پخش زنده
امروز: -
توصیههای ضروری به کشاورزان برای مقابله با خشکسالی و جلوگیری از کاهش تولید محصولات کشاورزی ارائه شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای سهراب سهرابی، مجری طرح خودکفایی گندم کشور در مصاحبه با خبرنگار گروه کشاورزی و روستای گفت: مقابله با خشکسالی و تغییرات دما در کشور نیاز به اتخاذ تدابیر لازم از سوی مسوولان و کشاورزان دارد.
سهرابی افزود: خشکی و خشکسالی جزو جدایی ناپذیر اقلیم ایران است به همین منظور ضروری دارد کشاورزان و مسئولان مربوطه، نسبت به این پدیده آمادگی لازم را داشته باشند.
مجری طرح خودکفایی گندم کشور در ادامه تصریح کرد: از ابتدای سال زراعی تاکنون، میزان بارندگی کشور ۳۸ و هشت دهم میلی متر بوده که نسبت به بلند مدت ۴۷ درصد کاهش بارندگی و نسبت به سال گذشته ۲۵ و چهار دهم درصد کاهش بارندگی داشتیم.
وی با اشاره به اینکه: میانگین دمای کشور نسبت به بلند مدت ۲ و سه دهم درجه افزایش پیدا کرده که این میزان در استانهای مختلف از یک و شش دهم درجه تا ۳ و نه دهم درجه، افزایش پیدا کرده است افزود: این تغییرات شرایط خاصی که در کشور ایجاد شده، باید کشاورزان و مجموعه برنامه ریزان به چند نکته توجه کنند.
وی با هشدار خشکسالی و افزایش دما در کشور، درباره مبارزه به موقع با آفات در شرایط خشکسالی راهکارهایی را به کشاورزان ارائه داد تا با آموزش تخصصی و همگانی، کمترین خسارت ناشی از تولید محصولات کشاورزی وارد شود.
سهرابی اظهار داشت: افزایش دما و کاهش بارندگیها باعث آفت سن در مزارع گندم و جو میشود. افت سن در این شرایط با سرعت بیشتر و زمان زودتر در مزارع، به گندمزار خسارت میزند؛ که باید این موضوع به موقع رصد شود.
وی افزایش دیگر آفات مزارع در شرایط خشکسالی را، شته روسی، شته سبز گندم، مینوز برگ غلات و سوسک قهوهای عنوان کرد و گفت: جمعیت این آفات به صورت طغیانی در مزرعه افزایش پیدا میکند که در این شرایط، قبل از وارد کردن خسارات سنگین، برای کنترل آفت، کشاورز باید با کارشناسان استانها و شهرستانها، مشاوره بگیرند.
گفتنی است: ((مینوز برگ غلات از آفات مهم گندم و جو در نواحی مدیترانه و خاورمیانه به ویژه در مناطق جنوب، جنوب غربی و مغرب ایران میباشد که بیشتر در اراضی غلات دیم با تغذیه از پارانشیم برگ، خسارت قابل توجهی وارد میسازد.))
مجری طرح خودکفایی گندم و برنج کشور با بیان اینکه: علفهای هرز دیگر آفات خشکسالی و گرما است که این علفها زودتر، و با جمعیت بیشتر در مزارع دیده میشود گفت: برای مدیریت نابودی علفهای هرز دوز سموم حداقل و حداکثری در نظر گرفته میشود.
وی مهمترین مسئله برای مبارزه با آفات را تغذیه دانست و گفت: کشاورزان در مناطق سرد و معتدل به هیچ وجه از کودهای ازته و پتاسه در این تاریخ استفاده نکنند، چرا که گیاه حساس شده و وارد فاز زایشی شده و باعث خسارت سرما در فصل زمستان و بهار خواهد شد. اما در اقلیمهای گرم مثل استانهای خوزستان، ایلام، جنوب فارس، سیستان و بلوچستان، مازندران، بخشهایی از استان گلستان و شمال استان اردبیل، در این مناطق توصیه میشود کشاورزان حتما کودهای ازته، همراه با کود کلرید پتاسیم و اسیدهای امیینه و محلوهایی با موجودی بالای میزان پتاس استفاده شود.
وی با توصیه به کشاورزان دیمکار هم گفت: در تمام مزارع دیم کشور، به هیچ وجه عملیات کود پاشی و محلول باشی انجام نشود، چون با تنش گیاه، خسارت سنگین به مزرعه وارد میشود.
مجری طرح خودکفایی گندم و برنج کشور درباره آبیاری گیاه در اقلیمهای گرم و سرد کشور نیز توصیه کردند: در اقلیمهای معتدل و سرد کشور، در مدیریت آبیاری دقت شود، آبیاری سنگین باعث تحریک گیاه و آفت آن میشود. اما در اقلیمهای گرم آبیاری مشکلی برای گیاه ندارد.
اقای سهرابی در توصیه آخر به کشاورزان تاکید کرد: با همکاران وزارت جهاد کشاورزی در مراکز خدمات کشاورزی در سراسر کشور مشاور داشته باشند و هر گونه عملیات زارعی در مرحله داشت را با دقت انجام دهند.
وی یاد آور شد: این توصیهها اگر رعایت شود میتوان عملیات داشت کشور را در محصولات پاییزه مثل گندم، جو و دانههای روغنی به شکل مناسب انجام داده و خسارت کمتری را خواهیم دید.