پخش زنده
امروز: -
طب سنتی ایرانی با قدمت بیش از هزار سال، میراث گرانقدر دانشمندان ایرانی ما مانند ابن سینا و رازی است.
براساس نظر گیاه شناسان و پژوهشگران، تعداد گونههای گیاهی ایران در حدود ۸۰۰۰ گونه است که از نظر تنوع گونهای حداقل دو برابر قاره اروپاست.
تحقیقات نشان داده است که بیش از ۲۳۰۰ گونه از گیاهان کشور دارای خواص دارویی، عطری، ادویهای و آرایشی ـ بهداشتی هستند. به علاوه ۱۷۲۸ گونه از این گیاهان به عنوان گیاهان بومی ۱ ایران است، منحصراً در سرزمین ایران رویش کرده و به عنوان یک ظرفیت انحصاری در کشور محسوب میشوند.
ماده ۵ سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی (مصوب ۱۳۹۲/۰۴/۲۵) ، بر ترویج رعایت اصول شش گانه سلامت مکتب طب سنتی در میان آحاد جامعه، تاکید دارد.
بر اساس این سند، ایران کشوری ممتاز و با رتبه بالا از نظر غنای گیاهی و تنوع زیستی و دارای ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم شناخته شده جهانی است.
*بند ۱۲ سیاستهای سلامت ابلاغ شده مقام معظم رهبری
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، در بند ۱۲ سیاستهای سلامت ابلاغ شده مقام معظم رهبری نیز بر بازشناسی، تبیین، ترویج، توسعه و نهادینه نمودن طب سنتی ایران تاکید شده است.
همچنین تبادل تجربیات با سایر کشورها در زمینه طب سنتی، نظارت وزارت بهداشت بر ارائه خدمات طب سنتی و گیاهان دارویی، برقراری تعادل و تبادل منطقی میان طب سنتی و طب نوین و اصلاح سبک زندگی در عرصه تغذیه، از دیگر موارد است.
بند ۱۲ سیاستهای سلامت ابلاغ شده مقام معظم رهبری، به این شرح است:
۱۲- بازشناسی، تبیین، ترویج، توسعه و نهادینه نمودن طب سنتی ایران.
۱-۱۲- ترویج کشت گیاهان دارویی تحت نظر وزارت جهاد کشاورزی و حمایت از توسعه نوآوریهای علمی و فنی در تولید و عرضه فرآوردههای دارویی سنتی تحت نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
۲-۱۲- استاندارد سازی و روزآمد کردن روشهای تشخیصی و درمانی طب سنتی و فرآوردههای مرتبط با آن.
۳-۱۲- تبادل تجربیات با سایر کشورها در زمینه طب سنتی.
۴-۱۲- نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر ارائه خدمات طب سنتی و داروهای گیاهی.
۵-۱۲- برقراری تعامل و تبادل منطقی میان طب سنتی و طب نوین برای همافزایی تجربیات و روشهای درمانی.
۶-۱۲- اصلاح سبک زندگی در عرصه تغذیه.
*ورود کدهای بیماریهای طب ایرانی به فهرست طبقه بندی بین المللی بیماریها
چندی پیش دکتر نفیسه حسینی یکتا، مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از رونمایی مجموعه دوم طب سنتی ICD ۱۱ (یازدهمین بازنگری در طبقهبندی بینالمللی آماری بیماریها) و وارد شدن کدهای طب ایرانی در این مجموعه خبر داده بود.
مجموعه ۲ طب سنتی ICD ۱۱ برای استفاده کشورها به میزبانی وزارت طب سنتی هند در دهلی نو، ۱۰ ژانویه ۲۰۲۴ با حضور مدیران بلندپایه سازمان جهانی بهداشت و نمایندگان کشورهای مشارکت کننده در طرح، از جمله (ایران، سریلانکا، نپال، بنگلادش، پاکستان، آمریکا، آرژانتین، برزیل، مالزی، موریس، اندونزی، انگلیس، فیلیپین و آفریقای جنوبی) راه اندازی و رونمایی شد.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، طب ایرانی را گنجینه منحصر بفرد و رتبه علمی چهارم معرفی میکند.
۱۲ مرکز تحقیقات طب سنتی و گیاهان دارویی در کشور داریم و در سه سال متوالی، رتبه چهارم تولید علم در طب مکمل و جایگزین در جهان بعد از هند، چین و آمریکا به ایران اختصاص یافته است.
به گفته دکتر حسینی یکتا، سیاستگذاری در عرصه طب ایرانی و مکمل به صورت تلفیق یافته در نظام سلامت در حال برنامه ریزی است و خدمات طب ایرانی از خانههای بهداشت تا خدمات سرپایی و بستری را در برمیگیرد و پیشگیری و اصلاح سبک زندگی، اولین قدم ادغام این برنامهها در شبکه است.
بحث آموزش اصلاح سبک زندگی بر اساس طب سنتی هم در ۱۰۰ درصد دانشگاههای علوم پزشکی کشور و ۴۰ درصد شبکه بهداشتی جریان دارد و در ۶۰ درصد دیگر شبکه نیز در دست اقدام است.
همچنین سه خدمت طب ایرانی از جمله ویزیت تخصصی، تحت پوشش بیمه است و سه خدمت هم در شورای عالی بیمه برای تصویب مطرح است و در ۲۱ دانشگاه علوم پزشکی کشور نیروی انسانی در طب سنتی تربیت میشود.
به گفته مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در حال حاضر ۵۶ قلم داروی طب ایرانی نیز تحت پوشش بیمه قرار دارد و تعداد دیگری از فرآوردههای طبیعی و سنتی نیز تحت پوشش بیمه قرار خواهد گرفت.
همچنین فقط پزشک دارای مدرک تخصصی طب سنتی و ایرانی و پزشک دوره دیده در محدوده فعالیت آیین نامهها میتواند خدمت طب سنتی و ایرانی بدهد و مهم است که خدمات به صورت ادغام یافته ارائه شود و افراد فاقد این مدارک، مجاز به ارائه خدمت نیستند.
آذر امسال نیز دکتر صابر جباری، رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه طب ایرانی ظرفیت جهانی شدن را دارد، از اجرایی شدن برنامه ادغام طب ایرانی در نظام شبکه در ۱۵ دانشگاه علوم پزشکی کشور خبر داده بود.
*گردشگری طب ایرانی و مکمل، فرصتی مغتنم برای رونق اقتصادی و ارتقای سلامت جامعه
به گفته مهشید چایچی، سرپرست توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل، حوزه گردشگری طب ایرانی و مکمل، فرصتی مغتنم برای رونق اقتصادی و ارتقای سلامت جامعه است و توسعه این حوزه میتواند به رونق اقتصادی، ایجاد اشتغال، ارتقای سطح سلامت جامعه و معرفی فرهنگ و تمدن ایران به جهانیان کمک کند.
طب ایرانی علاوه بر گردشگری پزشکی ظرفیت وسیع تری در حوزه گردشگری تندرستی دارد که علاوه بر بیماران برای سایر افراد نیز میتواند جذاب باشد.
منظور از گردشگری تندرستی به کارگیری آموزههای طب ایرانی در زمینه خوراک، اقلیم، روشهای پیشگیری از بیماری مثل ماساژ و بادکش و آبهای معدنی و حمامهای سنتی است.
در کشور ما، ۲۵ تیر، مقارن با روز تصویب سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، روز ملی طب سنتی نامگذاری شده است.