پخش زنده
امروز: -
سبحانیفر، فعال سیاسی: وجود دیدگاههای مختلف سلایق مختلف در انتخابات، رقابت را فشردهتر و مشارکت را افزایش خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز قزوین؛ سبحانیفر، فعال سیاسی استان قزوین در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: در سنوات گذشته مقام معظم رهبری بر سه راهبرد داشتن سلامت، مشارکت و امنیت بیشتر تاکید داشتند؛ ولی امسال از همین ابتدای سال روی بحث رقابت تاکید داشتند اخیرا هم تاکیدشان زیادتر شد. با این تعبیرات یک الزامی گذاشتند باید رقابت صورت بگیرد؛ برای اینکه یک رقابت واقعی صورت بگیرد یک سری الزاماتی دارد درجه اول لازمه یک رقابت جدی در یک مسابقه و در یک انتخابات وجود دیدگاههای مختلف سلایق مختلف، شخصیتهای مختلف است که جامعه و افراد جامعه افرادی را در بین نامزدهای خودشان پیدا بکنند که نسبت به دیدگاهها و برنامههای آنها، سلایق سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آنها همگرایی بیشتری داشته باشند، هر مقدار این سلایق تنوع بیشتر باشد، مشارکت افزایش پیدا خواهد کرد. ضمن این که برنامههای متنوع صرفا سلایق در شخصیتها تعریف نمیشود، علاوهبر حضور شخصیتهای با سلایق مختلف این برنامهها هم میتواند در کیفی بخشی به رقابت اثرگذار باشد.
سبحانیفر افزود: برای اینکه یک رقابت جدی و واقعی شکل بگیرد لازمش ایجاد تمهیدات است؛ متغییرهای زیادی دخیل است. فقط اینکه ما بخواهیم تاکید کنیم به یک متغیر شاید به ان هدف اصلی نرسیم. حاکمیت نقش دارد نقش جدی هم دارد. چه در هئیتهای اجرایی و چه در مراحل فرایند نظارتی مراحل مختلفی که شورای نگهبان ایجاد میکند، این قدمهای اول باید اینجا برداشته بشود یعنی هم هئیتهای نظارت بتوانند در چارچوب قانون و هم هئیتهای نظارت در چارچوب شرع و قانون حداکثر فضا را ایجاد. اگر ما این فرمایش یا دستور مقام معظم رهبری را در نظر بگیریم باید در چارچوب همان ساختار تعریف شده فعلی که موظف هستیم بر اساس آن عمل کنیم رفتارمان را باید طوری تنظیم بکنیم که حداکثر افراد بتوانند در عرصه مسابقه حضور داشته باشند.
وی تصریح کرد: شورای نگهبان باید در مورد افرادی نتیجه بررسی صلاحیت آنها «عدم احراز» بررسی مجدد انجام دهد و با تجدیدنظر رد صلاحیت یا تایید صلاحیت آنها را اعلام کند. با تایید بیشتر افراد، مشارکت بیشتر و تنور انتخابات گرم خواهد شد. شورای نگهبان باید تلاش کند عدم احراز به کمترین میزان ممکن برساند.
این فعال سیاسی خاطر نشان کرد: در زمینه حاکمیتی نکتهای که میتواند هم به مشارکت و هم به رقابت کمک کند؛ صیانت از آرای مردم است. دستگاههای حاکمیت دو وظیفه عمده دارند؛ یکی بحث معرفی و بررسی کاندیداها، دوم اینکه این پیام شفاف روشن را به جامعه انتقال بدهند و یک حس اعتمادسازی صورت بگیرد که حتی یک رای هم یک رای است و صیانت خواهد شد و اصل بیطرفی هم رعایت خواهد شد. در یکی از این استانها در اخبار گفتند دو فرماندار عزل شدند؛ به جهت عدم بیطرفی، یعنی طرفداری کردند، سوگیری داشتند و عزل شدند. اینها میتواند اعتمادساز باشد. مردم، نخبگان و خود کاندیداها احساس کنند که داور، یک داور بیطرف و متخصص است مطابق قانون عمل میکند.
سبحانیفر تاکید کرد: در کنار نقش پررنگ و بیبدیل حاکمیت؛ نقش گروه ها، احزاب و جریانهای سیاسی، گروههای مرجع، شخصیت ها، نخبگان تاثیرگذار را نباید دست کم گرفت. افرادی که مخاطب دارند یا در کلاسی استاد هستند، روحانیون، آنهایی که منبر دارند، در تبیینگیری میتوانند بسیار موثر باشند. احزاب، گروهها و تشکلهای سیاسی ضمن معرفی کاندیدای مورد نظر خود باید برنامه ارایه بدهند. این برنامه امیدآفرین برنامهای عملیاتی برنامهای که منطبق با نیازهای واقعی جامعه باشد؛ این هم در رقابت خیلی موثر است.
وی اضافه کرد: یکی از راههای رقابت که منجر به مشارکت میشود ما زمانی میتوانیم به راهبرد مشارکت برسیم که یک راهبردی که از پیش زمینهها رقابت صحیح و دقیق و جدی هرچقدر رقابت بیشتر مشارکت بالاتر است. یکی از مولفهها و متغیرهای جدی تاثیرگذار همین جریانات سیاسی هستند جریان سیاسی دو نقش عمده میتوانند داشته باشند یکی در معرفی نامزدهای دارای اهلیت به مردم.
دکتر کامران رحمانی، استاد دانشگاه هم در این برنامه گفت: وقتی حرف از گسترش میدان انتخابات میشود، میدان کلمهای به نظر من خیلی با مسمایی راجب میدان میشود با ابزار و وسایل متعدد این را تحلیل و تبیین کرد.
رحمانی افزود: حضرت آقا امروز در جمع مداحان مسایلی را مطرح کردند؛ تحت عنوان اینکه ما مخالفینی داریم که مخالفین کمکم از حالت منتقدانه به مخالفت به صورت خصمانه روی آوردند و شرایطی را فراهم آوردند که ما از نقطه امید به دلسردی رسیدیم. این که ما تمام شاخصها را بیاوریم مبنایش قرار بدهیم که بر فرض مثال ممکن است دستگاههای متولی و نظارت با رویکرد قانونی، حقوقی و شرعی هستند، اینها را تحت عنوان هیئتهای اجرایی نظارت در وزارت کشور یا شورای نگهبان که با دو مکانیزم حقوقی و شرعی ذیل قانون هستند. کسی که رد صلاحیت میشود، باید قانع بشود که این رد صلاحیت مبنای قانونی و شرع دارد. رقابت واقعی با این دو مکانیزم نظارت به هدف اصلیش قطعا رسیده است. در این دوره آن چیزی که به معنای واقعی حقیقت و واقعیت هست اصلحترین افراد باید انتخاب بشود.
وی ادامه داد: وقتی از کلمه احساس صحبت میکنیم، مردم از من فردی باید به من اجتماعی حرکت و عبور بکنند و متولی این بخش را من طبقه متوسط در قالب اساسی دانشگاه مدرسین دانشگاه و رسانههای جمعی مخصوصا صداوسیما در این زمینه میتواند کمک شایانی را داشته باشد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: باید رادیکابیسم و افراطگرایی عبور کنیم، دعواهای جناحی را کنار بگذاریم. لازم است از هر دو جناح رد بشویم و اجازه بدهیم جریان سومی به عنوان گام دوم انقلاب به میدان بیاید، همان نخبگان دانشگاهی به میدان بیایند.
رحمانی تاکید کرد: افرادی که عدم احراز یا رد صلاحیت شده اند با سهم خواهی و نفرت پراکنی تلاش میکنند مردم را نسبت به روند کلی انتخابات مایوس کنند. به مثال نماینده ادوار که رد صلاحیت شده به خاطر عملکرد خودش ردصلاحیت شده با سهم خواهی و هم پایه کردن منافع شخصی یا منافع عمومی کل جامعه، مجلس و حاکمیت را زیرسوال میبرد. در حالیکه مردم باید مطالبه کنند، آقای نماینده چند دوره مجلس عملکرد شما در این چند دوره سطح کلان نظام چه بوده، به جای این دغدغههای موردی و محلی را مطرح کنیم؛ باعث تاثیرگذاری منفی در انتخابات خواهد بود.
وی اضافه کرد: در بحث اقناع جامعه از ظرفیت نخبههای جوان دانشگاهی استفاده نمیشود. حلقه مفقوده عدم استفاده از قشر دانشگاهی برای تشریح و عملکرد شورای نگهبان است که دلسردی را در جامعه به دلگرمی تبدیل بکند.
رحمانی گفت: ما از متغیر مستقل که باز شدن میدان باشد، این متغیر وابسته به خیلی چیزها هست؛ اینکه ما این را فقط محدود میکنیم به دو دستگاه یعنی دو دستگاه نظارتی فقط شورای نگهبان و به اصطلاح دستگاه هئیت اجرایی نیست یا ممکن سوال بشود جریانات سیاسی مخالف این جریان چه جایگاهی دارند.
وی افزود: حلقه مفقودهای این وسط داریم که این متغیرها به صورت زنجیر به هم وصل میکند؛ ما اوایل انقلاب اگر خوب بخواهیم آنالیزی بکنیم، از اوایل انقلاب خیلی از اساتید حوزه دنبال اتصال مابین حوزه و دانشگاه بودند؛ الان این حلقه مفقوده با این شرایط روز بعد از ۴۴ سال به نظر بنده دانشگاهی این حلقه مفقوده مابین نخبههای سیاسی حاکم و نخبههای دانشگاه است. اگر این ارتباط برقرار بشود، ارتباط تنگاتنگ و استفاده در قالب یک مشاور میتواند؛ میتواند مردم از دلسردی به دلگرمی، از ناامیدی به امید سوق بدهد.