پخش زنده
امروز: -
معاون اجرایی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز روز جهانی بهداشت را فرصتی برای توجه بیشتر به سلامت جسمی، عاطفی و روانی عنوان کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر مهرداد شریفی با بیان اینکه روز ۱۸ فروردین در تقویم به نام روز جهانی بهداشت نامگذاری شده است، گفت: دلیل نام گذاری آن از این قرار است که در سال ۱۹۴۸، سازمان بهداشت جهانی اولین مجمع جهانی بهداشت را برگزار کرد و در ۷ آوریل سال ۱۹۴۸ میلادی در نیویورک، نخستین اساسنامه کنفرانس بینالمللی بهداشت از سوی سازمان بهداشت جهانی تدوین شد.
وی افزود: در ژوئن ۱۹۴۸، نخستین مجمع عمومی سازمان بهداشت جهانی با حضور نمایندگان بیش از ۶۱ کشور جهان در ژنو تشکیل شد و ۷ آوریل برابر ۱۸ فروردین را به نام روز بهداشت نامگذاری کردند و سازمان بهداشت جهانی هرساله موضوع خاصی را در دنیای سلامتی و پزشکی از سلامت جسمی گرفته تا سلامت روانی و عاطفی برجسته میکند.
دکتر شریفی با بیان اینکه این روز فرصتی را ایجاد میکند تا توجه جهان به موضوع بهداشت جهانی جلب شده و آگاهی عمومی از طریق کمپینهای مختلف افزایش یابد، ادامه داد: به منظور تاکید بر موضوعات مرتبط در حوزه سلامت بشر، هر ساله شعار و موضوعی برای این روز انتخاب میشود و بدین وسیله برای تمام افراد جهان فرصتی ایجاد میشود تا در فعالیتهایی که باعث بهبود سلامت همگانی میشود، مشارکت داشته باشند.
معاون اجرایی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز موضوع و عنوان روز جهانی بهداشت ۲۰۲۴ را «سلامت من، حق من» عنوان و اضافه کرد: سازمان بهداشت جهانی (WHO) سلامتی را "رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی و نه فقط فقدان بیماری یا ناتوانی" تعریف میکند، این تعریف نه تنها شامل ابعاد مختلف سلامتی یعنی سلامتی جسمی، روانی و اجتماعی است، بلکه به معنای برخورداری از رفاه کامل در تمام ابعاد زندگی است.
وی با بیان اینکه تامین سلامتی یک جامعه در گام اول با پیشگیری از بیماریها و در صورت بروز بیماری با درمان آن و سپس تحقق رفاه اجتماعی صورت میگیرد، گفت: یکی از مهمترین عوامل موثر در رفاه اجتماعی و در نتیجه بهبود وضعیت سلامتی، وضع قوانین موثر بر مولفههای سلامتی و تضمین اجرای آنها است، پس باتوجه به شعار امسال سازمان جهانی بهداشت (سلامت من، حق من است) مردم باید برای داشتن سلامت علاوه بر رعایت مسائل بهداشت قوانین ومقررات رابهداشتی را هم رعایت کنند.
دکتر شریفی افزود: قوانین بهداشتی به دلیل نقش آنها در پیشگیری از بیماریها، حفاظت از سلامت عمومی، ترویج شیوه زندگی سالم، کاهش هزینههای درمان و ایجاد نظم و انضباط اجتماعی اهمیت زیادی دارند و عدم رعایت آنها موجب شیوع گسترده بیماریها، آسیب به زیرساختهای بهداشتی و تحمیل هزینههای گزاف به جامعه میشود، وقتی قوانین و مقررات بهداشتی رعایت نمیشود؛ جامعه در شرایط غیرطبیعی قرار میگیرد و این هشداری است بر اینکه حقوق عمومی در معرض آسیب قرار گرفته و این آسیب میتواند به همه افراد و ارکان جامعه سرایت کند. در این حالت هرکس میخواهد خود را صاحب حق نشان دهد و در نتیجه، با تنازع میان مردم، سلامت حقوقی جامعه به هم میریزد و جرم شکل میگیرد.
وی میگوید: حفظ بهداشت محیط و اجتماع از جمله ممانعت از آلودگی زیست محیطی، بهداشت مواد غذایی و ... مستلزم وجود قوانین محکمی است که بتواند آثار سوء آلودگی محیطی را به پایینترین سطح ممکن برساند.
دکتر مهرداد شریفی ادامه داد: میتوان گفت بهداشت قضایی پیشگیری از بروز ضرر را هدفگذاری کرده است، به عنوان مثال همانطور که هدف اصلی وضع مقررات راهنمایی و رانندگی، پیشگیری از بروز ضرر به سلامتی و اموال اشخاص است؛ ممنوعیت ایجاد آلودگی صوتی نیز به این منظور است که سلامتی جسمی و روانی اشخاص به خطر نیفتد، بنابراین حقوق سهم قابل ملاحظهای در تأمین سلامتی جامعه دارد که بخش پیشگیری آن را میتوان باعنوان «بهداشت قضایی» بررسی کرد.
وی گفت: با این تعریف، از دیگر مباحثی که باید به ان توجه ویژه شود سلامت حقوقی و بهداشت قضایی، به معنای وضع قوانین و مقرراتی است که با هدف پیشگیری از ورود ضرر
به سلامتی جامعه و ارتقای آن، حقوق و تکالیف اشخاص را بیان میکند، بنابراین حفظ و صیانت از محیط، مستلزم انضباط و رعایت نظم اجتماعی است و ضمانت اجرایی آن نیز، وجود قوانین و آئین نامههای قوی و محکمی است که اجرای آنها بتواند آثار سوء و زیانبار آلودگیهای محیطی را به پایینترین سطح ممکن برساند.
دکتر شریفی اضافه کرد: در کشور ما قوانین و آئین نامههای متعددی در زمینه آب، هوا، فاضلاب، مواد غذایی، اماکن و موارد تخلف زیست محیطی وجود دارند که امید است مسئولان با توجه به تشریح این قوانین برای مردم و آموزش آن به افراد جامعه و دستگاههای مرتبط، ضمن توجه به رعایت آنها جامعه را در تحقق شعار امسال سازمان جهانی بهداشت یاری دهند.