پخش زنده
امروز: -
زندگی و شعر بیبی فطوم بلادی فرزند حضرت آیت الله سید عبدالله بلادی به همت بشیر علوی در بوشهر منتشر و امروز با حضور نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر رونمایی شد.ِ
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر، بیبی فطوم بلادی فرزند آیتالله حاج سیدعبدالله بلادی است که نخستین مجموعه اشعار خود را در رثای دختر هفتسالهاش که در بیمارستان نمازی شیراز در پی یک دوره بیماری کمخونی درگذشت، با عنوان «فائزه» در شهریورماه ۱۳۵۶ در مشهد چاپ کرد.
مولف کتاب میگوید: فاطمه بگم بلادی که در شعر «فطوم» تخلص میکرد، در سال ۱۳۷۰ نیز دفتر دوم اشعارش را باز با نام «فائزه» در مشهد به چاپ رساند. او علاوه بر مرثیه برای فائزه، اشعار دیگری درباره ائمه اطهار (ع)، شهدای جنگ تحمیلی و مناسبات خصوصی و خانوادگی سروده است. بیبیفطوم ۱۳ دی ماه ۱۳۸۲ در سن ۷۳ سالگی در مشهد درگذشت.
بشیر علوی بیان کرد: طبق مطالعات و پژوهشهایی که داشتم این بانوی شاعر نخستین زن شاعر صاحب اثر استان بوشهر شناخته میشود، البته در جریان نگارش کتاب «شناختنامه شعر زنان بوشهر» متوجه شدم که با توجه به اسناد بهدستآمده، امیره آلعصفور نخستین شاعر زن بوشهری است، اما از این شاعر هیچ اثری به دست نیاوردم؛ بنابراین طبق این پژوهشها تا این لحظه بیبیفطوم بلادی اولین زن شاعر صاحب اثر بوشهر است.
استاد دانشگاه فرهنگیان تأکید کرد: با توجه به نقش بیبیفطوم بلادی در عرصه شعر بوشهر و ناشناخته ماندن این شاعر با تدوین زندگی و پردازش سرودههای وی، کتاب «زندگی و شعر بیبیفطوم بلادی» را بعد از سه سال پژوهش تنظیم و به همت انتشارات شروع منتشر کردم تا به سهم خود در معرفی این بانوی شاعر تلاش کرده باشم.
علوی در معرفی این کتاب گفت: این مجموعه شامل ۸۹ قطعه شعر است که در قالبهای دوبیتی، قصیده، رباعی، مثنوی و غزل سروده شده است. بیشترین بهره به غزل رسیده و بقیه قالبها هر کدام در حدِ دو سه مورد سروده شده است. مضمون و عاطفه همه اشعار این مجموعه، غم و اندوهِ از دست دادنِ فائزه است. این مجموعه تا زمانی که مجموعه دیگری پیدا نشود، نخستین مجموعه شعرِ زنِ استان است که به چاپ و نشر رسیده است.
نویسنده کتاب یادآور شد: غم و اندوه و اصالت احساس در واژه به واژه این مجموعه، موج میزند. خارج از بازیهای زبانی و فرمی، فقط شعر سروده و غمنامه تنظیم کرده است. به هر بهانهای «فائزه» را تکرار میکند و از بیان ابراز اندوه و غم واقعی و اصیل خود، ابایی ندارد. صفای غزلهایش بسیار دلنشین و دَردگونه است. از دید من، این اثر برگ زرینی در تاریخ ادبیات بوشهر است.
علوی در خصوص دلایل جذابیت این مجموعهشعری بلادی توضیح داد: اشعار این بانوی شاعر به دلیل کاربرد بالای واژهای حسی در اشعار این دفتر؛ حضور پرمَلاتِ افعال و حذف نشدن نابهجای آنها؛ سادگی و تن ندادن به تصویرهای تو در تو؛ حضور تشبیهات ساده بر مبنای مشبه و مشبهبههای حسی؛ باور شاعر به اندیشهای که در پسِ متن نهفته است؛ اصالتدادن به غم و اندوه مادرانه؛ متفاوتبودنِ زبان و ترکیبات در اشعار بلادی و یکنواخت نبودن و تکراری نبودن واژهها و تغییر لحن کلام، جذاب و شنیدنی شدهاند.
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر هم در این آئین گفت: در ساختار آفرینش در قالب بیان زیباترین ،ماناترین و موثرترین آفرینش برای ارائه مفهوم شعر است به همین علت است که از دوران کودکی انسان ، شعر در زندگی در ذهن و حافظه انسان باقی می مانداما نثر اینگونه نیست.
آیت الله غلامعلی صفایی بوشهر افزود: شعر دارای متن کلام ، آهنگ و موسیقی بیانی است که کلام وشعر یک مفهوم را ایجاد می کند که در ذهن مخاطب مستقر می ماند.
وی اضافه کرد: بسیاری جنگ ها باشعر آغاز شده و بسیاری صلح و سازش ها یا شعر ممکن شده است و گاهی هم با یک کلام سحرانگیز شعر، یک جنگ طولانی تبدیل به صلح می شودبه همین خاطر گفته می شود در شعر حکمت و سحر است.
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهربیان داشت:شعر دارای یک مهندسی فوق العاده پیچیده در قالب، محتوا، بیان و چینش کلمات دارد و مهندسی ذات کلمه و هم منطق شعر با زیست بوم حیات انسانی منطبق است پس از جایگاه ویژه در ادبیات برخوردار است.
رئیس دانشگاه فرهنگیان بوشهر نیز رسالت دانشگاه فرهنگیان را تربیت معلم درتراز انقلاب اسلامی دانست و گفت: در کنار آن برنامه های پژوهشی ، فرهنگی بسیار تاثیرگذار است که در این زمینه معاونت پژوهشی دانشگاه برنامه های متنوعی را از سال های قبلباموضوع مفاخر استان برگزار کرده است .
درویشی افزود: دانشگاه فرهنگیان بنا دارد در همین زمینه از شخصیت های علمی، ادبی و مفاخر بانوی استان هم تجلیل کند زیرا بخش عظیمی از دانشگاه فرهنگیان را دانشجویان دختر تشکیل می دهند که در آینده تعلیم و تربیت دانش آموزان را عهده دار هستند.