پخش زنده
امروز: -
سی و یکمین دوره جایزه جهانی کتاب سال برگزیدگانش را شناخت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، در این دوره پس از گزینش اولیه از بین بیش از هزار و ۶۰۰ عنوان کتاب شناسایی شده با موضوعات مختلف مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی، ۲۶۷ اثر با ۵۶ داور ارزیابی شد. سرانجام از بین ۲۴ اثر راه یافته به مرحله پایانی، با مشورت هیئت علمی، ۶ کتاب به عنوان آثار برگزیده این دوره معرفی شد.
در بخش «مطالعات اسلامی» آثاری در شاخههای مطالعاتی؛ علوم و معارف اسلامی، تاریخ علم، اقتصاد اسلامی، علم کلام، اخلاق، حدیث، فقه و حقوق اسلامی، تصوف و عرفان اسلامی، تاریخ اسلام و تمدن اسلامی، فلسفه اسلامی، مطالعات شیعی، اسلام معاصر، روانشناسی و علوم تربیتی اسلامی و در بخش «مطالعات ایرانی» بررسی و آثاری در شاخههای مطالعاتی؛ تاریخ و جغرافیای ایران بزرگ، تاریخ، تمدن و زبانهای ایران باستان، هنر و معماری ایران، زبان و ادبیات فارسی، علوم سیاسی و ارتباطات، زبان و زبانشناسی و ترجمه آثار متفکران ایرانی ارزیابی شدند.
کتابهای ارزیابی شده در این دوره به زبانهای آلمانی، ارمنی، اردو، ازبکی، اسپانیایی، اندونزیایی، انگلیسی، ایتالیایی، بلغاری، بنگالی، بوسنیایی، تاجیکی، ترکی استانبولی، چینی، روسی، عربی، فرانسه، گرجی و هندی بود و برگزیدگان این دوره از کشورهای ایران، ایرلند، روسیه، آلمان، بنگلادش، تونس و اسلوونی بودند.
آثار برگزیده به این شرح هستند؛
مطالعات اسلامی:
•فلسفه اسلامی
پیکرتراشی خود (تهذیب نفس): اسلام، انانیت و شکوفایی انسان، تألیف محمد عمر فاروق، دانشگاه میشیگان، ۲۰۲۱.
•تاریخ اسلام
حماسه حسینی در حافظه جمعی، تألیف محمد صادق بوعلاق، نقوش العربیه، ۲۰۲۲.
•اقتصاد اسلامی
ساختار اندیشه اقتصاد اسلامی، تألیف سامی الداغستانی، انتشارات کمبریج، ۲۰۲۱.
مطالعات ایرانی:
•ادبیات
زبان و ادبیات فارسی در داغستان (بافت فرهنگی و تاریخی)، تألیف پاتیمت ماگامدوا (فاطمه محمدونا) علیبکوا، ویراستار علمی: محمدوا، انتشارات صدرا و مرکز تحقیقات آکادمی علوم روسیه، ۲۰۲۲.
•تاریخ
رقابت تسلیحاتی در دنیای باستان، بزرگترین استحکامات دفاعی دوره باستان و شبکههای نظامی در شمال ایران، تألیف ابرهارد سوئر، جبرئیل نوکنده، حمید عمرانی رکاوندی، انتشارات آکسبو، ۲۰۲۲.
•هنر
مطالعات معماری ایرانی، برنارد اوکین، دانشگاه ادینبورگ، ۲۰۲۱.
جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران که به شناسایی و تقدیر از آثار برتر کشورهای دیگر در دو حوزه «مطالعات اسلامی» و «مطالعات ایرانی» میپردازد، در سال ۱۳۷۲ بنیانگذاری شد. در طول ۳۰ دوره گذشته ۲ هزار ۲۲۵ کتاب داوری شده که در مجموع هر دو حوزه ۲۷۹ اثر، یعنی ۵/۱۲ درصد، برگزیده شده است.
۱۶۲ عنوان از آثار برگزیده، یعنی ۵۸ درصد، به مطالعات اسلامی و ۱۱۷ اثر، یعنی ۴۲ درصد، به مطالعات ایرانی اختصاص داشته است. آثار برگزیده ۳۰ دوره گذشته به ۴۵ کشور دنیا تعلق داشته که بیشترین آنها به ترتیب از آمریکا، آلمان، فرانسه، انگلستان و مصر بوده است.