بسته سلامت؛
ایام نوروز را با تغذیه صحیح بگذرانیم
با شروع سال نو و شکوفایی طبیعت، میتوانیم یک بازنگری در الگوی غذایی و عادات و رفتارهای تغذیهای خـود انجـام دهیم و فصلی نو و شکوفا را در تغذیه خود آغاز کنیم.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، از آن جایی که در عید نوروز ایرانیان مطابق با فرهنگ و سنت خود عمل میکنند تغییرات گسترده و مهمی در وضعیت تغذیه آن هـا پیش میآید که این تغییرات میتواند بر سلامتی انسان اثر گذار باشد.
از جمله این تغییرات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- در تعطیلات نوروز تحرک و فعالیت جسمی افراد کاهش مییابد، از طرفی دیگر بخاطر افزایش مصرف شیرینی و آجیل سبب میشود بسیاری از اشخاص، بعد از ایام نوروز دچار افزایش وزن و یا افراد در سـنین بـالاتر مبـتلا بـه افـزایش فشـار خون، قنـد یـا چربی خون شوند.
۲- با افزایش دید و بازدیدها و صرف غذا در رستوان و یا دعوت به میهمانیهای ناهار و شام، الگوی غذایی افراد تغییر میکند.
غذاهایی که در میهمانیها یا رستورانها تهیه میشوند، معمولاً سرخ شده، چربتر و پرنمکتر از غذاهای معمـول خـانگی هستند و اثر منفی زیادی روی سلامت انسان میگذارند.
۳- در ایام عید در اکثر افراد پرخوری و یا بی نظمی در غذا خوردن مشاهده میشود و سبب میشود پس از نوروز، بعضی از افـراد بـه ویژه کودکان، نوجوانان، سالمندان و افرادی که دستگاه گوارش ضعیفی دارند دچار اختلالات و نـاراحتی هـای گوارشـی شـوند کـه عوارض آن تا مدتها موجب آزار و رنجش آنها میشود.
توصیههایی در زمینه مواد غذایی ضروری در ایام نوروز:
۱- ورزش و نرمش خصوصاً در صبح و زمانی که شـکم خـالی اسـت فراموش نگردد.
۲- در هنگام صرف غذا در رستوران حجم کمتری از این نوع غذاها را میل کنند.
۳- مصرف میوه و به ویژه سبزی را در سال جدید افرایش دهید. هرگز از یاد نبرید که میوه و سبزی غنی از مواد آنتی اکسیدان است که با ترکیبات سمی و اکسیدان که در طی سوخت و ساز در بدن ایجاد شده یا از محیط به بدن وارد میشود، مقابله میکنند.
هر چقدر مصرف شما بالاتر باشد بهتر از بدن خود در مقابل عوامل سرطان زا، بیماری زا، التهاب زا و حتی پیری محافظت میکنید. البته با توجه به کالری آن باید مصرف متعادل باشد و شستشوی بهداشتی آن در هر موقعیتی فراموش نشود.
۴- برای استفاده از میوههای خشک به خاطر داشته باشید که ارزش تغذیهای میوههای خشک به شیوه خشک شدن آنها بستگی دارد، هر چه زمان خشک کردن بیشتر باشد و مواد خشک کننده بیشتری استفاده شود؛ از ارزش تغذیهای آنها کاسته میشود. میوههای خشک به نسبت واحد حجم کالری بیشتری دارند، اما به دلیل نگهداری آسانتر برای استفاده در مدت طولانی مناسبتر هستند. برای بهرهمند شدن از ویتامینها و املاح موجود در میوهها توصیه میشود آنها را به صورت تازه مصرف کنید. البته در مسافرتها گزینه مناسبی به عنوان تنقلات هستند.
۵- در مصرف آب کافی کوتاهی نکنیم و روزانه حدود ۶ تا ۸ لیوان آب استفاده نماییم. البته در سفرها باید از سالم و بهداشتی بودن آب اطمینان داشته باشیم.