به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، در برنامه بالاتر امشب شبکه خبر موضوع عملکرد مدیران ورزشی یا غیرورزشی با حضور میهمانان برنامه، آقایان فتح الله زاده مدیر عامل سابق باشگاه استقلال و فائقی معاون سابق سازمان تربیت بدنی و کارشناس ورزشی بررسی شد.
مقدمه مجری: رهبر انقلاب در دیدارهای اخیر خودشان رقابت واقعی را یکی از ارکان مهم انتخابات عنوان کرده بودند به این معنا که دیدگاهها، طیفها، جریانات مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بیایند و در مسابقه بزرگ انتخابات شرکت کنند و یک رقابت واقعی را شکل بدهند.
یکی از مسائلی که روی آن اختلاف نظرهای جدی وجود دارد این است که در حوزه ورزش ما صرفاً مدیر ورزشی داشته باشیم یعنی به معنای این که مدیریت یک فردی باشد که قبلا در حوزه ورزش کار کرده باشد یا نه اگر یک مدیر کارآمد خوبی بود، اما ورزشی هم نبود میتواند در آن مسند حضور پیدا کند و کارش را انجام بدهد.
پخش گزارش
سوال: آقای فتح الله زاده شما با کدام یک از طیفهای نظریه هم نظر هستید؟ فکر میکنید باید مدیرانی که در حوزه ورزش میآیند و مدیر میشوند حتماً سابقه ورزشی داشته باشند یا نه اگر صرفاً مدیر خوبی هم بودند و سابقه ورزشی هم نداشتند خوب است که در آن جایگاه مدیریتی قرار بگیرند؟
فتح الله زاده: مقوله ورزش یک صنعت اقتصادی است، حجم گردش مالی که در این حوزه دارد کار میکند، از پتروشیمیها بالاتر است میدانید که پتروشیمیها با هزینههای کلانی دارند کار میکنند، در رتبههای جهانی اقتصاد هم ورزش رتبه دهم است یعنی از پتروشیمیها بالاتر است، از نفت بالاتر است، یعنی در این چرخه ما نمیتوانیم بیاییم خط کشی کنیم و بگوییم ورزشی باشد یا مدیر سیاسی، اقتصادی و فرهنگی باشد.
شما در یک دانشگاه که میروید در دانشگاه شما فیزیک دارید، شیمی، ریاضی، نقاشی و هنر دارید، رئیس دانشگاه را نمیتوانید طوری انتخاب کنید که به همه اینها مسلط باشد، مدیری که شما برای آن دانشگاه انتخاب میکنید باید این توانمندی و قدرت را داشته باشد که ابزار و مدیران و اساتیدی را که در کار خودشان نخبه هستند جمع کند و برای همه اعضای دانشگاه یک خروجی مثبت انجام بدهد، یک زمان یک مدیر الکی اسمش فقط سیاسی است، نوچه سیاسی است با دو نفر ارتباط پیدا کرده، حزبی بوده
سوال: شما به کدام معتقد هستید؟
فتح الله زاده: اجازه بدهید عرضم را تمام کنم یک موقع است شما شخصیتی مثل آقای دکتر آقا محمدی، آقای میرولد، آقای ایروانی، آقای دانشجو اینها را در این سطح میبرید به ورزش اضافه میکنید اینها راهگشا هستند، یک زمان از دو آدم معمولی گفتم میآورید آنجا هیچ چیز نیستند، ورزشی هم نیستند، من اعتقاد دارم هم ورزشی و هم غیر ورزشی مثلا آقای صفایی فراهانی ورزشی نبود، ولی نمره قبولی خوبی آورد.
سوال: پس میگویید اگر غیر ورزشی هم نبود اشکالی ندارد.
فتح الله زاده: باید توانمند باشد.
سوال: آقای فائقی نظر شما چیست؟ شما فکر میکنید باید صرفاً مدیری که در حوزه ورزش کار میکند سابقه ورزشی داشته باشد یا نه، اگر مدیر کار آمد و توانمندی بود میتواند آن عرصه مدیریتی را به خوبی مدیریت کند؟
فائقی: پدیدهها در دنیا در تعامل هستند، هر پدیدهای یک اثر روی پدیده دیگر میتواند داشته باشد، ورزش خدمت بزرگی را در حوزه مدیریت انجام داده است، تولد کلمه منیج انگلیسی از ورزش است یعنی همان مانژ، سوارکاری همان مانژ را میگذاشتند برای هدایت سوار و این به تدریج وارد علم مدیریت شد و آن منیج متولد شد که ما الان داریم در مورد فارسی یا عربی آن که مدیریت باشد، صحبت میکنیم و یک بحث دیگر که در این حوزه مدیریت، ورزش خدمت کرده تئوری به نام تئوری بازیها است. وقتی این تئوری به صنعت آمد، آرایش کارخانهها و ماشین آلات برگرفته از این تئوری است و این هم خدمتی است که ورزش کرده است، اما این که بگوییم ورزشی و غیر ورزشی، ببینید ما که موحد هستیم چرا همش دنبال ثنویت و دوئیت هستیم، نیاییم بین دو طبقهای که میتوانند هر دو اثرگذار باشند در بحث ورزش اختلاف ایجاد کنیم، اگر عزیزی وجود داشته باشد که قهرمان باشد و آینده نگر باشد و تفکر راهبردی داشته باشد، بتواند نظارت و کنترل را در دستور کار خوب انجام بدهد، مهارتهای خاص ارتباطی را ایجاد کند، پاسخگو باشد، دارای تکنیکهای متقاعدسازی باشد، هوش هیجانی داشته باشد، خلاق و اثربخش باشد، این خیلی عالی است، اما ببینید شد چند پارامتر، قهرمانی یک پارامتر است آن هم نه فراگیر، در یک رشته قهرمان بله، وزنه برداری برای مدیریت وزنه برداری، کشتی برای مدیریت کشتی، فوتبال برای مدیریت فوتبال
سوال: این هم خودش میتواند خوب باشد، شاید فردی در حوزه فوتبال، در حوزه کشتی خیلی فرد توانمندی باشد، اما در مدیریت آن حوزه ورزشی شاید اصلاً خوب نباشد.
فائقی: ما داریم در دنیایی زندگی میکنیم، در انقلاب چهارم هستیم مباحثی که الان مطرح کردیم برای دوران اول است، در انقلاب چهارم آن قدر دانش پیشرفت کرده است که دیگر بحث اینها را به نظر من خیلی باید به آن دقت خاصی داشته باشیم بیاوریم در این بحث، من عذر میخواهم یک مثال بزنم الان مد شده بعضی از عزیزان هستند در فراکسیونهای ورزشی برای این که اسم در کنند و چند رای بیاورند و در حوزه اش برود کارهایی بکند میآید این حرف را که الان هست میزند، من میروم حمایت میکنم این ورزشکاران چرا نباید بیایند مدیریت کنند، اینها بیایند مدیریت را در دست بگیرند، خوب این باعث میشود ما در جامعه مان تفرقه ایجاد کنیم. مباحثی که الان ما به آن پرداختیم به نظر من دوئیت است و این دوئیت برای جامعهای که باید به سمت وحدت حرکت کند، حرفهای تکنیکی خوبی نیست.
سوال: آقای فتح الله زاده با آقای فائقی هم نظر هستید یا فکر میکنید الان شرایط موجود ورزش ما است که به هر حال طیفی هستند که دارند از این که مدیران ورزشی ما حتماً باید سابقه ورزشی داشته باشند دفاع میکنند، اما طیفی هستند که میگویند نه، صرفاً ورزشی بودن، اما اگر شما نتوانید باشگاه را خوب مدیریت کنید در حوزههای مختلف، خودتان هم مبتلا به بودید در موضوعات مختلف، در صحبتها و مصاحبههای شما هم این بحثها پیش آمده است، نظر شما چیست؟
فتح الله زاده: آقای مهندس فائقی تقریباً همان صحبتهایی که بنده کردم مفصلتر و تکنیکیتر بیان کردند. برای اینکه موضوع را کمی روشنتر و سادهتر کنم، مثال میزنم آقای آریگو ساچی تیم ملی ایتالیا را به فینال جام جهانی برد، ولی ایشان هیچ وقت فوتبالیست نبوده ایشان روزنامه فروش بوده است، یعنی اصلاً فوتبال بازی نکرده است، ولی یکی از بهترین مربیهای جهان ایشان است، یا مثلاً یکی از بهترین فوتبالیستهای جهان آقای میشل پلاتینی بوده، ولی در کار مربیگری اصلاً موفق نبوده است، در کشور ما آقای فرهاد کاظمی اصلاً فوتبالیست نبوده، ولی مربی خوبی بوده میخواهم بگویم نمیتوانیم بگوییم صرفاً اگر شما ورزشی باشید موفق هستید و باید بیایید در ورزش و غیر ورزشی نباید بیاید، چون ما در ایران امتحان پس دادیم، بعضیها ورزشی بودند آمدند موفق نبودند و بعضیها غیر ورزشی بودند آمدند موفق بودند. ما باید از عقلانیت استفاده کنیم، توانمندی افراد را در میدان بسنجیم مثلاً خود ما اشتباهاتی در ورزش داریم که من آنها را نمیپسندم. مثل این که ما میگوییم حتماً در هیئت مدیره ما باید پیشکسوت باشد، این که پیشکسوت ورزش آنجا باشد خوب است، ولی ما باید برویم دنبال پیشکسوتی که در آن رشتهای که ما در آن هیئت مدیره میخواهیم بیاوریم، ما در هیئت مدیره فوتبالیست نمیخواهیم، ما در هیئت مدیره اقتصاددان و حقوقدان میخواهیم ما باید معجونی داشته باشیم که بتواند آن چرخه را بچرخاند مثلاً خدا رحمت کند آقای ناصر حجازی را من به ایشان و به آقای پورحیدری خدا رحمت کند هم گفتم بیایید در هیئت مدیره اگر میخواهید من صحبت میکنم آن موقع هم آقای مهندس فائقی معاونت ورزشی سازمان را داشتند و آقای هاشمی هم رئیس سازمان بودند، تعامل خوبی بود و میشد این کار را انجام داد، خود آقای حجازی به من میگفت من در ستاد بیایم چه کار کنم؟ کار من این نیست، نیامد، اما به بعضیها تا اشاره هم نکردهای سریع میآیند خراب میکنند، شما مقوله هیئت مدیره دو باشگاه بزرگ کشور را در این ۱۰ -۱۵ سال اخیر مطالعه کنید، میبینید ما خیلی پس رفتیم، آقای فائقی بگویید پنج سال که ایشان در سازمان بود و ۶ سالی که من در سازمان بودم آیا یک ریال گرفتم؟ یک ریال نگرفتم نمیدادند، میگفتند مدیر باید خودش پول در بیاورد، خوب مدیرهایی که ما الان میگذاریم نمیتوانستم پول در بیاورم با پیشکسوتان نمیتوانستم پول در بیاورم، ناصر خان که نمیتوانست برای ما پول در بیاورد، منصور خان که نمیتوانست پول در بیاورد؛ بنابراین آقای ایروانی آمد، آقای آقا محمدی آمد، آقای میرولد آمد، وزنه رفت بالا ما هفت سال بدون این که از سازمان پول بگیریم اداره کردیم، این طرف آدمش رفت در جای درست استفاده شد، ناصر خان شد سرمربی تیم، منصور خان شد مدیر تیم یعنی یک همگرایی داشتیم هر کس در رشته خودش البته همانطور که گفتم استثنا داریم. الان ممکن است ما یک اقتصاددان برجسته داشتیم که پیشکسوت ورزش فوتبال هم بوده است بله او ارجحیت دارد بیاید در هیئت مدیره، ما باید از این زاویه نگاه کنیم که ببینیم داشته ما چیست، چه میخواهیم و راهبردمان چیست و به کجا میخواهیم برسیم و ابزار چه میخواهیم؛ بنابراین من اعتقاد دارم که اصلاً نمیتوانیم بگوییم ورزشی باشد، موفق هستیم یا غیر ورزشی باشد، ما عقلانیت و آدمی که تخصص دارد و کار بلد است و تاثیرگذار است
سوال: بخواهیم دقیقتر بپرسیم مثلاً در صحبتهای قبلی این انتقاد به خود شما وارد بود که به عنوان یک مدیر ورزشی به مسائل مالی، به نحوه مدیریت مالی شما انتقاد وارد بود، شما این را چگونه ارزیابی میکنید؟ به هر حال اینها هم است.
فتح الله زاده: باید ببینیم که کسی که انتقاد میکند درجه خودش چیست، هیچ وقت یک ستوان نمیآید به یک سرلشگر ایراد بگیرد ما اینجاها اشکال داریم.
سوال: سرلشکر هم میتواند اشتباه کند.
فتح الله زاده: بله میتواند، ولی ستوان نمیتواند ایراد بگیرد که عمومیت به آن بدهد. اگر شما آخرین دوره ما را میفرمایید، من آنجا را بگویم، اگر قبل را میخواهید که سابقه ما خیلی روشن است، چون من تنها مدیری در ایران هستم که یک زمین استادیوم درست کردم ۲ هزار میلیارد قیمت آن است، یک نفر را مثال بزنید که در ایران توانسته باشد این کار را انجام بدهد کمپ ناصر حجازی را من ساختم و زمینش را از زمین شهری گرفتم نه وزارت ورزش، بغض و کینه را کنار بگذاریم، مدرک جلو بگذاریم و حرف بزنیم اگر شما در آن برنامه یادتان باشد که گفتند مثلاً ما دوبار پول گرفتیم، کدام بانک به یک چک دو بار پول میدهد و چرا نمیآیند از من این پول را بگیرند؟ تهمت فرق میکند، شما باید با مدرک صحبت کنید. یکی از مقولههایی که ما در مسائل اجتماعی ضربه میخوریم این است که اجازه میدهیم هر کسی بیاید هر حرفی را بزند، ببینید ما آمدیم که استقلال و پرسپولیس برند هستند، برند ترش کنیم، ولی با این رفتارها آمدیم برند این دو باشگاه را نابود کردیم. الان سازمان خصوصیسازی برادر بزرگواری که جدیداً آمده آقای رحمتی یکی از افراد فرهیخته و کاربلد است سه ماه است که آمده جمع کرده، ولی قبل از آن ما همش تنش داشتیم، برند باشگاه استقلال و پرسپولیس ۷۰ درصد افت کرده است.
امروز سازمان خصوصیسازی دنبال خریدار است و خریدار پیدا نمیشود و در آخر به شما قول میدهم این دو تیم را خصولتی و دستوری به دو شرکت خصولتی، چون کسی نمیخرد برای این که ما هزینه ورزش را بالا بردیم. یک زمانی خود آقای فائقی هم میداند، عنوان میکردیم شما باشگاه استقلال را سه ساله به من بدهید، من قرضهایش را میدهم و درآمدزایی هم میکنم الان میگویم، نمیآیم، چون آن موقع که میگفتند بیا دو دوتا چهارتا میکردیم اقتصاد، علمی است روزی که من میگفتم میتوانم اینجا را درست کنم هزینه باشگاهها ۳۰۰ میلیارد بوده، میشد برای استقلال و پرسپولیس ۳۰۰ و ۳۵۰ میلیارد را درآورد، ولی الان هزینه باشگاه ۸۰۰ میلیارد شده است یعنی شما هر سال ۴۰۰ میلیارد ضرر دارید، چه کسی میتواند این را جبران کند؟ به شما قول میدهم ۱۰ بار هم این را مزایده بگذارند، کسی دیگر نمیتواند بخرد.
سوال: آقای فائقی شما چطور فکر میکنید؟ فکر میکنید این که اگر مثلاً، چون آقای فتح الله زاده باشگاهها را مثال زدند، فکر میکنید اگر برخی از باشگاهها و برخی از رشتههای ورزشی ما الان خیلی وضعیت خوبی به لحاظ اقتصادی ندارند و دخل و خرجشان نمیخواند به خاطر این است که مدیران خوبی نداشتند؟ مثلاً صرفاً به آن وجه ورزشی بودنشان و تخصصی بودنشان در آن حوزه توجه شده یا نه واقعاً باید جور دیگری کار میکردند؟
فائقی: آقای فتح الله زاده یک شهادت از من خواستند اجازه بدهید من شهادت بدهم که آن دورهای که ما در خدمت ایشان بودیم، درست میگویند ما هیچ وقت بودجهای برای استقلال ندادیم و نبوده است آن زمان هم پول درآوردن به سادگی الان نبود و واقعاً سخت بود، چون جامعه ما هنوز خیلی در این حوزه اقتصاد ورزش ورود پیدا نکرده بود. من عذر میخواهم یک جمله بگویم این بحثی که ما امروز به آن میپردازیم این بحث برای جامعه سیاست زده است، برای جامعه علمی نیست، در جامعه علمی ورزش حوزهای است تحت عنوان حوزه اقتصاد شادی، ببینید مردم ما یک بار در ۸ آذر آمدند در خیابان شادی کردند تمام کشور، شما امکان ندارد یک پدیده دیگری بتواند چنین کاری را انجام بدهد. یک بار دیگر هم سال بعدی همان سال بود وقتی که تیم ما آمریکا را برد، باز مردم در سطح وسیع به خیابانها ریختند و شادی کردند. جامعه علمی ورزش را به نام دروازه اقتصاد شادی و طراوت و بهرهوری به آن نگاه میکند نه همین بحثهایی که آنجا مثلاً مدیرش چه باشد و مدیرش چطور باشد.
سوال: بالاخره برای اینکه بخواهیم یک اقتصاد خوب داشته باشیم یک مدیر خوب باید بالای سر آن صنعت داشته باشیم.
فائقی: بله هر وقت خواستیم اقتصاد شادی را در جامعه رشد بدهیم، آن موقع ما به ورزش نگاه علمی خواهیم داشت. این که میفرمایید بله من عرض کردم جامعه ما سیاست زده است، به خاطر این که ما داریم در جامعهای زندگی میکنیم که متاسفانه به معنای اصلی عدالت که واقع شدن هرچی سر جای خودش است اتفاق نیفتاده است. ببینید وقتی شما صحبت از مدیریت میکنید و میگویید اگر مدیر خوب بالا سر هر جایی باشد آنجا رشد میکند، ترقی میکند و رونق پیدا میکند. هرجا دیدیم که ما عقب ماندگی و خرابی داریم و نتوانستیم رشد کنیم و رونق داشته باشیم در آن جا آن فردی که عرض میکنم سر جای خودش نبوده است، وقتی در مورد باشگاه صحبت میکنیم باشگاه یک واحد اقتصادی است جایی است که ما باید آنجا را اقتصادی اداره کنیم وقتی مدیری به راحتی میآید زیان ایجاد میکند، یعنی چه؟ جامعهای که سیاست زده باشد مدیران کاربلد سر جای خودشان نمینشینند و وقتی مدیر کار بلد نباشد همین میشود که الان داریم چه مدیرش ورزشی باشد و چه غیر ورزشی
سوال: آقای فتح الله زاده چقدر هم نظر هستید؟
فتحالله زاده: من یک مثال دیگر بزنم شما میخواهید در باشگاه مدیری باشد که درآمدزایی کند، باید ابزارش باشد، اما نیست.
سوال: یعنی شما میگویید اگر باشگاهی وضعش خوب نیست ابزارش نیست و صرفاً نقش مدیر را کم میکنید؟
فتح الله زاده: چند جانبه است شما در دنیا جایی را پیدا کنید که یک باشگاه سه بالاسری داشته باشد، پیدا نمیکنید، الان خصوصیسازی یک بخش از باشگاههای استقلال و پرسپولیس است، وزارت ورزش یک بخش است و یک بخش هم نهادهای امنیتی هستند. حالا نهادهای امنیتی ورود به اقتصاد نمیکنند و این دو در برابر هم هستند الان با آمدن آقای رحمتی در خصوص سازی خیلی تعامل ایجاد شده، چون کارش را بلد است و باسواد است و دخالت نمیکند. من مثالی بزنم در شش ماهی که من آمدم شرکتی را پیدا کردم با ما قرارداد آمد ببندد آقای کاشانی را که عضو شورای شهر است من از ایشان خواهش کردم آمد، رفتیم منطقه ۵ پیش شهردار محترم نشستیم صحبت کردیم، ۱۶ طبقه که یک مجموعه در باشگاه استقلال در کمپ ناصرخان بسازیم. برآورد قیمتی که ما کردیم این کار در ۱۴ ماه انجام میشد و تحویل میدادیم، سهم ما، سود ما ۷۵۰ میلیارد بوده است نشد، نامه من رفت، آمد گفتند اینجا درصدش مشخص نیست، نشد، ببینید اگر خصوصی سازی بشود باشگاه خصوصی سازی بشود ما هم پیشکسوت خوب و مدیر داریم و هم بازیکن خوب داریم و مدیران دیگر داریم که ورزشی نیستند، ولی ورزش دوست هستند و کار را انجام میدهند، من فکر نمیکنم شما هیچ پروژهای پیدا کنید برای یک باشگاه در ۱۴ ماه ۷۵۰ هزار میلیارد پول بیاورد، خیلی پول است، بعد مسائل فرهنگی، مسائل ورزشی مسائل زمانبر است. بنده امروز بخواهم اپلیکیشن راه بیندازم و برای خودم کار کنم زمان میبرد، ولی تا من میآیم کارم را بکنم چنان میبندند، اصلا نمیتوانم کارم را بکنم، به بدهی اضافه میکنم و میروم.
ببینید در آن گذشته حالا آن هفت سالی که ما خدمت آقای فائقی بودیم، ضرر که نداشتیم بدون این که پول بگیریم، چون ما ترانسفر کردیم رفتیم، قانون باید مجلس ایجاد کند، مجلس ما الان بعضی از نمایندههای ما برای رای گرفتن دارند حرفهایی میزنند که منطقی نیست. مثلاً میگوید باید فلان بازیکن در مورد فلان باشگاه صحبت کند، فلان بازیکن فقط بازیکن است میخواهد سرمربی بشود، به آن سرمربی باید پول بدهید کار کند یا مجانی کار میکند؟ کدام سرمربی مجانی کار میکند؟ اینها به خاطر اینکه رای آن بازیکن را بگیرند، پشت رای بازیکنان ما میایستند و از آنها استفاده میکنند تا رای بگیرند و تا بخواهید از این نمایندهها وجود دارد. شما الان بگو که برنامه باشگاه داری ۲۰ سال است که ما به مجلس دادیم چرا تصویب نمیشود؟ چرا کسی نمیآید روی این کارهای ساختاری کار کند؟
فائقی: نه دو فوریت آن تصویب شده است، ولی زمانش نشده است.
فتح الله زاده: از دو سه ماه مانده به انتخابات همه ورزشیها، همه بازیکنان گل و بلبل هستند. هر کدام هم چهار نماینده کنارشان که بروند کار کنند، از الان شروع شده است من خودم ۱۸ دعوتنامه دارد تا امروز که بروم در شهرستانها که این دفعه یکی را هم نمیروم، برای اینکه به ما قول میدهند ورزش را درست میکنیم
سوال: قبلا میرفتید؟
فتح الله زاده: بله قبلاً ۴ -۵ بار رفتم، ولی کسانی که رفتم شما تحقیق کنید، کسانی هستند که پای کار میایستند. پیشنهادهایی داشتیم که هیچ وقت نرفتیم.
سوال: الان نکتهای در فرمایش شما مستتر بود در نقض حرف خودتان بود به نوعی، این که فرمودید مثلا از بازیکن میخواهند راجع به تیم نظر دهد، بازیکن فقط باید بازی اش را کند این در مورد آن مدیر هم شاید یک مقدار صدق کند.
فتح الله زاده: نه نمیگویم بازیکن فقط بازی اش را باید بکند، شرح دادم گفتم ما بازیکنی داریم بازیکن باید بازی اش را بکند، بازی کن با پیشکسوت فرق میکند. بازیکن که نمیتواند بیاید نظر مدیریتی بدهد باید کارش را بکند استخدام شده که بازی کند وظیفه او بازی کردن است، ولی میشود پیشکسوت، درس هم خوانده نظر میدهد در مورد باشگاهش باید نظر بدهد اتفاقا در مورد باشگاه باید پیشکسوتش نظر دهد اینها را با هم قاطی نکنیم.
سوال: منظور این که به مدیریتش بود
فتح الله زاده: نه به مدیریت که نظر نمیدهد. شما الان بازیکنی دارید در مورد مدیریت نظر دهد، من این را میخواهم یا نمیخواهم. اگر این حرف را بزند از نظر علمی غلط است.
سوال: نه بازیکن داریم که بیاید نسبت به این که مثلا باشگاه دارد اقتصادش خوب پیش میرود یا بد پیش میرود، پول ما را دادند یا ندادند یا باشگاه پول ندارد.
فتح الله زاده: نه آن نظر نیست، من نظر کلان باشگاه داری را عرض میکنم. شما میگویید میخواهید ساختار درست کنید، باشگاه از نظر من یک هلدینگ است. شما در هلدینگ باشگاه کارگری که حقوق میگیرد، کارگر آن جا است که نمیآید در مورد برنامه ریزی آن هلدینگ نظر دهد و بگوید اجرا کن، نمیایستند جلوی مدیران کارخانه که، من میخواهم بگویم ما باید جایگاهها را تعریف کنیم منتها، چون بازیکن مشهورتر و محبوبتر است اینها میآیند از این جنبه آن استفاده میکنند.
سوال: آقای فائقی فکر میکنید که همین مشهوریتی که آقای فتح الله زاده به آن اشاره کردند، چقدر باعث شده که در مناصب مختلف مدیریتی بیایند دولتهای مختلف یا وزارتخانههای مختلف، فدراسیونهای مختلف صرفا به خاطر این که فردی مشهورتر است و چهره محبوب تری در حوزه ورزشی دارد، بیایند انتخابش کنند و بر مسند مدیریت بنشانند، ولی مدیریت خوبی بلد نباشد؟ فکر میکنید این موضوع چقدر اثر دارد؟
فائقی: محبوبیت که اثر دارد فرض کنید ما در دوره اول شورای شهر در تهران چندتا ورزشی داشتیم؟ دوره دوم چند تا ورزشی داشتیم؟ هم مدیر ورزشی داشتیم و هم المپین داشتیم که به خاطر محبوبیت و مشهوریت آن جا رفته بودند تخصص که نداشتند، پس این شهرت میتواند عامل انتخاب بشود
سوال: بله اینکه طبیعی است.
فائقی: درسته
سوال: ما میخواهیم ببینیم که آیا این کار، کار درستی است. شما معتقد به این هستید که یک خرده صورتبندی کنیم، مشخصتر کنیم که شما معتقد به این هستید که به هر حال نظر است دیگر چند نظر وجود دارد. اول بحث هم صحبت کردیم و گفتیم که ما در مناصب مختلف مدیریتی در ورزش خیلیها را داشتهایم که ورزشی بودهاند، اما عملکرد خوبی در حوزه مدیریت ورزش نداشتند. آقای فتح الله زاده اشاره کردند که این شهرت شاید باعث شود، در بعضی مواقع این اتفاق بیفتد، میخواستم نظر شما را بدانم، موافق هستید فکر میکنید که نه باید کنار بروند افرادی که صرفاً شهرت ورزشی دارند، اما مدیریت خیلی خوبی نمیتوانند داشته باشند؟
فائقی: من اتفاقاً داشتم عرض میکردم، اینهایی که عرض میکردم هم شهرت ورزشی داشتند، هم اتفاقاً مدیر ورزشی هستند. یعنی خدماتی که آقای رسول خادم در شورای شهر کرده ماندگار است یا در فضای آن روز مجلس کارهایی که آقای امیررضا خادم کرده ماندگار است. بعدهم آمده در حوزه ورزش عملکردش، عملکرد مثبتی بوده، ولی خوب الان به دلیل آن جامعه سیاست زده را باز برمیگردم در یک جامعه سیاست زده.
سوال: بالاخره پست مدیریتی را نمیشود غیر سیاسی به آن نحوی که شما مثلاً میخواهید در یک مثلاً شورای شهر به هر حال یک نهاد تخصصی است یا مثلاً وزارت ورزش را اشاره کردید به هر حال اینها به نوعی نمیشود گفت که جدا کنید اینها را از سیاست میشود؟
فائقی: سیاست من جامعه سیاسی نمیگویم میگویم جامعه سیاست زده.
فتح الله زاده: آنجا من بحثم این بوده که استفاده از محبوبیت ورزشیها یا هنرمندان برای جذب آراء مردم برای انتخابات به فرد دیگری، یعنی یکی میآید مثلاً میگوید که آقای فرهاد مجیدی محبوب است. آقای ایکس محبوب است. آقای مهدوی کیا محبوب است. میروند با اینها در شهرستانها اینها برایشان تبلیغ میکنند و رای میگیرند خود مهدوی کیا رای نمیگیرد، خود فرهاد رای نمیگیرد برای اینکه برود مجلس، برای دیگری دارد کار میکند ابزاری را دارم من عرض میکنم من میخواهم بگویم که هم ما هم ورزشی مدیر و مدبر داریم هم ورزشی داریم که لزومی ندارد الزاماً بیاید هیئت مدیره، میتواند برود سرمربی خوبی شود، میتواند سرپرست خوبی شود، میتواند مدیر تیم خوبی شود، میتواند بیاید مدیر آکادمی خوبی شود، ما ابزار را چرخها را اگر در جای خودش نیندازیم، اینها هم افزایی نمیشود، همسایی میشود. همدیگر را از بین میبرند. این کار را نباید بکنیم. ما افراد را ببینیم چه داریم و در کجا استفاده کنیم، نشاندن افراد و تخصصها در جایگاه خودش میتواند خروجی مثبت داشته باشد.
سوال: اینکه طبیعی است، ولی ما بعضاً در مناسب مختلف دیدهایم که اولویت با کسی است که عرضم به حضور شما که مثلاً آقای فلانی یا خانم فلانی، چون در این حوزه قهرمان است، چون ورزشکار این حوزه است، میتواند مدیر خوبتری باشد این خودش نقطه مثبتی میشود برای ایشان، ولی خوب بعداً عملکردشان چیز دیگری را شاید نشان بدهد؟
فتح الله زاده: ببینید تجربه با تحصیل و تخصص فرق میکند. دیگر شما میبینید یک آدم فوق دکترای تربیت بدنی میآید میگذارید در باشگاه و میبینید به اندازه یک آدمی که تجربه داشته سنتی کار کرده در حد آن هم کار نمیتواند بکند، ولی اگر این آدم بتواند تجربه را چاشنی آن علمش بکند، یک چیز ویژهتری میشود. من هم فکر میکنم که علم و تجربه در ورزش به خصوص میتواند به همدیگر کمک بکند، ولی الزاماً نیست. مثال زدم میشل پلاتینی یک بازیکن افسانهای بوده، ولی هیچ وقت نتوانسته یک مربی خوبی باشد هیچ وقت نتوانسته، ولی مورینیو یک مربی خوبی است، ایشان هم اصلاً فوتبالی نبوده یا زاگالو، پله
فائقی: بله زاگالو که چند وقت پیش از دنیا رفت، هم مربی بسیار توانمندی بود و هم بازیکن بسیار خوبی بود.
سوال:پس یعنی میفرمایید که خیلی صفر و یکی نمیشود به این قضیه نگاه کرد؟
فائقی: نه اصلاً نمیشود. ببینید این موضوع که زاگالو را گفتیم اتفاقاً جز نوابغ است به خاطر اینکه هم در جام جهانی کاپ جهانی را برده و هم مربی بوده کاپ جهانی را برده یعنی هر دوتا را دارد در دنیا هم الان در هاروارد دوتا واحد درسی وجود دارد یکی به عنوان کوچینگ مجیک منت یعنی مربیگری گونه مدیریت کردن یکی هم هست ارکسترا مجیک منت دیدهاید که رهبر ارکستر همه سازهای مختلف را همنوا میکند.
....یک دقیقه برنامه قطع شد.
فائقی: که الان داشتیم با همدیگر بحث میکردیم همینها آقای امیررضا خادم نماینده یک جناح سیاسی بود، در همین سوابق را بیاورید در انتخابات ریاست جمهوری من برای یک جناح سیاسی دیگر بودم، ولی من الان دارم میگویم که ایشان مدیر توانمندی است. جناح مقابل هم بودیم. چرا، به خاطر اینکه شأن بالایی دارد. مدیر است. نگاه سیاسی ندارم به اینکه حالا بگویم جناح سیاسی که من مثلاً طرفدارش هستم، ما متاسفانه نگاه حذفی ما همین الان در ایامی هستیم که داریم میرویم به سمت انتخابات چقدر آدمها احراز صلاحیت نشدند، چرا باید اینطور جامعه مان بیاییمهایی که میتوانند در جامعه مثبت باشند حذف کنیم. خود آقا هم دیدیم که فرض کنید در مورد یکی از افرادی که بالاخره من و ایشان آذربایجانی هستیم دیگر در مورد یک عزیز آذربایجانی این فرمایش را فرمودند آخر اوچرا نباید احراز شود.
سوال: این یک بحثی میتواند باشد در یک برنامهای که حالا مثلاً باشیم و راجع به این موضوع صحبت کنیم؟
فائقی: میگویم مدیریت این را حل میکند که حالا ما آن بالا ورزشی باشد یا غیر ورزشی باشد. وقتی احراز صلاحیتش را زیر سوال میبریم، ورزشی بودن و یا غیر ورزشی بودن این را حل میکند.
سوال: مباحث حالا یک خرده قاطی شد، الان ما داریم صحبت میکنیم راجع به اینکه مدیری که در حوزه ورزشی؟
فائقی: چرا قاطی شد، مدیر ورزشی یا غیر ورزشی این دوتا در یک جامعه سیاسی خیلی میتوانند جای خودشان را داشته باشند. در یک جامعه سیاست زده هر دوتا حذف میشوند.
سوال: الان ما میخواهیم صحبت کنیم.
فتح الله زاده: من یک چیزی بگویم خدمت شما یک چیزی را صادقانه و روراست بگویم.
سوال: شما شورای نگهبان و فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش را و احراز را؟
فائقی: چرا شورای نگهبان را نمیگویم میگویم که.
سوال: عدم احراز صلاحیت بر عهده شورای نگهبان است؟
فائقی: عدم احراز فقط با شورای نگهبان است هیئت نظارت است چهار تا و پنج تا دارد و نهایتاً.
سوال: کل مجموعه را عرض میکنم.
فائقی: اتفاقاً یکی از همینهایی که شما میگویید، عزیزی که برای تبریز بود، شورای نگهبان برش گرداند، اسم نبردم من میخواهم بگویم که من کلی دارم حرف میزنم.
سوال:ولی داریم جزئی صحبت میکنیم.
فائقی: میخواهید شما مصداق بگذارید شما دارید مصداقهایش را میگویید.
فتح الله زاده: من صادقانه بگویم مشکل ورزش ما این است که ما در ورزش دانشمندان ورزشی داریم، آدمهای خبره ورزشی داریم، ولی دوستان زیاده خواه وارد اینجا میشوند و نمیخواهند وقت بگذارند. در جای دیگر ۱۰ تا کار دارد آمده اینجا برای اینکه فقط اسمش بیاید لطمه میزند شما آدمهای کارکشته ورزشی دارید به سوابقشان نگاه کنید اطمینان کنید این را میخواهم روراست بگویم.
سوال: سوال دقیقاً همین جا است ما وقتی که میخواهیم یک مدیری را انتخاب کنیم صرفاً به سوابق ورزشی اش نگاه کنیم، حالا فارغ از این سیاست زده و سیاست نزده اینها را کاری نداریم، میخواهیم یک مدیری انتخاب کنیم برویم سابقه ورزشیاش را ۱۰۰ درصد نگاه کنیم؟
فتح الله زاده: ببینید اینها مجزا است. ببینید شما اگر میخواهید یک سرپرست تیم انتخاب کنید قطعاً یک پیشکسوت ورزشی خوب انتخاب میکنید، چون آن قشنگ بلد است که با بازیکنان چه کار کند شما.
سوال: ما داریم راجع به مدیر ورزشی صحبت میکنیم، مدیر باشگاه صحبت میکنیم این را مثال عرض میکنم. حالا این مثال خطرناک نشود، عرض میکنیم آقای فتح الله زاده مدیر باشگاه استقلال باشد، صرفاً آقای فتحالله زاده قبلاً ورزشی خوب بوده یا نه ببینیم آقای فتحاللهزاده به مسائل مالی به مدیریت مالی یک باشگاه که به قول شما مثل یک هلدینگ میماند ببینیم به اینها مسلط است یا نه؟
فتح الله زاده: ببینیم اگر بخواهیم مدیرعامل استخدام کنیم که مدیرعامل بگذاریم بهتر است که یک شمهای از مسائل ورزشی را داشته باشد.
سوال:، ولی خودتان الان میگویید که به سابقه ورزشیاش نگاه کنیم؟
فتح الله زاده: سابقه ورزشی ملی نداشته باشد، مدیرعامل باید یک آدم مدیر و مدبر با سواد اقتصادی باشد که اقتصادی بیاید کار کند یک مدیر توانمند اقتصادی باید ذهنش اقتصادی کار کند اگر فوتبالیست هم بوده این شده خیلی بهتر است، ولی اگر نشد باید یک شمهای از ورزش را بداند و بیاید این کار را بکند، ولی هیئت مدیره چی هیئت مدیره صرفا اصلاً نمیخواهد ورزشی باشد باید آدمهای متخصص آن رشتهای که باشگاه نیاز دارد در آن تحصیل کرده باشند.
سوال: آقای فائقی شما چقدر فکر میکنید که باید اینطور باشد که مدیرعامل یک باشگاه حالا ما خودمان باشگاه آقای فتح الله زاده را مثال زدیم باید صرفا ورزشی باشد، شمه ورزشی داشته باشد، اقتصاد را خوب بلد باشد، هیئت مدیریتش این شکلی نباشد، شما چطور فکر میکنید ما بعضاً داشتهایم مدیران ورزشی که.
فائقی: اتفاقاً این حوزه را که گفتید خود شما در آن خیلی متخصص هستید، باشگاه یک بنگاه اقتصاد شادی است آیا بنگاه اقتصادی را حتماً باید به یک فردی داد که ورزش باید حتماً بلد باشد یک پارامترش ورزش است بله ورزش را باید بلد باشد.
سوال: آقای فتح الله زاده گفتند که اول باید به سابقه ورزشیاش نگاه کنند؟
فتح الله زاده: نه نه ببخشید. نگفتم سابقه ورزشی ،گفتم سرپرست مدیرعامل. گفتم که یک شمهای باید به ورزش احاطه داشته باشد، ورزش را در کوچه و بازار یک والیبالی بازی کرده باشد، ولی داریم یک مدیر هلدینگ میدهیم. اینجا وظیفه مدیرعامل این است که امکانات و زیرساختها را آماده کند دقیقاً باید یک آدم اقتصادی باشد.
فائقی: ببینید خود شما هم میدانید که باشگاه یا یک منظوره است یا چند منظوره است. یک منظوره مثلاً برای فوتبال کسی که در آن راس است فوتبال بلد باشد، اما یک پارامتر فوتبال است. اول برنامه خدمت شما من تقریباً ۱۰ تا شمردم. ۱۰ تا خاصیت یک مدیر ورزشی را یک مدیر خوب یک دهم آن میشود ورزش این باید بنگاهداری بلد باشد این باید جهان تراز باشد این خیلی مهم است برای من.
سوال: پس شما میفرمایید که نسبتش یک دهم باشد؟
فائقی: نه حدود یک دهم ببین جهان تراز بودن باشگاههای ما به راحتی از آسیا حذف شدند. چرا نه به لحاظ مسابقه حذف بشوند در مدیریت حذف شدند همین استقلال ما گفتند که این استقلال شرایط را ندارد چرا، چون در بالای آن مدیریت جهانتراز نگذاشته بودیم، آن مدیر از مناسبات جهانی خیلی سررشته نداشت. آنجا دیگر ورزش کاری نمیکند، آنجا باید شما شرایط بین المللی را بشناسید. خیلی از مدیران ورزشی مان این شرایط را دارند. من آن را نفی نمیکنم، ولی جهانترازی امروز در ورزش ما فراموش شده ما تا توانستهایم این را در کرسیهای ورزشی از دست دادهایم.
سوال: و این را میگویید به خاطر مدیران که انتخاب کردهاید؟
فائقی: بله بله، چون مدیر جهان تراز نگذاشتهایم بله اگر ما امثال آقای علی مرادی شنا، علی مرادی وزنه برداری آقای قلم سیاه، ولی وقتی شما اینها را بگذارید کنار، معلوم است که دیگر نمیتوانید در آسیا دبیرکل آسیا داشته باشید. آن یک بحث فراملی است. ما باید آنها را هم دقت داشته باشیم یک آدم جهانتراز بیاوریم انتخاب کنیم به خود ایشان به لحاظ فرانسوی چی بهش میگویند، بالاخره چه ما بخواهیم و چه نخواهیم ایشان آن نشان را گرفته دیگر پس میشناختنش در دنیا که این نشان را دادند به من چرا ندادند پس.
فتح الله زاده: میگویند که من پول دادهام من دادهام که یک مقاله را ریجستری کردهام میدانید که در رجیستری پول میدهید من گفتم که همه پول میدهند که مقاله را که میدهید رجیستر کنید، باید پول بدهید ۱۰۰ دلار میگفتند که پول داده نشان شوالیه گرفته این وضعیت ما است دیگر.
فائقی: در المپیک سیدنی باور کنید بالاخره من آنجا دیدم که این جهانترازی من فائقی را چه کسی میشناخت، اینجا من معاون بودم آنجا من دیدم، ولی آقای هاشمیتبار را میشناختند تمام دنیا به احترامشان رای دادند.
فتح الله زاده: ببخشید که در کلام شما میآیم، کرسی گرفت در دنیا به آنجا برسد میلیاردها خرج میکنند، این مرد رفت مردی که در ورزش یادگاری گذاشت این کمیته المپیک را آن ساخته حسودی کردیم آن را انداختیم بیرون آن را هم نتوانستیم بگیریم.
فائقی: از جمله دیگر، از دنیا هم رفته از جمله کسینجر به احترامش رای داد چرا، چون جهان تراز بود الان چی الان سالهاست که ما دیگر فاصله گرفتهایم.
سوال:چرا؟
فائقی: چون مدیران جهانتراز انتخاب نمیکنیم.
سوال: چه مدیرانی انتخاب میکنیم؟
فائقی: پس یکی از اینها جهانتراز بودن است، یکی ورزشی بودن است، یکی هوش هیجانی داشتن است، یکی آینده نگر بودن است. یکی استراتژیست بودن است. اینها چند تا پارامتر است. حدود ۱۰ تا ۱۲ تا پارامتر است که امروز ببینید اصلاً اتفاقاً خوب شد که این را عرض کنم در یکی از برنامههای سالانه کشور یا یکی از برنامههای ۵ ساله ما تصویب کردیم مدیران را بفرستیم ارزیابی بروند ارزیابی و انتخاب شوند من خواهش میکنم یک مدیر در ورزش بفرمایید که رفته ارزیابی گفتهاند نمرهای آورده نمره بی آورده نمره سی آورد این هم فرم ارزیابی.
سوال: این نمونه فرم است؟
فائقی: یک نمونه فرم ارزیابی است، میروند در سازمان مدیریت صنعتی در سازمانهای مختلف ارزیابی میشوند، فکر میکنم قانون برنامه است ما در ورزشی اینها را رعایت نمیکنیم در این مملکت لااقل در این رابطه.
سوال: این در حوزه ورزش است اینکه آوردهاید؟
فائقی: نه این نمونهای که آوردهام برای حوزه صنعت است. در حوزه ورزش هم هست. اصلاً کلی است. میگویند که مدیر میخواهید انتخاب کنید، بفرستید ارزیابی، ارزیابی هم اینها را ازشون امتحان میگیرد.
فتح الله زاده: من یک چیزی را بگویم خدمتتان. من واقعاً، چون بحث انتخابات هم است این گله را میخواهم بکنم به دوستان نمایندهمان خوب ما ۳۰ درصد حداقل ۳۰ درصد نمایندگان رفقای من هستند. من با آنها رفت و آمد دارم. مثلاً میآیند دفتر ما، من با آنها صحبت میکنیم،گفتهام و گله کردهام، ولی ما ورزشی کسی که دلسوز ورزش واقعی باشد را کم داریم، نه اینکه نداریم. شما چانه ورزش را ببینید چطور گرفتهایم در بودجه سال آینده چیزی نیست به اندازه یک بازیکن خارجی نیست کل بودجه ورزش ما این گریه ندارد، بعد شما با این ورزش چه مدیریتی را میتوانید هدایت کنید چه کار میتوانید بکنید. شما تیم لورکوزن آلمان، چون باهاش ارتباط داشتیم من یک روز سوال کردم، نشسته بودیم آقای کالمن و آقای رودی فولر پرسیدم که شما الان ۱۰ ساله اصلاً قهرمان نشدهاید چطوری ادامه میدهید یک جوری به من نگاه کردند من به این آقای طالبی مترجم گفتم که آقای طالبی من حرف بدی زدم اینها اینطور چپ چپ نگاه میکنند، ترجمه کرد به آن و گفت نه شما یک چیزی را میگویید که اصلاً ما درک نمیکنیم. ما روزی که آمدیم مدیریت این باشگاه را گرفتیم گفتند که آقا شما لورکوزن بین سوم تا پنجم است خود کارخانه گفته که این بودجهای که من به شما میدهم شما سوم تا پنجم میخواهیم که شما نتیجه بگیرید اگر ششم بشوید، ما را کمی سرزنش میکنند، دوم بشویم جایزه میگیریم، اول بشویم اصلاً ویژه پاداش میگیریم. شما اینجا به اندازه تیم پنجم و ششم بودجه میدهید دائم میگویید که باید قهرمان شوید اگر قهرمان هم نشود تمام تار و پود باشگاه را میبرند زیر سوال. ببینید ما باید به این درجه از عقلانیت برسیم و به هوادارمان بگوییم رسانه ملی هم باید کمک کند بگوید که آقا این تیم با زیر ساختی که با این بودجهای که گذاشتهاند سوم شود و چهارم شود نتیجه خوبی دارد، داریم همچین چیزی، همچین فرمی داریم، همچین امتیازی داریم، همچین برنامهای داریم نه، میگوید که آقا من نمیفهمم شما باید قهرمان شوی من نمیتوانم قهرمان شوم وقتی رونالدو را به اندازه کل ورزشش پول میدهد و میآورد من با کی بروم و چطوری بروم آنجا قهرمان شوم قهرمان اگر بشوم فوتبال و معادلات فوتبال را باید بزنید به هم اصلاً علم دیگر باید فاتحهاش را بخوانید، شما هر چقدر که هزینه کنید آنقدر هم درآمدزایی میکنید اگر دوستانی که دخالت در امر ورزش میکنند بروند کنار این ورزش را بگذارند خودش هدایت کند من بهت قول میدهم که ورزش ما رو به راه میشود.
سوال: دوستان مثلاً چه کسانی؟
فتح الله زاده: مثلاً حالا من میگویم به وزیر این دوره نمیگویم در تمام دورهها میگویم من بارها ایشان خودش صنعتی است گفتهایم که آقا شما میآیید در صنعت تیمهایی را میآورید جلو هزینه میکنید، من پرسپولیس و استقلال نمیتوانم رقابت نکنم مجبور هستم بروم بالاتر شما باید این پول را ندهید برای چی این پول را میدهید، اینجا هزینه میکنید به چه دلیلی میدهید اینجا هزینه میکنید شما بروید کار صنعتی ات را بکن دیگر، پول را ببر در صنعت کار کن، پول کارگرت را بده بیار پایین، بیخود هزینهها را نتراش بگذار ما خودمان در بیاوریم و خودمان خرج کنیم بعد هم سقف نداریم ما شما در دنیا الان بروید بگویید اینها خودشان سقف گذاشتهاند اصلا خود شما را جریمه میکنند فوتبال سقف ندارد که چیزهای من درآوردی میآوریم اینجا امروز میگوییم قانون است بعد کمیته فلان میگوید که قانون نیست، ببینید در هم هستیم همان چیزی که ایشان گفته نه فرم داریم یک آدمی که اصلاً یک تیم محلات را هم مدیریت نکرده یکهو میآوریم میگذاریم مدیرعامل باشگاه پرسپولیس، باشگاه سپاهان، استقلال این نمیشود مجلس اینجا میتواند قانونگذاری بکند بگوید که آقا کسی که میخواهد در لیگ برتر کار کند حداقل باید دو سال.
سوال: شاید مدیری که در محلات است مدیریت نمیخواسته سابقه داشته باشد باز ورزشی دارید میگویید؟
فتح الله زاده: ببینید در ورزش را میگویم در انتخاب ورزشیها را میگویم نمیتوانید بگویید که شما دبستان نرفتهاید بیا برو دبیرستان شروع کن به درس خواندن.
سوال: ما یک دقیقه فرصت داریم جمعبندی آقای فائقی را هم داشته باشیم.
فائقی: خدمت شما عرض کنم که چون به قول استادم جناب آقای فتح الله زاده یک گوشهای هم به مجلس بزنیم این چند دوره گذشته این مجلسیها شاهکارشان این بود که شما صدا و سیما را بیندازند به جان ورزشیها با هم هیچ وقت نیامدند بحث این پخش بازیها را یک مصووبهای بگذرانند که آقای صدا و سیما این بودجه در اختیار شما این برای خرید پخش بازیهای فوتبال است بدهد به فدراسیون و باشگاهها این کار انجام شود به همین سادگی به خاطر اینکه در همان اعتبارات شما گفتهاند که برای خرید پخش بازیهای بینالمللی و قارهای این اعتبار دلاری را داریم بروید انجام بدهید دیگر امیدوارم مدیریت به قول شما ورزشی یا غیر ورزشی مدیریت به سطحی از عقلانیت برسد که بتواند این کارهای کوچک را بتواند حل کند حالا کارهای بزرگ پیشکش.