روش جدید بازیافت پسماندهای بیمارستانی
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: روزانه ۴۵۰ تُن پسماند در بیمارستانهای کشور تولید میشود که پس از بی خطرسازی دفن میشد، اما با استفاده از ماشین آلات جدید، امکان بازیافت زبالههای بیمارستانی فراهم شده است.
به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت
خبرگزاری صداوسیما؛ با وجود روشهای نوین جهت دفع پسماندهای بیمارستانی در بسیاری از مناطق کشور دفع این پسماندهای خطرناک همچنان به روش سنتی و از طریق دفن صورت میگیرد.
دفن پسماندهای بیمارستانی، علاوه بر آلودگیهای زیست محیطی و آبهای زیرزمینی، خطر گسترش برخی از بیماریها را در پی دارد؛ دفن پسماندهای بیمارستانی و عفونی به شیوههای کنونی در کشور میتواند عواقب وپیامدهای جبران ناپذیری بدنبال داشته باشد.
لازم است جهت امحاء پسماندهای بیمارستانی از شیوههای نوین و جدید و استاندارد بهره جست؛ درحال حاضر در بیشتر کشورهای دنیا دفن پسماندهای بیمارستانی به روش بی خطر و استریل کردن صورت میگیرد.
به همین دلیل برای کاهش خطرات پسماندهای بیمارستانی، ماشین آلات ویژهای به کار گرفته میشود؛ ماشین آلاتی که باید بتواند علاوه بر خرد کردن پسماندهای تیز و برنده، همۀ پسماندها را میکروب زدایی کند.
آقای جعفر جندقی رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت میگوید: روزانه ۴۵۰ تُن پسماند در بیمارستانهای کشور تولید میشود که از این میزان حدود ۱۹۲ تن آن به پسماندهای عفونی، تیز و برنده اختصاص دارد.
وی درباره نحوه جداسازی و بیخطرسازی پسماندهای بیمارستانی افزود: پیرو تدوین و ابلاغ "ضوابط و روشهای مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی و پسماندهای وابسته" و باتوجه به ماده ۶۴ این ضوابط در خصوص ضرورت بیخطرسازی پسماندهای عفونی، تیز و برنده تولیدی در بیمارستانها، پیگیری تجهیز بیمارستانها به دستگاههای بیخطرساز از زمان ابلاغ ضوابط در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته است.
جندقی با تاکید بر اینکه بیش از ۹۷ درصد بیمارستانها مجهز به دستگاه بیخطر ساز هستند، ادامه داد: چنانچه در مواردی به دلیل خرابی و یا مشکلات جایگاه نصب، دستگاهی بطور موقت غیر فعال شده باشد و یا دستگاه موجود نباشد از دستگاههای بیمارستانهای مجاور استفاده میشود البته پیگیری برای پوشش کامل همه بیمارستانها در دستور کار است.
یک تولیدکننده دستگاه بی خطرساز پسماندهای بیمارستانی گفت: مکانیزم دستگاههای جدید ساخت داخل با نمونههای قدیمی تفاوت بسیاری کرده است در دستگاههای بی خطرساز پسماندهای بیمارستانی جدید، زباله نمیسوزد و در فضای بسته و محصوری استریل میشود و از طرفی به این دستگاه، سیستم خردکن هم اضافه شده است که حجم زباله را تا ۶۰ درصد کاهش میدهد.
بعد از اینکه زبالههای بیمارستانی با روشهای مختلف بی خطر میشدند، در بستههای امن تحویل شهرداری داده میشد و زبالهها با شرایط خاصی که آهک پاشی و سایر مراحل است، دفن میشد، اما در حال حاضر با ساخت ماشین آلات جدید میتوان از این زبالهها در مصارف مختلف استفاده کرد.
تولیدکننده دستگاه زباله سوز پلاسما میگوید: روشی که ما در پیش گرفته ایم نوین محسوب میشود، زیرا این دستگاه هیچ مشکل زیست محیطی از لحاظ تولید دی اکسید یا مونوکسید و مواد آلاینده ندارد.
وی افزود: این دستگاه روزانه ۱۵۰ تن زباله را امحا یا تبدیل به مواد مورد استفاده در درزگیری و ترمیم آسفالت معابر و جادهها و همچنین در مصالح ساختمانی میکند یعنی با استفاده از این دستگاه ظرفیتی ایجاد میشود که زبالههای بیمارستانی به جای دفن در محیط زیست به چرخه تولید بازگردد و بازیافت شود.
گزارش از مهدی محمدزاده خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما