پخش زنده
امروز: -
کلم بروکلی که به عنوان یکی از سبزیجات معجزه گرد در سلامت بدن و درمان شناخته میشود میتواند گاهی تاثیر عکس داشته و شما را درگیر برخی مشکلات جدی کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ بروکلی چه سرخ شود و در کنار غذا به کار برود و چه به عنوان یک چاشنی برای سیب زمینی پخته استفاده شود، یکی از سبزیجات پرطرفدار در دنیا است. تنها جوانههای چشایی زبان نیستند که از طعم این سبزی در کنار غذاها منفعت میبرند، بلکه مصرف بروکلی مزایای مختلفی دارد. متاسفانه بسیاری از افراد با دانستن مزایای بروکلی در مصرف آن زیاده روی میکنند، اما باید بدانید مصرف هر چیزی به میزان بیش از حد مضر است. در این بخش با عوارض جانبی مصرف زیاد بروکلی آشنا خواهیم شد.
مضرات بروکلی برای سلامت بدن
همانطور که گفتیم مصرف متعادل کلم بروکلی، سبب پیشگیری از سرطان و بهبود عملکرد گوارش خواهد شد، اما اگر بیش از حد کلم بروکلی مصرف کنیم، عوارض زیادی را به همراه خواهد داشت که عبارتند از:
آسیب به سلولهای سالم و افزایش خطر ابتلا به سرطان
کلم بروکلی منبع بسیار عالی از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدانها فواید زیادی دارند و با رادیکالهای آزاد سیستم بدن مبارزه و مانعِ بروز آسیب اکسیداتیو به سلولهای ما میشوند. اما مصرف بیش از اندازه منابع سرشار از آنتی اکسیدان مانند کلم بروکلی نیز خطرناک است، زیرا آنتی اکسیدانها اگر بیش از حد باشند، علاوه بر هدف قرار دادن سلولهای سرطانی، سلولهای سالم اطراف آنها را نیز هدف قرار میدهند و خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند.
افزایش مشکلات روده، معده و کم آبی بدن
کلم بروکلی سرشار از فیبر است که به عنوان یک ملین طبیعی عمل میکند و سبب تسکین مشکلات گوارشی مانند سوء هاضمه، سندرم رودهی تحریک پذیر، نفخ شکم، درد شکم و... شده و حرکت روده را بهبود میبخشد و یبوست از بین میبرد، اما اگر کلم بروکلی بیش از حد استفاده شود و همراه آن آب کافی ننوشید، ممکن است بدن تان دچار کم آبی شود.
آلرژی و حساسیت
کلم بروکلی برای همه افراد مفید نیست و گرچه سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، فیتونها و ... است، اما در برخی افراد موجب ایجاد واکنشهای آلرژیک مانند مشکل در روند تنفس، خس خس سینه، سردرد، احتقان بینی، راش پوستی، خارش، درد معده و ... میشود. پس همه افراد نمیتوانند از خاصیتهای کلم بروکلی استفاده کنند. افرادی احتمالاً به کلم بروکلی حساسیت دارند که به سبزیجات چلیپایی مانند گل کلم، شلغم، کلم و ... حساسیت دارند.
افزایش خطر هیپوگلیسمی
کلم بروکلی به دلیل پایین بودن شاخص گلیسمی برای بیماران دیابتی یا افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت مفید است، اما اگر افراد دچار دیابت بیش از حد بروکلی مصرف کنند، ممکن است دچار افت قند خون یا هیپوگلیسیمی شوند.
کلم بروکلی سبب کاهش میزان جذب قند در جریان خون و جلوگیری از بالا رفتن ناگهانی سطح قند خون میشود. اگر قند خون تا سطح خطرناکی پایین آید فرد دچار افت قند خون یا هیپوگلیسیمی میشود که با علائمی مانند تاری دید، تند شدن ضربان قلب، رنگ پریدگی، خستگی، سرگیجه، گرسنگی بیش از حد، تشنگی بیش از حد و... همراه است. بیماران دیابتی به خصوص افرادی که دارو مصرف میکنند، باید در مصرف کلم بروکلی محتاط باشند، زیرا کلم بروکلی ممکن است با دارو تداخل داشته باشد.
افت فشار خون
فشار خون بالا دلیل اصلی مشکلات مختلف قلبی عروقی مانند سکتهی قلبی، سکتهی مغزی، ضربان قلب نامنظم و ... است. مصرف کلم بروکلی در حد اعتدال به دلیل داشتن پتاسیم فشار خون بالا را درمان میکند، زیرا پتاسیم مانند یک وازودیلاتور طبیعی عمل کرده و سبب شل شدن رگهای خونی و تنظیم فشار خون میشود، اما اگر کلم بروکلی زیاد مصرف شود، سطح بالای پتاسیم میتواند فشار خون را در حد خطرناکی پایین بیاورد و باعث افت فشار خون شود که با علائمی مانند خستگی، سرگیجه، حالت تهوع، افسردگی، سرد شدن پوست و ... همراه است. پتاسیم بیش از حد در سیستم بدن میتواند با داروها اختلال ایجاد کند پس افرادی که فشارخون بالایی دارند و دارو مصرف میکنند، باید اعتدال را در مصرف بروکلی رعایت کنند.
ناراحتی معده در مادران باردار و نوزادان
زنان باردار و شیرده میتوانند به حد اعتدال از کلم بروکلی استفاده نمایند، زیرا کلم بروکلی سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، فیتونها و ... است که در حفظ یک حاملگی سالم نقش بسزایی دارد و فولات موجود در آن سبب محافظت از نوزادان تازه متولد شده در برابر نقص لولهی عصبی مانند اسپینا بیفیدا میشود.
مصرف بیش از حد کلم بروکلی توسط خانمهای باردار سبب ایجاد مشکلاتی از قبیل درد شکم، گاز روده، انسداد روده و ... میشود. مصرف بیش از حد کلم بروکلی توسط مادران شیرده نیز ممکن است موجب ایجاد ناراحتی معده در نوزادان شود.
نگاهی به خواص و مزایای کلم بروکلی
طبق مطالعات اخیر، بروکلی شامل ترکیباتی است که خوردن آنها میتواند خطر سرطان را هم کاهش دهد. وقتی شما بروکلی میخورید انواع آنتی اکسیدانها و گلوکوزینولاتها را دریافت میکنید. گلوکوزینولاتها به طور عمده در گیاهان تیره چلیپائیان (گیاهانی از جنس کلم) مانند بروکلی یافت میشوند و خصوصیات ضد میکروبی و ضد سرطان دارند.
تحقیقات نشان میدهد که بروکلی به خصوص میتواند خطر سرطانهای گوارشی را به طور موثر کاهش دهد. با توجه به تحقیقات انجام شده نوعی ارتباط بین بیشتر خوردن گیاهان چلیپایی و پایین آمدن احتمال خطر سرطان معده وجود دارد؛ در حالی که تحقیقات قدیمیتر (سال ۱۳۹۱) نشان میدادند که این سبزیجات خطر سرطان روده بزرگ را کاهش میدهند. بروکلی علاوه بر خصوصیات ضد سرطان خود به طور کلی سلامت بخش گوارشی بدن شما را روز به روز بهتر میکند.
مضرات کلم بروکلی
هنگامی که شما (یک فنجان) بروکلی میخورید، ۱۰ درصد از فیبر روزانهای که پیشنهاد میشود دریافت کنید را به بدن خود میرسانید. این فیبرها سیستم گوارشی شما را سالم نگه میدارند و در عملکرد روده شما تاثیر مثبت خواهند داشت.
طبق مطالعات اخیر نه تنها مصرف بروکلی برای افراد جوانی که یبوست دارند مفید است، بلکه فیبر حل شده در بروکلی میتواند باکتریهای داخل شکم را به یک تعادل مطلوب برساند. بروکلی این کار را با افزایش رشد باکتریهای مفید شکم و کاهش هم زمان باکتریهایی در شکم که میتوانند مضر باشند، انجام میدهد.