جواد کچوئیان گفت: ماندلا با سپری کردن راهی دشوار، از درس های تلخ زندان و نابرابری نژادی برای توسعه آفریقای جنوبی استفاده و آینده خوبی برای مردم این کشور بوجود آورد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه مراسم یاد بود نلسون ماندلا در تهران در گفتگو با خبرنگاران گفت: نلسون ماندلا الگوی مقاومت در مقابل ظلم بود.
علی جنتی علت حضورش در این مراسم را احترام به مقام نلسون ماندلا دانست و گفت: او شخصیتی کم نظیر و نماد مقاومت و مبارزه با تبعیض نژاد بود.
وی شخصیت ماندلا را الگویی برای تمام ملت هایی دانست که برای مقابله با ظلم تلاش می کنند.
محمد شریعتمداری معاون اجرایی رئیس جمهور به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در مراسم ادای احترام و یادبود نلسون ماندلا در پرتوریا صبح امروز به وقت تهران وارد فرودگاه ژوهانسبورگ در آفریقای جنوبی شد.
نلسون ماندلا رهبر جنبش مقابله با نژادپرستی آفریقای جنوبی 14 آذر در سن 95 سالگی درگذشت. ماندلا 27 سال از عمر خود را در راه مبارزه با نژادپرستی و آپارتاید (تبعیض نژادی) در زندان گذراند.
در مراسم تدفین ماندلا در روستای کونو - محل تولد وی - قرار است حدود 50 تن از سران و مقامات ارشد کشورهای مختلف جهان شرکت کنند.
ماندلا 24 آذر در زادگاهش روستای «کونو» که به گفته خودش زیباترین دوران زندگیش را درآنجا گذرانده بود در کنار قبور والدین خود به خاک سپرده می شود. ماندلا رهبر مبارزه علیه نژادپرستی و نخستین رئیسجمهور سیاهپوست آفریقای جنوبی بود. او که در کشورش به «مادیبا» (پدر بزرگ مردم آفریقای جنوبی) شناخته می شد پس از پایان دوره ریاست جمهوری اش در سال 1999، با وجود درخواست مردم آفریقای جنوبی برای باقی ماندن در قدرت، بازنشستگی خود را از صحنه سیاست اعلام کرد و از آن پس به فعالیت های اجتماعی و حقوق بشری پرداخت.
وی تا سال 2008 میلادی در فهرست تروریستی آمریکا قرار داشت. ماندلا رهبر کنگره ملی آفریقا بود که در میان 52 گروه تروریستی جهان قرار داده شده بود. این گروه مبارزات سیاهپوستان را بر ضد رژیم آپارتاید رهبری می کرد.
وزارت امور خارجه آمریکا کنگره ملی آفریقا را در دهه 1980 میلادی سازمان تروریستی نامید . ماندلا در سال 1964 به اتهام خرابکاری و توطئه برای براندازی دولت، زندانی و در سال1990 آزاد شد. او پس از آزادی از زندان در نخستین انتخابات آزاد آفریقای جنوبی در سال 1994 میلادی به عنوان رئیس جمهوری این کشور انتخاب شد.
جرج دبلیو بوش رئیس جمهوری سابق آمریکا با امضای لایحه ای نام ماندلا را از فهرست تروریسم حذف کرد. کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل از ماندلا به عنوان فردی صریح و دلسوز که اهمیت بسیاری برای مردم سالاری و اقتدار نهادهای دولتی قائل بود، یاد کرد.