پخش زنده
امروز: -
نخستین نشست گروه تماس بین المللی با حضور کشورهای همسایه افغانستان و به ابتکار جمهوری اسلامی ایران در کابل برگزار میشود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از کابل، این نخستین نشست گروه تماس بین المللی با حضور نمایندگان ویژه کشورهای منطقه و همسایگان افغانستان است که پس از روی کارآمدن حکومت سرپرست این کشور در کابل برگزار میشود، تشکیل گروه تماس بین المللی با موضوع افغانستان برای برون رفت از چالشهای موجود در این کشور و رسیدن به افغانستان با ثبات و امیدوار برای برای مردمش و امن برای همسایگان و منطقه، از ابتکارات جمهوری اسلامی ایران است که قبل از این در نشست «کازان» روسیه مطرح و در بیانیه پایانی آن آمده بود.
قرار است این نشست با حضور نماینده ویژه رئیس جمهور کشورمان در امور افغانستان، نمایندگان پاکستان، روسیه و چین به عنوان چهار کشور تاثیرگذار بین المللی و همسایگان افغانستان برگزار شود موضوعات مختلف از جمله مسائل سیاسی، امنیتی، مبارزه با تروریسم، همکاریهای اقتصادی، فرهنگی و حوزه محیط زیست در نشست نمایندگان ویژه کشورهای همسایه افغانستان در کابل مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
همچنین تشکیل نشدن حکومت فراگیر در افغانستان یکی از مهمترین دغدغههای کشورهای تاثیرگذار منطقه از جمله جمهوری اسلامی ایران و روسیه بوده است و انتظار میرود در این نشست این مسئله نیز مورد بحث قرارگیرد.
تشکیل گروه تماس بین المللی با حضور نمایندگان کشورهای همسایه افغانستان از مهمترین دستاوردهای نشست «کازان» روسیه بود که به ابتکار جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت و نشست کابل هم در چارچوب همین ابتکار برگزار میشود.
نشست کازان روسیه هفتم مهرماه امسال با حضور نمایندگان سیزده کشور منطقه از جمله ایران، روسیه، چین، هندوستان، پاکستان، افغانستان، ازبکستان، تاجیکستان، قزاقستان، قرقیزستان، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر برگزار شد.
حسن کاظمی قمی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان پس از برگزاری نشست کازان گفته بود: کشورهای همسایه به این جمع بندی رسیده اند که باید در یک حرکت جمعی و ابتکار منطقه ای، ضمن همکاری با حکومت سرپرست افغانستان، شرایط را در این کشور تغییر دهند.
همچنین نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان و رئیس نمایندگی سیاسی ایران درکابل در سخنانی درنشست کازان ضمن انتقاد از دخالتهای آمریکا در منطقه، سیاستهای ایالات متحده در امور افغانستان را در سالیان گذشته نادرست خواند و بر ضرورت همکاری بیشتر کشورهای همسایه برای کمک به حل مشکلات افغانستان، بدون اتکا به عنصر بیگانه تاکید کرد.
کاظمی قمی در این نشست خاطرنشان کرد: در برابر جبهه همسایگان افغانستان، بیگانگانی قرار دارند که اگر چه از منطقه دور هستند، اما منافع خویش، را برتری میبخشند و ارزشهای رایج جوامع خود را برای دیگران ترویج و تبلیغ میکنند.
نشست گروه تماس بین المللی با حضور نمایندگان ویژه کشورهای همسایه و منطقه در کابل در حالی برگزاری میشود که اخیرا سرپرست وزارت خارجه افغانستان نیز در نشست با سفرا و دیپلماتهای کشورهای همسایه و منطقه بر ضرورت به کارگیری راهکارهای منطقهای در حوزه افغانستان تاکید کرد.
امیرخان متقی در این نشست با تاکید بر تعامل مثبت با کشورهای منطقه و جهان، از دیپلماتهای حاضر در این نشست خواست پیام حکومت سرپرست افغانستان را به کشورهای متبوع خود برسانند تا افغانستان و منطقه بتوانند به صورت مشترک از فرصتهای جدید در منطقه به نفع حکومتها و ملتهای خود استفاده کنند.
متقی، وضعیت روابط دیپلماتیک حکومت سرپرست افغانستان با کشورهای منطقه را قابل توجه دانسته و گفته است که این کشورها برای افزایش و تداوم «تعامل مثبت» با حکومت سرپرست، مشورتهای منطقهای انجام دهند. در این نشست که هفته گذشته در وزارت امور خارجه افغانستان برگزار شد، سفرا و روئسای نمایندگیهای دیپلماتیک روسیه، چین، ایران، پاکستان، ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان، هند، ترکیه و اندونزی حضور داشتند.
به باور آگاهان، نشستهای منطقهای با حضور نمایندگان کشورهای همسایه افغانستان میتواند به حل چالشهای این کشور کمک کند، زیرا این کشورهای همسایه و منطقه هستند که تحت تاثیر وضعیت نابسامان و مشکلات این کشور قرار میگیرد به عبارت دیگر امنیت، ثبات و رفاه اقتصادی در افغانستان میتواند به صورت مستقیم بر کشورهای همسایه و منطقه تاثیر گذار باشد، نا امنی در افغانستان کشورهای همسایه و منطقه را بیش از کشورهای فرامنطقه تهدید میکند و همچنین برقراری ثبات در این کشور مانعی در برابر مهاجرتهای دسته جمعی از این کشور خواهد شد؛ بنابراین گروه تماس بین المللی یک راهکار مناسب برای برون رفت از چالشهای افغانستان است، مردم این کشور که بیش از چهل سال جنگ و اشغالگری را تحمل کرده اند اکنون با فقر شدید اقتصادی و بیکاری به عنوان میراث شوم جنگ بیست ساله ناتو به فرماندهی آمریکا دست و پنجه نرم میکنند که رسیدگی به این معضل نیازمند اراده مسئولان این کشور و همکاری همسایگان و قدرتهای منطقهای است.
قرار است دومین نشست تماس بین المللی فردا در وزارت امور خارجه افغانستان برگزار شود.