پخش زنده
امروز: -
کاهش خسارات سیلابهای فصلی در روستاهای جنوب سیستان و بلوچستان با اجرای طرحهای آبخیزداری، بار دیگر لزوم توسعه و تکمیل این طرحها در کل منطقه جنوب شرق کشور را یادآور می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، جاری شدن سیلابهای فصلی در نقاط مختلف سیستان و بلوچستان به همراه فرسایش خندقی خاک که هموطنان بلوچ به آن گرگروها یا گرگروک میگویند، در شرایطی باعث وارد آمدن خسارات بر کشاورزی منطقه میشود که با اجرای تنها ۱۰ درصد از طرحهای مطالعه شده آبخیزداری در دشتیاری و جنوب چابهار، دهها روستا از آسیب سیلاب در امان مانده اند.
بر اساس گزارشهای منابع طبیعی، پدیده اقلیمی گرگروک در دشتهای چابهار، دشتیاری و قصرقند، نه تنها باعث هدر رفت حجم بسیار زیادی از خاکهای حاصلخیز منطقه میشود، بلکه آسیبهای جدی بر معیشت روستائیان وارد میکند و این در حالی است که تجربیات آزموده شده در جنوب چابهار نشان داده که اجرای طرحهای آبخیزداری، به شکل موثری مانع از این آسیبها شده است.
به گفته رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چابهار با اجرای ۲۲ سازه آبخیزداری تنها طی چند روز بیشاز ۴۰ میلیون مترمکعب از بارش ها، مهار شدند.
در منطقه دشتیاری نیز که ۵ میلیون هکتار از حوضه آبخیز دریای عمان را شامل میشود، طی ۹ تا ۱۵ اسفند ۱۴۰۲ حدود ۲۰۰ میلیلیتر بارندگی، معادل ۵ میلیارد متر مکعب آب باران ثبت شد که به لطف سازههای آبخیزداری، ۲۵۰ میلیون متر مکعب از آن مهار و در وضعیت استحصال قرار گرفت.
این ۵ درصد از کل حجم ابرشها در شرایطی ذخیره سازی شده که تاکنون تنها ۱۰ درصد از طرحهای آبخیزداری مطالعه شده در منطقه اجرا شده است.
تردیدی نیست که با احداث سازههای آبخیزداری، کنترل فرسایش و رسوب، حفظ منابع آب و خاک، تغذیه سفرههای آب زیرزمینی، جلوگیری از خطر سیلگیری مناطق پائین دست و توسعه بخش کشاورزی و همچنین به تاخیر انداختن سرعت روان آب حاصل از سیلاب، با وسعت و عملکرد بهتری صورت خواهد گرفت.