لاریجانی: افزایش سن ازدواج از آسیبهای مهم کشور است
رئیس مجلس شورای اسلامی افزایش میانگین سن ازدواج را از آسیبهای مهم کشور دانست و گفت: مسئولان به ویژه دولت باید زمینههای اصلاح موانع ازدواج را در کشور فراهم کنند.
به گزارش واحد مرکزی خبر، علی لاریجانی در همایش گرامیداشت روز ملی ثبت احوال افزود: بیش از 800 هزار نفر در سال ازدواج میکنند که میانگین سن ازدواج برای مردان 27 و یک دهم سال و برای زنان حدود 23 سال است.
وی گفت: عوامل مهمی چون مسائل اقتصادی، ادامه تحصیل و بیتوجهی به سنتهای پسندیده اسلامی موجب افزایش سن ازدواج شده است و برخی ادامه تحصیل را مزاحم ازدواج و برخی نیز ازدواج را مخل درس خواندن میدانند که این نگاهها باید اصلاح شود.
لاریجانی افزود: حدود 23 میلیون و 800 هزار نفر در کشور در سن ازدواج هستند، اما زمینه آن فراهم نیست و برخی آداب و رسوم ما موجب شده است شرایط ازدواج محقق نشود.
وی ازدواج را براساس تعالیم اسلامی مایه راحتی و آرامش دانست و گفت: با ازدواج انسانها کامل میشوند، نه اینکه برخی گمان می کنند باید بسیاری از شرایط برای آنها فراهم شود تا ازدواج کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در این زمینه خانواده ها باید شرایط ازدواج را فراهم کنند و دولت هم حداقلهایی را تأمین کند، اما بحث مهم در این باره فرهنگ است چرا که ما در گذشته راحتتر زندگی می کردیم و افراد موفق همه کسانی هستند که در سنین پایین ازدواج کردهاند.
لاریجانی گفت: البته برخی نیز هستند که از نظر تحصیلات و تمکن مالی مشکلی ندارند، اما ازدواج نمیکنند که این مسئله به معنای به وجود آمدن باوری منفی در بحث ازدواج است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنانش به ثبت 140 هزار مورد طلاق در کشور در سال اشاره کرد و افزود: به ازای هر شش ازدواج یک مورد به طلاق منجر میشود که در برخی استانها وضع بدتر و در برخی دیگر بهتر است.
لاریجانی افزود: بیشتر این طلاقها در همان ابتدای ازدواج یا در پنج سال ابتدایی زندگی مشترک روی میدهد که این موضوع نشان میدهد برخیها از ابتدا هم کفو یکدیگر نیستند.
وی به آثار روحی فراوانی که برای زن و مرد و به ویژه برای زنها پس از طلاق روی می دهد ، اشاره کرد و گفت : این آثار تا پایان عمر در فرد وجود دارد.
لاریجانی افزود: آموزش و پرورش، آموزش عالی و رسانه ها در بحث نوع انتخاب همسر باید به گونهای فرهنگسازی و ورود کنند تا ازدواجها از حالت احساسی درآید و عقلانی شود و در این بین رجوع به سنتها پسندیده است.
وی گفت: هر چه بعد عقلانی و محاسبه گری در ازدواج به ویژه در افراد تحصیل کرده دقیقتر باشد با پدیده طلاق کمتری مواجه خواهیم شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: امیدوارم دولت جدید که بنای آن بر اعتدال و عقلانیت است در بحث جمعیت، ازدواج و افزایش سن ازدواج تدبیری بیندیشد و زمینه را برای اصلاح شرایط کشور بسیج کند.
لاریجانی در پایان از آقای ناظمی اردکانی رئیس سازمان ثبت احوال به سبب فعالیتهای پر تحرک این سازمان قدردانی و ابراز امیدواری کرد: شرایط بهینهتری برای استفاده از خدمات سازمان برای مردم فراهم شود.
افزایش جمعیت با فرهنگ سازی محقق می شود نه قانونگذاری
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اگر چه مجلس مشغول بررسی لایحه دولت در موضوع افزایش جمعیت است اما این موضوع با قانونگذاری حل نمی شود و نیازمند اهتمام ملی و فرهنگ سازی در کشور هستیم.
علی لاریجانی در همایش گرامیداشت روز ملی ثبت احوال افزود: مقام معظم رهبری حدود دو سال پیش درخصوص افزایش جمعیت تاکید کردند و از آن به بعد هم توصیه هایی به مسئولان داشتند.
وی گفت: برهمین اساس شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز ورود پیدا کرد و دولت هم لایحه ای به مجلس داد که مراحل نهایی بررسی این لایحه در مجلس طی می شود.
لاریجانی از بخش های دولتی و مدیران کشور خواست مشوق هایی ایجاد کنند تا زاد و ولد در کشور افزایش یابد.
وی گفت: ویژگی جوانی از ویژگی های برجسته کشور است که نباید این ویژگی از کشور ما گرفته شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: ما در این زمینه قانون تصویب خواهیم کرد اما با قانون ، زاد و ولد افزایش نمی یابد و نیاز به درک مشترک در کشور هستیم.
لاریجانی: مجلس به سازمان ثبت احوال کمک خواهد کرد
رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش بزرگداشت روز ملی ثبت احوال گفت: سازمان ثبت احوال مسیر پر تحرکی را برای تسهیل رفت و آمد مردم و تحول در نظام برنامه ریزی کشور طی می کند که به طور قطع ما این سازمان را در مجلس کمک خواهیم کرد.
علی لاریجانی افزود: این سازمان به ظاهر سازمانی کم سر و صداست اما عملکرد این سازمان تأثیرات فراوانی در نظام برنامه ریزی کشور دارد.
وی با تبریک روز ثبت احوال به کارکنان این سازمان گفت: این سازمان متناسب با تحولات کشور به سمت مکانیزه کردن شبکه های هویتی جمعیت رو آورده که کار لازمی است.
وی افزود: به طور قطع اگر کارت هوشمند ملی افراد هم هر چه زودتر در این سازمان محقق شود زمینه بسیار مهمی برای استفاده چندگانه از این کارت در کشور فراهم خواهد شد.
رئیس مجلس ش ورای اسلامی در ادامه ، تغییرات جمعیتی کشور در یک قرن گذشته را مهم ارزیابی کرد و گفت: در یک قرن گذشته جمعیت ما از حدود 9 میلیون نفر به بالاتر از 75 میلیون نفر رسیده که رشدی بیش از 8 برابر داشته است.
لاریجانی با اشاره به این که افزایش جمعیت در سال های مختلف متفاوت بوده است افزود: از سال 1330 جمعیت ما سیر صعودی داشت و در دهه 35 و 45 نرخ رشد جمعیت 3 و یک دهم درصد بود که پرشتاب محسوب می شود.
وی گفت: در دهه 45 و 55 که موضوع تنظیم خانواده باب شد نرخ رشد جمعیت به 2 و 7 دهم درصد رسید که این نرخ در دهه 55 و 65 که مصادف با انقلاب اسلامی است و تغییر رویکرد جمعیت بود نرخ رشد جمعیت به 3 و 9 دهم درصد رسید.
لاریجانی افزود: اگر این وضع رشد جمعیت ادامه پیدا می کرد هر 18 سال جمعیت 2 برابر می شد.
وی گفت: در سال 67 که مجدد بحث جمعیت موضوعی مهم شد و تنظیم جمعیت مورد توجه سران کشور قرار گرفت نرخ رشد جمعیت در دهه 65 و 75 به 2 درصد و در دهه 75 و 85 به یک و 6 دهم درصد رسید که در سال بعد این رقم یک و 4 دهم درصد شد که از همین جا جمعیت ما دچار ایست شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که براساس آمارها جمعیت ایران یک درصد جمعیت جهان است افزود: بر همین اساس رتبه ایران در جهان هجدهم و در آسیا پس از پاکستان و مصر در جایگاه سوم است.
لاریجانی با اشاره به این که کاهش نرخ رشد جمعیت وضع ما را در سنینی دچار مخاطره کرده است ، گفت: ترکیب جمعیتی زیر 15 سال ما (کودک و نوجوان) 23 و 4 دهم درصد جمعیت کل کشور یعنی 17 و نیم میلیون نفر ، ترکیب جمعیتی 15 تا 29 ساله ما (جوانان) ، 31 و نیم درصد شامل 23 میلیون و 700 هزار نفر و ترکیب جمعیتی میانسالان (30 تا 64 سال) 39 و 3 دهم درصد با 29 و نیم میلیون نفر و ترکیب جمعیتی سالمندان (65 سال به بالا) 5 و 7 دهم درصد جمعیت کشور شامل 4 میلیون و 200 هزار نفر است.
وی گفت: بر اساس این آمار ثقل جمعیتی ما از نظر درصد روی میانسالان است و 40 درصد جمعیت ما میانسال شده است که اگر جمعیت سالمندان را هم به آن اضافه کنیم بالغ بر 44 درصد جمعیت ما میانسال به بالاست.
لاریجانی افزود: در شرایطی که جوانی کشور ما درخشندگی داشت هم اکنون وضع ما به شرایط مسن یا میانسالی رسیده است و در 20 سال آینده جمعیت ما حالت سالخورده می گیرد.
وی گفت: برخی کارشناسان معتقدند که اگر در این زمینه سیاست ها تغییر نکند در صد سال آینده جمعیت ما رشد منفی پیدا می کند که به مشکلات توسعه ای و اجتماعی منجر خواهد شد.
لاریجانی در ادامه به تاکیدات مقام معظم رهبری در بحث لزوم افزایش جمعیت اشاره کرد و افزود: اگرچه مجلس در این زمینه پیگیر است اما موضوع با قانونگذاری حل نمی شود و باید در بحث فرهنگی کار کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: سالانه یک میلیون و 400 هزار نفر در کشور متولد می شوند که شاهد آمار نزولی تولد در سال های مختلف هستیم.