پخش زنده
امروز: -
مردم چهارمحال و بختیاری نان کامل میخورند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز چهارمحال و بختیاری؛ نان چهارمحال و بختیاری رنگ عوض میکند تا طعم آرد سبوسدار تولید استان برای نخستین بار به ذائقه مردم خوش بیاید.
آرد کامل محصول آسیاب همه اجزای دانه گندم از جمله مغز، جوانه رویان و سبوس یا پوست آن است در واقع این محصول به خاطر سبوسگیری خیلی کم حاوی پروتئین یا همان گلوتن بیشتری است.
سبوس بیشتر آرد کامل نسبت به نوع سفید باعث تخمیر بهتر و در نتیجه طعم بهتر و قابلیت هضم و ارزش غذای مطلوبتری میشود، محصولی که در استان چهارمحال و بختیاری برای نخستین بار تولید شده است.
رئیس گروه تغذیه مرکز بهداشت استان گفت: پوست یا بخش خارجی گندم به نام سبوس حدود ۲۰ درصد وزن آرد کامل را تشکیل میدهد لایهای که حاوی فیبر، آنتی اکسیدان و مواد مغذی همچون روی، منیزیم، فسفر، پتاسیم و ویتامینهای گروه «ب» است.
کلیج با بیان اینکه آرد کامل حاوی ویتامینهای گروه «ب» مانند تیامین ریبوفلاوین و نیاسین است گفت: متأسفانه سونامی سرطان به خصوص دستگاه گوارش در کشور رو به فزونی است به طوری که از هر ۱۰۰ هزار نفر به طور میانگین ۱۵۸ مورد ابتلاء به سرطان گزارش میشود که در این بین سرطان معده و روده رتبههای اول و دوم شیوع این بیماری مهلک در ایران را به خود اختصاص داده است.
رئیس گروه تغذیه مرکز بهداشت استان چهارمحال و بختیاری گفت: برای نخستین بار آرد کامل سبوسدار بدون هیچ گونه افزودنی در کارخانه استان تولید شده و به طور آزمایشی در یکی از نانواییهای شهر شهرکرد پخت میشود.
عنایت کلیج با بیان اینکه در کارخانهها سبوس با ارزشترین بخش دانه گندم که بهبود دهنده عملکرد دستگاه گوارش است حفظ میشود گفت: سبوس بیشتر آرد باعث تیرهتر شدن رنگ نان میشود که در شروع کار با ذائقه مردم چندان سازگاری ندارد، اما باید به تدریج اقبال مردم به نان سبوسدار تغییر یابد.
وی گفت: افزودن سبوس خام جداگانه به آرد سفید اصولی و بهداشتی نیست و مانع جذب آهن و ریز مغذیها در بدن میشود پس بهترین روش، تولید آرد کامل با حفظ بیشترین مقدار سبوس دانه گندم است.
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه با تولید آرد کامل و پخت نان سبوسدار سلامت مردم از مزرعه تا سفره پیگیری میشود گفت: طرح پخت نان با آرد کامل به صورت آزمایشی در یکی از نانواییهای شهرکرد اجرا شده است و به تدریج در تمام خبازیهای چهارمحال و بختیاری فراگیر میشود.
میرزائی خاطرنشان کرد: تمام سبوس گندم در آرد علاوه بر سفت و تیرهتر شدن نان خود مشکل ساز است و مانع جذب آهن در بدن میشود به خاطر همین ۹۵ درصد سبوس گندم باقی میماند و باقیمانده از دانه حذف میشود تا ارزش غذایی آرد کامل حفظ شود.
یزدان یگانگی مدیرکل غله و خدمات بازرگانی چهارمحال و بختیاری گفت: سرانه ماهیانه مصرفی گندم نوع یک به صورت ماهیانه در چهارمحال و بختیاری ۸ هزار و ۶۰۰ تن و گندم نوع ۲، ۱۷ هزار تن است که برای تولید آرد کامل کمبودی در استان وجود ندارد.
چهارمحال و بختیاری با اجرای طرح پخت نان سبوسدار با آرد کامل به جرگه استانهای دوست دار سلامت جامعه از مزرعه تا سفره پیوسته است و از آنجایی که آمار بیماریهای کم خونی بالا رفته و اختلال در جذب ریز مغذیها و فیبر و انواع سرطانها در مردان و زنان و کودکان شایع شده و بسیار نگران کننده است نان کامل سبوسدار هرچند تیره، اما مغذی و مفید برای سلامت جامعه است.