پخش زنده
امروز: -
رییس دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول گفت: احداث باغ فرهنگ مشاهیر جندی شاپور به عنوان طرحی ملی به منظور پاسداشت هویت ملی و ارتقای گردشگری فرهنگی و علمی جنوب غرب کشور در دزفول برنامه ریزی شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مهدی بدیعی در چهارمین کنگره بین المللی جندی شاپور در تالار آیت الله قاضی دزفولی دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول بیان کرد: تصویب طرح باغ فرهنگ مشاهیر جندی شاپور دزفول در کمیته اجرایی این کنگره از جمله دستاوردهای مهم چهارمین کنگره جندی شاپور است.
وی با بیان اینکه این کنگره ثمره بیش از ۹ ماه تلاش مستمر و بهره گیری از دستاوردهای سه کنگره پیشین است، افزود: ثبت جهانی قدمت یک هزار و ۷۵۰ ساله تاسیس دانشگاه کهن جندی شاپور در یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد) یکی از دستاوردهای مهم برگزاری این کنگرهها طی سالهای گذشته بوده است.
رییس دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول گفت: ۲۷ نشست در کمیته فرهنگ ایران و اسلام شورای عالی انقلاب فرهنگی برای برگزاری این کنگره بین المللی برگزار شد.
وی با اشاره به برگزاری هشت پیش کنگره پیرامون جندی شاپور در مراکز علمی و دانشگاهی کشور افزود: تاکنون هشت پیش کنگره در شهرهای مختلف کشور از جمله تهران، مشهد، کرمان، زاهدان، تبریز و دزفول برگزار شده که این تعداد پیش کنگره در کشور کم نظیر است.
بدیعی ارتباط دوباره میان جندی شاپور دزفول و دارالحکمه بغداد را از دیگر دستاوردهای این کنگره دانست و گفت: بیت الحکمه بغداد قرنها پیش به دست دانشمندان جندی شاپور بنا نهاده شد که ارتباط علمی دوباره جندی شاپور و دار الحکمه به واسطه این کنگره برقرار شده است.
وی با بیان اینکه نخستین تمبر ملی کهنترین دانشگاه جهان در این کنگره رونمایی میشود، ادامه داد: تصویب کلیات بنیاد بین المللی جندی شاپور در شورای عالی انقلاب فرهنگی از دیگر دستاوردهای این کنگره است.
دزفول همچون پیشینه خود باید به شهر دانشگاهی تبدیل شود
دبیر علمی چهارمین کنگره بین المللی جندی شاپور نیز با بیان اینکه تمرکز بر بخش علمی در این کنگره مورد تاکید قرار گرفته است، گفت: کمیته پژوهشی ویژهای با حضور اساتید برجسته ذیل این کنگره تشکیل شده که با تحلیل محتوا و گفتمان پژوهشهای گذشته رهنمودی برای فهم پرسشهای باقی مانده ترسیم کرده است.
میثم سفید خوش با بیان اینکه ۱۰ محور پژوهشی مهم برای تحقیق و پژوهش توسط کمیته علمی این کنگره طراحی شده است، ادامه داد: محورهای پژوهشی این دوره از کنگره از موضوع محوری به مساله محور تغییر کردهاند.
وی با بیان اینکه پژوهش پیرامون مسایل معاصر و ارتباط آن با کهن شهر دانشگاهی جندی شاپور مورد تاکید این کنگره علمی قرار گرفته است، افزود: «ویژگیها و بایستههای شهرهای دانشگاهی در جهان معاصر» به عنوان مساله محوری این کنگره تعیین شد.
سفیدخوش، جندی شاپور را نخستین شهر دانشگاهی جهان دانست و اظهارکرد: دزفول همچون تمدن و پیشینه خود باید به شهر دانشگاهی تبدیل شود.
وی افزود: به منظور معرفی کهن شهر دانشگاهی جندی شاپور، علاوه بر برگزاری ۹ پیش کنگره در مراکز علمی مختلف کشور، پس از برگزاری این کنگره نیز نشستهای علمی در شهرهای مختلف کشور از جمله شیراز، اصفهان، تبریز و بوشهر برگزار خواهد شد.
دبیر علمی چهارمین کنگره بین المللی جندی شاپور با اشاره به مقالههای رسیده به کمیته علمی این کنگره گفت: پژوهش پیرامون جندی شاپور به دلیل محدود بودن منابع، دشوار است ولی ۸۳ مقاله علمی به دبیرخانه علمی این همایش ارسال شد.
وی افزود: ۷۰ مقاله توسط کمیته علمی مورد تایید قرار گرفت و مقالههای برگزیده در چندین مجله علمی به چاپ میرسند.
سفیدخوش بیان کرد: منابع زیادی پیرامون جندی شاپور در کتابخانههای قدیمی دنیا وجود دارد که ایجاد دسترسی به این منابع امکان دسترسی به اطلاعات جدید و دقیقی پیرامون کهن شهر دانشگاهی جندی شاپور فراهم میکند.
در این همایش با حضور اساتید و چهرههای برجسته علمی از ایران و کشورهای مختلف دنیا، از نخستین تمبر ملی یادبود جندی شاپور و ۱۰ کتاب پیرامون این کهن دانشگاه رونمایی شد.
سال ۲۶۸ میلادی، تاریخی است که برای تاسیس جندی شاپور ثبت شده و با این حساب این دانشگاه نخستین دانشگاه بین المللی جهان است.
یونسکو در سال ۲۰۱۷ در سی و نهمین اجلاس مجمع عمومی خود در پاریس قدمت تاسیس دانشگاه جندی شاپور را یکهزار و ۷۵۰ سال ثبت و آن را به طور رسمی کهنترین دانشگاه جهان اعلام کرد.
شهر جندی شاپور در ۱۰ کیلومتری شرق دزفول، ۳۰ کیلومتری شوش و ۴۵ کیلومتری شوشتر واقع شده و براساس ساختار شطرنجی بنا شده است.
قدمت این دانشگاه نشان دهنده فرهنگ و تمدن بالای ایرانیان و نقش ایران در پیشرفت علوم مختلف و خدمت به بشریت در طول تاریخ است.
دانشگاه جندی شاپور یکی از آثار به جا مانده از زمان حکومت ساسانیان است و با ۱۸ قرن قدمت از باستانیترین آثار فرهنگی خاورمیانه و جهان اسلام محسوب میشود.
بر اساس مستندات تاریخی این دانشگاه از چنان غنای علمی برخوردار بوده که در کتابخانه آن بیش از ۴۰۰ هزار جلد کتاب جمع آوری شده است.
این مرکز علمی در انتقال دانش پزشکی یونانی، ایرانی و هندی به عالم اسلام سهم فراوانی داشته است.
جندی شاپور از مهمترین کانونهای دانش ورزی، پزشکی و فلسفه در جهان باستان بود که به دلیل پیوند دانش پزشکی ایران با کشورهای دیگر و تربیت دانشجویان متعدد به عنوان نخستین دانشگاه از آن یاد میشود.
نام جندی شاپور بیشتر در زمان خسرو انوشیروان ساسانی شهره آفاق شد؛ خسرو انوشیروان ساسانی گرایش فراوانی به دانش و پژوهش داشت و گروه بزرگی از دانشوران زمان خود را در جندی شاپور گرد آورد.