دانشبنیانها قادر به رفع نیازهای فناورانه صنایع دریایی هستند
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: بسیاری از فناوریها در مجموعههای دفاعی توسعه پیدا میکنند اما میتوانند در سایر حوزههای ملی نیز مورد استفاده قرار گیرند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما محمدصادق خیاطیان در مراسم افتتاحیه نخستین رویداد تبادل فناوری در حوزه صنایع دریایی (دریای هوشمند)
با اشاره به اینکه توسعه فناوری در بسیاری از کشورهای دنیا از حوزه دفاعی شروع میشود و سرریز آن وارد حوزههای دیگر میشود، گفت: ایران به واسطه هشت سال دفاع مقدس، تجربیات خوبی در این حوزه دارد و به دستاوردهای قابلتوجهی دست پیدا کرده است.
وی افزود : رویکرد قابلتوجه دیگر در حوزه دفاعی کشور، مرهون برنامه «هسته دانا، شبکه توانا» در اواسط دهه ۸۰ بود. شاید تا قبل از این برنامه، همه کارها در وزارت دفاع انجام میشد اما از اواسط دهه ۸۰ به بعد، زیستبوم توسعهیافتهای در این حوزه در کشور شکل گرفت و ارتباط خوبی بین دانشگاهها، مراکز پژوهشی و شرکتهای دانشبنیان و فناور ایجاد شد امروز هم نیازمند گسترش فعالیتها و توسعه همکاریهای مشترک در این حوزه هستیم.
خیاطیان گفت: ظرفیتهای بسیار خوبی در مجموعههای دفاعی کشور وجود دارد و در کنار آن، شاهد قابلیتها و توانمندیهای قابلتوجهی نیز در شرکتهای دانشبنیان و فناور کشور هستیم و امیدواریم فعالیتها و همکاریهای مشترک با همان شعار «هسته دانا، شبکه توانا» ادامه پیدا کند. بسیاری از فناوریها در مجموعههای دفاعی توسعه پیدا میکنند، اما میتوانند در سایر حوزههای ملی نیز مورد استفاده قرار گیرند ما در صندوق نوآوری آمادگی داریم با همکاری شتابدهندهها، زمینه توسعه و استفاده از این فناوریها در سایر بخشها را فراهم کنیم.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین با اشاره به رویکرد مثبت دولت سیزدهم به حوزه دانشبنیان افزود : دولت سیزدهم اهتمام ویژهای به حوزه دانشبنیان دارد از سویی دیگر قانون جهش تولید دانش بنیان نیز اقدام کمنظیری در حمایت از این حوزه بود که دولت پای آن ایستاد و در نهایت در مجلس تصویب شد.
خیاطیان با تاکید بر اینکه دانشبنیانها میتوانند پاسخگوی نیازهای فناورانه در حوزه صنعت دریایی باشند، از آمادگی کامل صندوق نوآوری و شکوفایی برای همکاریهای مشترک در راستای توسعه فعالیتها در صنایع دریایی کشور خبر داد.
همچنین در این نشست معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این رویداد ضمن ارائه گزارش مختصری از فعالیتهای این صندوق تاکنون گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی رویدادهای مختلفی را در حوزههایی مانند صنایع معدنی، نفت و گاز، فولاد و ... برگزار کرده است و امروز شاهد برگزاری نخستین رویداد تبادل فناوری در صنعت دریایی هستیم.
سیاوش ملکیفر افزود : در این رویداد میزبان ۲۷ شرکت دانشبنیان، ۹ شرکت فناور و یک شتابدهنده تخصصی در این حوزه هستیم.
وی گفت : در این رویداد ۲۴ نیاز فناورانه از سوی چهار نهاد زیرمجموعه سازمان صنایع دریایی ارائه شده که منجر به عقد چند قرارداد به ارزش ۱۴ میلیارد تومان شده است. پیشتر ۱۱ تفاهمنامه و قرارداد میان طرف عرضه و تقاضا منعقد شد و امروز نیز دو تفاهمنامه و قرارداد جدید به امضا رسید.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی افزود : هدف ما از برگزاری سلسله رویدادهای تبادل فناوری، کمک به افزایش سهم اقتصاد دانشبنیان از تولید ناخالص داخلی (GDP) و رساندن این سهم به ۷ درصد (تا پایان برنامه هفتم) است.
معاون علوم، تحقیقات، فناوری و نوآوری سازمان صنایع دریایی نیز در بخش دیگری از این مراسم، نخستین رویداد تبادل فناوری در حوزه صنایع دریایی (دریای هوشمند) را حاصل هشت ماه تلاش بیوقفه همه فعالان حوزه دریایی کشور برشمرد و گفت: نهادها و حوزههای مختلفی تلاش کردند تا این رویداد ملی برگزار شود.
علی جبار رشیدی افزود : معتقدم که این رویداد، جشن شکوفایی و گام نخست برای آغاز فعالیتهای مشترک در حوزه صنعت دریایی است. در این همکاری مشترک و شراکت راهبردی، امروز شاهد حضور و معرفی دستاوردهای ۳۷ شرکت دانشبنیان، فناور و شتابدهنده برای رفع نیازهای اعلامشده در حوزه صنعت دریایی هستیم.
وی گفت : با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، رویکرد استفاده سازمانیافته از دستاوردهای ملی در حوزه صنعت دریایی را در دستور کار قرار دادهایم. برگزاری این رویداد، یک حرکت مقیاس کوچک بود که میتواند به حرکت در مقیاسهای بزرگتر تبدیل شود. این رویداد، پلتفرم ترکیبیِ نیازمحور و قابلیتمحوری است که میتواند منجر به نتایج بسیار مثبتی در حوزه صنعت دریایی کشور شود.
معاون علوم، تحقیقات، فناوری و نوآوری سازمان صنایع دریایی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری درخصوص حوزه دریایی گفت: صنعت دریایی کشور جای کار بسیاری در سطح ملی، منطقهای و بینالمللی دارد و این حوزه نمیتواند دانشبنیان نباشد و فرصت شکوفایی علمی و اقتصادی زیادی در بخشهای هوشمندسازی، ناوبری و مخابرات، شبیهسازی، نرمافزار، رباتیک این حوزه وجود دارد.
سردار دکتر رضا طلایینیک، معاون توسعه مدیریت و برنامهریزی راهبردی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز در این مراسم گفت: این رویداد، شکوفایی جدید در برقراری ارتباط میان فعالان حوزه دفاعی، صنعت دریایی و شرکتهای دانشبنیان و فناور کشور است. در راستای سیاستهای ابلاغشده توسط فرمانده معظم کل قوا و برنامه هفتم توسعه، اعلام آمادگی میکنیم همکاریهای مشترک در حوزه اقتصاد دریامحور را بیشازپیش توسعه دهیم.
طلایینیک افزود: مقام معظم رهبری هوشمندانه و مدبرانه به بحث تمدنسازی هم اشاره کردهاند که این موضوع نیز به اقتصاد دریامحور وابسته است. تجربیات جهانی نیز موید این موضوع است که یکی از پایههای اساسی تمدنسازی، حوزه دریایی است.
وی تأکید کرد: پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر سواحل داریم که چهار هزار و ۹۰۰ کیلومتر آن سواحل جنوبی کشور است و جمعیت کمتری نسبت به سواحل شمالی کشور در این مناطق سکونت دارند. از قابلیت ژئوپلیتیکی در جنوب کشور غافل بوده ایم، اما در مجموعه نظام و دولت سیزدهم شاهد اقدامات خوبی برای توجه به مناطق جنوبی کشور هستیم. قابلیتهای زیادی در این بخش وجود دارد که هنوز بالفعل نشدهاند. ۴۰ هزار کشتی و شناور از تنگه هرمز عبور میکنند که نعمت خدادادی برای کشورمان محسوب میشود و باید بیش از گذشته از آن بهرهمند شویم.
طلایینیک گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی در مدت زمان کوتاهی که از عمر تشکیل آن میگذرد، اقدامات بسیار خوبی انجام داده است و مقام معظم رهبری و دولت نیز همواره بر حمایت از دانشبنیانها تأکید داشتهاند. در وزارت دفاع، اولویت ویژهای را برای همکاری مشترک با شرکتهای دانشبنیان قائل هستیم. با ۱۲۰۰ شرکت دانشبنیان قرارداد فعال داریم. ۷ هزار شرکت خصوصی نیز در شبکه همکاری ما مشغول فعالیت هستند، اما ارزش قراردادهای ما با شرکتهای دانشبنیان ۲.۵ برابر قراردادهایمان با شرکتهای خصوصی است. آمادگی داریم زمینه همکاری مشترک با شبکه علمی و دانشبنیان کشور را توسعه داده و این حوزه را فعالتر کنیم.
وی، اقیانوسشناسی، زیست دریایی، آبزیان و تولید محصولات غذایی دریایی، مخابرات دریایی، ساخت شناور، انرژیهای تجدیدپذیر، مزارع خورشیدی و بادی، ناوبری و سامانههای نرمافزاری، ساخت نخستین پارک میکروالکترونیک با همکاری دانشبنیانها را از جمله زمینههای همکاری مشترک برشمرد و گفت: اگر صندوق نوآوری و شکوفایی برای حوزه دریا برنامه خاصی داشته باشد ما نیز آمادگی داریم در تعامل مشترک با صندوق و شرکتهای دانشبنیان، در محورهای مختلف توسعه اقتصاد دریامحور همکاری کنیم.
معاون توسعه مدیریت و برنامهریزی راهبردی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح افزود : توسعه محلی، ملی، فراملی و بینالمللی در حوزه دریایی را در دستور کار داریم و حتی میتوانیم از ظرفیتهای گردشگری دریا نیز استفاده کنیم. بیش از ۱۵ طرح بزرگ و راهبردی در سواحل دریای عمان اجرا شده یا درحال اجرا و برنامهریزی هستند.
معاون علوم، تحقیقات و فناوری ستاد کل نیروهای مسلح نیز در بخشی از سخنان خود در این مراسم با اشاره به اهمیت تجمیع نیازها، منابع، ظرفیتها و قابلیتها برای رقمزدن اتفاقات خوب و موثر در کشور گفت: تجمیع این موارد کمک میکند تا کشور علاوه بر تأمین نیازهای خود، بتواند در عرصه بینالمللی نیز اثرگذار باشد. نیازمند ایجاد زیستبومی در کشور هستیم که خود بتواند ثروت ایجاد کند و وابسته به منابع دولت نباشد. دستاوردهای دفاعی نباید تنها در این حوزه باقی بماند و باید وارد حوزه ملی شود. حدود ۹۰ درصد نیازهای دفاعی، جزو نیازهای ملی و کشور نیز محسوب میشوند.
سردار سرتیپ پاسدار محمد مهدینژاد نوری افزود: طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، اقتصاد دریا، اقتصاد با برکتی است؛ بنابراین باید از منافع سرشار در حوزه دریایی به خوبی استفاده کنیم. در حوزه دریای هوشمند، دیدگاهها و نگاههای مختلفی در سطح دنیا وجود دارد و باید همه آنها را بررسی و ظرفیتها و تهدیدهای موجود را به درستی شناسایی کنیم و باتوجه به آنها، برنامههای آتی خود را تنظیم کنیم. انتخاب فناوری و نحوه استفاده از این فناوریها بسیار حائز اهمیت هستند.
مهدینژاد نوری تأکید کرد: در نیروهای مسلح، نقش پیشران و الهامبخش را برای خود قائل هستیم، اما با افزایش حجم کارها و فعالیتها، بخشی از فعالیتها باید توسط نخبگان، دانشبنیانها و شرکتهای فناور کشور انجام شود. برای این کار طرحی موسوم به «جهاد علمی» را در دستور کار داریم که برای سه سال، رقم ۵ همت در نظر گرفته شده است و درصورت تأمین کامل اعتبار در این بازه زمانی، کل این رقم در شبکه همکاران و دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری خرج خواهد شد.
در حاشیه نخستین رویداد تبادل فناوری در حوزه صنایع دریایی (دریای هوشمند) دو تفاهمنامه و قرارداد میان طرف عرضه و تقاضا منعقد شد. با امضای این تفاهمنامهها و قراردادها، تعداد آنها میان طرف عرضه و تقاضای فناوری، به عدد ۱۳ رسید که از حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی برخوردار است.
پیشتر ۱۱ تفاهمنامه و قرارداد در پی ۸ ماه برنامهریزی برای برگزاری رویداد و برپایی جلسههای مختلف B ۲ B، منعقد شده بود.
همچنین در حاشیه این رویداد، نمایشگاهی از دستاوردهای ۲۷ شرکت دانشبنیان، ۹ شرکت فناور و یک شتابدهنده فعال در حوزه صنعت دریایی در محل صندوق نوآوری برپا شد و برگزاری دو کارگاه آموزشی در حوزه فناوریهای صنعت دریایی، از دیگر برنامههایی بود که در حاشیه این رویداد و نمایشگاه برگزار شد.
نخستین رویداد تبادل فناوری در حوزه صنایع دریایی (دریای هوشمند) به همت صندوق نوآوری و شکوفایی و با همکاری سازمان صنایع دریایی و موسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاعی، امروز دوشنبه ۱۴ اسفند در محل صندوق نوآوری برگزار شد.
این رویداد و نمایشگاه توانمندیها و دستاوردهای ۳۷ شرکت دانشبنیان و فناور فعال در حوزه صنعت دریایی ؛ با حضور محمدصادق خیاطیان رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، سردار رضا طلایینیک معاون توسعه مدیریت و برنامهریزی راهبردی وزارت دفاع، علی جبار رشیدی معاون علوم، تحقیقات، فناوری و نوآوری سازمان صنایع دریایی و سردار محمد مهدینژاد نوری معاون علوم، تحقیقات و فناوری ستاد کل نیروهای مسلح برگزار شد.