پخش زنده
امروز: -
ورود روزانه ۵۰۰ کامیون کمک و سوخت به غزه، بازگشت آوارگان به خانه هایشان، تضمین عبور و مرور بین شمال و جنوب نوار غزه، ورود ۶۰ هزار مسکن موقت و ۲۰۰ هزار چادر به نوار غزه از شروط اولیه حماس برای برقراری آتش بس هستند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، حماس با توافق آتش بس و پایان محاصره و بازسازی غزه موافقت کرد. این آتش بس، کامل و پایدار است و در سه مرحله صورت میگیرد. هر مرحله از آتش بس طی ۴۵ روز صورت میگیرد و شامل تبادل اسرا و اجساد و پایان محاصره و بازسازی غزه میشود. این جنبش در مرحله اول آتش بس، آزادی گروگانهای اسرائیلی زن، کودک، سالخورده و بیمار را مطرح کرده است. حماس شرط کرده است که در مرحله اول روزانه دستکم ۵۰۰ کامیون کمک و سوخت به سراسر نوار غزه برسد. بازگشت آوارگان به خانه هایشان، تضمین عبور و مرور بین شمال و جنوب نوار غزه، ورود ۶۰ هزار مسکن موقت و ۲۰۰ هزار چادر به نوار غزه در مرحله اول هم از دیگر شروط حماس است.
حماس همچنین توقف حملات شهرک نشینان به مسجدالاقصی و بازگشت وضع این مکان به قبل از سال ۲۰۰۲ را خواستار شد. خواسته دیگر حماس تضمین توافق از سوی قطر، مصر، آمریکا، ترکیه و روسیه است.
حماس همچنین شرط کرده است که طرح بازسازی خانهها و مراکز اقتصادی و مراکز خدماتی حداکثر طی ۳ سال اجرایی شود. این جنبش بررسی اجرای مرحله اول را قبل از آغاز مرحله دوم آتش بس و تضمین خروج نیروهای اسرائیلی و آغاز بازسازی را خواستار شده است.
متن کامل پاسخ جنبش حماس به چارچوب توافق پاریس
پایگاه اینترنتی عربی ۲۱ متن کامل پاسخ جنبش حماس را که دیروز به میانجیهای قطری و مصری تحویل داده شد، منتشر کرد.
حماس با انتشار بیانیه ای، اعلام کرد با نگاه مثبت در قبال پیشنهاد رفتار کرده است؛ به طوری که تضمین کننده آتش بس فراگیر و کامل، پایان جنگ علیه ملت فلسطین، کمک رسانی، تأمین پناهگاه، بازسازی، لغو محاصره نوار غزه و تبادل اسرا باشد.
در ادامه متن کامل پاسخ جنبش حماس میآید که شامل برخی اصلاحات در زمینه چارچوب توافق میشود و به همراه پیوستی در زمینه تضمینها و مطالبات با هدف توقف جنگ و رفع آثار آن است:
مرحله نخست (۴۵ روزه): هدف از این مرحله انسانی، آزاد کردن همه اسرای اسرائیلی اعم از زنان و کودکان (زیر سن ۱۹ سال و غیر سرباز)، افراد مسن و بیمار در ازای تعداد مشخصی از اسرای فلسطینی، افزایش کمکهای انسانی، تغییر محل استقرار نظامیان به خارج از مناطق مسکونی، اجازه برای آغاز بازسازی بیمارستان ها، منازل و تأسیسات در سرتاسر نوار غزه، اجازه دادن به سازمان ملل و آژانسهای آن برای ارائه خدمات انسانی و ایجاد پناهگاههایی برای ساکنان نوار غزه است که اجرای این اقدامات به شرح زیر است:
- توقف موقت عملیات نظامی، توقف عملیات شناسایی هوایی، تغییر محل استقرار نیروهای اسرائیلی به خارج از مناطق مسکونی در سرتاسر نوار غزه به طوری که در جوار خط فاصل مستقر شوند تا طرفها بتوانند روند تبادل اسرا و زندانیان را اجرا کنند.
- دو طرف به تبادل اسرای اسرائیلی (طبق آنچه در بالا ذکر شد) در ازای تعدادی از اسرای فلسطینی بپردازند. به شکلی که این اقدام تضمین کننده آزادی همه اشخاصی باشد که اسامی آنها در فهرستهای سابق مورد توافق ذکر شده است.
- افزایش ورود روزانه مقادیر کافی و ضروری کمکهای انسانی، سوخت و مشابه آن برای نیازهای ساکنان (که میزان آن در آینده مشخص خواهد شد) و همچنین فراهم کردن امکان ورود مقادیر مناسبی کمکهای انسانی به همه مناطق نوار غزه، از جمله شمال نوار غزه و بازگشت آوارگان به مناطق زندگی خود در سرتاسر مناطق نوار غزه.
- بازسازی بیمارستانها در سرتاسر نوار غزه و وارد کردن تجهیزات لازم برای احداث اردوگاهها برای ساکنان/ چادرها برای پناه دادن به ساکنان، ازسرگیری ارائه همه خدمات انسانی به ساکنان از جانب سازمان ملل و آژانسهای آن.
- آغاز مذاکرات (غیر مستقیم) درباره اقدامات لازم برای برقراری آتش بس کامل.
پیوست به همراه جزئیات مرحله نخست، بخش جدایی ناپذیر از این توافق است؛ به طوری که جزئیات دو مرحله دوم و سوم در حین اجرای مرحله نخست، مشخص شود.
مرحله دوم (۴۵ روزه): پیش از اجرای مرحله دوم، باید مذاکرات (غیر مستقیم) درباره اقدامات لازم برای ادامه توقف متبادل عملیات نظامی و ازسرگیری آتش بس کامل پایان یابد و این موضوع اعلام شود. هدف از این مرحله، آزاد کردن همه اسرای (غیرنظامی و سرباز) در ازای شمار مشخصی از اسرای فلسطینی، ادامه اجرای اقدامات انسانی مرحله نخست، خروج نیروهای اسرائیلی به آن سوی مرزهای نوار غزه، آغاز بازسازی فراگیر منازل، تأسیسات و زیرساختهای ویران شده در سرتاسر مناطق نوار غزه، بر اساس سازوکارهای مشخصی است که تضمین کننده اجرای آن و پایان دادن کامل به محاصره نوار غزه باشد و این اقدامات بر اساس آنچه در مرحله نخست درباره آن توافق شد، صورت خواهد گرفت.
مرحله سوم (۴۵ روزه): هدف از این مرحله، تبادل اجساد و پیکرهای اموات دو طرف پس از شناسایی آنها و ادامه اجرای اقدامات انسانی مراحل یک و دو بر اساس آن چیزی است که در مراحل یک و دو درباره آنها توافق خواهد شد.
پیوست چارچوب توافق: جزئیات مرحله نخست
- توقف کامل عملیات نظامی دو طرف و توقف همه فعالیتهای هوایی از جمله عملیات شناسایی در طول این مرحله.
- تغییر محل استقرار نیروهای اسرائیلی به خارج از مناطق مسکونی در سرتاسر نوار غزه به طوری که در جوار خط فاصل در شرق و شمال مستقر شوند تا طرفها بتوانند تبادل اسرا و زندانیان را انجام دهند.
- دو طرف به تبادل اسرای اسرائیلی زن و کودک (طبق آنچه در بالا ذکر شد) در ازای آزادی همه اسرای زن، کودک و سالمند (بالاتر از ۵۰ سال) و بیمار فلسطینی میپردازند؛ بدون استثناء کسانی که تا تاریخ امضای این توافق بازداشت میشوند. همچنین تبادل اسرا شامل آزادی ۱۵۰۰ نفر از اسرای فلسطینی میشود که حماس اسامی آنها را مشخص میکند و ۵۰۰ نفر از آنها افراد با احکام حبس ابد و حکمهای حبس طولانی مدت هستند.
- اتخاذ اقدامات حقوقی لازم که تضمین کننده بازداشت نشدن دوباره اسرای فلسطینی و عرب به همان اتهام سابق باشد.
- آزاد کردن اسرا به شکل متبادل و همزمان صورت میگیرد؛ به شکلی که آزاد کردن اسرا در این مرحله تضمین کننده آزادی همه افرادی باشد که اسامی آنها در فهرستهای سابق مورد توافق آمده است و اسامی و فهرستهای آنها پیش از اجرای این روند، بین دو طرف ارسال میشود.
- بهبود اوضاع اسرا در زندانهای رژیم اشغالگر و لغو اقدامات و مجازاتهایی که پس از هفت اکتبر ۲۰۲۳ علیه اسرا اتخاذ شد.
- توقف یورشها و تجاوزگریهای شهرک نشینان اسرائیلی به مسجدالاقصی و بازگشت شرایط مسجدالاقصی به پیش از سال ۲۰۰۲.
- افزایش روزانه ورود مقادیر کافی و ضروری برای نیازهای ساکنان (دستکم ۵۰۰ کامیون) کمکهای انسانی، سوخت و مشابه آن و همچنین فراهم کردن شرایط برای ورود مقادیر مناسب کمکهای انسانی به سرتاسر مناطق نوار غزه و به طور خاص شمال نوار غزه.
- بازگشت آوارگان به مناطق زندگی خود در سرتاسر نوار غزه و تضمین آزادی حرکت ساکنان و شهروندان با هر وسیله نقلیه و عدم ایجاد مانع در برابر آنها در سرتاسر مناطق نوار غزه به خصوص در حرکت از جنوب به سمت شمال.
- تضمین بازگشایی همه گذرگاههای نوار غزه، ازسرگیری حمل ونقلهای تجاری و اجازه دادن برای رفت و آمد افراد و انتقال کالا بدون هیچ نوع مانعی.
- رفع هر نوع محدودیت اسرائیل در زمینه حرکت مسافران، بیماران و مجروحان از طریق گذرگاه رفح.
- تضمین خروج همه مجروحان اعم از مرد، زن و کودک برای درمان در خارج از نوار غزه بدون هیچ نوع محدودیتی.
مصر و قطر رهبری تلاشها به همراه هر یک از طرفها که برای مدیریت و نظارت بر تضمین، تأمین و اجرای اقدامات زیر لازم باشد، برعهده میگیرند:
- فراهم کردن و ورود تعداد لازم و کافی دستگاههای سنگین برای آواربرداری.
- فراهم کردن تجهیزات و دستگاههای دفاع مدنی و تأمین نیازهای وزارت بهداشت.
- بازسازی بیمارستانها و نانواییها در همه بخشهای نوار غزه و وارد کردن تجهیزات لازم برای احداث اردوگاههای ساکنان/ برپایی چادرها برای پناه ساکنان.
- وارد کردن دستکم ۶۰ هزار مسکن موقت به طوری که از زمان آغاز اجرای این مرحله، هر هفته حدود ۱۵ هزار مسکن موقت وارد نوار غزه شود. افزون بر آن، ۲۰۰ هزار چادر با میانگین ۵۰ هزار چادر در هر هفته وارد نوار غزه شود تا کسانی که رژیم اشغالگر در طول جنگ منازلشان را ویران کرد، در آنها پناه بگیرند.
- آغاز بازسازی و تعمیر زیرساختها در سرتاسر نوار غزه، بازسازی شبکههای انتقال برق، خطوط ارتباطی و آبرسانی.
- تعیین طرحی برای بازسازی، تأسیسات اقتصادی، تأسیسات عمومی که به سبب حملات ویران شدند و تعیین جدول زمانی برای بازسازی به طوری که بازسازی در کمتر از سه سال انجام شود.
- ازسرگیری ارائه همه خدمات انسانی به ساکنان در سرتاسر نوار غزه از جانب سازمان ملل، آژانسها و به خصوص آنروا و همه سازمانهای بین المللی فعال برای آغاز کار آنها در سرتاسر نوار غزه مانند پیش از هفت اکتبر ۲۰۲۳.
- تأمین دوباره سوخت نوار غزه به میزان لازم برای ازسرگیری فعالیت نیروگاه و دیگر بخش ها.
- پایبندی رژیم اشغالگر به تأمین نیاز غزه در زمینه آب و برق.
- آغاز مذاکرات (غیر مستقیم) درباره اقدامات لازم برای ادامه توقف متبادل عملیات نظامی برای برقراری دوباره آتش بس کامل و متبادل.
عملیات تبادل به شکل گستردهای با میزان پایبندی به ورود کمکهای انسانی کافی، امداد و تجهیزات لازم برای پناه ساکنان مرتبط است که در بالا ذکر شد و درباره آن توافق میشود.