پخش زنده
امروز: -
سی و ششمین جلسه ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن در سازمان اوقاف برگزار شد و در آن برنامه عملیاتی حفظ موضوعی عمومی قرآن به تصویب اعضا رسید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در این جلسه سه دستور شامل ارائه گزارش فعالیتهای صورت گرفته مدیریت حوزههای علمیه برادران در زمینه حفظ قرآن کریم، برنامه عملیاتی حفظ موضوعی قرآن کریم و طرح پیشنهادی سازمان دارالقرآن الکریم در زمینه حفظ موضوعی قرآن برای اجرا در ماه رمضان بررسی و نیز بر این موضوع که نباید فعالیتهای قرآنی را معطل بودجه گذاشت، تأکید شد.
حجتالاسلام والمسلمین علی مقنی، مدیر اداره قرآن و حدیث حوزههای علمیه درباره اولین دستور این جلسه که ارائه گزارش فعالیتهای قرآنی از سوی مرکز مدیریت حوزههای علمیه بود، گفت: از سال ۱۳۸۸ مرکز قرآن و عترت در حوزههای علمیه شکل گرفت، قبل از آن فعالیتها در قالب یک واحد قرآن بود که در مدرسه دارالشفاء پیش میرفت. از سال ۸۸ مقداری فضای حوزه شکل گستردهتری به خود گرفت. در این سالها فراز و نشیبهایی هم داشته است.
وی افزود: این گزارش در حوزه حفظ قرآن و فعالیتهایی که در این حوزه شکل گرفته است، بخشی از فعالیتها ما در حوزه حفظ مربوط به کارهای زیرساختی بوده که یکی از آنها تدوین نظامنامه آموزشی مدارس حفظ و معارف قرآن کریم است. پیشنویس این نظامنامه آماده شده و انشاءالله به نتیجه برسد.
مدیر اداره قرآن و حدیث حوزههای علمیه بیان کرد: الان در ۲۲ استان ۳۹ مدرسه داریم که در کنار تحصیل، مشغول حفظ قرآن هستند. بیش از ۸۰۰ نفر در این مدارس از یک جزء تا ۲۵ جزء را حفظ کردهاند و ۱۳۷ نفر نیز حافظ کل قرآن کریم شدهاند. در دو سال اخیر ۵۶ اعزام استاد به این مدارس را داشتهایم تا راهبریهای لازم را انجام دهند. البته در برخی از سالها تا ۲۰۰ اعزام را هم داشتهایم.
مقنی با اشاره به اینکه در حال حاضر درس حفظ قرآن کریم در حوزههای علمیه به عنوان درس رسمی حساب نمیشود، گفت: در گذشته حفظ قرآن به عنوان درس رسمی بوده است، اما اکنون اینگونه نیست. برای اینکه حفظ قرآن درس رسمی شود، پیگیری مستمری از طریق شورای حوزههای علمیه به عمل آمده است. در دو سال اخیر خیلی پیگیری به عمل آمد تا درس حفظ به عنوان یک درس رسمی تصویب شود، اما تا کنون محقق نشده است.
مدیر اداره قرآن و حدیث حوزههای علمیه تصریح کرد: پیگیریهای لازم برای کتاب ویژه حفظ موضوعی قرآن از طریق مرکز متون حوزههای علمیه صورت گرفته تا شاید درس حفظ موضوعی جزء دروس رسمی قرار گیرد.
وی در ادامه به پیگیریهای صورت گرفته برای جذب منابع و اعتبارات برای توسعه بحث حفظ قرآن کریم اشاره و اضافه کرد: در حال حاضر مدارس ما بودجهای ندارند و بیشتر با کمک خیرین و با کمترین هزینه و کمترین امکانات کار را پیش میبرند. امیدواریم در این حوزه شاهد رخ دادن اتفاقاتی باشیم.
مقنی به اجرای طرح حفظ آسان و کاربردی قرآن در مدارس علمیه اشاره کرد و گفت: منظور از حفظ آسان حفظ کردن روزانه یک سطر است. در این نوع حفظ علاوه بر حفظ آیات، هم تفسیر و هم تجزیه و ترکیب آموزش داده میشود. این کار در سه استان خوزستان، همدان و چهارمحال و بختیاری انجام میشود و ۴۰ مدرسه هم تحت پوشش این نوع حفظ هستند.
مدیر اداره قرآن و حدیث حوزههای علمیه اضافه کرد: ما ۳۵۰ دارالقرآن داریم، اما عملا ۱۵۰ دارالقرآن فعالیت بیشتری دارند. از سال ۱۴۰۱ طرحهای حفظ قرآن را در ۵۰ دارالقرآن پیش میبریم. تشکیل کلاسهای حفظ قرآن در پایگاههای قرآنی، برگزاری پنج دوره تربیت مربی حفظ در دو سال اخیر، برگزاری سه دوره دانشافزایی و توانمندسازی اساتید حفظ مدارس حفظ با حضور ۱۲۰ نفر، برگزاری ۱۲ دوره ۲۰ روزه دورههای تابستانی حفظ قرآن و ... از دیگر برنامههای ما در دو سال اخیر بوده است.
وی گفت: در حوزه ترویج حفظ قرآن آزمون سالانهای برگزار میشود که شامل حفظ قرآن و حفظ نهجالبلاغه بود و امسال صحیفه سجادیه نیز به آن اضافه شد. مزایای خوبی برای این آزمون در نظر گرفته شده است و شاید هیچ دستگاهی مانند حوزه علمیه در زمینه تکریم حفاظ کار نمیکند. در این آزمون ۲۸۰۰ نفر حضور داشتند که ۱۴۷۸ نفر قبول شدند و از مزایا بهرهمند شدهاند.
دومین دستور این جلسه به موضوع حفظ موضوعی عمومی قرآن کریم اختصاص داشت که رحمان دهقانی گفت: پیشنویس طرح حفظ موضوعی آیات قرآن آماده شده و در آن حفظ موضوعی مجموعهای از آیات منتخب در موضوعات مشخص همراه با درک معنا و معارف آن با هدف بهرهگیری در زندگی در نظر گرفته شده است و معادل یک جزء و نیم خواهد بود.
بر اساس آنچه در این پیشنویس آمده است، سالانه باید ۵۰ هزار نفر حافظ موضوعی قرآن کریم باشند که در این سند مقرر شده است سالانه هزار مربی حفظ موضوعی قرآن کریم نیز تربیت شود. تولید سالانه ۲۰ اثر رسانهای برای ترویج حفظ موضوعی قرآن کریم بخش دیگری از اهداف در نظر گرفته شده در پیشنویس سند حفظ موضوعی عمومی قرآن کریم است.
بررسی این موضوع (برنامه عملیاتی حفظ موضوعی عمومی قرآن کریم) به تصویب اعضا رسید.
سومین دستور بررسی طرح پیشنهادی سازمان دارالقرآن الکریم در زمینه حفظ موضوعی قرآن برای اجرا در ماه مبارک رمضان بود، که محمدمهدی بحرالعلوم، مسئول دبیرخانه ملی حفظ قرآن درباره طرح «مستورا» گفت: برای حفظ موضوعی گام در سازمان دارالقرآن تصویب شد که یک گام طرح مستورا و در حوزه حجاب و عفاف بود. در این طرح دستگاههای دیگر هم پای کار بودند. در این طرح ۱۴ آیه در ۱۲ فراز بود که در آن ۲۵۰ هزار نفر بار به سامانه مراجعه شده بود که این رقم ۱۰۰ هزار نفر بدون تکرار به صفحه آن مراجعه کرده بودند.
وی افزود: در گام دوم بحث ماه مبارک رمضان پیش کشیده شد تا بر اساس کتاب طرح اندیشه قرآنی مقام معظم رهبری این طرح اجرا شود، در این طرح بحث ایمان، توحید، نبوت، ولایت و معاد پیوست شده است. الان ۳۰ فراز قرآنی برگرفته از کتاب طرح کلی اندیشه قرآنی مقام معظم رهبری انتخاب شده است.
بحرالعلوم اضافه کرد: این طرح را مربوط به سازمان تبلیغات ندانیم و آن را مربوط به تمام دستگاههای قرآنی بدانیم. محصولاتی که برای ماه رمضان در گرفته شده از آن چیزی که در طرح مستورا بوده است، جلوتر است. برای این کار کارتی در اندازه کارتهای معمولی طراحی شده است که بارکدی روی آن قرار دارد و اطلاعات مربوط به آیات هر روز از ماه مبارک رمضان در این بارکد در همان روز بارگذاری میشود.
جلسه سی و پنجم این ستاد هجدهم مهر ۱۴۰۲ برگزار شد و در آن نمایندگان دستگاههای عضو ستاد به بررسی سیاستها، شاخصها و گزارههای اصلی در حوزه تولید آثار ترویجی فرهنگ قرآن کریم و طرح تشویق حافظان عمومی قرآن پرداختند.