پخش زنده
امروز: -
رئیس دانشگاه تهران گفت: برای عملیاتی شدن کارهای عمرانی اتکا به دولت نتیجه بخش نیست.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما؛ رئیس دانشگاه تهران گفت: وقتی قرار است یک کار زیرساختی انجام شود مهمترین منبعی که باید در اختیارمان باشد منبع مالی است. اگر بهترین طرحها را داشته باشیم ولی منبع مالی خوبی در اختیارمان نباشد قطعاً نمیتوانیم طرحها را اجرایی کنیم. میدانیم شرایط مالی و بودجهای دولت چگونه است. عموماً اگر به آمار بودجه دانشگاهها نگاه کنیم میبینیم نزدیک به ۹۰ درصد بودجه صرف حقوق و دستمزدها میشود و ۱۰ درصد باقیمانده به فعالیتهای دانشجویی، تغذیه و هزینههای جاری دانشگاه اختصاص پیدا میکند.
مقيمي افزود: بنابراین اعتبارات جاری که به دانشگاه تخصیص داده میشود حتی کفاف اداره امور جاری و روزمره دانشگاه را هم نمیدهد. دو راهکار پیش رویمان است؛ یا باید منتظر بمانیم و ببینیم چه منبع مالی به دستمان میرسد تا بتوانیم برنامههایمان را انجام دهیم که قطعاً چنین موضوعی یک نوع مدیریت منفعلانه است. راهکار دوم هم این است که برآورد کنیم و ببینیم چه منابع مالی میتوانیم خلق کنیم تا نیازمندیهای خود را برطرف کنیم و همواره به دولت متکی نباشیم.
وي گفت: تجربه سالهای اخیر نشان میدهد برای کارهای زیرساختی و عمرانی، اتکا به دولت نتیجهبخش نخواهد بود و اعتبارات قطرهچکانی نمیتواند ما را به کارهای زیرساختی مهم برساند. با چنین شرایطی ما نمیتوانیم منتظر اعتبارات بودجهای باشیم. خوشبختانه در قانون بودجه و سایر قوانین مالی و بودجهای، ظرفیتهای قانونی برای مولدسازی، تهاتر و استفاده از معافیتهای مالیاتی شرکتها بوجود آمده است که ما در حال استفاده از این ظرفیتها برای بهبود زیرساختهای آموزشی، رفاهی، دانشجویی و مسکن اساتید جوان هستیم.
رئيس دانشگاه تهران افزود: از همه اینها مهمتر، جلسات مکرری با خیرین محترم داشتهایم و پروژههای متعددی را با منابع خیرین نیک اندیش که سرمایه ارزشمند دانشگاه تهران هستند، شروع کردهایم و برخی از آنها را نیز در دو سال اخیر مورد بهرهبرداری قرار دادهایم.
مقیمی گفت: دانشگاه تهران در آستانه ۹۰ سالگی است. دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۳ ایجاد شده و ۴ دانشکده اولیه دارد که عمری نزدیک به ۹۰ سال دارند؛ همچنین دانشگاه تهران نزدیک به یک میلیون مترمربع ساختمان دارد که عمدتاً این ساختمانها قدیمی هستند و عمری بیش از ۵۰ سال دارند؛ لذا برای نگهداشت همین ابنیه قدیمی سالانه نیازمند اعتباراتی در حدود هزار میلیارد تومان هستیم؛ این در حالی است که کل اعتبارات تملک دارایی دانشگاه که تخصیص پیدا میکند و میتوانیم صرف نگهداشت این ابنیه کنیم، کمتر از پنجاه میلیارد تومان است.
وي افزود: یکی از اقدامات ما برای تأمین مالی پروژههای دانشگاه، مولدسازی داراییهای دانشگاه بوده است. البته معتقدیم برای اینکه یک سرمایهای را مولدسازی کنیم، ابتدا باید در آن ارزش افزوده ایجاد کنیم. به عنوان نمونه یک خوابگاه دانشجویی در سطح شهر تهران داشتیم که به علت فرسودگی بخش عمدهای از ابنیه آن فرو ریخته بود و دیگر امکان بهرهبرداری از آن وجود نداشت.
مقيمي گفت: بهجای آنکه خام فروشی کنیم و زمین را با همان شرایط بفروشیم، در گام اول با همکاری شهرداری تهران و مصوبه کمیسیون ماده ۵، حداکثر تراکم را برای ساخت دریافت کردیم و ارزش افزوده بیش از دو برابری برای آن ایجاد کردیم و سپس با عنایت به ضوابط مربوطه، با ایجاد رقابت بین خریداران، ملک مورد نظر را با قیمت حداکثری به فروش رساندیم.
رئيس دانشگاه تهران افزود: از محل فروش آن, قرارداد ساخت یک مجموعه عظیم خوابگاه دانشجویی ۵۰۰ واحدی را با قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) با حداقل قیمت و سریعترین زمان ساخت (بیست ماه) منعقد کردیم. برای اهمیت این پروژه همین کافی است که بگویم که در حال حاضر کل ظرفیت خوابگاههای دانشجویی متاهلی در سراسر کشور نزدیک به ۱۶۰۰ واحد است که این پروژه ۵۰۰ واحدی یک سوم کل ظرفیت موجود خواهد بود؛ بنابراین از محل اعتبار این زمین که با پیگیریهای شبانه روزی همکاران و مساعدت شهردار محترم، ارزش افزوده خوبی برای آن فراهم شد، علاوه بر احداث پروژه خوابگاه پانصد واحدی، ۵۳ پروژه دیگر از محل این مولدسازی در دانشگاه تهران در حال انجام است. البته پروژههای دیگری نیز در فرآیند مولدسازی در حال انجام است که به تدریج به اجرا در خواهد آمد. ساختمان نیمهکارهای نیز سالها در دانشکده دامپزشکی رها شده بود که اخیراً دانشگاه با معاونت علمی ریاست جمهوری قراردادی منعقد کرد تا یک آزمایشگاه ملی با عنوان مرکز آفرینشهای زیستی کشور در ساختمانی با مساحت ۱۰ هزار مترمربع ایجاد و ظرف مدت ۱۸ ماه به بهرهبرداری برساند.
مقيمي گفت: سازمان برنامه و بودجه باید نزدیک به ۳۰ درصد بیش از چیزی که در قانون بودجه مصوب شده است را به دانشگاهها تخصیص دهد تا بتوانیم مشکلات را حل کنیم. کمتر از این درصد قطعاً دانشگاه را از نظر هزینههای جاری و بدهیهای گذشته دچار مشکل میکند. البته باید شرایط واقعی کشور را هم در نظر بگیریم. مذاکراتی با مجلس شورای اسلامی، وزارت علوم و سازمان برنامه و بودجه داشتیم تا بتوانیم هم در پایان سال تخصیصهای بودجهای بهتری بگیریم و هم برای سال آینده بودجه مناسبتری مصوب کنیم که به نتیجه بخش بودن آن امیدوارم.