احیاء و بازسازی ۲۶ هزار رشته قنات در کشور
مدیر توسعه و بهبود منابع آب کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: از ۴۱ هزار رشته قنات در کشور، تاکنون ۲۶ هزار رشته آن احیاء و بازسازی شده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما ؛ ۱۱ هزار قنات در کشور ثبت جهانی یونسکو شده اند. به گفته مدیر توسعه و بهبود منابع آبی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، چهارده درصد از آب زمینهای آبی کشاورزی کشور از قناتها تامین میشود.
قوامی رئیس اداره کل جهاد کشاورزی اشتهارد میگوید: استان البرز در گذشته ۱۷۴ رشته قنات داشته که ۴۵ رشته قنات آن در اشتهارد بوده که نیمی از آنها در سه سال اخیر احیاء یا مرمت شده است.
قوامی افزود: برخی از قناتهای این منطقه بیش از ۴۰ سال بوده که آبی نداشته، اما اکنون با اجرای طرح احیاء مرمت، این قناتهای به بهره بردای رسیده و بیش از ۳۰ خانوار از آن استفاده میکنند.
رضایی مدیر آب و خاک البرز نیز درباره ضرورت احیاء قناتها در میزان تامین آب منطقه گفت: مرمت ۱۰۷ رشته قنات، حدود ۶ تا ۷ میلیون متر مکعب منابع آب استان را تامین کرده است.
احیاء قنات در روستای پلنگ آباد استان البرز، باعث رضایت کشاورزان و باغدران منطقه شده است، به طوری که به غیر از تامین آب مرزاع و باغات کشاورزان، دامهای این روستا نیز سیراب شده اند.
قنات در فلات ایران سابقه بیش از ۳ هزار سال دارد و مردم مناطق مرکزی، شرق، جنوب و جنوب شرقی کشور که دسترسی محدودی به آب سطحی داشته اند از آب قنات بهره میبردند.
محرابیان مدیر توسعه و بهبود منابع آب کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه: ۴۱ هزار رشته قنات در کشور شناسایی شده است گفت: تاکنون ۲۶ هزار رشته آن احیاء و بازسازی شده است.
محرابیان افزود: سالیانه در هزار و پانصد تا ۲ هزار رشته قنات در کشور، عملیات احیائ و مرمت انجام میشود.
مدیر توسعه و بهبود منابع آب کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، بودجه مورد نیاز برای احیاء و مرمت قنوات در کشور برای هر کیلومتر را بیش از یک میلیارد تومان اعتبار دانست و اظهار داشت: برای احیاء و مرمت قنوات ۳۰ هزار میلیارد تومان هزینه شده که برای مرمت ۱۵ هزار قنات باقی مانده، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان دیگر نیاز است.
قناتهای به طور متوسط ۲۵ تا ۳۰ لیتر در ثانیه آب دهی دارند که با این حساب میزان دبی آب این ۲۶ هزار قنات احیاء شده در کشور معال ۸۰ برابر مخزن سد امیرکبیرخواهد بود.
بر اساس آمار معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، سالانه ۴ تا ۶ میلیارد متر مکعب آب، از قنوات استحصال میشود که این میزان با مرمت و بازسازی تا ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.