پخش زنده
امروز: -
مقادیر شفافیت آب (قابلیت رویت دیسک سشی) با استفاده از دادههای ماهوارهای در خلیج فارس و دریای عمان، بدست عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، مدل سازی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر کیوان کبیری با اعلام این خبر گفت: آگاهی و داشتن اطلاعات از شفافیت آب دریا برای حفظ سلامتی محیط زیست دریایی بسیار حیاتی است؛ لذا به همین منظور روشی برای اندازه گیری این پارامتر با استفاده از دادههای ماهوارهی سنجنده Sentinel-۳ (OLCI) برای دریاهای جنوبی ایران (خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان) مدل سازی و توسعه داده شد.
وی در خصوص دلیل انتخاب این دادههای ماهوارهای گفت: دلیل انتخاب این دادههای ماهوارهای در کنار جدید بودن، دسترسی آزاد و بدون هزینه به آنها میباشد. با تجزیه و تحلیل این دادههای ماهوارهای در کنار اندازه گیریهای میدانی انجام شده در قالب هشت گشت دریایی کاوشگر خلیج فارس در این دریاها، مدلی بومی و بهینه شده برای دریاهای جنوبی ایران به منظور تخمین مقادیر شفافیت آب توسعه داده شد.
این پژوهشگر افزود: این مدل که بر پایه دو باند آبی و سبز این سنجنده است، نتایجی دقیقتر و مؤثرتر از مدلهای جهانی موجود به دست داد که در نهایت فرمولی دقیق برای تخمین مقادیر قابلیت رویت دیسک سشی (Secchi disc depth) که نمایانگر شفافیت آب میباشد در این مناطق ارائه کرد. اهمیت این پژوهش در آن است که تغییرات در شفافیت آب دریاها میتواند اطلاعات زیادی درباره سلامت محیطهای دریایی و تأثیر آلودگیهای مختلف (اعم از طبیعی و یا با منشا انسانی) ارائه دهد. این پژوهش به پایش و درک این تغییرات با استفاده از دادههای ماهوارهای که مناطق گسترده تری را پوشش میدهند و هزینهی بسیار کمتری نسبت به اندازهگیریهای سنتی میدانی در دریاها دارند، کمک میکند.
بر اساس نتایج این تحقیق، نوسانات سالانه مقادیر قابلیت رویت دیسک سشی در دریای عمان ۵ تا ۱۸ متر میباشد که به طور مشخصی بیشتر از این نوسانات در خلیج فارس (۴-۱۲ متر) وتنگه هرمز (۷-۱۰ متر) است. در نهایت شایان ذکر است که این پژوهش مبنایی برای استفاده از داده های ماهوارهای به منظور نظارت بر کیفیت آب در این دریاهای جنوبی ایران است و کمک میکند تا این محیطهای دریایی مهم را حفاظت و مدیریت کنیم. نتایج این پژوهش در قالب مقالهای ISI در مجله "علوم محیطی و پژوهش آلودگی ها" به چاپ رسیده است.