پخش زنده
امروز: -
قاضی زاده هاشمی گفت مطابق برنامه تحول دولت، یک برنامه تحولی برای بنیاد شهید طراحی شد که ۹ رویکرد دارد؛ یکی از رویکردهای آن خروج از بنگاه داری غیر ماموریتی در بخش اقتصادی به بنگاه داری ماموریتی در حوزه خدمات به جامعه ایثارگری و سهامداری در بخش اقتصادی است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما برنامه صف اول شبکه خبر میزبان آقای دکتر قاضیزاده هاشمی معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران بود و موضوع عملکرد بنیاد شهید در سال ۱۴۰۲ را بررسی کرد.
سؤال: خانواده شهدا و ایثارگران ما که تحت پوشش بنیاد شهید هستند چند نفرند؟ البته جانبازان هم به نوعی شاملشان هستند.
قاضی زاده هاشمی: در بنیاد شهید و امور ایثارگران همه ایثارگران تحت پوشش ما نیستند. بعضاً اسم ایثارگران باعث شده بعضی از رزمندگان عزیز دفاع مقدس که تحت پوشش یگانهای امور ایثارگران و یگانهای نیروهای مسلح هستند تصور کنند که تحت پوشش بنیاد شهید هستند در حالی که ما فقط به همسر و فرزندان و پدر و مادر شهدا ، جانبازان و آزادگان عزیز و فرزندان و همسر و افراد تحت تکفلشان حالا بعضاً اینها پدر و مادرشان تحت تکفلشان هستند و بعضاً نیستند خدمات می دهیم. آماری که الان عرض میکنم آخرین آماری است که خدمت شما تقدیم میکنم از بین ۴ میلیون و ۴۳۳ هزار و ۱۸ نفر ایثارگر عزیز متاسفانه تعدادی به رحمت خدا رفتند. افرادی که در قید حیات هستند و از ما خدمات میگیرند ۳ میلیون و ۸۱۰ هزار و ۴۰۴ نفر هستند که از این میان ۲۲۸ هزار و ۹۶۵ نفر ما شهید داریم، ۶۴۳ هزار و ۹۵۴ نفر جانباز داریم که از این جمع ۵۵۶ هزار و ۴۸۹ نفر در قید حیات هستند از میان ۴۳ هزار و ۴۵۸ آزاده عزیز، ۳۸ هزار و ۲۹ نفر در قید حیات هستند. در طی این ۲ سال و نیم گذشته از آغاز دولت آیت الله رئیسی ۱۵۹ هزار و ۶۹۷ نفر به افراد تحت پوشش بنیاد شهید اضافه شدند. عمدتاً کسانی هستند که پروندههای بازی از گذشته داشتند؛ قوانینی در مورد آنها مصداق پیدا میکرده که رسیدگی نشده بود و ما در این دوره، چون رسیدگی به پروندهها را سرعت دادیم به تعداد جمعیت افراد تحت پوشش بنیاد شهید اضافه شد، چون یک ذهنیت عمومی است که افراد تحت پوشش دارند کاهش پیدا میکنند به این صورت نیست، به علت اینکه بعضی از افراد مانند بند الف ماده ۸۷ قانون برنامه ششم که در برنامه هفتم هم آمده بعضی از رزمندگان عزیز پشت نوبت مانده بودند که رسیدگی شده و به خیل جانبازان اضافه شدند.
سؤال: رئیس جمهور نوزدهم اسفند سال گذشته بازدیدی داشتند از نمایشگاه آخرین دستاوردها و اقدامات بنیاد شهید و در آن جا رئیس جمهور درباره دو الی سه نکته صحبت کردند یکی این که تا حد امکان بنیاد شهید فعالیتهایش را از بنگاه داری به سمت سهامداری ببرد برای این قصه چه کردید؟ البته این مسئله پیش از آن که توصیه رئیس جمهور هم بوده باشد بارها در بیانات رهبر انقلاب بوده در همین سال گذشته در سخنان نوروزی رهبر معظم انقلاب تا این اواخر در بهمن گذشته بارها بر این مسئله تاکید شده.
قاضیزاده هاشمی: در ابتدایی که دولت تشکیل شد مطابق برنامه تحول دولت، یک برنامه تحولی برای بنیاد شهید طراحی شد که ۹ رویکرد دارد که یکی از رویکردهای آن خروج از بنگاه داری غیر ماموریتی در بخش اقتصادی به بنگاه داری ماموریتی در حوزه خدمات به جامعه ایثارگری و سهامداری در بخش اقتصادی است آن مجموعه اقتصادی که زیر مجموعه بنیاد هستند یا مرتبط با بنیاد هستند به دو گروه تقسیم میشدند؛ یک گروه آنهایی که ۱۰۰ درصد مالکیتش متعلق به بنیاد شهید بود مانند سازمان اقتصادی کوثر یا سازمان املاک و اموال کوثر که سازمان اقتصادی کوثر بخشهای اقتصادی در انواع و اقسامش در حوزه انرژی داشت، در حوزه معدن داشت، در حوزه کشاورزی به خصوص و طیور به ویژه کارهای مفصلی آنجا داشت، در حوزه املاک هم املاک بنیاد در اختیارش بود، دو مجموعه دیگر که بانک دی و گروه دی یعنی بانک و بیمه دی است از صندوق اندوخته شاهد و شرکت شاهد است اینها متعلق به بنیاد نبودند آنها متعلق به ایثارگران هستند. سهامدارانش در مورد بانک دی مثلاً عددی نزدیک به ۶۰۰ هزار نفر و در مورد صندوق اندوخته شاهد ۲۰۷ هزار همسر و فرزند شهید صرفاً بودند اینها وکالتاً توسط بنیاد شهید اداره میشد از سال ۸۳ که سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری پیرامون اصل ۴۴ ابلاغ شده بود در نهادهای انقلابی وابسته به دفتر هم اصول موضوعی اجرایی اصل ۴۴ ابلاغ شده بود یک مقدار به علت مقاومتهایی که در درون سیستمها وجود داشت این کار به سرانجام نرسیده بود. یعنی ما ابلاغ و تاکید مقام معظم رهبری را هم داشتیم مشترکا برنامهای تهیه کردیم، سال گذشته دفتر مقام معظم رهبری هم توجه داد، تذکر داد و ابلاغ کرد به ما که حتماً ان شاالله در این مسیر حرکت کنیم من خوشحالم عرض کنم الان ما قبل از این که به ما بگویند غلط میکنید که بنگاه داری میکنید، ما این کار را سر و سامان دادیم و خارج شدیم یعنی در سازمان اقتصادی کوثر در تعاملی که با بنیاد مستضعفان انجام دادیم تمام شرکتها را واگذار کردیم و سهام غیر مدیریتی دریافت کردیم.
سؤال: یعنی الان شما در عزل و نصب هایش هیچ دخالتی ندارید؟
قاضی زاده هاشمی: البته تا آخر سال، چون باید در بازار بورس برود و جابجاییهایش اتفاق بیفتد ظاهراً یک ماهی طول میکشد تا این اتفاق بیفتد من لازم است عرض کنم ما در این دو سال کارهای بزرگی در سازمان اقتصادی کوثر انجام دادیم که قله آن ایجاد یک مرغ لاین جدید بود در حوزههای دانش بنیان و حوزه استراتژیکی که نظام در استقلال ملت ایران، در استقلال اقتصادی نیاز داشتند مثلاً الکتروپمپهای بزرگی که مخصوص انتقال لولههای آب از آب شیرین کنهایی که آب را دارند به عمق کشور میفرستند موتورهایش یا مثلاً انتقال لولههای بزرگ نفت لولههای فوق العاده قوی است. ما در این سطح یعنی کار اقتصادی معمولی هم نکردیم با تغییر رویکردی که اتفاق افتاد که در این نمایشگاه همه را به آقای رئیس جمهور نشان دادیم و ایشان خیلی خوشحال شدند. سایرمسئولان هم که آمدند خیلی خوشحال شدند. کار بنگاهداری معمولی انجام ندادیم جاهایی که واقعاً مثلاً اولین نیروگاه بیوگاز ایران را که از فضولات حیوانات و دام گاز تولید میکند، برق تولید میکند و کود فرآوری شده تولید میکند ما در داخل کشور ساختیم. تمام کارهایی که کردیم که ۱۰ -۱۲ کار از این دست از کارهای جدی است که در حوزه استقلال اقتصادی کارهای بزرگی است، اما با تمام اینها از بنگاه داری خارج شدیم. در مورد صندوق اندوخته شاهد، اساسنامه اصلاح شد، انتخاباتش الان در حال سازماندهی برای اجراست که مجموعه اش خود خانوادهها هستند؛ جای بنیاد شهید را بگیرند و داراییها به خود خانوادهها منتقل بشود، در مورد بانک دی که یک بانک پر مسئله بود، نمادش بسته شده بود پروندههای زیاد قضایی داشت و در حال انحلال بود به عبارت بهتر برای این بانک یک بسته نجاتی با کمک بانک مرکزی تهیه شد. مجامعش که دو سه سال بود برگزار نشده بود برگزار شد و این بسته نجات در حال انجام است که اول باید ناترازی آن تا حدی جبران بشود و بعد یک افزایش سرمایه داده بشود و سپس مجمعش منتقل بشود که ما در آن زمانبندی که بانک مرکزی برای ما تعیین کرده در حال حرکت و به انجام رساندن هستیم.
خلاصه عرض من این است که تمامی اینها به عبارت بهتری از بدنه ما آن جایی بنگاه داری میکنیم و خواهیم کرد مثل آسایشگاهها و بیمارستانها؛ اینها هم بالاخره یک بنگاه هستند که مثل پایگاه آمبولانس؛ پایگاه اورژانس آمبولانسی که ما توسعهاش دادیم این جاهایی که داریم مستقیماً به خانوادههای خودمان عرضه خدمات میکنیم و با هدف کسب درآمد نیست، الان مراکز اقامتی و هتلهایی که داریم همین امروز، چون جلسه هیئت امنا بود و آنجا مصوب شد ما تمامی سود حاصله را مشمول تخفیف برای خانواده ایثارگر میکنیم؛ یعنی تخفیفاتی که داریم به خانواده ایثارگران میدهیم مثلاً برای دریافت هتل ۳۰ درصد، ۵۰ درصد، ۴۰ درصد و بعضاً رایگان خدمات میگیرند از محل سود حاصله خود آن مجموعه است؛ بنابراین یا تمامی درآمدها در همان بنگاه صرف خدمت به خانواده ایثار و شهادت میشود یا به طور کلی اصلاً جنبه اقتصادی و کسب درآمد برای بنیاد شهید ندارد.
سؤال: این بنگاههای اقتصادی که به آن اشاره کردید وعدهای که میدهید برای اینکه کاملاً دیگر رها شوند و به صورت سهام واگذار شوند چه زمانی خواهد بود؟
قاضیزاده هاشمی: الان شده است در روند بروکراسی سازمان بورس و بانک مرکزی و اینها است، کاری که بنیاد باید انجام میداده انجام داده و تمام شده است.
سؤال: نهایتاً در چند ماه آینده این اتفاق خواهد افتاد؟
قاضیزاده هاشمی: آن جایی که به ما مربوط است ببینید، چون نظامات اداری پیچش و خمش زیادی دارند ما از طرف آنها به کسی قولی نمیدهیم، در مورد خود بنیاد شهید کار تمام است یعنی ما بسته را تمام کردیم، چون یک داوری هم داریم که از طرف دفتر مقام معظم رهبری مشخص شده و نظارت و رصد میکند و اقدامات ما را هم پیگیری میکند، من خوشحالم و میگویم حالا شاید از این زاویه بنیاد شهید، نهاد پیشرو است یعنی شما میتوانید مقایسه کنید با تمام دستگاههای دولتی و غیر دولتی که ما اولین دستگاهی هستیم که میتوانیم ادعا کنیم چیزی که در اختیار ما بود اگر چیزی که در اختیار ما است برای اشخاص است داریم به اشخاص برمیگردانیم و اگر برای بنیاد هم بوده ما از بنگاه داری خارج شدیم.
سؤال: باز از مواردی که رئیس جمهور اشاره کرده بودند و تاکید کرده بودند مسئله مسکن و اشتغال فرزندان ایثارگران بوده، بفرمایید که در این باره چه اتفاقاتی افتاده است؟
قاضی زاده هاشمی: در حوزه اشتغال و معیشت آن عملکرد اساسی که ما برایش داشتیم انجام میدادیم آن رویکرد تحولی را من اول عرض کنم که در رویکرد تحولی از نگاه خدماتی با صدای بلندتر و نزدیکتر به خدمات دهی بر مبنای عدالت توزیعی ما توجه کردیم و همچنین از ایثارگران به معنای دریافت کننده خدمات اجتماعی به عنوان پیشرانان اجتماعی اینجا باید یاد شود. در حوزه افزایش اشتغال مولد و پایدار جامعه ایثارگری در ابتدا یک سامانه کاریابی ما داشتیم مطابق ثبت نام شدهها در آن سامانه کاریابی ۱۹ و هشت دهم درصد ایثارگران بیکار بودند و این خیلی عجیب به نظر میرسید، چون مثلاً در بالاترین میزان بیکاری در کل کشور نرخ میانگین بیکاری ۱۴ درصد یاد شده بود. میزان زیاد بیکاری با این همه تسهیلاتی که در این حوزه است یک مقدار سؤال برانگیز بود، به نظر میرسید که اطلاعاتی که آنجا ثبت شده اطلاعات دقیقی نیست و همینطور بود، اطلاعات را که پایش کردیم دیدیم مثلاً عددی کمتر از ۱۶ درصد میزان بیکاری واقعی است که البته ۱۶ درصد هم به معنای بالاتر بودن نسبت به میانگین کشوری بود ولی خوشحالم عرض کنم که الان این نرخ بیکاری بعد از ۲ سال به ۹/۸ درصد رسیده است و برنامهریزی بنیاد شهید این است که تا قبل از پایان این دولت این نرخ بیکاری ان شاالله به زیر ۵ درصد کاهش پیدا کند. در این مدت ۳۲ هزار و ۶۲۷ نفر در مراکز دولتی و غیر دولتی استخدام شدند که یک رشد ۱۶۴ درصدی نسبت به دولت قبل است، ۳۱ هزار و ۲۴۶ فقره تسهیلات جذب شده ما داریم از محل تبصره ۱۶ و تبصره ۱۸ که بودجه است معمولاً انجام میشود ۶۳ و نیم درصد به نسبت ۱۴۰۰، رشد است همین الان ما در حال برگزاری آزمون استخدام ۳۲ هزار فرزند شهید و جانباز ۷۰ درصد هستیم که اولین بار بعد از انقلاب یک حجم این گونه استخدام دارد اتفاق میافتد یک وظیفه قانونی در قانون برنامه ششم ذکر شده و متاسفانه مغفول مانده بود حسن این کاری که در دولت شد این است که قبل از آزمون هم منابعش تامین شده هم کدهای استخدامی کاملاً در ۲۰ دستگاه این عزیزان استخدام میشوند، یعنی هر فرزند شهید و جانباز ۷۰ درصدی که شرایط عمومی استخدام داشته باشد باید بتواند، چون تعداد کسانی که در این گروه بیکار هستند کمتر از این تعداد هستند و از همه مهمتر موضوع تبدیل وضعیت که خودتان میدانید خیلی سر و صدا کرد. این جا عرض کنم که ۱۸۰ هزار و ۸۱۶ نفر تبدیل وضعیت شدند. در حوزه معیشت تقریباً تمامی پرداختهای معیشتی که به ایثارگران انجام شده ارتقا پیدا کرده با این که ما اذعان داریم که نیازهای آنها را نمیتواند جبران کند، اما بیش از نرخ تورم افزایش یافته است یعنی وضعیت این عزیزان به نسبت ۲ سال قبل به قیمت ثابت بهتر شده است ما یک تورم عجیب و غریب در حال افزایشی داریم که انشاالله با همت مجموعه دولت و مجلس باید کنترل بشود، اما در افراد تحت پوشش ما که از ما حقوق میگرفتند، همه جامعه سه و نیم میلیون نفر از ما حقوق نمیگیرند، حدود ۴۰۰ هزار نفر از ما حقوق میگیرند به طرق مختلف مجموع پرداختی همه آنها بیش از نرخ تورم خوشبختانه رشد پیدا کرده که حقوق اشتغال جانبازان ۶۰ درصد، حق پرستاری ۱۰۷ درصد، جمع دریافتی جانبازان ۵۰ تا ۶۹ درصد، ۷۱ درصد، مستمری والدین ۱۳۱ درصد، کمک معیشت جانبازان ۱۹۵ درصد و به همین ترتیب حالا حقوق دیگری که قابل ذکر است. کار اساسی دیگری که شاید بشود در این بخش انجام داد ایجاد عدالت توزیعی است ما تعداد زیادی معسر فاقد شغل و درآمد داشتیم پشت نوبت بودند. تعداد زیادی از افراد بودند که اینها شغل داشتند، اما حق کمک معیشت هم از ما میگرفتند یا در دهک ۹ و ۱۰ بودند جزو افراد پردرآمد بودند و باز هم دریافت میکردند ما خوشحالیم عرض کنیم که شاید جزو سازمانهای بدیع در کشور باشیم که توانستیم باز توزیع را در کشور انجام بدهیم. یعنی از بین عزیزانی که در دهکهای پایین بودند از بین دهکهای ۸،۹ و ۱۰ درآمد تعدادی حذف شدند و ۱۲ هزار نفر از افرادی که پشت نوبت بودند و در نوبت دریافت کمک معیشت بودند دهکشان ۱ تا ۵ بود این برقرار شد، مجموعاً ۲۳ هزار مورد ما جابه جایی در این حوزه داشتیم.
سؤال: درباره کاهش زمان پرداختهای درمانی که وعده داده شده بود شما خودتان قول داده بودید که زمان پرداختها کاهش پیدا کند توضیح میفرمایید.
قاضی زاده هاشمی: اگر اجازه بفرمایید گزارشی در ارتباط با حوزه سلامت بدهم، ما در حوزه سلامت دو سه اقدام انجام دادیم یکی اینکه اولاً از درمان محوری برویم به سمت پیشگیری، دوم اینکه از عرضه خدمات بیماری محور به خدمات هوشمند برویم و بیمار محور بشویم. یعنی پرونده سلامت الکترونیک عزیزان را کامل کنیم ما یک میلیون و ۶۰۰ هزار پرونده سلامت الکترونیک الان برای عزیزان ایثارگر که همه هم تحت وب است یکی از سامانههایی که به آقای رئیس جمهور گزارش شد همین سامانه بود. سراغ آموزش خود مراقبتی این عزیزان برای والدین عزیز رفتیم که کمتر دچار بیماری بشوند ۱۲ هزار مورد در این زمینه آموزش اتفاق افتاد. سراغ پایش سلامت آنها رفتیم. هم پزشک عمومی و هم پزشک متخصص که ۱۹۰ هزار نفر پایش پزشک عمومی اتفاق افتاد که یک رشد ۱۵۰ درصدی را نشان میدهد و ۱۲ هزار نفر پزشک متخصص این عزیزان را مورد معاینه قرار داد که یک رشد ۱۰۰ درصدی را نشان میدهد. در رابطه با افزایش سرانهها، سرانه بیمه تکمیلی ما از ۱۷۰ هزار تومان به ۵۷۰ هزار تومان اضافه شد و تعداد مراکز طرف قرارداد بیمه ما ۷ هزار مرکز به ۹ هزار مرکز افزایش پیدا کرد. همین باعث شد اسنادی که نزد موسسات طرف قرارداد با بیمه بودند از ۹ ماه به سه ماه زمان پرداخت کاهش پیدا کند و اسنادی که در اختیار ایثارگران است از دو ماه به ۲۰ روز کاهش پیدا کند و شاید بشود گفت این بزرگترین حرکتی بود که در این حوزه اتفاق افتاد. تعداد تختهای بیمارستانی ما آنهایی که خودمان مدیریت میکنیم بیمارستانهایی که در اختیار ما است از هزار تخت عمومی به ۱۴۵۰ تخت یعنی ۴۵۰ تخت به تختهای ما اضافه شد، بیمارستانهای اعصاب و روانی که در اختیار ما هستند هم توانستیم از ۹۵۰ تخت به ۱۱۰۰ تخت اضافه کنیم، ما یک مرکز امداد آمبولانس داشتیم آنها فقط در تهران بود توانستیم الان در ۱۷ مرکز استان مرکز امداد آمبولانس درست کنیم ۴۰ دستگاه آمبولانس تهیه شد. سال آینده هم انشالله قرار است ۵۰ آمبولانس دیگر به این تعداد اضافه شود که انشاالله وضعیت بهبود جدیتری پیدا کند.
سؤال: این مراکز امداد آمبولانس که اشاره میکنید چه لزومی دارد که بنیاد شهید خودش داشته باشد؟
قاضی زاده هاشمی: ببینید اولاً جامعه تحت پوشش ما کاملا سالمند هستند. میانگین سنی جامعه ایثارگری بیش از ۶۰ سال است والدین شهدای ما عمدتاً بالای ۸۰ سال دارند. خیلی از اینها ما تعدادی بالای ۱۰۰ سال داریم از عزیزان ما که بالای ۱۰۰ سال هستند و خیلی متأسفانه وابسته به تخت شدند. هزینه خرید خدمات از بخش خصوصی برای ما خیلی گران در میآید یعنی خرید آمبولانس و اداره آن توسط خودمان تقریباً ۳۰ تا ۳۵ درصد به ازای هر سفر برای ما ارزانتر اتفاق میافتد. به علاوه اینکه مراکز امداد آمبولانس خصوصی خیلی جاها نیست. اول دورهای که من آمده بودم یک عزیز جانباز ۷۰ درصد نخاع گردنی که از گردن حرکت ندارد میخواستیم از چابهار به تهران بیاوریم؛ مجبور شدیم از یزد یک آمبولانس بگیریم تا به چابهار برود و ایشان را سوار آمبولانس کند و به تهران بیاورد یعنی وضعیت ما به این ترتیب بود ما یک نظام شبکه خاص درست کردیم برای خانواده عزیز که در خدمتشان هستیم. گام اول خدمت در منزل میدهیم یعنی با توسعه خدمات در منزل به آنها خدمات ارائه میدهند که ۸۵ هزار نفر تا الان به آنها خدمات دادیم سطح دوم میآییم در مراکز نقاهتگاه آسایشگاهی سبکی که در اختیارمان است. سطح بعدی با بیمارستانهای دولتی قرارداد بستیم تعداد زیادی تخت از آنها تحت قرارداد خاص ما هستند. در سراسر کشور ۳۵ بیمارستان با پراکندگی کشور به آنها قرار داد بستیم و سطح بالاتر را در مثلا بیمارستان خاتم، ساسان و مراکز دیگر که خدمات میدهیم مجموعه نحوه خدمت ما است که الحمدلله باعث شده که رشد خوبی در رضایتمندی خانواده ما ایجاد کند.
سؤال: خودروی وارداتی برای جانبازان جزو کارهایی بوده که شما انجام دادید درباره آن توضیح میفرمایید که دقیقاً چه اتفاقی افتاد و سؤال دیگر هم این است که خبرهایی در مورد فیش فروش این خودروها در بازار آزاد منتشر شده است آیا شما در جریان هستید و پیگیری کردید؟
قاضیزاده هاشمی: در مورد واردات خودرو در قانون ماده ۴۵ جامعه ایثارگران دولت را مکلف کرده خودروی مناسب برای جانبازانی که مشکلات جسمی حرکتی دارند و جانبازان بالای ۵۰ درصد پیش بینی کند. در دولت آقای احمدی نژاد هم برای بخشی از جانبازان ۷۰ درصد یک مرحله خودرو وارد کرده بودند تقریباً از ۴ -۵ سال پیش مرتب، بین مدیران دولتی و بنیاد شهید و جانبازان عزیز این بحث واردات خودرو بود؛ مدیران قبل از ما هم تلاش کرده بودند که مثلاً از طریق مناطق آزاد خودرو وارد کنند که با موانع قانونی روبرو بودند. در بودجه ۲ سال پیش مصوبه مجلس گذراند که برای جانبازان ۷۰ درصد که سالهای بعد اصلاحش کرد برای جانباز ۵۰ درصد دولت موظف است خودرو وارد کند؛ منتها ساز و کارهایش، دقیق پیشبینی نشده بود. امسال با پیگیری که انجام شد خوشبختانه آیین نامه اجرایی آن در دولت به تصویب رسید. سهمیه ارزش از بین سهمیه ارز خودروهای وارداتی تامین شد سقف جانبازان ویژه مشخص شدند. جانبازان ۷۰ درصد و غیر ویژه و ۵۰ درصد مشخص شدند. اطلاعاتشان هم در اختیار وزارت صمت که مجری آن وزارت صمت است قرار گرفت تا در سامانه خودش بر اساس خودروهایی که با آن سقف قیمتی که ممکن است وارد کنند عزیزان ثبت نام کنند؛ وارد کنند. اینجا لازم است عرض کنم دو سال است بنیاد شهید با قراردادی که با خودروساز داخلی و با بانکها بسته است که طبق قانون، کسانی که مشکلات جسمی حرکتی دارند خودروی داخلی با تسهیلات بانکی میدهد تا الان هم بیش از ۱۰ هزار خودرو ما واگذار کردیم یعنی مسئله خودرو داخلی حل شده است. هر ماه هزار تا هزار و ۵۰۰ نفر به آنها پیامک زده میشود آنها در سامانه ایران خودرو یا سایپا ثبت نام میکنند، فرایند گرفتن وامشان مشخص میشود و این سیر را طی میکنند.
مسئلهای که فرمودید مربوط به واردات خودروی خارجی است بله متاسفانه پیرامون هر چیزی که بالاخره یک آوردهای داشته باشد سریعاً مافیاهایی شکل میگیرد من دو سه بار هشدار هم دادم که با توجه به اینکه اصلاً حوالهای وجود ندارد و به نام افراد ثبت نام میشود و به همان افراد هم ارائه میشود ممکن است کسانی که وارد بازار سیاه میشوند متضرر بشوند. بعد خریدار و فروشنده با هم درگیر شوند و پرونده قضایی تشکیل شود و هزارمکافات، یعنی حتماً پشت این داستانها کلاهبرداری است، چون جریانی که وزارت صمت دارد مدیریت میکند به این سمت نیست که غیر از ایثارگر کسی بتواند آن خودرو را دریافت بکند، قابل واگذاری به غیر نیست، بعد از واگذاری وقتی فرد صاحب خودرو شد میخواهد بفروشد و یا هر کار دیگری بکند مالک خودرو است و در موردش میتواند تصمیم بگیرد، الان نمیتواند چیزی را از کسی خرید و فروش بکند، بعضی از عزیزان ایثارگر ذکر کرده بودند که ما نقدینگی نداریم برای همچین خودروهایی که گران قیمت هم است برای وارداتش که ما الان داریم با بعضی از خودروسازهایی که واردات خودرو هم دارند و با بعضی از بانکها مذاکراتی میکنیم که بتوانند وام دریافت بکنند و با دریافت تسهیلات که مجبور نشوند به عنوان اینکه ما خودرو نداریم بعد زمان این واگذاری هم معلوم نیست، چون به تدریج وزارت صمت دارد انجام میدهد، در مراحلی ممکن است مثلاً مدتی طول بکشد یعنی فردی که الان دارد خرید و فروش انجام میدهد، حال و حوصله صبر کردن هم داشته باشد که بالاخره زمان واگذاریاش به صورت دقیق کاملاً روشن نیست.
سؤال:آقای دکتر درباره برنامههای فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران بفرمایید معمولاً اولین نگاه به بنیاد شهید این است که قرار است معیشت خانوادههای شهدا و جانبازان و ایثارگران را تحت پوشش قرار بدهد، اما خوب حتماً شما برنامههای فرهنگی مختلفی را هم دارید و وظایف فرهنگی هم دارید مسئولیتهای از این دست از جمله مثلاً شما یک برنامهای را داشتید و ایدهای که تبدیل کردن گلزارهای شهدا به پاتوقهای فرهنگی به عنوان مثال حالا بفرمایید که کلاً در سال گذشته چه اتفاقاتی افتاده ؟
قاضی زاده هاشمی: اگر اجازه بدهید من اول یک ذهنیتی را اصلاح کنم، هر دستگاهی به موجب قوانین و اسناد بالادستیاش ایجاد میشود ما دو تا سند بالادستی محکم داریم و بیانات امامین انقلاب، سند اول قانون اساسنامه ما است، سند دوم سیاستهای کلی ابلاغی حوزه ایثار و جهاد و شهادت. در قانون اساسنامه ۴ هدف برای بنیاد شهید ذکر شده سه و نیم هدفش فرهنگی است و در سیاستهای ابلاغی به بنیاد شهید که ۱۲ بند است ۶ بندش فرهنگی است، تازه آن شش بند دیگرش هم در آن تعلیم از تربیت فرهنگی است که مربوط به خدمات به جامعه هدف است. پس بنابراین بنیاد شهید و امور ایثارگران انقلاب اسلامی یک نهاد انقلابی تمدنی است که اگر به موضوع تکریم خانوادههای ایثار و شهدا هم میپردازد با هدف توسعه و ترویج ایثار و شهادت است یعنی اصل موضوع این ساختار و دستگاه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است و حفظ یاد، نام و مسیر شهدا است، به عنوان قلههای افتخار کشور و همچنین حفظ احترام به ایثارگران و کسانی که یک سبک زندگی خاص و یک نوع تفکر دینی را به جامعه عرضه میکنند. حضرت آقا میفرمایند در تقابل فردگرایی غربی این قله فدا شدن برای جامعه توسط ایثار و شهادت و توسط شهدا قابل عرضه است، چون دقیقاً یک تقابل تمدنی بین تمدن الهی و تمدن فردگرایی غربی است از این ۹ رویکرد تحولی که در بنیاد شهید داشتیم سه رویکرد اصلیش پیرامون این حوزه بوده که یکی اولاً در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ما از یک رویکرد جزیرهای و پراکنده به یک رویکرد یکپارچه برسیم، همچنین مردم پایه کنیم فعالیتهای فرهنگی را و همچنین از نوآوری و خلاقیت و ابزارهای نوین استفاده کنیم. خوب اول از همه یک شورایی داریم ما به عنوان شورای عالی ترویج و فرهنگ ایثار و شهادت که آقای رئیس جمهور؛ رئیس آن هستند. این شورا هیچ تقریباً فعالیت موثری نداشت، این شورا را ما فعالش کردیم به لطف خدا و دو جلسه در این دوران با حضور آقای رئیس جمهور تشکیل شد و در حال تشکیل است ۱۸۲ جلسه استانی تشکیل شد، یعنی تقریباً سه و نیم برابر آنچه که در طول ۸ سال قبل از آن اتفاق افتاده بود یکی از کارهایی که کردیم ایجاد میزهایی با کمک شورای عالی انقلاب فرهنگی ایجاد میزهای خاص در شورای عالی انقلاب فرهنگی برای مهندسی فرهنگی در حوزه فرهنگ ایثار و شهادت بود، در حوزه تعلیم و تربیت بود در حوزه خود موضوعات مربوط به زن و خانواده؛ مربوط به مسائل فرهنگی و اجتماعی حوزه ایثار و شهادت بود. مجلس به ما یک کمکی کرد و یک درصد از منابع بودجهای هزینههای جاری دستگاههای اجرایی را خاص فرهنگ ترویج ایثار و شهادت تصویب کرد که در این میان ما با ۱۲۷ دستگاه مبادله و تفاهمنامه داشتیم و ۴۲۶ میلیارد تومان در همین زمینه هزینه شد. اینها همه کارکردهای این دو سال گذشته است. حالا در حوزه مردم محوری که ما به جای اینکه دولت متولی این امور باشد کار را دست مردم بدهیم؛ اول شناسایی تشکلها بود که ما ۱۸۰ تشکل ایثارگری فعال و ۶۲ تشکل مردمی فعال ایثارگر را شناسایی کردیم، اینها را به کار گرفتیم که ۳۳ هزارو ۲۲ یادواره شهدا توسط مردم در این دو سال برگزار شد. از یک طرف موضوع مثلاً ایجاد احترام اجتماعی برای خانوادهها با دید و بازدید با خانوادهها که مردم پایه باشند و مسئولان بیایند مردم مساجد شرکت کنند. یک میلیون و ۲۸۴ هزار و ۹۸۹ دیدار در طی دو سال گذشته توسط خود مردم اتفاق افتاد و ۳۸ هزار و ۵۱۸ نفر هم مدیران ، با خانواده عزیز شهدا دیدار کردند. در مورد گلزارها که شما اشاره کردید برنامه جدی ما این بود که گلزارها بشود پاتوق فرهنگی در همین بهشت زهرای تهران اگر دقت کنید ما هر شب ماه رمضان سال اول فقط شبهای قدر برنامه بود هر شب ماه رمضان با حضور خانواده شهدا در محل گلزار شهدا ما برنامه داریم، پارسال بزرگترین برنامه شب احیا بعد از حرم مطهر امام رضا، شب بیست و سوم در گلزار بهشت زهرای تهران بود تقریباً همه گلزارهای شهدا اینطوری است. ۱۲۸هزار و ۸۴۸ مراسم در گلزار شهدا در طی این دو سال اتفاق افتاده است.
سؤال:آقای دکتر ببخشید من میآیم در فرمایشهای شما بعضی از این موارد را ما وقتی به صورت آمار و ارقام بیان میکنیم ملموس نمیشود برای مردم و برای مخاطبان چطوری میتوانید بگویید که مواهب این اتفاقاتی که افتاده چیست مثلاً چه مثالی احیاناً آیا دارید بزنید بگویید که چه اتفاقی در کجا افتاد چه تحولی را موجب شد چه اثری را در افراد گذاشت و چه بازخوردهایی احیاناً از طرف مردم گرفتید که اینها برای مردم ملموس شود؟
قاضی زاده هاشمی: بازخوردش را که شما خودتان تهیه کرده بودید من یادم است از تلویزیون بعد از مراسمی که در گلزار شهدای اصفهان اتفاق افتاده بود مثلاً ما روز اصفهان امسال را در گلزار شهدای اصفهان برگزار کردیم یعنی کاری شده به لطف خدا حالا البته جاذبه معنوی امام رضا علیه السلام و حضرت معصومه و حضرت شاهچراغ بالاخره جاذبه خاصی است از این معصومین عزیز از خانواده عصمت و طهارت که شما بگذرید الان گلزار شهدای تمام شهرهای کوچک و بزرگ ما حتی روستاهای ما؛ مرکز فعالیتهای مذهبی و دینی و معنوی آنجا است و من خاطرم است در همین شب بیست و سوم بچههای شما رفته بودند ثبت و ضبط کرده بودند مردمی که آمده بودند در آن مراسم شرکت کرده بودند انواع و اقسام مردم بودند دیگر یعنی با هر شکل و شمایل کسانی که آمدند و دست به دامن شهدا به عنوان گره گشایان این عالم شدند. موضوع شهدا وحدت بخش است؛ یک امر فطری است و همه با او ارتباط برقرار میکنند، واقعا عجیب است یعنی اصلاً موضوع مشترک همه مردم حتی آنهایی که ممکن است که اعتقادات دینی نداشته باشند برای کسانی که فداکاری کردند برای جامعه احترام قائل هستند سراغ آنها میروند و مراسم در گلزار شهدا گرفته میشود. بعد از ۴۰ سال تعدادی شهید جدید کشف میشود. شما ببینید با چه شوری مردم در مراسمات شرکت میکنند این کاملاً حسی است به نظر من خود به خصوص با رویداد نگاری که برنامههای صدا و سیما دارد.
سؤال: نه من منظورم این بود که آیا خود شما با موردی برخورد کردید یا در خاطرتان است که به آن اشاره بکنید؟
قاضی زاده هاشمی: پیک استقبال گسترده است واقعاً یعنی میخواهم بگویم که به صورت گسترده در سراسر کشور ما از گلزار بهشت زهرا شروع کردیم، اما الان میتوانم عرض بکنم که هیچ جا در کشور نیست به خصوص در مراکز استانها و شهرهای بزرگ که الان گلزار شهدا برنامههای جدی در حال انجام است در حوزه ثبت و ضبط خاطرات والدین شهدا که خیلی مورد تاکید مقام معظم رهبری بود قبل از این دولت صرفاً ۴۰ هزار خاطره ثبت شده بود ما در این دو سال موفق شدیم ۷۰ هزار و ۴۵۰ مورد از والدین شهدا و جانبازان ۷۰ درصد خاطراتشان را ثبت کنیم ۹ میلیون سند مربوط به شهدا که اینها این طرف و آن طرف بود جمع آوری شد و در سامانه اسناد افتخار بارگذاری شد در اختیار محققان قرار گرفت حضور ما در عرصه سینما چشمگیر بود، با ۹ فیلم در طی دو سال که هم در سال گذشته در جشنواره فیلم فجر بودیم و هم امسال و هم سال گذشته چند جایزه گرفت و هم امسال جایزه گرفته شد. ۱۰۲ مستند ، ۱۸ سریال، ۲۳۴ عنوان کتاب و ۸۸۴ اثر موسیقیایی تولید شد که رشد ۳۰۰ درصدی و ۲۲۰ درصدی داشته.
سؤال:چند تا از شاخصها و فاخرهای اینها را ذکر میکنید چه در فیلم چه در کتاب؟
قاضی زاده هاشمی: در کتاب شهید فخری زاده، دختر قالیباف اینها همه را که حضرت آقا هم بهشون عنایت کردند در سریال بچه زرنگ که در رابطه با شهدای مدافع حرم با کمک شبکه ۲ تولید شد فیلم سینمایی سال گذشته اتاقک گلی، امسال شور عاشقی، دست ناپیدا، میرو اینها همه فیلمهایی بود که با کمک بنیاد شهید ساخته شد و نهایتاً ما با منابع بنیاد در حوزه فرهنگ فقط سه دهم درصد بودجهاش بود که به لطف الهی توانستیم این را افزایش بدهیم به یک و چهار دهم درصد رساندیم البته یک و چهاردهم درصد هم خیلی فاصله دارد با وظایف، اما سه دهم درصد تقریبا ۵ برابر ۴ برابر افزایش پیدا کرده نسبت به سنوات گذشته
سؤال: آقای دکتر من دو سه هفته پیش سری زده بودم به گلزار شهدای یکی از شهرستانهای شمال غرب کشور و آنجا چیزی که دیدم این بود که یک مجموعه بسیار تر و تمیز و شیک و قشنگ و بازسازی شده و خیلی مرتب، اما فاقد هر عنصر هویتی یعنی شما خاطرتان بهتر از من است از قدیم گلزارهای شهدا یک هویتی داشت خانوادههای شهدا هر کدام به سلیقه و ذوق خودشان کاری کرده بودند در بالای قبر شهید خودشان احیاناً عکسی گذاشته بودند بعضیها آثاری، پلاکی، وصیت نامهای دست نوشتهای خب اینها در دورانی از بین رفت یعنی با عنوان بازسازی و نوسازی قبور شهدا در شهرهایی مختلف این اتفاق افتاد از جمله در مشهد مقدس در بسیاری از شهرها و در این شهر کوچک هم که من دیدم تقریباً یک همچین وضعیتی بود یک مجموعه مدرنی ساخته شده خیلیتر و تمیز و شیک، اما هیچ نشانی از عناصر هویتی مربوط به فرهنگ ایثار و شهادت نیست رهبر انقلاب هم از یک جایی به بعد تذکر دادند و گفتند که این کار را نکنید اصلاً بنیاد شهید در این مسئله ورودی دارد یا خیر؟ اصلاً قانونی داریم که این نوسازیها و این یکسان سازیها باید انجام بشود؟ مسئولیتش با کیست؟ و در چه صورتی و تحت چه شرایطی میتواند این اتفاق بیفتد که اخیرا هم باز بحث دوباره گلزار شهدا در تهران بود که البته متولیانش گفتند که ما فقط قصد مثلاً مرتب کردن و به اصطلاح یک مقداری آسانتر کردن رفت و آمد بین قبور را داریم ولی قرار نیست که دست خیلی جدی بزنیم شما درباره این مسئله توضیح بفرمایید؟
قاضی زاده هاشمی: حالا یک سیری که سیر تاریخی ساماندهی این گلزارها بوده مربوط به سالیان سال است اینکه اشاره میفرمایید ما الان دوتا رویکرد در این داستان داریم حالا من مقدمتاً عرض میکنم که ما متولی بازسازی نیستیم قبور در اختیار شهرداریها است و شهرداریها از طریق وزارت کشور به عبارتی مدیریت میشوند منتها از ما باید اجازه بگیرند و با هماهنگی بنیاد شهید باید باشد ما حتماً هرگونه دست زدن به قبور را به اجازه از والدین شهدا وابسته کردهایم یعنی باید مجوز کتبی بگیرند تا بخواهند اقدامی انجام بدهند، اما رویکرد کلی ما چیست؟ ما با همان نگاهی که اینجا میعادگاه فرهنگی باشد نگاهمان تبدیل شدن گلزار شهدا به حرمهای مطهر و به حسینیههای بزرگ است یعنی فارغ از اینکه داخل دستکاری بشود این یک جداسازی از اطراف بود؛ ورودی داشته باشد؛ کفشها در بیاید؛ مراسم فرهنگی در محل گلزار اتفاق بیفتد و با توجه به گذر زمان و گرما و سرما مسقف شود. سیستم گرمایشی و سرمایشی پیدا بکند. الان داریم به این سمت میرویم در دو سه تا شهر که ظرفیت بیشتری دارد مثل گلزار شهدای کرمان و گلزار شهدای یزد و امثال اینها هم حتی در تهران هم با کمک شهرداری تهران داریم به این سمت میرویم که البته عزیزان میخواهند اول مسئله پارکینگ و دسترسی را حل کنند بعد به این سمت برویم که یک مجموعه فرهنگی بزرگ ایجاد شود مثل حرمهای مطهر اهل بیت و اینجا، چون برای قرنها باید بماند و این میعادگاهها و این امامزادگان عشق امامزادگان اصلی جامعه که حتماً مقام شهید از امامزاده غیر شهید بالاتر است به صورت عینی اینها زنده هستند و دستگیری دارند میکنند و این کار دارد و بعد متولی پیدا بکند نذر و وقف بیاید پشتش قرار بگیرد و این چرخه برای سالها پیدا بکند داریم دنبال یک نظام حقوقی هستیم برایش که بتوانیم یک هیئت امنایی تشکیل بدهیم از خود محلیها و کم کم این کار شکل میگیرد در دو تا شهر هم داریم به صورت نمونه وارد مذاکره شدیم بتوانیم این نقش را ایجاد کنیم که آن پیوست فرهنگی مرتب ادامه پیدا بکند.
سؤال: یک سندی که دیگر مشخص باشد هر جایی به فراخور تغییر دولت کی تبدیل خواهد شد؟
قاضی زاده هاشمی: باید ببریم سمت نهادهای شرعی و مردمی برای اینکه از این آسیب دور بمانند نهادهای شرعی مثل حوزه وقف و اوقاف و اینها مردمی هم مثل نهادهای فعال مردمی و دل سوختگان این مسیر که در ترکیب این دو حتماً شهرداری باید پشت ماجرا باشد حتماً باید بنیاد شهید کمک بکند تا این اتفاق بیفتد یک مقداری اول کار سختیهای خودش را دارد ولی امیدواریم حالا به خصوص در گلزار کرمان که حاج قاسم عزیز آنجا است و ویژگی خاص دارد انصافاً و بین المللی است گلزار بینالمللی ما است و خیلی جایگاه جدی است، مثلاً گلزار شهدای اصفهان ما هم یک ویژگیهای خاص خودش را دارد این چند تا گلزاری است که الان ویژه است شروع کنیم.
سؤال: آقای دکتر خیلی ممنون هستم که دعوت ما را پذیرفتید ما برخی از سؤالاتمان باقی ماند از جمله درباره شهدای حادثه تروریستی اخیر کرمان آیا همه اینها از جمله حالا در حد یک بله و خیر اگر میتوانید جواب بدهید آیا همشون از جمله اتباع غیر ایرانی شان تحت پوشش بنیاد شهید قرار خواهند گرفت یا خیر؟
قاضی زاده هاشمی: ایرانیها را انجام دادهایم غیر ایرانیها را باید مجوزهای خاص بگیریم و داریم دنبال میکنیم.
سؤال: خیلی ممنونم ان شاالله ما با سؤالات بعدی را در برنامههای بعدی که در خدمت شما باشیم از خدمتتان میپرسیم.
قاضی زاده هاشمی: سالی پر خیر و برکتی شما و همچنین مخاطبان عزیز داشته باشید ان شاالله.