پخش زنده
امروز: -
طرح دانشگاه بیرجند به عنوان طرح صنعتی برگزیده کشور در خصوص همکاری با جامعه و صنعت معرفی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، طرح روشهای تشخیص سریع در محل برای آلودگیهای فلزات سنگین و سموم پروتئینی (امکانسنجی و تهیه نمونه اولیه) به عنوان طرح صنعتی برگزیده دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور در همکاری با جامعه و صنعت در سال ۱۴۰۲ معرفی شد.
کارفرمای طرح، اندیشکده ارزش، و مجری طرح، دکتر علی زراعتکارمقدم عضو هیات علمی گروه شیمی دانشگاه بیرجند است که با همکاری دکتر فاطمه دیمه، معصومه واله، ناصر ابراهیمآبادی و الهه عربی (دانشجویان دکتری آزمایشگاه تحقیقاتی شیمی تجزیه دانشگاه بیرجند) ارائه شد.
با توجه به ضرورت امنیت غذایی، هدف این طرح، پیشگیری و یا به حداقل رساندن یک آلودگی است که اگرچه گاهی نتواند به طور کامل محقق شود ولی اولین خط دفاعی است، از این رو نوآوری در روشهای تشخیصی برای عوامل بیولوژیکی و شیمیایی امروزه در حال توسعه است.
در این میان روشهای تشخیص سریع با تهیه کیتهای شناسایی به ویژه کیتهای شناسایی کاغذی به دلیل سادگی، ارزان و سریع بودن، حمل و نقل آسان و ... در اولویت قرار دارند.
لذا در این طرح، با بررسی مقالات، پتنتها و متون علمی مرتبط، روشها و فرمولاسیون مربوط به کیتهای شناسایی انواع فلزات سنگین متداولی که از درجه اهمیت بالایی برخوردارند مورد مطالعه و فرمولاسیون قرار گرفت و در مرحله بعدی آزمایشات تشخیصی اولیه برای ۷ نوع فلز سنگین (کروم، آرسنیک، جیوه، کادمیم، تالیوم، کبالت و سرب) و آنیون سیانید طبق نظر شرکت کارفرما انتخاب و سپس کیتهای محلول و کیتهای کاغذی برای شناسایی سریع آنها تهیه شد.
از دستاوردهای این طرح میتوان به دستیابی به کیتهای محلول برای تشخیص فلزات کروم، آرسنیک، جیوه، تالیوم، کادمیم، کبالت و سرب در نمونههای آبی و آشامیدنی، دستیابی به دانش کیت کاغذی برای تشخیص سیانید در نمونههای محلول و جامد و دستیابی به دانش کیت کاغذی برای تشخیص کرومات در نمونههای آبی اشاره کرد.