پخش زنده
امروز: -
سخنگوی سازمان غذا و دارو برای جلوگیری از سردرگمی مردم در تهیه شیرخشک مدنظرشان در محدوده جغرافیایی خود، از فعالیت بخش راهنمای "کمبود شیر خشک" در نرم افزار تیتک تا ده روز آینده خبر داد.
سجاد اسماعیلی در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه هموطنان میتوانند نرم افزار تیتک را از سایت غذا و دارو یا نرم افزارهای دانلود برنامههای تلفن همراه دریافت کنند افزود: برای آنکه دسترسی مردم به شیرخشک بهتر شود در نرم افزار تیتک در قسمت داروهای کمیاب، بخشی "کمبود شیر خشک" را به صورت آزمایشی ایجاد کرده ایم که تا ده روز آینده، افراد در هر محدوده جغرافیایی هر نام تجاری شیرخشکی را جستجو کنند به آنها اعلام میشود که داروخانههایی که آخرین فروش آن محصول را داشتند کدام داروخانهها بودند تا مردم برای تهیه شیرخشک مدنظرشان داروخانههای متعدد را نگردند و سردرگم نشوند.
سجاد اسماعیلی با بیان اینکه همه داروخانهها مجازند که شیرخشک توزیع کنند مگر داروخانههایی که الزامات و دستورالعملهای سازمان غذا و دارو را رعایت نکنند افزود: از ۲۰ مهر که دستورالعمل استعلام شناسه رهگیری شیرخشکهای رگولار یا همان شیرخشکهای معمولی به علاوه ثبت کد ملی کودکان در سامانه تیتک اجباری و به داروخانههای سراسر کشور ابلاغ شد؛ طبق بازرسیهای صورت گرفته بخشی از داروخانهها این استعلام را انجام ندادند که بار اول تذکر گرفتند، بار دوم تعهد نامهی الزام دریافت کردند و در مرحله بعد سهمیه داروخانههایی که تکرار کردند قطع شد که ۸ درصد از داروخانهها چنین وضعیتی داشتند که دیگر شیرخشک برای آنها توزیع نمیشود.
وی با اشاره به اینکه طبق قانون همه داروخانهها باید با بیمه پایه قرارداد ببندند، افزود: در طرح جدید ساماندهی و عرضه شیرخشک، قیمت برای مصرف کننده تغییر نکند؛ فقط داروخانههایی که طرف قرارداد با بیمههای پایه به خصوص سلامت هستند میتوانند به مردم شیرخشک عرضه کنند که حدود ۳ الی ۴ درصد از داروخانههای ما از این قانون هنوز تبعیت نکرده اند و قرارداد نبسته اند که آنها هم از دریافت شیرخشک منع شدند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در مجموع ۱۰ الی ۱۱ درصد داروخانهها ممکن است که در زنجیره تامین استانهای مختلف، شیرخشک نداشته باشند گفت: ۹۰ درصد داروخانههای سراسر کشور موجودی شیرخشک دارند و ممکن است موجودی داروخانهای زیاد باشد، اما داروخانهای دیگر موجودی شیرخشکش کمتر باشد.
آقای اسماعیلی افزود: ما خودمان راضی به این شرایط نیستیم، ولی برای آنکه بتوانیم پایش و رصد کنیم، شفافیت را در زنجیره تامین دارو برقرار کنیم و جلوی انحراف را بگیریم چارهای نداریم چاره نداریم مگر اینکه از طریق دستورالعملی که وجود دارد عمل کنیم و بر اساس آن سیاست عمل کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که سازمان غذا و دارو چگونه از کسری داروها و شیرخشکها مطلع میشود گفت: ما از زنجیره تامین و داشبورد مدیریتی تیتک از موجودی و کسری دارو و شیرخشک در داروخانهها مطلع میشویم، شیرخشک شناسه گذاری میشود وقتی شناسه گذاری کمتر از حد معقول ماهانه باشد متوجه کم شدن تولید و به تبع آن توزیع میشویم.
سخنگوی سازمان غذا و دارو افزود: ما در پایش زنجیره تامین شیرخشک وضعیت استعلام تمامی شیرخشکها در استانهای مختلف میتوانیم به تفکیک ببینیم و پایش کنیم که بر این اساس به ترتیب استان تهران خراسان رضوی سیستان و بلوچستان، خوزستان و فارس بیشترین عدد استعلام شیرخشک در کشور را داشته اند و به تعبیری بیشترین میزان فروش را داشته اند.
دکتر اسماعیلی با بیان اینکه از طریق ابزار نظارتی تیتک میتوان دید کدام داروخانهها بیشترین استعلام شیرخشک را داشته اند گفت: با این اطلاعات ما میتوانیم زنجیره تامین شیرخشک را به طور کامل رصد کنیم که اگر انحرافی در زنجیره تامین رخ بدهد یا اگر مشکلی در زنجیره تامین ایجاد شود با ابزارهای نظارتی که داریم به سرعت از آن پیشگیری یا با آن برخورد کنیم.
وی با بیان اینکه در زمینه دارو اکنون ۱۳۳۲ قلم کد ژنریک دارویی مان ملزم به ثبت دارو در سامانه تیتک هستند افزود: ما بر اساس رصدی که در فصل بهار امسال از سامانه تیتک گرفتیم متوجه شدیم که برخی داروخانهها تعدادی از این داروها را ثبت نمیکنند که سهمیه داروی تمامی این داروخانهها قطع شد و دارو دیگر به آنها داده نشد.
سخنگوی سازمان غذا و داروگفت: در چهل روز گذشته که طرح ساماندهی عرضه و تامین شیر خشک شروع شده ۹۰ درصد داروخانههای کشور مورد بازرسی قرار گرفته اند طبق گزارشات تجمعی فقط ۴ درصد داروخانهها بودند که شیرخشک داشتند، اما اعلام نکرده بودند از این پس سهمیه شیرخشک آنها قطع میشود و به مقام قضایی معرفی و بر اساس تشخیص مقام قضایی با آنها برخورد میشود.
آقای اسماعیلی افزود: بازرسیهای ما در این طرح عمدتا نامحسوس بوده یعنی بازرس ما با مشاهده سامانه از موجودی شیرخشک داروخانه مطلع میشود بعد به صورت نامحسوس برای خرید به داروخانه مراجعه میکند و اگر در خصوص موجودی شیرخشک گزارش خلاف واقع بدهند بازرسی شروع میشود.
ما برای آنکه دسترسی مردم به شیرخشک بهتر شود کاری که انجام داده ایم این است که در نرم افزار تیتک در قسمت داروهای کمیاب، بخشی به صورت آزمایشی ایجاد شده است به نام کمبود شیر خشک که تا ده روز آینده، افراد در هر محدوده جغرافیایی هر نام تجاری شیرخشکی را جستجو کنند به آنها اعلام میشود که داروخانههایی که آخرین فروش آن محصول را داشتند کدام داروخانهها بودند تا مردم برای تهیه شیرخشک مدنظرشان داروخانههای متعدد را نگردند و سردرگم نشوند