پخش زنده
امروز: -
پنج اثر میراث ناملموس خوزستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، سرپرست اداره میراث فرهنگی اداره میراث فرهنگی شهرستان دزفول با اشاره به ثبت پنج اثر پیشنهادی میراثفرهنگی ناملموس خوزستان در فهرست آثار ملی کشور گفت : آثار ثبتشده شامل افسانه "شَشَهدالوُ در گاهشماری فرهنگ لری"، "مهارت پخت قِلیِه دعوتی شوشتر"، "مهارت ساخت منقل گلی جنوب خوزستان"، "مهارت ساخت بِی (عروسک بومی شوشتر) "، "مهارت پخت مُطَنجِنَه (قِلیِه دِزفیلی) " و "قِلیِه بِه انار شوشتر" هستند
خادم گفت : هدف از ثبت این آثار، آگاهیبخشی به مردم و آشنایی آنان با آداب و رسوم، فنون، دانش سنتی و خوراک و پوشاک گذشتگان است که با ثبتملی این آثار میتوان توجه بیشتری را به آداب و رسوم گذشتگان و نیز موضوع گردشگری جلب کرد و پس از آن برای احیاء و نگهداری آنها برنامهریزی کرد.
وی افزود : مهارت پخت مُطَنجِنَه (قِلیِه دِزفیلی) و قِلیِه بِهانار شوشتر: قِلیِه از غذاهای سنتی و بومی در شهرهای دزفول و شوشتر است که با نامهای متفاوت در بین مردم این دو شهر به نام «مُطَنجِنَه» و «قِلیِه دِزفیلی» در دزفول و «قِلیِه بِه انار» در شوشتر شناخته شده است و بیشتر در فصل زمستان و سرما پخت و مصرف میشود.
به دلیل طعم ترشی که غذای یادشده دارد آن را «قِلیِه ترش» نیز مینامند و مواد تشکیل دهنده قلیه، گوشت قرمز گوسفندی، دنبه، لوبیا چشم بلبلی، نخود گرد، برنج، بلغور گندم، پیاز، سیر، آلو خورشتی، رب انار، دانه انار، بِه، نمک، فلفل و زردچوبه است؛ ضمن اینکه ترکیبات قِلیِه در این دو شهر با تفاوتهایی در مواد اولیه و چاشنیها دستور پخت گوناگونی را به همراه دارد.