افزایش موارد حیوان گزیدگی در تربت حیدریه
نگهداری حیوانات به خصوص سگ و گربه در منازل خطر انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و دام را در بردارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه گفت: یک هزار و ۶۹۰ مورد حیوان گزیدگی پارسال در این شهرستان گزارش شده است که افزایش حدود هشت درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است.
دکتر محمد قربانی افزود: با نگهداری حیوانات به شدت مخالف هستیم و دلیل آن هم افزایش آمار حیوان گزیدگی و به تبع آن افزایش موارد حیوان گزیدگی و هاری حیوانی و انسانی و همچنین افزایش هزینه های واکسیناسیون و سرم تراپی است.
وی ادامه داد: به جز مرکز نگهداری سگها (نقاهتگاه) که توسط شهرداری راه اندازی شده، اکنون مکانی استاندارد برای جمع آوری و نگهداری سگ های ولگرد در تربت حیدریه وجود ندارد و غذا رسانی به سگ های بی صاحب توسط برخی از شهروندان نادرست است.
دکتر قربانی بیان کرد: جمع آوری و نگهداری سگ های بی صاحب در مکانی مناسبت و استاندارد، تعبیه کانکس ها در سطح شهر برای جمع آوری غذا برای کسانی که تمایل دارند برای سگ ها غذارسانی کنند و تحویل دادن غذاها توسط مردم به مکان های استاندارد نگهداری سگ های ولگرد را توصیه می کنیم.
وی تصریح کرد: نگهداری حیوانات به خصوص سگ و گربه در منازل خطر انتقال بیماریها را در بردارد، در بسیاری از موارد مشاهده شده است که افراد توسط همین حیوانات نیز مورد گزش قرار گرفته اند.
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه نیز با اشاره به افزایش حیوان گزیدگی در مناطق زیر پوشش گفت: افزون بر ۷۰ درصد از حیوان گزیدگی ها در مناطق زیر پوشش این دانشگاه توسط سگ ها رخ داده است که همۀ این افراد برای واکسیناسیون به مرکز پیشگیری و درمان هاری معاونت بهداشت تربت حیدریه واقع در بیمارستان نهم دی مراجعه و اقدامات لازم از جمله واکسیناسیون و سرم تراپی و تست رایگان به مراجعه کنندگان ارائه شده است.
جواد علی نژاد با اشاره به اینکه بیماری هاری در صورت واکسیه نشدن ۱۰۰ درصد کشنده است، افزود: در همین مدت سه هزار دُز واکسن هاری و ۱۰۷ هزار واحد سرم رایگان به مراجعه کنندگان تزریق شده است.
وی با بیان اینکه افراد در صورت حیوان گزیدگی فوراً محل گزیدگی را به مدت ۲۰ دقیقه با آب و صابون شستشو و بلافاصله برای دریافت واکسن و سایر خدمات مورد نیاز به مرکز پیشگیری و درمان هاری مر اجعه نمایند، ادامه داد: همۀ خدمات پیشگیری و درمان هاری شامل واکسیناسیون و سرم تراپی به صورت کاملآ رایگان انجام می شود.
جوانی خاطر نشان کرد: بیش از ۶۰ درصد بیماری های عفونی و ۷۵ درصد بیماری های نوپدید مشترک بین انسان و دام هستند که باید همکاری های بین بخشی در پیشگیری و کنترل این بیماری ها بیشتر شود.
سگ های ولگرد و بی صاحب برای محیط زیست خطرناک هستند
رئیس اداره محیط زیست تربتحیدریه هم از وجود سگهای ولگرد و بلاصاحب به عنوان چالش این نهاد یاد کرد و گفت: شهرداری قدم های خوبی برداشته، اما این کافی نیست و سایر دستگاه های متولی نیز باید بیشتر تلاش کنند.
داوود نورمحمدی با بیان اینکه این سگ ها با گرگ جفت گیری کرده و موجودی به نام «گرگاس» متولد میشود که نترسی از انسان را از سگ و خوی وحشی را از گرگ به ارث می برد و خطرناک تر است، افزود: مدتی پیش یک گرگاس آماده حمله به یک کودک شده بود که اهالی روستا به موقع از کودک در برابر آن دفاع میکنند.
وی اشاره کرد: علاوه بر این سگ های بیصاحب ولگرد مشکل های بهداشتی برای شهروندان و مردم ایجاد می کنند که به طور خلاصه می توان به پراکنده کردن زباله، حمله به افراد و ایجاد رعب و وحشت توسط آنها اشاره کرد.
سگ های خانگی سهم ۸۶ درصدی در حیوان گزیدگی های مه ولات
سرپرست شبکه بهداشت و درمان مهولات واقع در جنوب خراسان رضوی هم در این زمینه گفت: ۳۱۳ مورد حیوان گزیدگی در سال گذشته در این شهرستان رخ داده که ۸۶ درصد حیوان گزیدگی ها توسط سگ بوده و همچنین بیش از ۸۵ درصد از این حیوان گزیدگی ها توسط سگ های خانگی و بقیه توسط سگ های ولگرد رخ داده است.
جواد جوانی با بیان اینکه ۱۴ درصد حیوان گزیدگی ها توسط گربه و سایر حیوانات رخ می دهد، افزود: اطلاعی از تعداد سگ های خانگی وجود ندارد زیرا موضوع قلاده گذاری سگ ها وظیفه جهاد کشاورزی بوده و تاکنون چنین اقدامی در مه ولات انجام نشده است.
دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه چهار شهر مه ولات، رشتخوار، زاوه و تربت حیدریه را زیر پوشش دارد.