پخش زنده
امروز: -
مدیرکل هواشناسی استان اردبیل گفت: ویژگیهای فیزیکی سطح زمین از دلایل اختلاف بارش در مرز ترکیه و ایران است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اردبیل، مجید کوهی، در رابطه با دلایل اختلاف بارش در مرز ترکیه و ایران گفت: با استناد به تصاویر ناسا میتوان به ارتباط مستقیم بین میزان برف و یخ (تصویر بالا) و نقشه توپوگرافی (تصویر پایین) که نشانگر ویژگیهای فیزیکی سطح زمین مانند کوهها و دشتها میباشد، اشاره کرد.
وی افزود: میزان بارندگی اغلب با افزایش ارتفاع افزایش مییابد و به دلیل اینکه شرق ترکیه از شمال غرب ایران کوهستانیتر است و ارتفاع بالاتری دارد، در نتیجه میتواند بارش بیشتری را نسبت به شمال غرب ایران دریافت کند.
مدیرکل هواشناسی استان اردبیل در رابطه با چگونگی تأثیر کوهها بر اقلیم ترکیه و ایران گفت: اقلیم شرق ترکیه و شمال غرب ایران به شدت تحت تأثیر وجود کوههای مرزی بین این دو کشور قرار دارد.
کوهی افزود: در این بحث دو اصلاح «باد سوی» کوه و «باد پناه» کوه مهم است. هنگامی که توده هوا به کوه میرسد، آن سمت از کوه که توده هوا ابتدا به آن برخورد میکند، سمت بادسوی کوه نامیده میشود. سمت باد سوی کوه جایی است که هوا مجبور به صعود میشود و این سمت از کوه اغلب شاهد شدیدترین بارش است. طرف مقابل کوه، سمت باد پناه کوه نامیده میشود و معمولاً بارندگی بسیار کمتری دریافت میکند. دلیل آن این است که هوا در سمت بادپناه کوه در حال نزول است و هوای نزولی گرمتر و خشکتر است (برعکس هوای صعودی در قسمت باد سوی کوه است).
وی اضافه کرد: کوههای مرزی ایران و ترکیه دقیقا این نقش را در اقلیم این منطقه بازی میکنند. سمت باد سوی کوه (شرق ترکیه) بارندگی بسیار بالاتری دریافت میکند که معمولاً از ۵۰۰ میلی متر تا ۱۰۰۰ میلی متر در سال متغیر است. سمت باد پناه کوه (شمال غرب ایران) اقلیم بسیار خشک تری را تجربه میکند، با میانگین بارندگی سالانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی متر. فلذا تفاوت بارندگی میتواند فاحش باشد.
مدیرکل هواشناسی استان گفت: به عنوان مثال، شهر ترابزون ترکیه در سمت بادسوی کوه، حدود ۸۰۰ میلی متر بارندگی سالانه دریافت میکند، در حالی که شهر تبریز در سمت بادپناه، تنها ۳۰۰ میلی متر بارندگی دارد.
این کارشناس هواشناسی تصریح کرد: عامل دیگر در تفاوت بارندگیهای شمالغرب ایران و شرق ترکیه فاصله از اقیانوس میباشد، چراکه با حرکت بیشتر توده هوای مرطوب مدیترانهای به داخل خشکی، رطوبت بیشتری را از طریق تبخیر و بارندگی از دست میدهند شکل پایین شماتیک است.