پخش زنده
امروز: -
عدس یکی از حبوبات پرطرفدار و بسیار پرسود برای بدن است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ عدس از خانواده حبوبات است که منبع مطلوب پروتئین، فیبر، ویتامینهای گروهی B، آهن و پتاسیم است و احتمالا عدس سبز یا عدس قهوهای را در فروشگاهها دیدهاید، اما این مادهی غذایی انواع مختلفی دارد و به رنگهای قرمز، نارنجی، زرد و سیاه هم یافت میشود.
خواص عدس
عدسها منبع عالی از مولیبدنوم و فولات هستند، همچنین غنی از فیبر، مس، فسفر و منگنز میباشند و علاوه بر این، سرشار از آهن، پروتئین، ویتامین ب ۱، پانتوتنیک، روی، پتاسیم و ویتامین ب ۶ است.
عدس همچنین غنی از کربوهیدراتهای پیچیده و مواد مغذی است که باعث افزایش متابولیسم بدن میشوند و به سوزاندن چربی کمک میکنند، از مهمترین خواص عدس برای سلامتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بهبود سلامت قلب
در بسیاری از رژیمهای غذایی سالم مانند رژیم غذایی دش (DASH) و رژیم غذایی مدیترانهای به افزایش مصرف غذاهای گیاهی از جمله حبوبات تاکید میشود، عدس به همراهی لوبیا و نخود جزئی از خانوادهی حبوبات هستند.
عدس منبع خوب فیبر، فولات و پتاسیم به شمار میرود که همگی از سلامت قلب حمایت میکنند، افزایش مصرف فیبر میتواند سطح کلسترول بد (LDL) را کاهش دهد، از بروز بیماری قلبی پیشگیری کند و حتی از سرعت پیشرفت این بیماری در افراد پرخطر بکاهد.
پتاسیم، کلسیم و منیزیم موجود در عدس فشار خون را بهطور طبیعی کاهش میدهند، به همین دلیل، غذاهای سرشار از این مواد معدنی بخش مهمی از برنامهی غذایی DASH هستند، از سوی دیگر، عدس مملو از پروتئین است و جایگزین خوب گوشت محسوب میشود، هنگامی که در رژیم غذایی خود گوشت را با مواد غذایی پرفیبر مانند عدس جایگزین میکنید، خطر ابتلا به بیماری قلبی کمتر میشود.
کنترل قند خون
دیابت زمانی ایجاد میشود که لوزالمعدهی شما انسولین کافی تولید نمیکند یا بدنتان نمیتواند بهدرستی به اثرات انسولین پاسخ دهد، درنتیجه، قند خون افزایش مییابد، با گذشت زمان، بالا بودن مداوم قند خون به مشکلاتی مانند بیماری قلبی، بیماری کلیوی و آسیب عصبی منجر میشود، تحقیقات متعدد نشان دادهاند که افزایش مصرف حبوبات مانند نخود، لوبیا و عدس میتواند به افراد مبتلا به دیابت در کنترل قند خون کمک کند.
پیشگیری از چاقی
فیبر موجود در عدس حجم معده را پر و اشتها را کنترل میکند، به همین دلیل میتواند کالری دریافتی شما را کاهش دهد و به لاغر شدنتان کمک کند، نتایج به دست آمده از یک مطالعه نشان داد که جایگزین کردن غذاهای پرکالری با حبوبات اثرات مفیدی روی درمان چاقی و پیشگیری از اختلالات مرتبط با آن مانند بیماری قلبی-عروقی، دیابت و سندرم متابولیک دارد.
پیشگیری از سرطان
هم مطالعات آزمایشگاهی و هم مطالعات انسانی نشان دادهاند که عدس دارای خواص ضدسرطانی است و میتواند خطر ابتلا به بعضی از انواع سرطان از جمله سرطان سینه و سرطان رودهی بزرگ را کاهش دهد.
مبارزه با خستگی
کمبود آهن یکی از علل شایع خستگی است، ۲ نوع آهن در رژیم غذایی وجود دارد: آهن هِم که در گوشت و ماهی یافت میشود و آهن غیرهِم که غذاهای گیاهی مثل عدس منبع خوب آن هستند.
آهن غیرهِم برای افرادی که بهدلیل بیماری، گیاهخواری یا سایر عوامل گوشت مصرف نمیکنند، گزینهی مناسبی است، با این حال باید به یاد داشته باشید که بدن نمیتواند آهن غیرهم را بهخوبی آهن هِم جذب کند، بنابراین سعی کنید غذاهای گیاهی را با غذاهای غنی از ویتامین C مانند مرکبات، انواع توت و فلفل دلمهای بخورید تا جذب آهن غیرهم در روده افزایش یابد.
برای بهرهمند شدن از خواص عدس میتوانید آن را به روشهای مختلف در رژیم غذایی خود بگنجانید، برای مثال، میتوانید آن را به انواع سوپ، خورشت یا سالاد بیفزایید یا از آن در ترکیب با گوشت استفاده کنید.
اگر از کنسرو عدس استفاده میکنید، فهرست مواد تشکیلدهندهی آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که سدیم (نمک) یا مواد مضر دیگری به محصول اضافه نشده است، اگر کنسرو عدس حاوی سدیم زیادی است، محتویات آن را با آب بشویید تا میزان سدیم کاهش پیدا کند.