پخش زنده
امروز: -
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفت: با توجه به مشکلات حج تمتع پارسال و کهولت زائران سرزمین وحی، شرایط توانایی زائران در حج سال آینده با حضور پزشکان، متخصصان و علما بررسی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب در نشست پایانی بررسی استطاعت جسمانی زائران برای حج سال آینده گفت: سال گذشته ۸۷ هزار و ۵۵۰ زائر ایرانی راهی سرزمین وحی شدند که حدود ۸۵ درصد آنها بیش از ۶۰ سال داشتند و همین موضوع مشکلاتی رابرای کاروانها به وجود آورده بود، ازجمله گم شدن افراد به دلیل آلزایمر و حتی فوت زائران به علت بیماریهای قلبی و عروقی که شرایط سختی را در کشور مهمان به وجود میآورد.
نواب ادامه داد: با توجه به تجربه سال گذشته و دریافت مشکلات موجود با حضور پزشکان، متخصصان و علما، برای حفظ جان و سلامت زائران خانه خدا، معیارهای پزشکی توانایی اعزام به حج، بازبینی و طبق یک دستورالعمل در ۱۱ محور و ۷۸ مورد پزشکی همچون بیماریهای قلبی و عروقی، مغز و اعصاب، دیابت، چاقی و سرطان معیارهای اعزام زائران از نظر بالینی تعیین شد.
در این نشست تخصصی همچنین دکتر مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور گفت: زائران سرزمین وحی با توجه به طولانی شدن نوبت اعزام، هنگام ثبت نام مثلا حدود ۴۰ سال داشتند و اکنون که نوبت اعزام آنهاست حدود ۶۵ سال سن دارند و همین کهولت سن میتواند اعزام زائران را با خطر مواجه کند.
مرندی ادامه داد: با توجه به فریضه واجب حج تمتع، ما تلاش کردیم با حضور پزشکان متخصص و فوق تخصص در رشتههای مختلف پزشکی و همچنین نظر علمای دینی هم از نظر فقهی و هم از نظر پزشکی جدولی را تعیین کنیم که زائران با خیال راحت بتوانند تصمیم بگیرند که با توجه به شرایط بالینی و پزشکی زائران آیا حج واجب است برآنها یا خیر. به طور مثال در موضوع دیابت تعیین شده است که اگر زائری HD A ۱ C بالاتر از ۸ درصد باشد نمیتواند اعزام شود، درباره چاقی BMI ۳۵ و بالاتر هم استطاعت جسمانی برای اعزام نخواهد داشت و همچنین در موضوع بیماریهای قلبی و عروقی اگر زائری در سه ماه گذشته سابقه سکته قلبی داشته باشد نمیتواند به سرزمین وحی اعزام شود.
در ادامه این نشست محمد حسین فلاح زاده رئیس موسسه موضوع شناسی احکام فقهی نیز گفت: در این نشستهای تخصصی شرایط اعزام زائران برای حج تمتع سال آینده از نظر فقهی و پزشکی بررسی شد و ما بحثهای متعددی داشتیم.
وی افزود: در مواردی از این ۱۱ محور در برخی جاها قوانین سختی در نظر گرفته شده است. البته پزشکان متخصص از نظر پزشکی مواردی را که مطرح کرده بودند برای حفظ سلامت زائران بود و ما هم در نظر فقهی نقطه نظرهای خودمان را گفتیم و در نهایت به جمع بندی رسیدیم و با اتفاق نظر علمای فقهی و پزشکان تصمیم گرفتیم یک دستورالعمل بالینی با جزئیات کامل در ۷۸ مورد پزشکی تعیین شود که برای ۵ سال این دستورالعمل اعتبار دارد و همچنین در این جلسه مقرر شد که اگر شرایط بالینی زائران برای حج سال آینده تغییر کرد به صورت سالیانه مواردی از این دستورالعمل به روز شود.