پخش زنده
امروز: -
افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ با استفاده درست و به اندازه از مواد غذایی و ترک عادات غلط میتوانند تا حد زیادی قند خون خود را کنترل کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین که باعث افزایش متوسط قند خون میشود گزینههای بهتری برای مبتلایان به دیابت هستند. کنترل شاخص گلیسمی میتواند در جلوگیری از عوارض طولانی مدت دیابت نوع ۲ کمک کند. پنج غذای مغذی برای افراد مبتلا به دیابت شامل دانههای چیا، ماهی سالمون، سرکه بالزامیک سفید، دارچین و عدس است.
دیابت نوع ۲ چیست؟
دیابت نوع ۲ با گذشت زمان و به دلیل مشکل در رساندن قند (گلوکز) کافی به سلولهای بدن ایجاد میشود. (سلولها از قند برای سوخت / انرژی استفاده میکنند.) قند (گلوکز) بهترین سوخت برای سلولهای عضلانی و مغزی است، اما بدن برای انتقال آن به سلولها به انسولین نیاز دارد. وقتی انسولین در سطح پایین قرار دارد و نتواند وارد سلولها شود، منجر به افزایش سطح قند خون میشود.
با گذشت زمان سلولها در برابر انسولین مقاومت میکنند، اما پانکراس به ترشح انسولین بیشتری برای انتقال قند به سلولها نیاز دارد به همین دلیل قند بیشتری در خون باقی میماند، زیرا پانکراس در نهایت قادر به ترشح انسولین کافی نیست تا قند را برای تامین انرژی به سلولها منتقل کند.
چه مواد غذایی برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ توصیه میشود؟
برنامه غذایی افراد دیابتی میتواند از دستورات مختلفی پیروی کند و دارای نسبت متغیری از چربی ها، پروتئینها و کربوهیدراتها باشد.
بهتر است در برنامه غذایی افراد دیابتی سبزیجات، قندهای طبیعی گنجانده شود. کربوهیدراتهای مصرف شده باید گلیسمی کمی داشته و از سبزیجات تامین شود. چربی و پروتئینهای مصرف شده در درجه اول باید از منابع گیاهی تأمین شود.
شاخص گلیسمی:
کربوهیدراتها مواد اصلی در غذایی هستند که باعث افزایش قند خون میشوند. شاخص و بار گلیسمی قند خون اصطلاحات علمی مورد استفاده برای اندازه گیری تأثیر کربوهیدرات بر قند خون است.
غذاهایی با بار گلیسمی پایین (شاخص)، قند خون را به میزان متوسط بالا میبرند و بنابراین گزینههای بهتری برای افراد دیابتی هستند.مهمترین عواملی که میزان قند خون یک ماده غذایی (یا وعده غذایی) را تعیین میکند، مقدار فیبر، چربی و پروتئین موجود در آن است.
کربوهیدراتها را میتوان به دو دسته تقسیم بندی کرد:
کربوهیدراتهای پیچیده
کربوهیدراتهای ساده
به طور کلی کربوهیدراتها از سه بخش تشکیل میشوند که شامل فیبر، نشاسته و قند است.
در این بین فیبر و نشاسته کربوهیدرات پیچیده و قند کربوهیدرات ساده محسوب میشود.
کربوهیدارتهای ساده:
همانطور که گفتیم کربوهیدراتهای ساده قند هستند که مقداری از آنها به صورت طبیعی در برخی مواد غذایی وجود دارند، اما اغلب کربوهیدراتهای ساده به غذا اضافه میشوند.
کربوهیدراتهای پیچیده:
(غذاهایی با گلیسمی پایین یا غذاهایی با کربوهیدرات کم در برنامه غذایی دیابت نوع ۲ هستند) مانند:
فیبر
ویتامینها
پروتئین و چربی (هر دو به مقدار کم)
این مواد مغذی جذب گلوکز را کند کرده و سطح قند خون را با ثباتتر نگه میدارند.
مواد غذایی حاوی کربوهیدرات که باید یک فرد دیابتی نوع ۲ مصرف کند:
شامل کربوهیدراتهای پیچیده مثل برنج قهوه ای، گندم، کینوا، جو دوسر، میوه، سبزیجات، لوبیا و عدس است.
مواد غذایی حاوی کربوهیدرات که باید از مصرف آن اجتناب شود:
کربوهیدراتهای ساده و فرآوری شده هستند مانند:
شکر
ماکارونی
نان سفید آرد و کوکیها
شیرینی
نوشابههای گازدار
قندهای تصفیه شده
غلات صبحانه
آب میوه، آناناس
هندوانه
هندوانه
کربوهیدراتهای فرآوری شده
چربیهای ترانس
محصولات حیوانی پرچرب
لبنیات پرچرب
شربت ذرت حاوی فروکتوز بالا
شیرین کنندههای مصنوعی و هر نوع غذای کاملاً فرآوری شده.
سبزیجات نشاستهای
سبزیجات نشاستهای حاوی منابع مغذی مانند ویتامین ث هستند و کربوهیدرات بیشتری نسبت به سبزیجات سبز دارند، اما کربوهیدرات کمتری نسبت به غلات تصفیه شده دارند. میتوانید آنها را در حد متوسط مصرف کنید.
سیب زمینیها
کدو
ذرت
سایر سبزیجات
افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ باید از مقدار کربوهیدرات در وعدههای غذایی خود آگاهی بیشتری داشته باشند تا سطح قند خون آنها بالا نرود، یا اگر از انسولین تزریقی استفاده میکنند، دوز مناسب آن را بزنند.
چه نوع چربی توصیه میشود؟
اگرچه چربیها تأثیر کمی بر قند خون دارند، اما به عنوان بخشی از یک وعده غذایی، در کاهش سرعت جذب کربوهیدرات مفید هستند. چربیها بر روی سلامتی تاثیر میگذارند، اما ارتباطی با قند خون ندارند، به طور مثال:
چربی گوشت حیوانات خطر بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهند. با این حال به نظر میرسد لبنیات به ویژه لبنیات تخمیری مانند ماست این خطر را کاهش میدهد. همچنین با مصرف چربیهای گیاهی مانند روغن زیتون، آجیل، دانهها و آووکادو خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی کاهش مییابد.
علاوه بر این چربیها در ایجاد احساس سیری کمک میکنند و در کنترل ولع پرخوری و کربوهیدرات نقش دارند.
چه نوع پروتئینی توصیه میشود؟
پروتئین انرژی پایداری را تامین میکند که تأثیر نسبتاً کمی بر قند خون دارد. پروتئین به ویژه پروتئین گیاهی، باید بخشی از یک وعده غذایی یا میان وعده باشد. پروتئین نه تنها قند خون را ثابت نگه میدارد بلکه به ولع مصرف قند و احساس سیری بعد از خوردن غذا (سیری) نیز کمک میکند.
پروتئین میتواند از منبع حیوانی یا گیاهی باشد. با این حال، منابع حیوانی نیز اغلب منبع چربیهای اشباع ناسالم هستند.
گزینههای خوب پروتئین عبارتند از:
لوبیا
حبوبات
تخم مرغ
تخم مرغ
ماهی و غذای دریایی
محصولات لبنی ارگانیک
نخود فرنگی
سویا
گوشتهای بدون چربی مانند مرغ و بوقلمون
به توازن عناصر درشت مغذیها (چربی، پروتئین و کربوهیدرات) در وعده غذایی توجه کنید تا سطح قند خون پایدار داشته باشید. چربی، پروتئین و فیبر، به طور خاص جذب کربوهیدراتها را کاهش میدهند، بنابراین برای ترشح انسولین، حمل و نقل مداوم گلوکز به خارج از خون و به بافتهای هدف را فراهم میکنند.