پخش زنده
امروز: -
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان: بزودی عملیات تثبیت و مالچ پاشی ۹۰۰ هکتار از ماسهزارها در منطقه کرخه استان اجرا میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، سیدجمال موسویان درخصوص تثبیت ماسهزارهای خوزستان گفت: مالچ پاشی از سال ۱۳۴۷ در استان از منطقه الباجی شروع شد و بعد از گذشت نیم قرن ۷۰ هزار هکتار مالچپاشی انجام شده است.
وی افزود: مالچ آخرین مشتق نفت است که با رعایت استانداردهای زیست محیطی و بدون عناصر سنگین و با رعایت اصول زیست محیطی برای تثبیت تپههای ماسهای در استان استفاده میشود.
موسویان ادامه داد: برای امسال انجام ۹۰۰ هکتار مالچ پاشی در نظر گرفته شده که عملیات تجهیز کارگاه و تمهیدات اجرای آن انجام شده است.
به گفته مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان؛ یکهزار و ۴۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای انجام عملیات مالچ پاشی به استان تخصیص داده شد که اگر این اقدام انجام نشود منابع مالی تعیین شده به مرکز برگشت داده میشود.
وی میگوید: مالچپاشی در کانونهای ریزگرد انجام نمیشود و این اقدام در تپههای ماسهای و برای تثبیت ماسهزارها صورت میگیرد.
موسویان با اشاره به مضرات حرکت ماسههای روان در استان، اضافه کرد: حرکت ماسهها به جادهها، مناطق روستایی و تاسیسات استان هجوم میآورد و باعث آسیب زدن به زیرساختها و یا خالی از سکنهشدن روستاها میشود.
وی با بیان اینکه بعد از مالچ پاشی در هر هکتار ۲۵۰ اصله نهال کاشته میشود، گفت: هیچ نقطه مالچپاشی شده در استان وجود ندارد که کاشت گیاه در آن انجام نشده باشد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان افزود: تثبیت شنهای روان باعث قوت گرفتن پوشش گیاهی و امکان کاشت و رشد نهال را با تثبیت رطوبت در زیر ماسهها فراهم میکند.
موسویان ادامه داد: همچنین مالچپاشی باعث میشود که بین ماسهها پیوستگی و همبستگی ایجاد شده و از حرکت ماسه در هوا و ایجاد آلودگی در منطقه جلوگیری کند.
وی تثبیت ماسههای روان را عامل ماندگاری مردم بومی آن مناطق دانست که از مهاجرت آنها به شهرها جلوگیری میکند.
وجود ۳۵۰ هزار هکتار تپههای ماسهای در خوزستان
سید جمال موسویان گفت: یک میلیون و ۲۵۰ هزار هکتار عرصههای بیابانی در استان وجود دارد که ۳۵۰ هزار هکتار از این میزان تپههای ماسهی هستند.
وی با بیان اینکه بعد از ۵ سال پیگیری، مالچ لازم برای تثبیت این میزان ماسهزار در استان تامین شد، افزود: مالچ مورد نیاز از یک شرکت در تهران تهیه شده است.
به گفته موسویان؛ مطالعه و ارزیابی اثرات زیست محیطی مالچ پاشی در تثبیت ماسههای روان استانهای سیستان و بلوچستان و خوزستان توسط دانشگاه تهران انجام شده است.
وی با بیان اینکه هیچ مطالعه علمی مبنی بر رد مالچپاشی ارائه نشده است، اضافه کرد: نتیجه این تحقیقات نشان میدهد که تثبیت ماسههای روان با روش مالچ پاشی هیچگونه مانعی ندارد و تثبیت ماسهزارها بر سلامت حیوانات و انسان اثر مثبت دارد.
موسویان میگوید: ۲ میلیون نهال بر روی عرصههای مالچ پاشی شده استان کاشته شده است.
وی با اشاره به اینکه محیط زیست متولی اصلی تثبیت بیابان است ادامه داد: اداره کل حفاظت محیط زیست در صورتی که روشی به غیر از مالچپاشی برای تثبیت ماسههای روان دارد ارائه دهد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان گفت: حرکت ماسههای روان برای زندگی مردم بومی منطقه بسیار خطرناک است و به روستاها و تاسیسات استان آسیب زیادی وارد میکند.
حمید میرعلایی افزود: در ۵۰ سال اخیر با مالچ پاشی و تثبیت تپههای ماسهای در خوزستان، زندگی روستایی رونق گرفت و تا کنون هیچماده و ترفندی نتوانسته جایگزین مالچپاشی شود.
وی ادامه داد: یکمیلیمتر لایه مالچپاشی در منطقه انجام میشود که این لایه مانع نفوذ آب در زمین نشده بلکه باعث ماندگاری رطوبت در زیر ماسهها و در نهایت کمک به رشد گیاه میشود.
میرعلایی اضافه کرد: از مردم به ویژه اهالی بومی مناطقی که جنگلهای دستکاشت از سوی این ادره کل ایجاد میشود درخواست میکینم در نگهداری گیاهان و درختان و فضای سبز استان همکاری کنند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان میگوید: ۷ هزار هکتار نقاط بحرانی ماسهزار در استان وجود دارد که قرار است ۹۰۰ هکتار ازاین میزان با دستور و حمایت دولت تثبیت شود.