد و نمیتوانیم بر اساس برندها انتخاب کنیم و بهتر است به اجزای تشکیل دهنده آن توجه شود.
رئیس انجمن علمی داروسازان بالینی ایران گفت: باید دید کیفیت این مکملها را چه مرجعی تأیید میکند و اگر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کیفیت آن را تأیید میکند یعنی ضوابط در تولید آن رعایت شده است.
زنگ هشدار سوءتغذیه در شهرهای بزرگ
رئیس انجمن علمی داروسازان ایران گفت: تغییر رفتار تغذیهای مردم به ویژه در شهرهای بزرگ زنگ هشدار دهندهای در جامعه به صدا در آورده است و مردم در معرض سوءتغذیه قرار دارند.
سید حمید خویی در مصاحبه با خبرنگار واحد مرکزی خبر افزود: مردم در شهرهای بزرگ به مصرف فست فودها تمایل پیدا کردهاند و این غذاها ارزش غذایی کمی دارند و چاق کنندههایی قوی هستند.
وی گفت: کسانی که بخش عمده غذای روزانه آنها فست فود است تغذیه طبیعی ندارند و ویتامینها را دریافت نمیکنند ولی این به معنای این نیست که باید به سمت مصرف ویتامینها برویم.
رئیس انجمن علمی داروسازان ایران تأکید کرد: باید رفتار تغذیه ای مردم اصلاح شود و به تغذیههای متعارف طبیعی، سالم و موثر برگردیم و توصیه میکنیم مردم ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن را از طریق منابع طبیعی تأمین کنند.
خویی گفت: نیاز به مصرف مکمل و رویکرد به مصرف آن، نیاز و رویکردی طبیعی نیست و توصیه می کنیم مصرف آنها با دستور پزشک یا مشاوره با داروساز باشد.
وی همچنین افزود: باید اثر بخشیهای واقعی این فرآوردهها نیز از اثر بخشیهای ادعایی جدا شود؛ به عنوان مثال مکملهایی به عنوان ضد پیری معرفی میشوند، ولی هیچ مستند و مدرک علمی نداریم که نشان دهد فرآوردهای میتواند از پیری جلوگیری کند.
رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: ولی آن دسته از این فرآوردهها که به عنوان ویتامین عمل میکنند، مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارند و در شبکه رسمی عرضه می شوند باید اثر بخشی کافی داشته باشند.
خویی همچنین درباره تمایل خانوادهها به مصرف مکملها و ویتامینها در کودکان برای کمک به رشد بهتر آنها افزود: این دیدگاه درست نیست؛ کمبود ویتامین می تواند موجب تأخیر رشد شود ولی مصرف زیاد آن نیز موجب رشد بیشتر و بهتر نخواهد شد و هرچند برخی از این فرآوردهها بچه را تُپُل میکنند ولی این فرآیندی کاذب و غیر واقعی است.
وی گفت: هر فرآوردهای اگر خارج از ضوابط منطقی و علمی استفاده شود میتواند تهدیدکننده باشد و مکملها و ویتامینها از این اصل مستثنی نیستند.
رئیس انجمن علمی داروسازان ایران افزود: تعداد زیادی حالتهای مرضی نیز به علت مصرف بیش از حد ویتامینها به خصوص ویتامینهای محلول در چربی داریم.