پخش زنده
امروز: -
نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در شورای عالی امنیت ملی گفت: آنچه برای ایران اسلامی تولید قدرت کرده، حرکت انتخابی ملت و بعد امتداد این انتخاب بوده است. این تولید قدرت، امنیت و پیشرفت، به انتخابات برمی گردد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر چهارشنبه شب (۹ اسفند) میزبان دکتر سعید جلیلی نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در شورای عالی امنیت ملی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با موضوع چگونگی تحقق منافع ملی با حضور در انتخابات بود.
مقدمه مجری: همانطور که در خبرها دیدید و شنیدید رهبر معظم انقلاب اسلامی امروز در سخنان خودشان فرمودند که حضور پرشور و قوی ملت در انتخابات تجلی قدرت ملی و تضمین کننده امنیت ملی و مأیوس کننده دشمنان چشم دوخته به ایران است، کمتر از ۱۱ ساعت دیگر پایان فرصت قانونی نامزدها برای تبلیغات است و ما شاهد جنب جوش مردمی در ستادهای انتخاباتی و البته جمعه یازدهم اسفند ماه انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری، درگفتگوی امشب میخواهیم راجع به چگونگی تحقق منافع ملی با حضور در انتخابات صحبت کنیم.
سوال: آقای دکتر جلیلی نکته و موضوعی که رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره فرمودند که هر کسی قدرت ملی و پیشرفت کشور را دوست دارد پای صندوق رای بیاید؟
جلیلی:من فکر میکنم که مردم ما با انقلاب اسلامی یک انتخاب بزرگ انجام دادهاند، ولی این انتخاب با خیلی از انتخابهایی که در سایر نقاط دنیا است یک تفاوت اساسی دارد این است که مردم در این انتخاب فقط یک رای ندادهاند با همه وجود پای کار آمدهاند، من خاطرم است در یکی از مذاکراتی که با طرفهای غربی داشتیم یک بار آقای سولانا پرسید که فرق انتخابات شما با مردم سالاری دینی شما با این دموکراسیهای ما، دموکراسیهای غربی چیست؟
من آنجا این را گفتم که فرقش در این است که در اینجا مردم فقط رای نمیدهند، وقتی که رای میدهند با همه وجود میآیند پای آن رای و از آن رای پاسداری میکنند آن رای را حفظ میکنند، آن هدفی را که دارند سعی میکنند که محقق شود و این ۴۵ سال بعد از انقلاب این را به خوبی نشان داد.
امروز خیلیها در دنیا میگویند که ایران امنیتش مثال زدنی است، خیلیها بیان میکنند که مردم ایران با این انتخاب یک حیات جدید گرفتهاند خیلیها بیان میکنند که امروز ایران تبدیل به یک قدرت موثر در صحنه جهانی و به ویژه در منطقه شده برخیها به خود من برخی از همین مقامات غربی بیان میکردند که شما در این سالهای پس از انقلاب فقط مقاومت نکردید پیشرفت هم کردید من بحثم این است که چرا اینها محقق شده؟
این چیزهایی که ادعاهای ما نیست اظهارات طرفهایی است که بعضاً در مقام دشمنی با ما هم هستند ولی امروز به این اعتراف میکنند این چه قدرتی بوده که وقتی که آنها همه توانشان را به کار میبرند بعد از ۴۵ سال خودشان اعتراف میکنند که نتیجه نگرفتند.
توانی هم که به کار بردند توان کوچک و کمی نبوده مثلاً ترور، جنگ، تحریم. در بالاترین شکل اینها را به کار بردند.
سوال این است که چرا موفق نشدند؟ این آن نکتهای است که به نظر من خوب است روی آن یک کمی تامل شود.
یک قدرتی در آنها بوده چه قدرتی مانع همه این توطئهها شده همه این دشمنیها شده آن هم دشمنیهای بزرگ. جنگ ۸ ساله، ترور ،۱۷ هزار تا تحریم در حد خودشان فشار حداکثری و بعد میگویند نه شکست فاحش خورد.
چه چیزی بوده؟ این قدرت چه بوده؟ من عرضم این است که این قدرت را باید شناخت اگر من در یک کلمه بخواهم این را بیان کنم در یک جمله این را بیان کنم آن قدرت، قدرت ملت ایران بوده انتخابی که ملت انجام داده و بعد این انتخاب را امتداد داده.
ویژگی این انتخاب چه بوده؟ اینکه یک حرکت نقطهای نبوده یک حرکت مقطعی نبوده یک حرکت نمایشی نبوده که مثلاً بیایند مردم بگویند که حالا برویم یک رای بدهند و بعد بگویند تمام شده.
نه با همه وجود پای این رای آمدهاند. این تولید قدرت کرده، این قدرت تولید امنیت کرده، این امنیت، تولید پیشرفت کرده. این پیشرفت امروز تولید یک موقعیتی را برای ایران کرده که به اذعان دشمنان این موقعیت کم نظیر است. این خیلی ارزشمند است، همه اینها به چی برمیگردد؟ به انتخابات.
این است که اگر گفته میشود که امروز رهبری انقلاب میفرمایند که این تولید امنیت میکند، تولید قدرت میکند، یک منطق کاملاً دقیق دارد.
این منطق کاملاً قابل اثبات است. کاملاً قابل دفاع است و امروز حتی دشمنان ما هم به آن اعتراف میکنند.
سوال: آقای دکتر جلیلی اشاره کردید به سنگ بنای اصلی انقلاب اسلامی یعنی مردم. رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانیهای خودشان همیشه تاکید دارند بر انتخاباتی پرشور و مشارکتی حداکثری چرا؟
جلیلی:ببینید یکی از آن بحثهایی که وجود دارد این است، چون عرض کردم امام وقتی فرمودند جمهوری اسلامی، پای کار تعارف نکردهاند این یک حقیقت بوده این یک مبنای عمیقاً دینی داشت چرا؟ چون خیلی از آن اهداف و انتخابی که مردم انجام دادند برای یک هدفی بوده دیگر این هدف باید محقق شود.
کی این هدف را محقق میکند همین مردمی که انتخاب کردند، لذا این حضور مردم یک حضور تشریفاتی نیست یک حضور عرض کردم نقطهای نیست که فقط یک رای بدهند و بروند، نه این حضور یک حضور موثر است، یک حضوری است که بله در روز انتخابات با یک رای شکل میگیرد، اما بعد ادامه پیدا میکند این انتخاب یک امتداد دارد ما اگر این موفقیتها را داشتیم برای چه بوده؟
برای اینکه هم مردم یک حضور موثر پای صندوقهای رای در مقاطع مختلف داشتند از همان همه پرسی جمهوری اسلامی تا امروز و هم بعد آن رای را که دادند آن انتخابی که کردند پا به پایش آمدهاند، پا به پایش آمدهاند و در مراحل مختلف این را پایش کردهاند، مواظبت کردهاند با این نگاه که به آن هدف برسند.
لذا اینجا حضور مردم یک حضور موثر است یک حضور اصلی است، لذا این نیست که فقط بگوییم یک رای باشد یک رای همراه با عمل است یک رای همراه با اقدام است یک رای با پیگیری است این است که به آن قوت میدهد و اگر عرض کردم در آن اصل که ما امروز اگر قدرتی داریم و پیشرفتی داریم این مرهون رای مردم است، مرهون این انتخاب مردم است، این انتخاب فقط یک رای دادن نبوده، یعنی وقتی که انتخاب کرده ۴ تا بچهاش را هم تقدیم کرده، وقتی که انتخاب کرده آن دانشمند شما آن دانشمند هستهای شما جانش را هم حاضر بوده فدا کند، فقط نیامده به جمهوری اسلامی رای بدهد.
گفته من برای پیشرفت جمهوری اسلامی اگرچه هدف تروریستها قرار میگیرم، اگرچه هدف دشمنان قرار میگیرم، اما حاضرم با همه وجود بیایم پای کار و همه این موفقیتها با این اقدام آگاهانه و عمل صورت گرفته فقط یک رای نبوده.
سوال: انقلاب اسلامی حالا زن و مرد و پیر و جوان برویم سراغ جوانانش آقای دکتر جلیلی جوانهای پیروزی انقلاب اسلامی بعد از انقلاب و زمان حال به نظر میرسد که قدرت استدلال و منطق جوانان، نسل جوان ما بعد از انقلاب بیشتر از سالهای گذشته شده و شاید بشود گفت که یکی از دستاوردهای انتخابات رشد سیاسی همین جوانان است؟
جلیلی: این را همین امروز هم رهبری معظم انقلاب روی آن تکیه داشتهاند من میخواهم روی این کمی تأمل کنیم.
ببینید یکی از برکات انقلاب اسلامی که عرض کردم خود انقلاب اسلامی انتخاب مردم بود یعنی مردم خودشان انتخاب کردند قیام کردند اسلام را انتخاب کردند که مبنای زندگی باشد در کشور ایران مناسباتی که شکل دادند چه رای به جمهوری اسلامی و بعد قانون اساسی جمهوری اسلامی و همه چیزهایی که پیش آمده، یکی از آن برکات انقلاب اسلامی چه بوده یک بلوغ زودرس سیاسی اجتماعی در آحاد جامعه و به ویژه در جوانان و حتی نوجوانان .
اینکه ما میگوییم این انتخاب فقط یک رای دادن نبوده بلکه یک حضور موثر یک حضور تاثیرگذار بوده شما در همین جوانان و نوجوانان میبینید چه در خود انقلاب اسلامی این حضور را میبینید و بعد در مراحل مختلف انقلاب اسلامی مثلاً در دفاع مقدس شما میبینید دهها هزار دانش آموز شما میآید در این عرصه داوطلبانه با التماس و با همه وجود ایفای نقش میکند برخی از این صحنهها را که امروز آدم میبیند، واقعاً غرور آفرین است.
مثلاً آن صحنهای که یک دانش آموز آمده در صحنه دفاع مقدس حضور پیدا کرده در اسارت چگونه قوی با صلابت با منطق و با قدرت صحبت میکند، یا آن دانش آموز شهید مهرداد عزیزاللهی مثلاً میبینید در جبههها وقتی که صحبت میکند انگار یک عارف دارد صحبت میکند و بعد هم به شهادت میرسد.
من عرضم این است که این جوان که اینگونه در بستر انقلاب اسلامی برای آن انتخابی که کرده آن راه را امتداد میدهد در سختترین عرصهها مثل دفاع مقدس میآید حضور پیدا میکند بعد خیلی از همین عزیزان ما که دانشمندان هستهای ما اینها در ابتدای انقلاب دانش آموز بودند بعد میبینید وارد میشوند در عرصه و تشخیص میدهند که الان باید چه کار کند و کدام صحنه مهم است، در کدام صحنه باید تاثیرگذاری داشته باشد و بعد میآید آن موفقیتها را رقم میزند در عرصههای مختلف صنعتی .
من عرضم این است که این بلوغ زودرس سیاسی و اجتماعی که به برکت انقلاب و به برکت این فضای انقلاب اسلامی ایجاد شد جوانان ما را آورد در صحنه آن وقت چه تاثیرگذاریهایی داشتند چه اثرات ارزشمندی را در عرصههای مختلف سیاست، اقتصاد، فرهنگ، دفاع مقدس و بحثهای مختلف داشتند.
لذا یکی از آن بحثهای بسیار ارزشمند که الان هم باز من خدمت همه جوانان عزیزمان به ویژه نوجوانان عزیزمان بله این مشارکت فقط این نیست که شما رای بدهید یکی این است که در این عرصه آگاه باشید دیگران را آگاه کنید بعضیها ممکن است که حتی به سن رای نرسیده باشند یا بعضیها رای اولشان باشد، اما یک دانش آموز یک جوان یک نوجوان میتواند در محیط خودش موثر باشد من این را خیلی عرض کردهام همانطور که در دفاع مقدس این را نشان داد، همانطور که در پیشرفتهای علمی نشان داد که یک جوان شما آن استعدادش آن محیط خودش را متاثر از وجود خودش میکند من الان هم معتقد هستم در همین انتخابات جوانان نوجوانان ما میتوانند مثل یک قند که در یک استکان یا در یک لیوان چگونه شیرین میکند آن محیط را از خودش در حد خودشان محیط را شیرین میکنند.
من معتقدم امروز جوان ما در محله خودش در مدرسه خودش در مسجد خودش در محیط خودش در محیط کار خودش در دانشکدهاش در دانشگاهش میتواند آن محیط را متاثر کند نسبت به سرنوشت کشور تعیین کننده باشد در شکلهای مختلف.
سوال: آقای دکتر جلیلی راجع به این اثرگذاری مخصوصاً نسل جوان و نوجوان که گفتید غیر مستقیم میتواند وارد شود، در مرحله انتخابات به بلوغ سیاسی و اجتماعی رسیده بیشتر با هم صحبت کنیم. آقای دکتر انتخابات قوی یکی از ارکان پیشرفت است؟
جلیلی: ببینید این به نظر من یک بحث بسیار مهم است، اولاً انتخاب وقتی ما صحبت میکنیم از چه صحبت میکنیم انتخاب یعنی وقتی که شما مثلاً سر یک دوراهی هستید انتخاب میکنید این مسیر را بروید یا این مسیر انتخاب سیاسی فرق میکند با انتخاب فیلم سینمایی انتخاب فیلم سینمایی میگوید آقا من میشینم و تماشا میکنم، ولی انتخاب سیاسی انتخاب یک راه است برای پیمودن یعنی تازه یک شروع است یک حرکت است
شما میخواهید یک حرکتی را آغاز کنید و دنبال کنید که خیلی خوب سر این دوراهی اینجا من این مسیر را انتخاب میکنم این کار را انجام میدهم و یک پیمودن حرکتی به سمت هدف است این که گفته میشود که انتخاب بهتر از انتخاب نکردن است، چون انتخاب نکردن حتماً متوقف شدن است یعنی شما میایستید انتخاب کردن برای چه. شما شروع میکنید حرکت را حالا شما میرسی یا نمیرسی، اما در این مسیر حرکت را شروع میکنی.
حالا بحث این است که چگونه میشود رسید اینکه فرمودند این یک حرکت است برای آن ارکان کشور که ما این را بتوانیم اصلاح کنیم در این حرکت طبیعتاً شما به چه نیاز دارید شما طبیعتاً در هر حرکتی مرتب به پایش نیاز دارید به اینکه این مسیر را مرتب ارزیابی کنید خیلی خوب من تا اینجا آمدم نقاط قوتم چیست؟ این نقاط قوتم کمرنگ و ضعیف نشود نقاط ضعفم چیست؟
اینها را باید برطرف کنم اینها خیلی مهم است نقاط نقصم چیست به چه چیزهایی کمتر توجه بودم باید آنها را بیشتر به آنها توجه کنم؟ این پس میشود یک حرکت کاملاً آگاهانه یک حرکت هوشیارانه برای پیمودن مسیر.
حالا بحث اين است كه اگر ما در يك مسير و همه مردم ما و كساني كه دلبسته كشور هستند، حتماً پيشرفت كشور، قدرت كشور و امنيت كشور را دوست دارند، مي خواهيم به آن اهداف متعالي و قله برسيم، رسيدن به قله و به آن اهداف و پيشرفتی كه در تراز جمهوري اسلامي و تراز ملت ايران، و ايران اسلامی است چيست؟
اين را بايد مرتب به آن توجه داشته باشيد. ما يك نقاط موفقی داشتيم، اين نقاط موفق نبايد كم رنگ شود. يك نقاط ضعفی داشتيم، اين نقاط ضعف حتماً بايد برطرف شود. اين با چيست؟ با يك انتخاب ديگر، مدام بايد اين را جديدش كنيم، اين نقاط ضعف را چطور مي توانم برطرف كنم؟ نقاط ضعف را كه با ضعف نمي توان برطرف كرد، با نقاط قوت می شود برطرف كرد.
بحثم اين است؛ در اين مسير اين كه مي گوييم انتخاب يك امتداد دارد، خيلي ها دوست ندارند كساني كه از روز اول انقلاب اسلامي در برابر آن ايستادند، دشمنان ما و خيلي قدرت های بزرگی كه رسماً اعلام هم كردند و آمدند ايستادند، آنها چه چيز را مي خواهند نشان دهند. در اين مسير آنها می خواهند سياه نمایی كنند و مسير تاريكی را نشان دهند، اين يك حركتی است كه آنها دنبال می كنند. اين سياه نمايی با چيست؟ با پوشاندن نقاط قوت شماست. شما اين را نبينيد.
اين كه آن نقطه اميد را مي خواهد به قول خودش كور كند. اما نقطه مقابل آن سياه نمايي چيست؟ همين نقطه سفيد اميد است كه من اين مسيرها را با اين موفقيت آمدم؛ همين كه تو بعد از ۴۵ سال می گويی همه اين كارها را كردم موفق نشدم. پس معلوم مي شود يك موفقيتی بوده كه او نتوانسته يك پيشرفتی بوده كه او نتوانسته است.
پس اين را بايد حفظ كرد. اين را بايد تقويت كرد. اين جا بايد با همين انتخاب ها ديد كه چگونه اين تقويت می شود، حفظ مي شود و سرعت می گيرد. اينجا آن بزنگاه هايی است كه اين انتخاب امتداد دارد.
سؤال: پس اين تحليل شما مي تواند آن نقاط و محور صحبت هاي رهبري باشد كه رأی ندادن فايده ای ندارد و رأی دادن...؟
جليلي: بله، آن كسی كه مي گويد ندارد، يعنی توقف، شما مي خواهي حركت كني، عرض كردم انتخاب سياسی برای چيست؟ براي پيمودن، رفتن و رسيدن به هدف است. برای اين نيست كه بايستی و تماشا كنی. لذا وقتی شما اين را مي خواهي بپيمايي و حركت كنی بايد بداني نقاط قوتت چيست؟ اين لازمه اش چيست؟
شما صحنه را بشناسی، امتداد انتخابت را بدانی. بله اين امتداد انتخاب شما، آن بحثی كه موضوع جلسه شماست كه حفظ منافع ملی و قدرتی است كه شما امروز به دست آوردی، حركت شايسته و در شأن ملت ايران به سمت آن پيشرفت هاي عالي و آن كمال و تعالب است كه بايد صورت بگيرد، اين لازمه اش چيست؟
وقتي شما يك حركتي مي كني، كساني هم هستند كه از اين حركت خوششان نمي آيد. همان قدرت هايي كه سالها اين سنگ اندازي ها را كردند، با جنگ، ترور، تحريم و فشارهاي مختلف و خودشان هم امروز اذعان مي كنند كه اينها جواب نگرفته است. عرضم اين است كه پس در اين حركت وقتی كه آنها هستند اينجا يك تقاطع امتدادهاست، يعني انتخاب شما يك امتدادي دارد كه اينجا بعضي جاها تقاطع پيدا مي كند با برخي روندها، روندهايی كه دشمنان شما به كار می گيرند.
اينجاست كه آن انتخاب مؤثر می شود و اگر شما انتخاب نكني، يعني توقف كردي. شما مي خواهي حركت كني و رو به جلو بروی. اين چيزی كه رهبری معظم انقلاب فرمودند كه مثلاً ما امروز به قله نزديكيم، خيلی ها سؤال می كنند چرا گفته مي شود به قله نزديكيم؟ چون آن امتداد را می بينيم. ما اگر يك انتخابی كرديم، اين انتخاب را می گوييم يك امتدادي دارد، اين امتداد چرا مي گوييم به قله نزديكيم چون در مسير اين انتخاب و امتداد اين انتخاب؛ دشمن آمد آن موانعي را می گذاشت، هر مانعی كه از دستش بر می آمد؛ عرض كردم، جنگ بود، تحريم، ترور، فشار سياسي، فشار روانی، تبليغات و هر چيزی كه بود، امروز خود او اذعان مي كند اينها به نتيجه نرسيده و نتوانسته مؤثر باشد.
چرا الان سالها از دفاع مقدس ۳۵ سال می گذرد، اينها ديگر جرأت نمي كنند، چون فهميدند به قول خودشان گزينه نظامي كه روي ميز است ديگر جواب نمي دهد، چرا جواب نمي دهد؟ چون يك قدرتي در برابرشان است، ملتی انتخابی كرد. اين گردنه ها را وقتی شما پشت سر مي گذاري، يعنی الان داري با يك شتابي در شأن آن پيشرفتی كه مي تواني داشته باشی می توانی حركت كنی. او اگر اين گزينه نظامی و تحريم را داشت، اينها را شما توانستی عبور كني، يعني اين كه الان داري به سمت قله نزديك می شوی، سرعتت ديگر مي تواند زياد شود، لذا اين يك فرصت تاريخی است. من يكي از آن بحث هايي كه در اين انتخاب و پيمودن مسير براي آن معتقدم كه روي آن تمركز بيشتر داشت چيست؟ اين است كه ما امروز در موقعيت ترس از تهديدها ديگر نيستيم، در موقعيت چگونگي استفاده از فرصت ها هستيم. اينجاست كه بايد همه توانمندی ها بيايد پایذكار. انتخاب مال همين است كه حالا انتخاب كند.
سؤال: اشاره كرديد انتخاب؛ مسير، بستر و ابزار كه می رسد به پيشرفت، منافع ملی و قدرت ملی كشور، می خواهيم راجع به آن بيشتر صحبت كنيم. اين كه هر كدام چگونه اين را سبب می شود و اين مسير ممتد و مستمری كه اشاره كرديد چگونه می رود صدر اين منافع و قدرت ملی كشور؟
راجع به اين بخش صحبت رهبری كه اشاره كردند هر كسي كه قدرت ملی را دوست دارد بايد پای صندوق رأی بيايد و شما هم اشاره كرديد كه اين انتخاب مستمر؛ قدرت ملی و منافع ملی كشور است.
جليلي: بحثم اين است، ما با انتخابي كه كرديم، در نقطه اي هستيم كه امتداد پيدا كرده به نقاط ارزشمندي رسيده است كه امروز دشمنان هم به آن اعتراف دارند. بحث اين است كه در اين تقاطع امتدادها، شما بايد صحنه را بشناسي، وقتي صحنه را بشناسي آن موقع می توانی بدانی كه چگونه می شود بهتر عمل كرد و اين می شود انتخاب و بعد از ميان فرصت هايي كه وجود دارد، مي تواني اولويت هايت را در بياوری. اين كه امروز چه كار بايد كرد، چگونه بايد عمل كرد، چه چيزي را بايد اولويت داد كه اگر وقت باشد بيشتر به اين خواهم پرداخت.
بحثم اين است؛ آن چيزی كه منافع ملي را حفظ مي كند چيست؟ آن چيزي كه قدرت ملی را حفظ می كند چيست؟ اين است كه شما بداني در چه مختصاتی هستی، الان در چه نقطه ای هستی، نگذاريم تضعيف شود. ما امروز اين لازمه يك چنين حفظ چنين قدرت و منافعی چيست؟ شناخت آنها و دقت در آنهاست. يكي از كارهايي كه او مي كند چيست؟ مي خواهد اين را بپوشاند و نگذارد. آن سياه نمايی يك علتش چيست؟
همان است كه نقاط قوت شما ديده نشود، بعد چگونه اين كار را انجام مي دهد؟ اين است كه شما يك رويش هاي سبز بسيار ارزشمندی داشتيد، اينها را چه كساني انجام دادند؟ همين ملت، همين جوانان اين ملت، همين كسانی كه آمدند در عرصه هاي مختلف حضور پيدا كردند. دفاع مقدس يك عرصه خيلي متعالی و برجسته اش بوده، امروز در عرصه هاي ديگر هم همين است، همين نمايشگاه هايی كه برگزار می شود؛ شركت هاي دانش بنيان. همه جوانان همين ملت هستند، موفقيت هاي بزرگ، بعضي چيزهايي كه وقتي شما حضور پيدا می كنيد مثلاً مي گويند پنج تا شش كشور دنيا اين را دارد، در همه اين فشارها بعد در اين موقعيت هستيد. اين حاصل چيست؟
حاصل مطالعه، كار، زحمت و مجاهدت است. اگر كسي آمد اين رويش سبز و اين قدرت هاي ارزشمندي كه در عرصه هاي مختلف دارد جوانه مي زند، ظهور و بروز پيدا مي كند خواست با سياه نمايي و بعد بعضي وقت ها با مباحث ضعف، اين را من خيلي عرض كردم؛ مثلاً اين كه شما بيايی تحليلت از مسائل، از پيشرفت كشور، از قدرت كشور مثل رسانه های زرد شود. مثلاً با يك بحث هاي كوچك، سطحی و مبتذل بخواهي اين را تحليل كنی يا برايش حتی تجويز كنی، مثلاً بگويی اين كار را كنيم اين كار را كنيم. اين حتماً آن ظرف گرايي يعني نديدن آن توانمندی هايی كه داري بعد يك تصميم های غلط خواهد شد، تصميم های به اصطلاح صورتي خواهد شد. چرا؟ چون شما اين خط سرخ پيشرفت و مقاومتی كه داشتی حاصل چيست؟
حاصل پاي كار آمدن، مطالعه جدي، ژرف نگري، تعمق در مسائل و حاصل اين است كه اراده جدي كردي به آن هدف برسي. حالا در عرصه هاي مختلف ديگر امروز در همين بخش هاي خبري پخش مي شود و مردم در جريان قرار مي گيرند در عرصه هاي مسائل دفاعي، صنعت و عرصه هاي مختلف. اينجا اگر كسي بخواهد اين نقاط قوت شما را مدام كمرنگ كند، اينجا اتفاقاً جاي آن انتخاب هاست، كه آيا ما مي خواهيم يك انتخاب زرد انجام دهيم؟ يا مثلاً با يك تحليل هاي خيلي ابتدايي و بحث هايي كه بعضاً مي بينيد كساني كه در آن طرف مرزها هستند مي خواهند با يك بحث هاي خيلي مبتذل و ضعيف مثلاً كشور ما را توانمندي هايش را بپوشانند.
اين متعلق به آحاد ملت ايران و همه مردم ماست و همه ما در آن نقش داشتند در اين ۴۵ سال كه شما به اين موفقيت دست پيدا كردي. مي خواهند با يك بحث هاي سياه نمايي آن نقاط قوت را نگذارند، اتفاقاً اينجاست كه بايد آمد. اين البته به اين معنا نيست كه شما نقاط ضعف نداري، اتفاقاً بحث؛ اين است. ضعف را با چه مي شود برطرف كرد؟ با نقطه قوت. شما وقتي كه نقاط قوت را شناختي و بعد كساني كه اين توانمندي را دارند كه انتخابات مال همين است كه بياييد نگاه كنيد صحنه، ببينيد اين نيمه بازي چه كساني وارد شوند؟ اينجا چه كساني بهتر مي توانند در اين مقطع نقش ايفا كنند و ادامه دهند اين كار را. اين مي شود آن انتخابي كه خود ملت انجام مي دهد. اين لازمه اش چيست؟ شناخت صحيح صحنه است و بعد فقط اين صحنه داخلي نيست، عرض كردم ما امروز در يك موقعيت بسيار ارزشمند هستيم، روندي كه ملت ما۴۵ سال است شروع كرده، اين امروز به موازات آن، كساني هم روندهايي را دنبال مي كردند در عرصه جهاني براي منافع خودشان، امروز در برخي جاها اگر آن تقاطع پيدا مي كرد با منافع ما و آنها احساس قدرت مي كردند، امروز در يك موقعيتي هستيم كه ملت ما در موضع قدرت و پيشرفت مي تواند روند خود را دنبال كند، و آنها هم خودشان اذعان دارند كه بله ديگر آن قدرت قبل را ندارند. لذا اين يك فرصت تاريخي است، لذا اين انتخاب و انتخاب هايي كه در ادامه مسير و امتداد اين مسير شكل مي گيرد در مقاطع مختلف، اين مي تواند مدام كمك كند كه شما به آن نقطه متعالي و پيشرفت كشور نزديك تر شويد.
سؤال: ويژگي اين دوره از انتخابات از نگاه شما چيست؛ با توجه به صحبت هاي رهبر معظم انقلاب و تأكيدات ايشان؟
جليلي: يكي از ويژگي هاي بسيار ارزشمندي كه در اين دوره به نظرم وجود دارد، اين است كه به بركت اين فناوري هاي ارتباطي و كار بسيار ارزشمندي كه سازمان صدا و سيما انجام داده كه يك فرصت خوبي را در اختيار همه داوطلبان نمايندگي مجلس قرار داده كه اينجا تشكر مي كنم از صدا و سيما و به ويژه همه عزيزاني كه آمدند در اين عرصه خود را عرضه مي كنند؛ مي گويند من يك توانمندي دارم، آمده در اين با همه وجود، كه اين هم خيلي ارزشمند است. يعني شما براي پيشرفت كشور، عده زيادي شما امروز مي بينيد گفته مي شود براي يك كرسي دهها نفر داوطلب داريم براي اين كه بيايند در اين عرصه خودشان را عرضه كنند و بگويند ما حاضريم در اين عرصه خدمت كنيم.
اين خيلي ارزشمند است، بعد كساني كه يك حركت هايي شروع كردند براي شناسايي اين افراد و معرفي اينها، جريان هاي سياسي، مجموعه هايي شروع كردند مي گويند ما مطالعه مي كنيم ببينيم چه كسي قوي است؟ اما در نهايت انتخاب را چه كسي مي كند؟ آحاد مردم، آحاد مردم هستند كه تصميم مي گيرند و تعيين كننده هستند. امروز از اين فرصت بايد استفاده كرد كه چه كساني توانمندي بهتري دارند و چه كساني مي توانند اين انتخاب را به خوبي امتداد دهند به سمت قله و ما را به آن هدف برسانند. اين خيلي ارزشمند است.
اين كه باز امروز رهبري معظم انقلاب فرمودند بله مردم نگاه كنند، ببينند، اصلح، آن كسي كه توانمندتر است، خودشان مي شناسند يا كساني به آنها معرفي مي كنند يا در قالب فهرست هايي معرفي مي شوند يا هر چيز كه وجود دارد، يعني مهم اين است كه مردم خودشان به اين جمع بندي برسند كه چه كسي در اين مجموعه كه همه ارزشمند است حضورشان در اين صحنه كه آمدند خودشان را در اين عرصه عرضه و معرفي مي كنند مي گويند ما آمادگي داريم، اما مهم اين است كه چه كسي بهتر از ديگران اين كار را مي كند، براي هر چيزي همين طور است، در انتخابها اين است مثلاً كسي براي هر كار تخصصي و هر كاري نگاه مي كند كه چه كسي بهتر مي تواند آن را انجام دهد، در اين عرصه هم همين است، چه كسي دلبستگي بيشتري دارد به پيشرفت كشور، توانمندي بيشتري دارد، اين چارچوبها را مي فهمد. فهم زمانه به نظر من خيلي مهم است. يكي از بحث ها؛ ما براي مجلس انتخاب مي كنيم، مجلس يعني چهار سال آينده، اين بايد بداند چهار سال آينده اولويت هاي كشورچيست؟ اين خيلي مهم است، چه موضوعاتي مهم است.
مجري: اشاره كرديد به سرفصل بعدي صحبت هايتان كه حتماً اولويت هاي مجلس آينده يعني چهار سال پيش رو خواهد بود. اجازه دهيد راجع به صحبتي كه كرديد يعني چه كساني توانمندي دارند براي ورود به مجلس شوراي اسلامي، رهبري اشاره كردند به برخي از ويژگي ها
سؤال: دين، استقلال، مبارزه با فساد، منافع ملي، عزت كشور و نكاتي كه رهبري به آن اشاره كردند.
جليلي: اين نكاتي كه مقام معظم رهبري فرمودند يك وقت است مي گوييم اينها يك اصولي است نگاه كنيم مثلاً بر اين مبنا، پس اينها بهتر هستند. يك وقت هم هست ما يك تجربه ۴۵ ساله داريم، ببينيم همين چند شاخصي كه ايشان فرمودند، مثلاً ما اگر موفقيت هايي داشتيم، اين موفقيت ها مثلاً مي گوييم دفاع مقدس يك اوج حماسه كشور ما بود، همه دشمن آمد با همه توان هيچ كاري نتوانست كند، اين در چه شرايطي بود؟
در شرايطي بود كه شما آن ارزش هاي ديني، تقيد و باور به آن يك تبلور جدي داشت، اتفاقاً نقطه مقابلش؛ شما مثلاً بحث فساد كه مردم از آن رنج مي برند، نسبت به آن حساس هستند، جاهايي كه فساد است نگاه مي كنيد، كجاست؟ جايي است كه شما از اين ارزش هاي ديني فاصله مي گيريد، رفتار ديني تان كمرنگ مي شود، هر جا آن كمرنگ مي شود؛ آنها پيش مي آيد. هيچ ارزش ديني كه اينها را توصيه نمي كند به فساد، توصيه نمي كند به تبعيض و دست اندازي به بيت المال. اينها پس نشان مي دهد علاوه بر آن مبناهاي عميق، در تجربه هم ملت ما اين را تجربه كرده كه چه چيزهايي؛ موفقيت را شكل مي دهد؟
كجا ما موفقيت هايي داشتيم در دفاع مقدس؟ عرض كردم همين دانشمندان ما كه موفقيت را به دست آوردند چه كساني هستند؟ عميق ترين دانشمندان ما. متدين ترين دانشمندان ما آمدند آن موفقيت ها را رقم مي زنند، اين خيلي ارزشمند است. امروز تبديل به تجربه كشور هم شده، تجربه اين ۴۵سال هم شده است. اما آن نكته اي كه مي خواهم روي آن تأكيد كنم، اين است؛ اين كه من عرض كردم ما اگر مي گوييم انتخاب كرديم كه يك مسيري را امتداد دهيم و به آن قله و موفقيت برسيم، لازمه اش اين است كه ميدان و صحنه را بشناسيم، يكي از آن بحث ها چيست؟
فهم زمانه است، بدانيم در چهار سال آينده چه چيز اهميت دارد و بدانيم حالا بحث مجلس است، اين كسي كه در اين جايگاه قرار مي گيرد، چه تأثيرگذاري دارد؟ يك نماينده مجلس با هر رأيي كه انتخاب شود، منتخب مردم واقع شود، در چهار سال براي دهها هزار هزار ميليارد تومان تصميم مي گيرد. ما هر سالي بودجه كشور؛ يك بودجه بزرگ است، هزاران هزار ميليارد تومان است، يعني ظرف چهار سال چقدر رقم بالايي مي شود. اينها تصميم مي گيرند، بايد كسي باشد كه خيلي نگاه بزرگي داشته باشد، اشراف داشته باشد به مسائل از يك سو و از سوي ديگر خداي ناكرده دچار برخي خطاها نشود، چون اين مي خواهد تصميم بگيرد، آن كه مي گويند منافع ملي بر منافع فردي، بايد بداند كه ما براي چهار سال آينده چه افقي را بايد در نظر بگيريم. يكي از بحث هايي كه خيلي اهميت دارد اين است كه بعضي از فرصت ها اگر در زمان خود استفاده نشود، دچار يك عقب ماندگي مي شويد.
این را خیلی لازم است بهش توجه کنید، ما متاسفانه در قبل از انقلاب و در به ویژه یکی دو قرن اخیر دچار یک عقب ماندگیهایی شدیم ،به دلیل آن مناسبات غلطی که در نظامهای شاهنشاهی و نظامهای استبدادی در این کشور بوده و اجازه نمیدادند مردم حرکت کنند و بعد دیگران آمدنددر این ایام یک پیشرفتهایی را مثلاً در علم در صنعت و در اقتصاد و در عرصههای مختلف انجام بدهند، این عقب ماندگیها با انقلاب اسلامی انتظار این بود که باید به شدت به اصطلاح جبران شود و بعد با شما به شدت این مسیر را به قوت پیش بروید ،حالا یکی از بحثها این است که اگر امروز در چهار سال آینده مثلاً یک عرصههای جدیدی شکل میگیرد، ببینید این جمله حضرت امام را من چون سالگردش هم است ۳۵ سال پیش امام در آخرین پیامهایی که بیان فرمودند اسفند سال ۶۷ چند ماه قبل از رحلتشان یک جملهای را داشتم در آن بحثی که مشهور شد به پیامی که به عنوان منشور تغییر کند ، ببینید امام چیزی که میگویند پیر در خشت خام میبیند شاید دیگری در آینه نبیند.
بحث این است که فرمودند شیوههای رایج اداره امور در سالهای آینده شاید تغییر کند ،بعد بیان میکنند جوامع بشری برای حل مشکلات خود به مسائل جدید اسلام نیازمند است، امام آن زمان این هشدار را داده که شما باید جلوتر از زمان آمادگی داشته باشید فناوریهای جدید میآید با این فناوریها شما دو جور میتوانید مواجه شوید یک چیزی مثل آن چیزی که در مشروطه بود یک نوع وادادگی بود، الان خیلی از این فناوریهایی که امروز برای عموم مردم ما یک چیزهای خیلی پیش پا افتاده است اونها هم فکر میکردند دیگر، به خاطر این باید خیلی چیزها را کنار بگذارند، مثلاً صنعت چاپ آمده بود ،صنعت مثلاً سینما آمده بود، صنعت رادیو آمده بود ،مشروطه و سالهای بعدش خیلی چیزهایی که پیش آمد میگفتند که آقا دیگر دنیا جدید شده است ،بعد مثلاً بیان میکردند که پس ما باید فلان کار را بکنیم بعد هم به چی میپرداختند
اینکه ما میگوییم تصمیمات صورتی به یک صورتی از مسائل که خیلی خوب پس ما هم اگر میخواهیم پیشرفت کنیم ،باید حجاب را برداریم کلاه بگذاریم تا مثلاً پیشرفت کنیم ،یک وقت است اینقدر مبتذل با پدیدهها روبرو میشوند واداده روبرو میشوند، یه وقت است نه انقلاب اسلامی یکی از ویژگیهایش این است که امام ۳۵ سال پیش گفتند که آمادگی داشته باشید برای این مسائل شما باید حرف داشته باشی شیوههای رایج اداره امور در سالهای آینده چه بسا تغییر کند، فناوریهای جدید میآید، من یکی از بحثهایم این است این فناوریهای جدید الان ما دیگر نباید بگوییم ما عقب ماندهایم ما باید در لبه دانش حرکت کنیم
این لازمهاش فهم آن مقتضیات است ،باید بدانیم چه حرکتی را باید داشته باشیم ،چگونه باید حرکت کنیم ، مثلاً گفته میشود هوش مصنوعی، گفته میشود کوانتوم ،برخی از اینهاست اگر شما در زمان خودش حرکت نکنی همان قدرتهایی که سایر عرصههای موفقیت و پیشرفت را به محض اینکه بهش دسترسی پیدا کردند و انحصاری کردند یا در صدد محدودیت دیگران برآمدند و یا حتی درصدد محرومیتش الان این زمزمههایش دارد دوباره شنیده میشود که بله مثلاً هوش مصنوعی باید سریعتر ما یک مناسباتی درست کنیم که این را هر کسی نتواند وارد شود این چیزها را دارند کم کم زمزمهاش را میکنند. من بحثم این است که برخی از چیزها اهمیت دارد این یک بار یک تعبیر دیگری باز رهبر معظم انقلاب داشتند که بعضی وقتها شما برای ۴ سال انتخاب میکنید ولی این تاثیرش تا ۴۰ سال است حالا اگر خدای ناکرده منفی باشد ۴۰ سال شما را عقب میاندازد اگر مثبت باشد ۴۰ سال جلو میاندازد.
یعنی اگر شما در این انتخابت آن دقت لازم را نداشته باشی آن ژرف نگری لازم را نداشته باشید که ما چهار سال آینده چی نیاز داریم چه اقتضائاتی را باید بهش بیشتر توجه کنیم آن موقع چه بسا دچار یک عقب ماندگی تاریخی بشوید یک عقبماندگی مجدد در برخی از عرصهها شوید، که ما در طول تاریخ میگفتیم ،چرا اینطور شد، الان نباید آن تکرار شود اینکه میفرماید انتخاب کردن از نکردن بهتر است این است انتخاب که نکند هیچ ولی وقتی که انتخاب میکنید میگویید که من انتخاب میکنم تا به این سمت بروم و این را امتداد بدهم در این عرصه حالا باید بروم در لبه دانش اگر فلان فناوری است
اتفاقاً من در اینجا به این اولویت میدهم برای اینکه کشور را پیشرفت بدهم بعد آثارش همه ازش منتفع بشوند لذا این یکی از آن بحثهای خیلی مهم همین بحث توجه به اولویتها است ما اولویتمان چیست، من باز یکی از آن چیزهایی که در این انتخابات خیلی موثر میدانم این است که مردم امروز مسائلی را باهاش مواجه هستند در زندگیشان باهاش درگیر هستند، زندگی شان میگوید که آقا مسئله من این است ،آن چیزی که گفته میشود من آن مسئله من نیست ،مسئله اصلی من این است در عرصههای اقتصادی در عرصههای مختلف فرهنگی عرضم به حضور شما اجتماعی چیزهایی که با همه وجودشان درک میکنند.
اتفاقاً این انتخاب یکی از آن عرصههایی است که ببینید چه کسی از کسانی که میگویند ما آمادهایم در این عرصه خدمت کنیم، آنها در این زمینه چه حرفی دارند، آیا اصلاً مسئلهای که مطرح میکنند همین مسئله مردم است یا نیست ، اگر است این اتفاقاً خوب است مغتنم است حالا اگر این مسئله را مطرح میکند پاسخی که را دارد چیست، برای اجرای آن پاسخش چه برنامهای دارد، این میشود همان انتخاب اصلح ،این همان چیزی است که پس معلوم میشود، مسئله من این است اولویت کشور این است امروز با کسانی مواجه میشوم در این بررسیهایم که اصلح کیست که اتفاقاً آن اولویتها را خوب میفهمد مسائلش را خوب میداند پاسخهای آن را خوب دنبال کند و بعد برنامه دارد برای پیگیری آن پاسخ با استفاده از ظرفیتهایی که مجلس دارد اینها میشود که آن ارزشمند میشود آن وقت این انتخاب را انتخاب قوی و متعالی میکند .
سوال: آقای دکتر جلیلی فکر میکنم حدود کمتر از دو دقیقه فرصت داریم یک جمعبعدی راجع به مباحث مهمی که روز جمعه مدنظر است؟
جلیلی :من عرضم این است آن نکتهای که بخواهم روی آن تاکید کنم این است که ما امروز بحثهای بسیار مهم و جدی داریم در عرصه اینکه عرض کردم اولویتها را ببینید ،مثلاً یکی از بحثهای مهم کشور چیست ما خیلی از کارهایی را که میخواهیم مثلاً در عرصه اقتصادی انجام بدهیم میگویند این آقا بله منابع ما محدود است ،منابع نداریم، بله این مصارف درست است ولی منابعش محدود است .خب این لازمهاش چیست ؟
یکی از بحثها این است که خوب بله این منابع باید افزایش پیدا کند ، باید ببینیم این داوطلبان محترم برای افزایش منابع چه حرفی دارند، مهمتر از آن چیست؟ همین منابعی که وجود دارد باید یک انضباط مالی پیدا بکند، اینها نباید راحت هرز برود، نباید راحت آن فساد که گفته میشود اینجا معنی پیدا میکند، یعنی با یک مثال مشخص بخواهم عرض کنم مثلاً شما منابع مالیتان نفت و گاز است اگر مثلاً یک کسی بگوید به دلیل نبود یک ساز و کار برای شما این است که یک سامانه برخط داشته باشید که آن میزانی که تولید میشود چه مقدار به مصرف میرسد و چقدر میآید در حساب کشور، بعد مثلاً میگویند بله بین ۲ تا ۴ درصد پرتی دارد ، چرا پرتی دارد؟
اینجا این بحث مهمی است این را باید چه کسی فکر کند چگونه با چه ساز و کاری میشود این را حفظ کرد من عرضم این است که این موضوعات این اولویتها را باید در نظر داشت مردم مسائلی را که دارند در عرصههای مختلف مثلاً گفته میشود رهبری بیان فرمودهاند که مثلاً ما از ظرفیت دریا باید استفاده کنیم سیاستهای اقتصاد دریا محور ابلاغ شده با این میشود هزاران دهها هزار شغل ایجاد کرد ارزآوری برای کشور داشت خب این را باید دید چه کسانی برای این بحث حرفهای بهتری دارند، این سیاستهایی را که رهبری ابلاغ فرمودند در این ۴ سال قرار است چه فرجامی پیدا کند.
ما صحبت میکنیم از مسکن میگوییم یک مشکل اصلی است قصد این است که این مشکل مسکن فقط با ساخت یک خانه انجام میشود یا اینکه نه علاوه بر آن مسکنی که فراهم میشود کنارش شغل ایجاد میشود کنارش پیشرفت اقتصادی صورت میگیرد کنارش یک آرامش و آن تعالی فرهنگی صورت میگیرد . اینها همه بحثهایی است که مجلس میتواند به آن بپردازد چه در قانونگذاری و چه در نظارتی که برای اجرا خواهد داشت.